Ειδήσεις

31 Ιαν 2009

Ο Φιντέλ Κάστρο «επιτίθεται» στον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε "απατηλές" τις πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και τις συνέκρινε με αυτές του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.
Σε δύο άρθρα, την περασμένη εβδομάδα, ο Κάστρο είχε τονίσει την "ειλικρίνεια" και την "εντιμότητα" τον νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Αλλά στα τελευταία σχόλιά του που μεταδόθηκαν χθες από κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Φιντέλ - που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2006 - χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάτι που στο παρελθόν έκανε μόνο για τον Μπους.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δείχνει ότι οι ΗΠΑ "ποτέ δεν θα κρατήσουν αποστάσεις από το Ισράηλ... είναι μέθοδος συμβολής στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
………
Συνεχίζεται…

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ δείχνει τον απατηλό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της", είπε. Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στον οποίο ο Φιντέλ μεταβίβασε επίσημα την εξουσία πριν από ένα χρόνο, έχει κατ'επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να συνομιλήσει με τον Ομπάμα σε κάποιο "ουδέτερο μέρος" και υπό ορισμένους όρους. Ο Φιντέλ υποστήριξε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει τις πολιτικές του Μπους με τον οποίο η Αβάνα είχε αποκλείσει κάθε πιθανότητα διαλόγου.


Ο Ομπάμα, απλά "καλοπιάνει" την Ρωσία, την Κίνα, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, λέει ο Φιντέλ που αντιμετώπισε αρνητικά ακόμη και την απόφαση του αμερικανού προέδρου να κλείσει την στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο-μία κίνηση που αναλυτές είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν η αφετηρία για μία πιθανή επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.


Ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε τα σχόλια του Ομπάμα για τις πιθανότητες να επιστραφεί η εδαφική περιοχή στην Κούβα ως μία περαιτέρω απόδειξη του "απατηλού χαρακτήρα"της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.


Ο Κάστρο θεωρεί την αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο παράνομη.


Σύμφωνα με μία συμφωνία που αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 1934 η μίσθωση της βάσης μπορεί να τερματιστεί μόνο εάν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει την βάση χωρίς παραχωρήσεις, αλλά ο Κάστρο θέλει ο Ομπάμα να την επιστρέψει στη Κούβα χωρίς όρους.


ΑΠΕ