Ειδήσεις

18 Μαΐ 2008

Για ένα τυχαίο σκούντημα, για ένα σουβλάκι που έπεσε από το χέρι ενός ψυχρού, όπως αποδείχτηκε, δολοφόνου, ο 21χρονος Μάνος δεν είναι πια στη ζωή…

Ο Μάνος ήταν τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Ρέθυμνο και καταγόταν από τα Χανιά. Ήταν ένα παιδί δραστήριο, κοινωνικό, ευαίσθητο και ήσυχο παιδί, ένα παιδί που ποτέ δεν είχε προκαλέσει διενέξεις και καβγάδες.
Για έναν... λεκέ στο παντελόνι από ένα τυχαίο σκούντημα, για ένα σουβλάκι που έπεσε από το χέρι ενός ψυχρού, όπως αποδείχτηκε, δολοφόνου, ο 21χρονος Μάνος δεν είναι πια στη ζωή…
Ο δράστης είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν δύο μήνες είχε αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων, γιατί πριν δώδεκα χρόνια είχε δολοφονήσει τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γωνιών Πεδιάδος στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια ληστείας.
Αποφυλακίστηκε υπό όρους από τις φυλακές Αλικαρνασσού και χθες τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο φέρεται να διέπραξε το στυγερό έγκλημα χτυπώντας με ένα μαχαίρι στην καρδιά τον άτυχο φοιτητή.
Ο άτυχος φοιτητής μοιραία βρέθηκε σε λάθος τόπο και χρόνο, όταν, στις 16 Μαΐου, λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα και μετά από ολονύχτια διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο στο κέντρο της πόλης, κατέληξε με την παρέα του σε οβελιστήριο που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Ρεθύμνου.
Ο δράστης έτρωγε καθισμένος δίπλα από την παρέα του νεαρού. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες και όσα μας είπε ο πατέρας του θύματος, ο νεαρός με μια απότομη κίνηση δεν πρόσεξε και έπεσε πάνω στο δράστη, από το χέρι του οποίου έπεσε το σουβλάκι που έτρωγε πάνω στο παντελόνι του και στη συνέχει στο έδαφος. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι εξόργισε το δράστη, που αμέσως ζήτησε το λόγο από το νεαρό. Ο 21χρονος νεαρός αντέδρασε στην επίθεση του δράστη ζητώντας του να σταματήσει να τον ενοχλεί. Ο καβγάς μεταξύ των δυο ανδρών δεν άργησε να ανάψει, με το θολωμένο δράστη να παίρνει στο κατόπι το νεαρό, που προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας με κατεύθυνση προς το ενετικό λιμάνι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης κυνήγησε τον 21χρονο φοιτητή και τον πρόλαβε στο ενετικό λιμάνι όπου του κατάφερε χτύπημα με μαχαίρι στην καρδιά το οποίο ήταν μοιραίο.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι γράφει γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για τη «δύσκολη αγορά» του ΟΤΕ

Με τίτλο «Δύσκολη αγορά» η «Süddeutsche Zeitung» γράφει για την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από την «Telekom» ότι «η εξαγορά του ΟΤΕ στην Ελλάδα ταιριάζει καλά στη στρατηγική της, διότι η εγχώρια, γερμανική αγορά δεν έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού στις τιμές, αλλά και του παρεμβατισμού. Και αυτά δεν θα αλλάξουν στο μέλλον.
Οι μεγαλομέτοχοι της «Τelekom», όπως η εταιρία «Blackstone» και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στήριξαν ανοιχτά και επαίνεσαν το διευθυντή της «Telekom».
Η στρατηγική των εξαγορών στο εξωτερικό είναι σωστή, αλλά έρχεται καθυστερημένα.
Η «Τelekom» είναι αισθητά πίσω από τους ανταγωνιστές της, δηλαδή τη βρετανική «Vodafone» και την ισπανική «Telefonica». Και οι δύο έχουν εξασφαλίσει τις καλύτερες εταιρίες στην αναπτυσσόμενη αγορά εκτός της χώρας τους.
Η συμφωνία για τον ΟΤΕ και οι φήμες για την εξαγορά και μεριδίου της αμερικανικής «Sprint Nextel» προκάλεσαν μείωση της τιμής της μετοχής».
.
Από DW

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ανήλικοι πετούσαν πέτρες και ενοχλούσαν 85χρονη. Αποτέλεσμα η γυναίκα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε

Στην εισαγγελία οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί, έξι ανήλικοι και οι γονείς τους οι οποίοι εμπλέκονται στο θάνατο 83χρονης, το βράδυ του Σαββάτου στα Καμίνια.Οι νεαροί, ηλικίας από 12 έως 16ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν πέτρες στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας «για να σπάσουν πλάκα» όπως ισχυρίστηκαν. Η 83χρονη όμως ζαλίστηκε, έχασε τις αισθήσεις της και άφησε την τελευταία της πνοή ενώ μεταφερόταν στο «Τζάνειο» νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε.Και οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος ενώ στους γονείς τους ασκήθηκε δίωξη για παραμέληση ανηλίκων.
Φως στα ακριβή αίτια θανάτου της ηλικιωμένης γυναίκας, θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση, που θα διενεργηθεί αύριο.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Gorna Macedonia» («Βόρεια Μακεδονία») είναι το όνομα που μπορεί να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι

«Gorna Macedonia» («Βόρεια Μακεδονία») είναι το όνομα που μπορεί να αποδεχτεί -μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από συζητήσεις του με ξένους συνομιλητές του. Σημειώνεται ότι με αυτό το όνομα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε φτάσει ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2002, αλλά η λύση δεν ήρθε, γιατί ξέσπασε η κρίση στο Τέτοβο.
΄


Περισσότερα: ¨Ελεύθερος Τύπος"

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των πανελλήνιων εξετάσεων

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

...........
«Εντός του έτους θα ανοίξουμε το διάλογο, για την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Την επόμενη κυβερνητική περίοδο επί τη βάσει των συμπερασμάτων αυτού του διαλόγου θα εκδηλωθεί αντίστοιχη θεσμική νομοθετική πρωτοβουλία, που ουσιαστικά θα διαμορφώνει το νέο σύστημα».

«Η γενικότερη ευρωπαϊκή τάση είναι να διευκολύνεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το φίλτρο να μεταφέρεται από το Λύκειο μέσα στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ και είναι βέβαιο ότι και η Ελλάδα δε μπορεί να μείνει έξω από την πανευρωπαϊκή λογική».

«Απώτερος στόχος είναι να αυξηθούν οι εισακτέοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αν είναι δυνατόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται και η περαιτέρω αξιολόγηση να γίνεται από αυτά».
\
Όλα αυτά για "Την επόμενη κυβερνητική περίοδο...

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash»: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα Πανεπιστήμιο αποστεωμένο

Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash»: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα Πανεπιστήμιο αποστεωμένο. Δεν παράγει τίποτα. Αυτά που διδάσκουν οι καθηγητές του, δεν αξίζουν μια δεκάρα. Είναι τελείως έξω από την σύγχρονη πραγματικότητα».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το Κοράνι έγινε στόχος για σκοποβολή από Αμερικανό στρατιώτη

Ένας Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετούσε στο Ιράκ επέστρεψε στις Ηνωμένως Πολιτείες, όταν ανακαλύφθηκε από τηνιρακινή αστυνομία, στα πράγματά του, στις 11 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο χωριό Ραντουανίγια κοντά στη Βαγδάτη, ένα αντίγραφο του Κορανίου διάτρητο από σφαίρες καθώς είχε χρησιμοποιηθεί ως στόχος σε άσκηση σκοποβολής.
Ο συνταγματάρχης Μπιλ Μπάκνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι το Κοράνι ήταν γεμάτο από τρύπες σφαιρών και στο εσωτερικό του είχε σχέδια «γκράφιτι». Δεν διευκρινίσθηκε εάν το βιβλίο είχε χρησιμοποιηθεί αντί στόχου σε άσκηση σκοποβολής.
Μια τέτοια βέβηλη ενέργεια του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη οργής εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.
.
Πηγή: ΑΠΕ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στον καθεδρικό ναό της Σαλαμάνκα στην Ισπανία, που χτίστηκε το1102 μ.Χ., ανάμεσα στα καλλιτεχνικά σκαλίσματα βρίσκεται και ένας αστροναύτης!

Μήνυμα αναγνώστη

.
Στην δυτική Ισπανία, στην πόλη Σαλαμάνκα υπάρχει ένας καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού με αρκετά καλλιτεχνικά σκαλίσματα εντός κι εκτός. Στην είσοδο του ναού αυτού υπάρχει σκαλισμένη «Η Πύλη των Ανθέων» μιας και πολλά σκαλισμένα άνθη και φυλλώματα αποτελούν μέρος της διακόσμησής της. Ανάμεσα στα πολύπλοκα σκαλίσματα βρίσκεται μία λεπτομέρεια. Η μορφή ενός αστροναύτη!
Τι πιστεύετε για αυτό;
StudioA-Blog: Πιθανώς, είναι μια σύγχρονη και κακόγουστη προσθήκη από κάποια ομάδα αποκατάστασης του κτιρίου.
.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο πρώην υφυπουργός Βασίλης Μπεκίρης «αθωώνει» τον Γιάννη Καλαμπόκα και αποδίδει το φόνο του Νίκου Τεμπονέρα σε τυχαίο γεγονός

Μια απίστευτη δήλωση για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, το 1991, έκανε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ωμέγα» ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ., Βασίλης Μπεκίρης.
Ο κ. Μπεκίρης, που μιλούσε για το βιβλίο του που παρουσιάστηκε χθες, αλλά και για την πολιτική του σταδιοδρομία, αναφέρθηκε κάποια στιγμή και στην υπόθεση της δολοφονίας Τεμπονέρα, στα σκοτεινά χρόνια του 1991.
Ο τότε Υφυπουργός Παιδείας, αφού χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός, απέδωσε το θανατηφόρο τραυματισμό του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα σε τυχαίο συμβάν, τονίζοντας πως, κατά τη δική του άποψη, ο καθηγητής τραυματίστηκε «από αντικείμενο που εκσφενδονίστηκε».
Δεν είπε τίποτα περισσότερο σχετικά με το ποιος -και από πού- «εκσφενδόνισε» το αντικείμενο.
Ωστόσο εμφανίστηκε να μη λαμβάνει υπόψη του την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο καθηγητής δολοφονήθηκε από το… «λοστοφόρο» χέρι του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ και δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Καλαμπόκα.
Παρότι οι ιθύνοντες του ραδιοφωνικού σταθμού αρνήθηκαν να παραδώσουν το σχετικό ηχογραφημένο απόσπασμα στην εφημερίδα "Η Ημέρα", οι ακροατές του έμειναν άναυδοι από όσα άκουσαν από τον κ. Μπεκίρη, ο οποίος είναι και πατέρας του νυν βουλευτή της Ν.Δ., Μιχάλη Μπεκίρη.
Ο κ. Μπεκίρης μίλησε και γι’ άλλα θέματα, όπως για την περίοδο του 1989, που ο ίδιος, όπως είπε, είχε αποφασίσει ν’ αποσυρθεί, αλλά και για το 1981, όταν - όπως είπε ο πρώην Υφυπουργός- τα στελέχη της Ν.Δ. δεν τολμούσαν να πάνε στην Τριταία και του ζήτησε ο Κωστής Στεφανόπουλος να πάει αυτός, κάτι που έπραξε χωρίς προβλήματα.
Πρόκειται, πάντως, για το δεύτερο στέλεχος της Ν.Δ. στην περιοχή που, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται με διαφορετική οπτική για τα τραγικά γεγονότα του 1991, που στιγμάτισαν για πάντα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Πάτρας και ολόκληρης της χώρας.
.
Από την εφημερίδα "Η Ημέρα"
Του Γ. Καρβουνιάρη

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Προβλήματα στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έχει η Ελλάδα, τόσο στο internet, όσο και στο φυσικό κόσμο, σύμφωνα με έγγραφο του Κογκρέσου

Πριν λίγο καιρό, είχα γράψει ένα άρθρο, στο οποίο έδειχνα πως μέσα από στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας σελίδων φαίνεται η άνθιση της “πειρατείας” στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως πως αυτό έχει πέσει και στην αντίληψη πιο… γραβατωμένων από εμένα. Όπως δείχνει έγγραφο της IAPC (Congressional International Anti-Piracy Caucus), μιας επιτροπής του Κογκρέσου η οποία ασχολείται με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων Αμερικανών δημιουργών, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που δημιουργούν πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.Το έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Priority Country List», είναι μια αναφορά χωρών οι οποίες δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη «δημιουργική» κοινότητα των ΗΠΑ, λόγω καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων από τους πολίτες της. «Καυτή» τριάδα σχηματίζουν η Κίνα, η Ρωσία και ο Καναδάς, από τις οποίες ο τελευταίος αναφέρεται πως απέτυχε στο να εκσυγχρονίσει τους «copyright νόμους» του ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πού εμπλεκόμαστε εμείς; Για πρώτη φορά, η ομάδα αναφέρει και την χώρα μας. Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου, αναφερόμαστε μαζί με την Ισπανία στο ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην καταπολέμηση της “πειρατείας” και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αποτελεσματική προστασία των διαφόρων πνευματικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα, τονίζει πως αυτό ισχύει τόσο για το Internet όσο και για τον φυσικό κόσμο (εδώ μάλλον περιλαμβάνονται πλανόδιοι πωλητές CD σε καφετέριες κτλ). Φυσικά, τα μέτρα που θα θέλανε να πάρουμε είναι φιλτράρισματα από τους ISP κτλ.
Το έγγραφο αυτό είναι μια πιο ανεπίσημη εκδοχή της ετήσιας αναφοράς που κάνει το κογκρέσο επί του θέματος. Οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις των χωρών. Παρόλα αυτά, MPAA και RIAA καλοδέχτηκαν την λίστα, ενώ το Hollywood τόνισε ιδιαίτερα την αναφορά της Ισπανίας σε αυτήν.
Διαβάστε εδώ την αναφορά της RIAA.
...........
Από: techgr.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Γιατί χρησιμοποιείται ο Εθνικός Ύμνος σε διαφήμιση;

Μήνυμα αναγνώστη
.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ:
http://itaniepitas.blogspot.com
http://gikaiydor.blogspot.com
ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ;

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Όλα τα κρατικά ελλείμματα κι όλα τα χρέη του δημοσίου μπορούν άνετα να καλυφθούν!

Μήνυμα αναγνώστη
.
Το "ασφαλιστικό" μπορεί να καλυφθεί επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα. Xρήματα υπάρχουν άφθονα, αρκετά για να καλύψουν κάθε υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Υπάρχει «παράς με… ουρά» που τον απολαμβάνουν μερικές χιλιάδες τεμπελχανάδες...
Πρόκειται για τις αμύθητες περιουσίες που κατέχουν σε ακίνητα και κινητά οι μητροπόλεις, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα εκκλησιαστικά και παραεκκλησιαστικά ιδρύματα. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!
Από εκεί να αντλήσει χρήματα η κυβέρνηση και όχι από τους αθώους φορολογούμενους που τρέχουν και δεν φτάνουν να ταΐσουν τα παιδάκια τους!

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

«Τσάρος της Ελλάδας» στη "μακεδονική" γλώσσα ο Μέγας Αλέξανδρος - (2)

Μήνυμα αναγνώστη
.
Σας στέλνω το απόσπασμα που βλέπετε στη φωτογραφία («κλικ» για μεγέθυνση) το οποίο προέρχεται από την ιστοσελίδα που αφορά στη "Μακεδονική Βίβλο" (Makedonska Biblija). Σύμφωνα με αυτό το απόσπασμα, στο χωρίο Δανιήλ, ο Μέγας Αλέξανδρος ονομάζεται «Τσάρος της Ελλάδας» (tsarot na grtsija) και μάλιστα σε δύο μεταφράσεις στη "μακεδονική" (μία του 1990 και μία του 1999). Πρόκειται, όχι για μετάφραση της σχετικής περικοπής σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα αλλά στην ίδια τη "μακεδονική", την τεχνητή γλώσσα της FYROM.Σημειώστε επίσης ότι στην ίδια ιστοσελίδα παρατίθενται επίσης τρεις μεταφράσεις στα Βουλγαρικά, μία στα Σέρβικα και μία στα Ρωσικά, που όλες ακολουθούν την ίδια ακριβώς διατύπωση. Για όποιον θέλει να βεβαιωθεί ιδίοις όμμασι, η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι: www.mkbible.net/biblija/index.php.
.
Από τα "Σχόλια":
Ανώνυμος είπε...
Πού μιλάει για τον Μέγα Αλέξανδρο, ρε μεγάλε; Αυτό είναι από Δανιήλ (προφητεία) και το συγκεκριμένο κομμάτι λέει:
20 ὁ κριός, ὃν εἶδες, ὁ ἔχων τὰ κέρατα βασιλεὺς Μήδων καὶ Περσῶν.
21 ὁ τράγος τῶν αἰγῶν βασιλεὺς Ἑλλήνων· καὶ τὸ κέρας τὸ μέγα, ὃ ἦν ἀναμέσον τῶν ὀφθαλμῶν αὐτοῦ, αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς ὁ πρῶτος
.
ΜΗ ΓΡΑΦΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ "ΡΟΜΠΕΣ"...

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αν και δε διέθετε άδεια λειτουργίας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης ύψους 1,2 εκ. ευρώ η εταιρεία που διέθεσε στην αγορά ακατάλληλο ηλιέλαιο!

Μπορεί το εργοστάσιο σπορελαιουργίας - ραφιναρίας «Μάνος Α.Ε.» που εφοδίαζε την ελληνική αγορά με επικίνδυνο ουκρανικό ηλιέλαιο να μη διέθετε, όπως αποκαλύφθηκε, ούτε καν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Χάρη, όμως, στη λειτουργία του γαλάζιου κράτους, έχει ενταχθεί και σε πρόγραμμα επιδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για να παράγει βιοντίζελ από φυτικά έλαια!
Η «Μάνος Α.Ε.» -ευτυχώς- δεν έχει πάρει ακόμη τα 1,2 εκατ. ευρώ της επιδότησης, καθώς έχει συμβληθεί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ) της Θεσσαλίας, αλλά απομένει η πιστοποίηση - μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στελέχη της ΑΕΔΕΠ αναφέρουν ότι στο φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία υπάρχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Το υπουργείο και η νομαρχία λένε ότι δεν διαθέτει την «απαιτούμενη». Και η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση: Η «Μάνος Α.Ε.» έχει πολλές και διάφορες... άδειες.
Σύμφωνα με το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, «το εργοστάσιο έχει μία νόμιμη άδεια για το ξηραντήριο των βαμβακόσπορων, αλλά δεν διαθέτει τελική άδεια για τη ραφιναρία, τον εξευγενισμό δηλαδή των λαδιών».
Η λειτουργία της βιοτεχνίας είχε ανασταλεί για το λόγο αυτόν άλλες δύο φορές στο παρελθόν (πριν από ένα χρόνο περίπου η τελευταία), επειδή το σύστημα υγρών αποβλήτων δεν ήταν συμβατό με τους όρους του Δήμου Βόλου. Έτσι, λειτουργούσε με προσωρινές άδειες, από τη νομαρχία.
Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο συνέπεσε με το θέμα της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, οπότε το υπουργείο Ανάπτυξης «έμπλεξε» την Πέμπτη στις ανακοινώσεις του και το θέμα της άδειας μαζί με τις ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου της ποιότητας του λαδιού.
.
Από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...