Ειδήσεις

12 Μαρ 2009

Επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης, κανείς δε θέλει να κοιτάξει την άβυσσο

Μήνυμα αναγνώστη
........
Αίσθηση έκανε η πρόταση του Δημάρχου Εχεδώρου, Γ. Αρβανιτίδη για την ίδρυση Διαδημοτικής Τράπεζας

Του Δημήτρη Συρμάτση
Περισσότεροι από 500 Θεσσαλονικείς παρευρέθηκαν χθες στο Grand Hotel Palace , στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό Monthly Review με θέμα «η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια». Μια Θεσσαλονίκη που χθες είχε την τιμητική της , με τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, με τους κ. Τατούλη, Ευθυμίου και την κ. Πατριανάκου να είναι οι εκλεκτοί καλεσμένοι.
….
Συνεχίζεται…


«Λάθος πολιτικές 15ετίας μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση»

Ο συντονιστής της εκδήλωσης , δημοσιογράφος της Εφημερίδας «Εξπρές», Ευκλείδης Καραγιαννίδης έδωσε πρώτα τον λόγο στον καθηγητή Πανεπιστημίου Κώστα Μελά, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία στο μέσο αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

Κατά τον κ. Μελά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στις πολιτικές που χαράχτηκαν μετά το Μάαστριχτ, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας καθώς και την αναδιάρθρωση αυτής που δεν έγινε ποτέ. « η δημοσιονομική ώθηση της οικονομίας είναι η μόνη λύση για να ξεπεράσουμε την κρίση» κατέληξε.

«Επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαΐδης ο οποίος εστίασε κυρίως στα προβλήματα των εξαγωγών στην Βόρεια Ελλάδα ,που είναι αρκετά σημαντικές, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα. , πριν και μετά την κρίση. Τονίζοντας ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2008 και τώρα οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Αφού επεσήμανε και αυτός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας μας, στάθηκε στις 2 σοβαρές επιπτώσεις που φέρνει η κρίση στις εξαγωγές. Από την μία θα χαθεί ανθρώπινο δυναμικό , το οποίο αποτελεί κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις , και από την άλλη σταματάνε έρευνες για καινοτομία και ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να επιβιώσω τώρα, να ζήσω, και για κάτι καινούριο θα το αναζητήσω μετά από 2-3 χρόνια».
· Μεγάλη καινοτομία η ίδρυση Διαδημοτικής Τράπεζας για την Τ.Α.
Ο Δήμαρχος Εχεδώρου κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης ήταν ο επόμενος ομιλητής , ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «..η σημερινή κρίση - κρίση περίπλοκη και πολυπαραμετρική - μπορεί να αποκτήσει δημιουργικά χαρακτηριστικά, κυρίως με δύο τρόπους: Α)Με την οικολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών λειτουργιών, όπου Κράτος και Αγορά δένονται με ένα συμβόλαιο για την προστασία και την αναπαραγωγή του φυσικού περιβάλλοντος. Πολύ συχνά το οικολογικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο από το χρηματοοικονομικό χρέος και Β) Με τη θέσπιση παγκόσμιων, οικουμενικών και υπερεθνικών θεσμών οικονομικής συνεργασίας και πολιτικής διακυβέρνησης. Για να μην μετατραπεί όμως αυτή η διαδικασία σε μία ακόμη υπεργραφειοκρατική και υπερσυγκεντρωτική λειτουργία κάποιων υπερεθνικών τεχνικών της εξουσίας, πρέπει να δικτυωθεί με τη δράση των τοπικών κοινωνιών. Με τη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την παραγωγή τοπικής πολιτικής. Οι περιβαλλοντικές λύσεις ή θα είναι αποκεντρωμένες ή δε θα υπάρξουν καθόλου! Η αιχμή της πολιτικής δεν είναι να σώσουμε μόνο ότι απέμεινε αλλά να αποκαταστήσουμε και μέρος της «χαμένης» οικολογικής ισορροπίας. Μόνον έτσι θα προωθηθούν πρωτοβουλίες της «πράσινης ανάπτυξης.».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Εχεδώρου κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση Διαδημοτικής Τράπεζας, όπου θα συγκεντρώνονται τα αποθεματικά των ΟΤΑ και στη συνέχεια θα επανεπενδύονται με απόλυτη προτεραιότητα στα δημόσια τοπικά έργα υποδομής. Ανάλογες προσπάθειες προχωρούν αυτό τον καιρό στην Αγγλία
Νέα Δημοκρατία και Αριστερά αποκλείεται να μας βγάλουν από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ πιθανώς ναι .

Ο εκδότης του Περιοδικού Monthly Review κ. Βαγγέλης Χωραφάς, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση είχε προβλεφθεί από το 2002-2003 εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική κρίση θα είναι παρούσα και για τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, καθώς και ότι η Αμερική θα ανακάμψει νωρίτερα από την Ευρώπη.

Ανέλυσε το πρόβλημα των χωρών εντός και εκτός ευρωζώνης ενώ όσον αφορά την χώρα μας στάθηκε περισσότερο στο ρόλο του κράτους και των ελεγκτών αυτού. «Το κράτος θα διαχειριστεί την κρίση και πρέπει να προσέξουμε ποια πολιτική δύναμη θα ηγηθεί αυτού και θα το ελέγξει» επεξηγώντας τι έχουν να προσφέρουν οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας στην κρίση.

«Ο καθένας κοιτάει τους νεκρούς που έχει και ευελπιστεί ότι ο απέναντι θα έχει περισσότερους»

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΕ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου τόνισε στην ομιλία του την διπλή κρίση που υπάρχει στον κόσμο , εκτός από αυτή του χρηματοπιστωτικού συστήματος , την κρίση από την απελευθέρωση του εμπορίου. «Δεν ξέρουμε την κρίση , γιατί κανείς δεν θέλει να κοιτάξει την άβυσσο» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του.

Ο κ. Ευθυμίου πρότεινε λύσεις για την έξοδο από την κρίση, όπως την εφαρμογή ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την οικονομία με ρόλο, ρυθμιστικό και ελεγκτικό, του κράτους αλλά και συμμετοχή οργανισμών όπως του ΟΗΕ, καθώς και δημιουργία νέων συμφωνιών για το εμπόριο βασισμένες στους όρους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταλήγοντας τόνισε ότι : «Το ζήτημα δεν είναι να μοιράσουμε την φτώχεια αλλά να ανεβάσουμε το επίπεδο όλων» .

Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε ύστερα από μερικές ερωτήσεις του κοινού προς του ομιλητές της εκδήλωσης.


Το Salonica Press, ήταν εκεί και σας παρέχει και φωτορεπορτάζ.



http://salonica-press.blogspot.com/2009/03/blog-post_266.html