Ειδήσεις

8 Νοε 2008

Δήμος Κύμης: Επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την πτώση του ελικοπτέρου

Τις πλέον επίσημες διαβεβαιώσεις για το ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για την περιοχή από την πτώση του ελικοπτέρου πήρε ο Δήμος Κύμης από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στους οποίους άμεσα απευθύνθηκε.
Αρχικά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που με έγγραφη απάντησή του στις 7 Νοεμβρίου διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι: «...από τους πραγματοποιηθέντες λεπτομερείς ελέγχους στην περιοχή του ατυχήματος δεν διαπιστώθηκαν ίχνη μολύνσεως (χημικής ή ραδιολογικής). Συγκεκριμένα οι σημειωθείσες ενδείξεις των επιμελημένων μετρήσεων ήταν μηδενικές.
…..
Συνεχίζεται…

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα φερόμενα πυρομαχικά, σας πληροφορούμε ότι το υπόψη ελικόπτερο έφερε φυσίγγια Μ789, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, περιέχουν εκρηκτικό γέμισμα από οργανική ύλη ενώ το σώμα του κάλυκα του φυσιγγίου είναι από αλουμίνιο. Τα αναφερόμενα βλήματα PGU-14Β (απεμπλουτισμένου ουρανίου), δεν χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία Στρατού και δεν υφίσταται στα αποθέματα πυρομαχικών του Στρατού Ξηράς».


Ο Δήμος Κύμης απευθύνθηκε και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) του Δημόκριτου ζητώντας την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου και μετρήσεων. Η έγγραφη απάντηση της Επιτροπής στις 7 Νοεμβρίου 2008 είχε ως εξής: «...δεν στοιχειοθετείται λόγος διενέργειας εκ μέρους μας επιτόπιων μετρήσεων στο χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα και τις πληροφορίες του ΓΕΣ, στο εν λόγω ατύχημα δεν υφίσταται ραδιολογικός παράγων, άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας του πληθυσμού της περιοχής».


Παρά τις πιο πάνω επίσημες διαβεβαιώσεις ο Δήμος ενεργώντας άμεσα επανέρχεται στο θέμα και με επείγον έγγραφο του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά επίμονα να διενεργηθούν οπωσδήποτε και οι επιτόπιες μετρήσεις από την Επιτροπή του Δημόκριτου.


Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ικανοποιώντας το αίτημα επισκέφθηκε την Κύμη την ίδια μέρα και διενήργησε τις σχετικές μετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων γνωστοποιήθηκαν αμέσως από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που διαβίβασε το έγγραφό της ΕΕΑΕ στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «...δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε μορφή ραδιολογικής ρύπανσης στο χώρο και δε συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό ή το περιβάλλον».


Ο δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς, δήλωσε τα παρακάτω:
«Ξεκαθαρίζεται λοιπόν με αδιαμφισβήτητο τρόπο και με αποτελέσματα των πλέον επίσημων μετρήσεων ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον, γεγονός που ήταν και το βασικό ζητούμενο των ενεργειών του Δήμου.
Ο Δήμος Κύμης εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό δυστύχημα και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας.


Καλούμε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση και την ποιότητα της δημοσιογραφίας και τις ανεξάρτητες αρχές να επέμβουν σε σχέση με τις ανυπόστατες τοποθετήσεις των λειτουργών του τύπου για αυτό το θέμα.


Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν όρια και κανόνες που να προστατεύουν τους πολίτες από συμπτώματα κινδυνολογίας και διασποράς πανικού, εκ μέρους ορισμένων μέσων προς άγραν τηλεθέασης, πωλήσεων και αυτοπροβολής.
Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα και θα σας κρατάμε ενήμερους».

………
Από: http://www.servitoros.gr/

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτό είναι!

Είναι κρίμα να εκτίθενται σοβαροί άνθρωποι (πχ Κύρτσος) απλώς και μόνο επειδή συντάσσονται στο διπλανό παράθυρο με τις απόψεις ενός φαιδρού αγράμματου και ανεγκέφαλου.

Είναι και κρίμα για το κανάλι, που παρότι δεξιό, έχει τον τελευταίο καιρό προσφέρει πολλά, μάλιστα όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος εν γένει.

snb