Ειδήσεις

8 Φεβ 2009

Συνελήφθη ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το πορτρέτο- σύμβολο του Ομπάμα, επειδή σχεδίαζε γκράφιτι πάνω σε κτίρια

Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε την εικόνα που εξελίχθηκε σε σύμβολο της προεκλογικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα, συνελήφθη την Παρασκευή το βράδυ στη Βοστώνη για πρόκληση φθοράς σε ξένη ιδιοκτησία με τον σχεδιασμό γκράφιτι, ανακοίνωσαν το Σάββατο αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σέπαρντ Φέρεϊ είναι ο δημιουργός του διάσημου πλέον πορτρέτου του Ομπάμα, σε χρώμα κόκκινο, άσπρο και μπλε, με το βλέμμα στραμμένο προς τον ουρανό -ή προς το μέλλον- και τη λέξη "ΕΛΠΙΔΑ" γραμμένη από κάτω, το οποίο τυπώθηκε σε δεκάδες χιλιάδες αφίσες, μπλουζάκια και άλλα προϊόντα και κατάφερε να γίνει το ανεπίσημο σήμα της προεκλογικής καμπάνιας του μετέπειτα Αμερικανού προέδρου.
…….
Συνεχίζεται…


Ο Φέρεϊ, 38 ετών, κρατείται προσωρινά, αφού συνελήφθη στο δρόμο του Ινστιτούτου Μοντέρνας Τέχνης της Βοστώνης, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στη δουλειά του.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Herald, δύο εντάλματα συλλήψεως είχαν ήδη εκδοθεί εις βάρος του τον περασμένο μήνα, καθώς η αστυνομία του προσάπτει ένα αριθμό γκράφιτι που έγιναν πάνω σε κτίρια. Σε αντιδικία βρίσκεται εξάλλου ο καλλιτέχνης και με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, το οποίο ισχυρίζεται ότι το πορτρέτο του Ομπάμα βασίζεται σε επεξεργασία φωτογραφίας που τράβηξε το πρακτορείο και διεκδικεί οικονομική αποζημίωση.



ΑΠΕ

1 σχόλια:

manolosk είπε...

....Αυτη η λογικη του συστηματος...
απο την μια οργανωνουν εκθεση του δημιουργου και απο την αλλη τον κατηγορουν για φθορα ξενης περιουσιας. Τελικα οι οργανωτες της εκθεσης η πιο σωστα οι κριτικοι τεχνης μπορουν να αποφασισουν με την τεχνη του γραφιτι, ειναι νομιμη η παρανομη η και τα δυο(η οποτε τους συμφερει);
Θετω ομως
και τον εξης σοβαρο προβληματισμο
στο φωτογραφικο πρακτορειο η πιο σωστα σε ολα τα φωτοπρακτορεια και τους οργανισμους πνευματικων δικαιωματων ολων των δημιουργων φωτογραφων και αλλων:
του περιφημου δημιουργου της Ποπ-Αρτ, Αντυ Γουορχωλ οταν για τα εργα του(μεταξοτυπιες) αντεγραψε καραμπινατα τις φωτογραφιες του Τσε Γκαβαρα, του Μαο, της Μορνοε και αλλων μεγαλων προσωπων, αυτοι οι μεγαλοι φορεις του κανανε μηνυση;
fotografizontasmagazime.blogspot.com