Ειδήσεις

22 Ιαν 2009

Σωτήρης Χατζηγάκης, 2 Δεκεμβρίου 2001: «Προτιμώ τα τρακτέρ από τους «κουραμπιέδες»

Έλεγε το Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος":

  • «Χρειάζεται να ανεβούμε στο τρακτέρ μαζί με τον Αριστερό, να συγχρωτιστούμε μαζί του».
  • «Η «πολιτική των τρακτέρ» είναι μια πολιτική η οποία θέλει να δημιουργήσει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων…».
  • «Ερώτηση: Πώς συνάδει, όμως, η πολιτική του μεσαίου χώρου που είναι κατά βάση μία πολιτική ήπιων τόνων με τη συμπαράσταση στις λαϊκές εξεγέρσεις; Δεν είναι οξύμωρο; Απάντηση: Καθόλου».
  • «…πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την «πολιτική των τρακτέρ» από την πολιτική του κουραμπιέ. Και βεβαίως, η δυναμική συμπαράσταση στους αγρότες ενοχλεί τους «χοντρούς γάτους του εκσυγχρονισμού». Και τους ενοχλεί διότι πράγματι αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Σημίτη στον κοινωνικό χώρο».

Φωτογραφία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Τέμπη

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Συνεχίζεται...

Σωτήρης Χατζηγάκης, 2 Δεμκεμβρίου 2001: «Προτιμώ τα τρακτέρ από τους «κουραμπιέδες»

«Χρειάζεται να ανεβούμε στο τρακτέρ μαζί με τον Αριστερό, να συγχρωτιστούμε μαζί του».
«Η «πολιτική των τρακτέρ» είναι μια πολιτική η οποία θέλει να δημιουργήσει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων…».


«Ερώτηση: Πώς συνάδει, όμως, η πολιτική του μεσαίου χώρου που είναι κατά βάση μία πολιτική ήπιων τόνων με τη συμπαράσταση στις λαϊκές εξεγέρσεις; Δεν είναι οξύμωρο; Απάντηση: Καθόλου».

«…πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την «πολιτική των τρακτέρ» από την πολιτική του κουραμπιέ. Και βεβαίως, η δυναμική συμπαράσταση στους αγρότες ενοχλεί τους «χοντρούς γάτους του εκσυγχρονισμού». Και τους ενοχλεί διότι πράγματι αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Σημίτη στον κοινωνικό χώρο».





Συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη



Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, διοργανώνοντας, μάλιστα, περιοδείες σε αγροτικούς νομούς δείχνοντας τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών.


Ως οπαδός της πολιτικής των ρήξεων, υποστηρίζει τη άποψη ότι η ΝΔ σήμερα πρέπει να κάνει μία «αριστερή» στροφή, μία στροφή προς την κοινωνία όπως τη χαρακτηρίζει.


Και υπογραμμίζει ότι εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η ΝΔ χρειάζεται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία δεν αρκεί μόνο ένα πολιτικό άνοιγμα, αλλά χρειάζεται να ανεβεί στα τρακτέρ μαζί με τον αγρότη.



Ερώτηση: Ήσασταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που ταχθήκατε ανοικτά υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών, διοργανώνοντας μάλιστα και περιοδείες στους αγροτικούς νομούς με αρχή τη Θεσσαλία. Γιατί διαφοροποιηθήκατε από την επίσημη γραμμή του κόμματος που κρατά αποστάσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις;



Απάντηση: Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος βουλευτής που τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και άλλοι βουλευτές της ΝΔ έχουν ταχθεί υπέρ της «πολιτικής των τρακτέρ». Η πολιτική αυτή, όπως εγώ τη χαρακτηρίζω, δεν είναι μία τυφλή πράξη βίας ή μπλόκων.


Η «πολιτική των τρακτέρ» είναι μια πολιτική η οποία θέλει να δημιουργήσει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, έχει στόχο την πολιτική αφύπνιση της κοινωνίας και βεβαίως έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε μεγάλα ζητήματα τα οποία αφορούν ασθενέστερες τάξεις. Και βεβαίως δεν αποτελεί λαϊκισμό, καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Λαϊκισμός ήταν αυτός που έκανε το ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενο είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση όταν έκλεινε νομαρχίες ή προκαλούσε εξεγέρσεις. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «πολιτικής των τρακτέρ»;



Είναι μία πολιτική η οποία συμπορεύεται με την πένα και το λόγο, αλλά και με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ. Πιστεύετε ότι το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν το χειρίστηκε σωστά η ΝΔ;



Το θέμα των κινητοποιήσεων είναι θέμα τακτικής, δεν αποτελεί ιδεολογικό ζήτημα. Επομένως, πιστεύω ότι σε τέτοια θέματα μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Η άποψη η δική μου είναι ξεκαθαρισμένη. Πιστεύω ότι πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να σταθούμε πλάι στον αγρότη. Διότι αυτή τη στιγμή ο αγρότης έχει δίκιο, είναι στη γωνία, αποτελεί το 20% του ελληνικού λαού και η αγροτική οικονομία είναι μία οικονομία η οποία επηρεάζει πολλά επαγγέλματα στην περιφέρεια και συνεπώς ο θάνατος αυτής της τάξης σημαίνει ένα μαρασμό της υπαίθρου, της περιφέρειας και πολλών άλλων επαγγελμάτων. Και γι’ αυτό εκτιμώ ότι η πολιτική μας δεν πρέπει να πατά σε δύο βάρκες. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει και κυρίως να υπάρξει και κάποιο στίγμα.



Ερώτηση: Τι εννοείτε;



Απάντηση: Εννοώ ότι επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη δεκαετία ’50-’60, υπήρξε ένα στίγμα το οποίο έδειχνε την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.


Στη συνέχεια ο Γεώργιος Παπανδρέου, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, εξέφραζε τότε την πολιτική δημοκρατία. Το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφραζε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στη χώρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, καλώς ή κακώς, έδειχνε έναν κοινωνικό μετασχηματισμό, ανεξάρτητα αν πέτυχε ή όχι, ο Ευάγγελος Αβέρωφ από την πλευρά του έδειχνε την επανάσταση των νοικοκυραίων απέναντι στον οδοστρωτήρα του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειχνε τη φιλελεύθερη ΝΔ, ο Κώστας Σημίτης έστω και αν δεν είναι αυτό που δείχνει, εντούτοις δείχνει έναν εκσυγχρονισμό, η ΝΔ σήμερα τι δείχνει.




Συνεπώς, ποια πολιτική εκτιμάτε ότι πρέπει να ακολουθηθεί για τους αγρότες;




Η πολιτική πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις: η μία πρέπει να αφορά στην καλή διαπραγμάτευση των αγροτικών προϊόντων και η άλλη θα πρέπει να έχει ως στόχο την ανανέωση και την αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας. Το κυριότερο όμως είναι να υπάρξει ένα σχέδιο εθνικής αγροτικής πολιτικής. Ένα σχέδιο το οποίο εγώ, ως υπουργός, το έκανα νόμο του κράτους.



Ερώτηση: Τελικά που συμφωνείτε και που διαφωνείτε, αν διαφωνείτε, με τις θέσεις της ΝΔ για το Αγροτικό;



Απάντηση: Εγώ πιστεύω σε μία πολιτική ρήξεων. Η πολιτική των ρήξεων σημαίνει ότι σε διάφορα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το αγροτικό, το ασφαλιστικό, το εργασιακό κλπ, η ΝΔ πρέπει να κάνει μια «αριστερή» στροφή.



Με άλλα λόγια, πρέπει να κάνει μια στροφή προς την κοινωνία. Και προσδιορίζω την πολιτική των ρήξεων γιατί θέλω να την ξεκαθαρίσω από τις ρήξεις τυχόν άλλων στελεχών της ΝΔ. Ξέρετε, πολλές φορές με αυτά τα στελέχη «κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά βλέπουμε διαφορετικά όνειρα».



Ωστόσο, αν η ΝΔ εντάσσετο ανοικτά υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων θα μπορούσε ίσως να κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό ή ακόμα και για παρακίνηση λαϊκών εξεγέρσεων.



Δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι παρακινεί λαϊκές εξεγέρσεις διότι η πρωτοβουλία ανήκει στους αγρότες. Η ΝΔ θα έπρεπε να είναι στο πλάι τους. Τελικά όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την «πολιτική των τρακτέρ» από την πολιτική του κουραμπιέ. Και βεβαίως, η δυναμική συμπαράσταση στους αγρότες ενοχλεί τους «χοντρούς γάτους του εκσυγχρονισμού». Και τους ενοχλεί διότι πράγματι αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Σημίτη στον κοινωνικό χώρο.




Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι οι αγρότες αποτελούν καθοριστικό κομμάτι ψηφοφόρων για τη νίκη ενός κόμματος;



Απάντηση: Εγώ είμαι ίσως ο εμπνευστής της θεωρίας του μεσαίου χώρου. Και μέσα στον κοινωνικό αυτό χώρο που καλύπτει αυτή η ιδεολογία, κεντρικό ρόλο έχει και ο αγρότης. Επομένως, εφόσον θέλουμε να πούμε ότι υποστηρίζουμε το μεσαίο χώρο θα πρέπει να στηρίξουμε και ορισμένες τέτοιες κοινωνικές τάξεις, όσο και αν αυτό φαίνεται από ορισμένους αθηνοκεντρικούς κύκλους περίεργο.



Ερώτηση: Πώς συνάδει, όμως, η πολιτική του μεσαίου χώρου που είναι κατά βάση μία πολιτική ήπιων τόνων με τη συμπαράσταση στις λαϊκές εξεγέρσεις; Δεν είναι οξύμωρο;



Απάντηση: Καθόλου. Και γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτα-πρώτα αν νομιμοποιείται ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται Κεντροδεξιό όπως είναι η ΝΔ να επιδιώκει στόχους που ευλογούν και στηρίζουν ένα κίνημα καθαρά κοινωνικό. Άλλοι το λένε αριστερό.


Εγώ, λοιπόν, λέω ότι μπορεί, γιατί βρισκόμαστε σε μία μεταμοντέρνα εποχή που πλέον δεν υπάρχουν διαχωριστικά τείχη και γραμμές και επομένως και από απόψεως ιδεολογικής φιλοσοφίας σημαίνει ότι απέναντι στα νέα ρεύματα πρέπει να στηθούν ορισμένα τείχη ώστε να προστατευθούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες για να επιβιώσουν. Αυτό σημαίνει μεσαίος χώρος.



Ερώτηση: Και όταν λέμε μεσαίο χώρο τι εννοούμε;



Απάντηση: Εννοούμε ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της δογματικής και αρνητικής πτέρυγας της άκρα Αριστεράς και του μονοδρόμου της παγκοσμιοποίησης, όπως εκφράζεται από την Κεντροαριστερά και τον υπερφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό. Ο μεσαίος χώρος, που είναι κοινωνικός χώρος, σημαίνει υποστήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων και προτύπων.



Ερώτηση: Ωστόσο, πολλές φορές έχει κατηγορηθεί η ΝΔ ότι εγκαταλείπει τη φιλελεύθερη ιδεολογία της και διολισθαίνει προς τα Αριστερά.


Απάντηση: Εγώ δεν βλέπω να διολισθαίνει καθόλου. Και οφείλω να ομολογήσω ότι ως στέλεχος της ΝΔ αισθάνομαι ολίγον ηλίθιος. Διότι ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την παγκοσμιοποίηση, διότι εκσυγχρονισμός σημαίνει η πιο σκληρή μορφή της παγκοσμιοποίησης, χρεώνει σε μας, στη ΝΔ, πολιτική νεοφιλελευθερισμού. Ποιοι, αυτοί που εφαρμόζουν υπερφιλελεύθερες και δεξιές θέσεις σε όλα τα ζητήματα… Όλα αυτά δείχνουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο του παραλόγου.



Ερώτηση: Εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ δεν πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της πολιτική την οποία εφαρμόζει κακέκτυπα το ΠΑΣΟΚ;


Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ ούτε έχει κλέψει την πολιτική της ΝΔ, ούτε την εφαρμόζει κακέκτυπα. Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την πολιτική που του επιβάλλουν μεγάλα οικονομικά κέντρα. Και γι’ αυτό η ΝΔ έπρεπε ήδη να έχει αναμορφώσει την πολιτική της και να έχει οδηγηθεί στην πολιτική του μεσαίου χώρου.


Ερώτηση: Θα θεωρούσατε απαραίτητη τη συνεργασία της ΝΔ με την Αριστερά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;


Απάντηση: Βεβαίως χρειάζεται η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό δεν αρκεί μόνο ένα πολιτικό άνοιγμα. Χρειάζεται να ανεβούμε στο τρακτέρ μαζί με τον Αριστερό, να συγχρωτιστούμε μαζί του. Γι’ αυτό θα αποτύχει και η πολιτική Λαλιώτη που επιδιώκει άνοιγμα με την Αριστερά. Γιατί η πολιτική του είναι πολιτική του διχασμού.


Ερώτηση: Πως κρίνετε λοιπόν, τη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία περί αλλαγής του εκλογικού νόμου;


Απάντηση: Νομίζω ότι είναι ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η ΝΔ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα.





Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2001


Από: http://www.hatzigakis.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=262&catid=45&Itemid=103