Ειδήσεις

2 Φεβ 2009

Δηλώσεις του Σωτήρη Χατζηγάκη πριν φύγει για τις Βρυξέλες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη που αναχωρεί αύριο Δευτέρα για τριήμερο κύκλο συνεργασιών και επαφών στις Βρυξέλλες.
…………
Συνεχίζεται…

«1. Επί 17 ολόκληρες ημέρες πραγματοποιήσαμε ένα διεξοδικό και γόνιμο διάλογο με όλους τους εκπροσώπους και φορείς των αγροτών, για όλα τα προϊόντα και από όλες τις περιοχές της χώρας. Στον εξαντλητικό αυτό διάλογο έλαβαν μέρος παράγοντες από τις περιοχές της Κρήτης: εκπρόσωποι αγροτών και συνδικαλιστές, βουλευτές, νομάρχες, ανώτερα στελέχη της περιφέρειας Κρήτης και άλλοι. Ήταν δεκάδες και από τους πρώτους οι Κρητικοί, με τους οποίους συνομιλήσαμε και συνεργαστήκαμε για τα προβλήματά τους στο χώρο της γεωργίας.



2. Μετά από όλες τις διαβουλεύσεις αυτές η Κυβέρνηση με διϋπουργικές συνεργασίες, συνεκτίμησε τις ζημιές όλων των προϊόντων και όλων των περιοχών και αποφάσισε να προβεί σε συγκεκριμένες πρόσθετες αποζημιώσεις, σύμφωνες με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τους Κανονισμούς της Ε.Ε. και τις δυνατότητες του προϋπολογισμού που αφορούν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι συζητήσεις αυτές και οι προδιαγραφές του πακέτου των 500 εκατ. Ευρώ γνωστοποιήθηκαν με απόλυτη καθαρότητα στόχων και οδήγησαν στην αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών από όλα τα μπλόκα (38 σε σύνολο 40) όπως επίσης και στη συμφωνία για ένα ελεύθερο, ισότιμο και γόνιμο διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για τα μεγάλα και δομικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την χάραξη εθνικής στρατηγικής για το μέλλον, ιδιαίτερα μετά το 2013.



3. Από ελάχιστες πλευρές, όπως εκείνες ολίγων παραγόντων της Κρήτης προβάλλονται αιτήματα εισοδηματικών ενισχύσεων σε ορισμένα προϊόντα τοπικού ενδιαφέροντος. Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Αδυνατώ να θέσω τέτοια αιτήματα και διεκδικήσεις κατά το τριήμερο των προγραμματισμένων επαφών που θα έχω από αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες ως νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



4. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά, κυρίως, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία.



5. Κάνω έκκληση προς όλους τους αγρότες και παράγοντες των οποίων τα δίκαια αιτήματα γνωρίζω και τιμώ την υπευθυνότητά τους, και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες (όπως αποδείχτηκε στην σύντομη άρση του αποκλεισμού του αεροδρομίου Ηρακλείου και σε άλλες περιπτώσεις) να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα: - να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,


- να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδος και,


-να μη δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.



6. Οι πόρτες του Υπουργείου και του γραφείου μου είναι ανοιχτές για όλους τους Έλληνες. Έχω ήδη αποδείξει ότι κάνω πράξη την πολιτική του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου με όλους τους αγρότες και παράγοντες της γεωργίας. Ο διάλογος αυτός μετά από την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες θα δώσει προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και απάντηση στις αγωνίες των αγροτών μας, ιδιαίτερα των νέων. Μαζί θα βαδίσουμε στην κοινή προσπάθεια και θα χαράξουμε τη νέα πορεία για το μέλλον, που δεν μας περιμένει».