Ειδήσεις

4 Ιαν 2009

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, τη συνεδρίασή του στην διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του ΣΑ, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν-Μωρίς Ριπέρ.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και πιθανώς κάποια ακόμη χώρα-μέλος του Συμβουλίου απέρριψαν το σχέδιο ανακοίνωσης της Λιβύης με το οποίο εκφραζόταν ανησυχία για την χερσαία επιχείρηση και απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Αλεχάνδρο Γουλφ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αισθάνεται ότι δε χρειάζεται η έκδοση τέτοιου κειμένου διότι το Ισραήλ, ένα "κράτος-μέλος του ΟΗΕ" έχει δικαίωμα "να αμυνθεί" εναντίον των "τρομοκρατών" της Χαμάς, στην οποία επέρριψε ακέραια την ευθύνη για "τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα".
Ο Ριπέρ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι παρά το ότι πολλές χώρες του Συμβουλίου συμφώνησαν σε θεμελιώδη ζητήματα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία. Ο Γουλφ απέρριψε επικρίσεις περί "δυσλειτουργίας" του Οργανισμού εξ αιτίας της στάσης της Ουάσινγκτον.

ΑΠΕ