Ειδήσεις

20 Μαρ 2009

Θάνατος - μυστήριο Ιρανού μπλόγκερ

Θύμα της τρομοκρατίας του ιρανικού καθεστώτος κατά των μπλόγκερ ή αυτόχειρας που αφήνει την τελευταία του πνοή στη φυλακή;
Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση θανάτου του Ιρανού μπλόγκερ Ομίντ Μιρ Σαγιάφι στις φυλακές Εβίν, όπου εξέτιε την ποινή του για προσβολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
..
Συνεχίζεται...

Αξιωματούχοι των φυλακών έκαναν λόγο περί αυτοκτονίας, ωστόσο, ο δικηγόρος του άτυχου νεαρού μπλόγκερ και οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» δεν πείστηκαν και ζήτησαν τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας και νεκροψία προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Οι σοβαρές αμφιβολίες τους είναι απολύτως δικαιολογημένες, τη στιγμή που οι ιρανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά των μπλόγκερ και των χρηστών του Ιντερνετ, καθώς η Τεχεράνη βρίσκει ιδιαίτερα ενοχλητικά τα ηλεκτρονικά σχόλιά τους.


Οπως δήλωσε, χθες, ο δικηγόρος του Σαγιάφι, Μοχαμάντ Αλί Ντάντχαχ, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη έκθεση, αλλά οι αξιωματούχοι των φυλακών δήλωσαν ότι ο Μιρ Σαγιάφι αυτοκτόνησε.
Ο ίδιος πάντως ζήτησε την άμεση έναρξη έρευνας και νεκροψία για τα αίτια του θανάτου του πελάτη του προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο δικηγόρος του άτυχου νεαρού πρόσθεσε ακόμα ότι, ένας άλλος φυλακισμένος, ο γιατρός Χέσαμ Φιρούζι, είχε ενημερώσει νωρίτερα τους αξιωματούχους των φυλακών για την επιδείνωση της υγείας του νεαρού μπλόγκερ.


Αναρρωτήριο
«Ο γιατρός Φιρούζι μου τηλεφώνησε από τη φυλακή για να με ενημερώσει ότι ο Ομίντ είχε μείωση του καρδιακού ρυθμού. Αμέσως μετά τον μετέφερε στο αναρρωτήριο των φυλακών, αλλά οι γιατροί δεν του έδωσαν σημασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ομίντ προσποιούνταν», δήλωσε ο δικηγόρος του.


Ο Ομίντ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2008 και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 41 μέρες κράτησης έναντι καταβολής εγγύησης σχεδόν 100 χιλιάδων δολαρίων.


Ο 25χρονος μπλόγκερ είχε καταδικαστεί τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση 30 μηνών για προσβολή του πνευματικού ηγέτη του Ιράν και του ιμάμη Χαμενεϊ, ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2009 είχε κλητευθεί στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και συνελήφθη.


Εκτός από τον Σαγιάφι, πολλοί είναι οι μπλόγκερ που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές, ανάμεσά τους ο Χοντέρ Ντερασκάν, δημοσιογράφος και μπλόγκερ.


«ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ» ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ

Το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε μπλόγκερ. Υπό συνθήκες λογοκρισίας οι Ιρανοί εκθέτουν τις απόψεις τους στα «ηλεκτρονικά ημερολόγια», καθώς η Τεχεράνη επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεϊ.


Ιδιαίτερα στους κόλπους της ιρανικής νεολαίας, το μπλόκινγκ έχει γίνει πλέον τα τελευταία χρόνια «μόδα». Από τον Οκτώβριο του 2005, υπολογίζεται ότι έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο περίπου 700 χιλιάδες ιρανικά μπλoγκς.


ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

mina@pegasus.gr


Περισσότερα: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=2724813