Ειδήσεις

5 Δεκ 2008

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Οικονομία και τις Εργασιακές σχέσεις

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόταση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού για τη σημερινή συζήτηση εστιάζει στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειές της, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Είναι σημαντικό και κατ’ αρχήν θετικό αυτό. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κατά την κρίσιμη αυτή συγκυρία, τίποτε πιο σπουδαίο από όσα οφείλουμε να κάνουμε για το κοινωνικό σύνολο και την πορεία του τόπου. Βεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Το αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή και το αποδεικνύουμε καθημερινά.
……………….
Συνεχίζεται…

- Τολμήσαμε κρίσιμες αποφάσεις για την εγγύηση των καταθέσεων, όταν η διεθνής αβεβαιότητα και οι ανησυχίες των καταθετών προεξοφλούσαν καταστροφικές συνέπειες.
- Καταρτίσαμε άμεσα συνολικό Σχέδιο Δράσης, που διαρκώς εμπλουτίζεται, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
- Προωθούμε, σταδιακά, νέα μέτρα και δράσεις, τόσο για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, όσο και για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες.
Απέναντι σε όλα αυτά, η ευρύτερη Αντιπολίτευση επέλεξε την επιστροφή στο παρελθόν. Επέλεξε τη διαστρέβλωση, το δογματισμό, τη δημαγωγία.
Κανένας, βέβαια, δεν διαφωνεί με την εκτίμηση - που αναφέρεται στην επιστολή για τη σημερινή συζήτηση- ότι η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Είναι, όμως, ανεύθυνο να υποδαυλίζεται το αίσθημα αυτό, με παραποίηση των δεδομένων.
Κανένας δεν διαφωνεί με την ανάδειξη των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων: της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας. Είναι, όμως, παραπλανητικό να αποσιωπάται το γεγονός ότι στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας. Είναι αβάσιμοι οι αφορισμοί για «θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της εργασίας», όταν η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Και βέβαια, είναι έντονα κινδυνολογική και μακριά από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι ακολουθεί περίοδος «καλπάζουσας ακρίβειας».
Συμφωνούμε, λοιπόν, με την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων. Δεν συμφωνούμε, όμως, με τη διαστρέβλωση των δεδομένων. Και, βέβαια, δεν συμφωνούμε με τις κομματικές θέσεις που προβάλλονται σαν αιτήματα των πολιτών. Μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι «μισές αλήθειες» να βολεύουν κομματικές σκοπιμότητες. Οι λύσεις, όμως, προϋποθέτουν ειλικρινείς παραδοχές, αντικειμενικές διαπιστώσεις, ορθή αποτίμηση των πραγμάτων. Η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί υπεύθυνες θέσεις από όλους. Αυτή είναι η καθολική αξίωση των πολιτών. Αυτή είναι η πρόκληση για όλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην επιστολή για τη σημερινή συζήτηση, γίνεται λόγος για «καλπάζουσα ακρίβεια». Είναι αλήθεια - το έχω υπογραμμίσει πολλές φορές - ότι, τον τελευταίο χρόνο, η ακρίβεια ήταν το πιο έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Θυμίζω, όμως, ότι η ακρίβεια είχε καταγράψει ρεκόρ δεκαπενταετίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα, ήταν σοβαρό, καίριο, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν, ωστόσο, σοβαρότερο για τη χώρα μας, εξαιτίας…
- της πολύ μεγαλύτερης πετρελαϊκής εξάρτησής της,
- της παθογένειας του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα,
- του ατελούς ανταγωνισμού,
- των μεσαζόντων,
- των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια, τις μεταφορές και αλλού.
Πήραμε, στο διάστημα που πέρασε, σημαντικά μέτρα και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση:
- Συγκροτήσαμε Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς.
- Θεσπίσαμε ρυθμίσεις που αποτρέπουν την ύπαρξη διαφορετικών τιμών για το ίδιο προϊόν, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
- Στηρίζουμε τις ομάδες παραγωγών, ώστε να οργανώσουν οι ίδιοι τη διάθεση των προϊόντων τους.
- Επεξεργαζόμαστε παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων.
- Εντείνουμε τους ελέγχους, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, παγώνουν οι τιμές και ανακαλούνται ανατιμήσεις.
Δεν είναι, όμως, αυτό το βασικό πρόβλημα κατά τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός, που είχε αγγίξει σχεδόν το 5% τον περασμένο Μάιο, υποχωρεί συνεχώς και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κάτω από το 3%, το Δεκέμβριο. Η τροπή που πήρε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ο περιορισμός της ρευστότητας στην αγορά, η συρρίκνωση της ζήτησης, μεταφέρουν αλλού τα προβλήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο πιο μεγάλος κοινωνικός κίνδυνος για ολόκληρο τον κόσμο, αφορά πλέον την έξαρση της ανεργίας. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 20 εκατ. άνθρωποι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προεξοφλεί ότι - με τα σημερινά δεδομένα - οι απολύσεις στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 2,7 εκατ. εργαζόμενων. Είναι μια ζοφερή προοπτική για ολόκληρη την Ευρωζώνη, που συνδέεται άμεσα με την καθήλωση της ανάπτυξής της στα όρια του μηδενός.
Παρόλα αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Χώρα μας, αποδεικνύουν ισχυρότερες αντοχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα κινηθούν περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ. Στόχος μας, τώρα, είναι να ξεπεράσουμε τις εκτιμήσεις αυτές και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς καταιγίδας.
Θυμίζω ότι, στις αρχές του 2004, ήταν πολλοί εκείνοι που προεξοφλούσαν «μεταολυμπιακή ύφεση» και έξαρση της ανεργίας. Τους διαψεύσαμε και πετύχαμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Πετύχαμε δραστική μείωση των ελλειμμάτων. Πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη. Πετύχαμε σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Αποδείξαμε στην πράξη, με στοχευμένες αλλαγές, ότι ακολουθούμε συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης.
Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι οι αφοριστικές επικρίσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, δεν συμβάλλουν στην απασχόληση. Αποσιωπούν, πρώτ’ απ’ όλα, τη μεγάλη μείωση των συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και, ιδίως, για τα μεσαία εισοδήματα, που φτάνει τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Από το 33%, που ήταν το 2004, περιορίζονται στο 25%, το 2009. Αποσιωπούν, όμως, και τα θετικά - οικονομικά και κοινωνικά - αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Θυμίζω ότι οι καθαρές ενάρξεις επιχειρήσεων, από 9.900 που ήταν το 2004, πλησίασαν τις 18.000 το 2008. Θυμίζω ότι το Μάρτιο του 2004 η ανεργία ήταν στο 11,3% και τον περασμένο Αύγουστο περιορίστηκε στο 7,1%.
Δεν μπορεί, λοιπόν, αφενός να αναγνωρίζεται ο κίνδυνος ανεργίας και αφετέρου να διαβάλλεται κάθε μεταρρύθμιση που αποβλέπει στην αύξηση της απασχόλησης. Δεν μπορεί, από τη μια να διατυπώνονται γενικά και αόριστα ευχολόγια για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από την άλλη να καταγγέλλονται τα μέτρα για τη στήριξή τους. Δίχως επενδύσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δίχως νέες επιχειρήσεις, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Είναι αυτονόητο αυτό. Εάν η Αντιπολίτευση γνωρίζει άλλους τρόπους, να τους καταθέσει.
Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε εφαρμόσιμη πρόταση. Να κάνουμε, όμως, μια συμφωνία: Να εναντιωθούμε όλοι μαζί στις δράσεις που πλήττουν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να πούμε «όχι» στις πρακτικές που δεν αντιμετωπίζουν, αλλά αυξάνουν τους κινδύνους. Να δούμε τις πολιτικές που συνέβαλαν στις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις και να τις ενδυναμώσουμε, ακόμη περισσότερο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναφέρεται στην επιστολή για τη σημερινή συζήτηση, ότι οι πολίτες…
- αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις,
- απαιτούν μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην Οικονομία και
- απορρίπτουν τα «αγοραία» - κατά την ορολογία του Συνασπισμού- δόγματα.
Είναι προφανές, ότι οι υπαινιγμοί αυτοί αφορούν στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και τις στρατηγικές συμμαχίες για τους εμπορευματικούς σταθμούς στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστή η αντίδραση των ηγεσιών της ευρύτερης αντιπολίτευσης.
Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής, προς κάθε κατεύθυνση: Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι δεδομένη η αναξιοπιστία και η αντιφατική τακτική του. Ως Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μετοχοποίηση, τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ως Κυβέρνηση αποπειράθηκε κατ’ επανάληψη να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή. Διέθεσε μάλιστα τεράστια ποσά, για το σκοπό αυτό. Δεν κατάφερε ωστόσο, παρά μόνο να επιδεινώσει την κατάστασή της. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όμως! Τώρα αντιδρά σε όλα όσα δοκίμασε και απέτυχε. Τώρα δημοκοπεί, ακολουθώντας άλλα κόμματα και άλλες αντιλήψεις. Φάσκει και αντιφάσκει διαρκώς.
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της Αριστεράς, επαναλαμβάνω ότι δεν συμφωνούμε με τη συντήρηση καταστάσεων που παράγουν τεράστια ελλείμματα. Θυμίζω άλλη μια φορά ότι μόνο η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με ζημιές που ξεπερνούν τα 2,7 εκατ. ευρώ την ημέρα. Θυμίζω, ακόμη, ότι οι στρατηγικές συμμαχίες για τα λιμάνια προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας και φέρνουν έσοδα, σημαντικά έσοδα στο Κράτος.
Αναπτύξαμε κατ’ επανάληψη τις θέσεις μας, αλλά δεν πήραμε καμιά απάντηση στα καίριας σημασίας ερωτήματα:
- Γιατί επιμένουν στη συντήρηση μιας κατάστασης πραγμάτων που κοστίζει καθημερινά στους φορολογούμενους εκατομμύρια ευρώ;
- Γιατί να μη διαθέσουμε τους πόρους αυτούς στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Σχολεία, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους;
- Γιατί να μη συμμαχήσουμε με μια μεγάλη οικονομική δύναμη όπως η Κίνα, στην περαιτέρω αξιοποίηση των λιμανιών μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τεράστια οφέλη στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό;
Ένα μόνο προσθέτω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Αυθαίρετες ερμηνείες της βούλησης των πολιτών δεν αναβιώνουν ούτε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ούτε αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα δόγματα, αλλά για τη λύση των προβλημάτων τους. Δεν ωφελούν ούτε οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί, ούτε οι χρεοκοπημένες κρατικίστικες ιδεοληψίες. Η παγκόσμια κρίση...
- δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατικισμό, αλλά ενεργότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο.
- Δεν υποδεικνύει πόλεμο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν πιο έντονη την πίεση της διεθνούς συγκυρίας.
- Δεν συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του Κράτους στην Οικονομία, αλλά εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Απαιτεί να κλείσουν οι εστίες της σπατάλης, των χρεών και των ελλειμμάτων.
Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αύξηση των κοινωνικών αγαθών. Αυτός είναι ο τελικός στόχος μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Απαιτούν πρόσθετες αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Αξιοποιούμε για το σκοπό αυτό κάθε περιθώριο ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα περιθώρια βεβαίως αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εξαιτίας του τεράστιου δημόσιου χρέους. Ήταν στο 29,7% του ΑΕΠ το 1981 και έφτασε στο 98,6% το 2004. Αυξήθηκε πάνω από τρεις φορές στη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα εξαιρετικά βαρύ. Από τα 3,5 δις ευρώ που θα πληρώναμε για τόκους (δηλαδή λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ), πληρώνουμε πάνω από 11 δις ευρώ, (δηλαδή το 5% του ΑΕΠ). Αυτή είναι η αναντίρρητη πραγματικότητα. Το υψηλό δημόσιο χρέος που κληρονομήσαμε…
- αφαιρεί πόρους από την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος,
- περιορίζει σοβαρά τις επιλογές μας,
- δημιουργεί αβεβαιότητα για το αύριο.
Είμαστε υποχρεωμένοι, εξαιτίας του παρελθόντος, να κινούμαστε σηκώνοντας τεράστιο φορτίο. Είμαστε υποχρεωμένοι, εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας, να προχωρούμε σε στενούς και δύσκολους δρόμους.
Ξέρουμε ότι η αλληλεξάρτηση των Οικονομιών μεταφέρει κραδασμούς και αρνητικές επιπτώσεις από χώρα σε χώρα. Ξέρουμε ότι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη…
- υποχωρεί η κατανάλωση, η παραγωγή, το εμπόριο, η οικοδομική δραστηριότητα.
- Επηρεάζονται προπάντων οι εξωστρεφείς κλάδοι της Οικονομίας: Η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, οι εξαγωγές.
- Πιέζονται όλες οι επιχειρήσεις και πριν απ’ όλα οι μικρές και οι πολύ μικρές.
- Επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα. Η ένταση, η έκταση και η τροπή που μπορεί να προσλάβει η κρίση, παραμένουν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Δημιουργούν αβεβαιότητα, έλλειψη ορατότητας.
Απαιτείται γι’ αυτό να μην εξαντλήσουμε, στα πρώτα κύματα της κρίσης, τις αντοχές της Οικονομίας μας. Χρειάζεται να προτάξουμε δράσεις, απόλυτα αναγκαίες, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην Οικονομία. Είναι ανάγκη όχι μόνο να μην εγκαταλείψουμε, αλλά και να συνεχίσουμε με εντατικότερους ρυθμούς τη στρατηγική που χαράξαμε για το μέλλον της χώρας. Μ’ αυτές τις αρχές - έχοντας, πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων αλλά και των αδυναμιών της Οικονομίας μας - συγκροτήσαμε ένα ευέλικτο, ένα αξιόπιστο Σχέδιο Δράσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, αλλά και να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Η πρώτη από τις τρεις ενότητες του Σχεδίου αφορά στην εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Αφορά μ εταρρυθμίσεις, έ ξυπνες επενδύσεις, αλλά και μεγάλα δημόσια έργα.
Αναφέρομαι…
- στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα περίοδο, που μεταφέρει το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων στην Περιφέρεια.
- Στο Πρόγραμμα των Δημόσιων Έργων, που αλλάζει τον οδικό χάρτη της χώρας.
- Στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που βάζουν τάξη στις χρήσεις γης, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και προστατεύοντας το Περιβάλλον.
Αναφέρομαι…
- στις στρατηγικές συμμαχίες για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που μεταβάλλουν τη Χώρα μας σε γέφυρα Ανατολής και Δύσης.
- Στη Νέα Ενεργειακή Πολιτική, που δίνει έμφαση στις ήπιες μορφές ενέργειας (τις Ανανεώσιμες Πηγές και την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου).
- Στις διεθνείς συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακό δίαυλο, αυξάνοντας τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της, τα έσοδα του κράτους και τις θέσεις εργασίας.
Αναφέρομαι...
- στο σχέδιο για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και τη δημιουργία πόλων τοπικής ανάπτυξης.
- Στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ.
- Στις επενδυτικές πρωτοβουλίες, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που ξεπερνούν τα 11 δις ευρώ.
Είναι οι πολιτικές που σχεδιάσαμε πριν την επέλαση τη χρηματοπιστωτικής κρίσης και συνεχίζουμε, με εντατικότερους ρυθμούς. Πολιτικές για το σήμερα και το αύριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η δεύτερη ενότητα του Σχεδίου αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία. Αφορά έκτακτες, απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις, στις οποίες ανταποκριθήκαμε και ανταποκρινόμαστε, με υπευθυνότητα και ταχύτητα.
- Είναι κατ’ αρχήν, η πολιτική δέσμευση για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
- Είναι η αύξηση της νομικής εγγύησης στο ποσό των 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη, σε κάθε Τράπεζα.
- Είναι τα πρόσθετα μέτρα που πήραμε για την προστασία των δανειοληπτών, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
- Είναι οι παρεμβάσεις στις Τράπεζες για την άμεση εγκατάλειψη καταχρηστικών όρων, κρυμμένων στα «ψιλά γράμματα».
- Είναι προπάντων το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία, που όπως όλοι ξέρουμε, είναι ήδη νόμος του κράτους.
Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό ότι θεωρούμε θετικό το γεγονός, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα εγκαταλείπουν σταδιακά τους αρχικούς δισταγμούς τους για να συμπλεύσουν σε στόχους μείζονος σημασίας. Αποβλέπουμε στη μείωση του κόστους του χρήματος, αλλά και στη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης τόσο για στεγαστικά, όσο και επιχειρηματικά δάνεια. Αποβλέπουμε κυρίως στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεγάλων δημόσιων έργων, αλλά και των επενδύσεων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο. Ποσό οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ - όσο, δηλαδή, και τα ομόλογα του Δημοσίου- κατευθύνεται, αποκλειστικά και μόνο, σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απόκτηση στέγης.
Αποβλέπουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε τελική ανάλυση, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Και όλα αυτά, χωρίς να αφαιρείται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Χωρίς να θίγονται, ούτε κατ’ ελάχιστο, οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως! Με το πλαίσιο, που μπαίνει σε εφαρμογή…
- ωφελούνται τόσο οι καταθέτες, όσο και οι δανειολήπτες.
- Ωφελούνται οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.
- Ωφελούνται τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η τρίτη ενότητα δράσεων του Σχεδίου μας συνδυάζει την υπεύθυνη διαχείριση των δημοσιονομικών δεδομένων με την εξάντληση κάθε περιθωρίου για...
- τη στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο,
- τη θωράκιση της απασχόλησης και
- την προστασία των οικονομικά αδύναμων.
Απόφασή μας είναι να μην υπάρξει κανένας νέος φόρος. Επιλογή μας είναι να αναπτυχθούν πρόσθετες δράσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επεξεργαζόμαστε γι’ αυτό ήπιες ρυθμίσεις που βασίζονται στο ελάχιστο κόστος χρήσης για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και δεν σημαίνουν καμία επιπλέον φορολόγηση για κανένα περιουσιακό στοιχείο. Αφορούν μόνο εκείνους που ενώ διαβιούν με πολυτέλεια, δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.
Στην ίδια αυτή ενότητα περιλαμβάνονται δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης, του αγροτικού κόσμου, του τουρισμού, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
· Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, που είναι μόνιμη έγνοια μας:
- Διασφαλίσαμε με τις παρεμβάσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταβολή στους καπνοπαραγωγούς του συνόλου των πόρων, μέχρι το 2013.
- Διασφαλίσαμε το σύνολο των εισροών για το βαμβάκι.
- Διασφαλίσαμε- με πρόσφατη δική μας πρωτοβουλία- την αύξηση της χρηματοδότησης για τους νέους αγρότες, στις 70.000 ευρώ.
- Καταβάλαμε στους δικαιούχους μειονεκτικών περιοχών την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ.
- Χρηματοδοτούμε - με άτοκο δάνειο, 150 εκατ. ευρώ - τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.
- Σήμερα πιστώνονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι λογαριασμοί 800 χιλιάδων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 1.760.000.000 ευρώ.
- Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να καταβληθούν τα νέα δικαιώματα των οπωροκηπευτικών, ύψους 200 εκ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη εφάπαξ καταβολή επιδοτήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών.
· Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
- Σχεδιάζουμε, σε συνεννόηση με την Ε.Ε., τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας περιόδου, σε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυσή τους.
- Στο μεταξύ, όπως ήδη ανακοινώσαμε, μπαίνει σε εφαρμογή, νέο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που αφορά στη διευκόλυνση της δανειοδότησής τους, όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για κεφάλαια κίνησης. Παρέχεται τριετής εγγύηση και επιδοτείται το σύνολο του επιτοκίου.
· Σε ό,τι αφορά το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους:
- Αυξάνουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Από τα 28,8 δις ευρώ που ήταν το 2004, φτάνουν την επόμενη χρονιά σχεδόν στα 48,7 δις. Περίπου είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα.
- Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση, αποφασισμένοι να πάρουμε όποιες πρωτοβουλίες χρειαστεί.
Η αρχή γίνεται με δύο δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και έχουν συνολικό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Είναι…
Πρώτον: Η χορήγηση Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους άνεργους. Το επίδομα αυτό διαφοροποιείται με το χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες - ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες - και ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη ζώνη, 150 ευρώ για τη δεύτερη και 100 ευρώ για την τρίτη. Το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο. Είναι αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε ‘’επίδομα θέρμανσης’’.
Δεύτερον: Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία που έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009. Το έκτακτο αυτό επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009.
Δέσμευσή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι να συνεχίσουμε με νέους κύκλους δράσεων, τους οποίους προετοιμάζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η Υπουργός Απασχόλησης θα εξειδικεύσει συγκροτημένο κύκλο δράσεων που αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες και ξεπερνά τα δύο δις ευρώ εθνικών και βεβαίως και κοινοτικών πόρων. Από αυτά, περισσότερα από ένα δις αφορούν στοχευμένες δράσεις με τις οποίες παρέχεται μέχρι το τέλος του 2009 υποστήριξη σε 200 χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η πρώτη δέσμη προγραμμάτων για 53.000 θέσεις απασχόλησης έχει ήδη ξεκινήσει.
Ανάμεσα στ’ άλλα, σημειώνω ακόμη:
1ον Διπλασιάζεται για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές και καταβάλλεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Κόστος 70 εκ. ευρώ.
2ον Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για την απασχόληση 60.000 συμπολιτών μας. Κόστος 310 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιανουάριο.
3ον Προκηρύχθηκαν ήδη και επεκτείνονται, από τον Ιανουάριο, προγράμματα κατάρτισης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης. Κόστος 500 εκ. ευρώ.
4ον Έχουν ήδη προκηρυχθεί και προγραμματίζεται η προκήρυξη νέων προγραμμάτων…
- για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση,
- για τη δημιουργία ευκαιριών στους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και
- για τη στήριξη νέων επιστημόνων σ’ ένα δικό τους ξεκίνημα.
Συνολικό κόστος, περίπου 380 εκ. ευρώ.
Πρόσθετες δράσεις γίνονται αντικείμενα επεξεργασίας και πρόκειται να ανακοινωθούν από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή. Δεν έχει όμως - τη στιγμή αυτή τουλάχιστον- ούτε και ορατό τέλος. Υπάρχει αβεβαιότητα, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς τη διάρκειά της. Δεν μπορεί λοιπόν να εξαντλήσουμε στην πρώτη δυσκολία τις αντοχές της Οικονομίας μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο μπροστά στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Δεν μπορεί δηλαδή να «τινάξουμε στον αέρα» όσα με θυσίες των Ελλήνων πετύχαμε για να φανούμε προσωρινά ευχάριστοι. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε αφόρητα το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Απόφασή μας είναι να δράσουμε με ευθύνη, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση - κι ακόμη περισσότερο σε κρίσιμες περιόδους- ο τόπος χρειάζεται στέρεα βήματα και στιβαρή καθοδήγηση των πραγμάτων. Απαιτεί δύναμη που ξεπερνά τις σειρήνες του λαϊκισμού για να αποδώσει το μέγιστο κοινωνικό όφελος.
Ανεύθυνες, επιπόλαιες και δημαγωγικές θέσεις και απόψεις σε δύσκολους καιρούς, δεν συνιστούν απλά και μόνο πολιτική αδυναμία. Είναι - κάτω από τις σημερινές συνθήκες - επικίνδυνες για την πορεία του τόπου. Επικίνδυνες για ολόκληρη την κοινωνία.
Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, όποιο κι αν είναι το εφήμερο κόστος, είμαι αποφασισμένος να επιμείνω αταλάντευτα στις αρχές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική. Ακούμε κάθε εφαρμόσιμη πρόταση και επεξεργαζόμαστε νέες δράσεις για τον εμπλουτισμό του Σχεδίου μας. Πάντοτε όμως στο πλαίσιο δεδομένων αρχών, που προτάσσουν το συλλογικό συμφέρον. Πάντοτε με την υπευθυνότητα, την ψυχραιμία, την πειθαρχία, που απαιτούν οι περιστάσεις. Κάναμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Εργαζόμαστε για να μεταβάλουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών. Αλλά και με τη σιγουριά ότι, στο τέλος του δρόμου υπάρχει μια καλύτερη μέρα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Ελλάδα, η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με πρωθυπουργό προδιαγραφών Αφρικής, του προπερασμένου αιώνα.