Ειδήσεις

12 Μαρ 2009

Ξανά στην... ουρά για το κτηματολόγιο

Αναμένεται δεύτερος γύρος, μέσα στην επόμενη τριετία, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εγγραφές των τίτλων και να κατοχυρώσουν οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας θα έχουν ραντεβού με το Κτηματολόγιο ξανά στις αρχές του 2010.
Στο κρίσιμο αυτό ραντεβού, που θα γίνει μετά από σχετική ειδοποίηση της Κτηματολόγιο Α.Ε., οι ιδιοκτήτες θα πρέπει:
....
Συνεχίζεται...


Να προσέλθουν στα γραφεία των κτηματολογικών γραφείων και των δήμων της περιοχής τους για να εξετάσουν τους αναρτημένους χάρτες και τους πίνακες ιδιοκτησιών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι έχει γίνει ακριβής εντοπισμός και οριοθέτηση του ακινήτου τους και σωστή καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Σε περίπτωση παράλειψης είτε λανθασμένης καταγραφής ή ακόμη αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας τους από τρίτους, μοναδικό όπλο τους είναι να καταθέσουν ένσταση, ώστε μετά την εκδίκαση της ένστασης να κατοχυρώσουν την περιουσία τους με την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών τίτλων στο Κτηματολόγιο περί το 2011. Διαφορετικά τους περιμένουν περιπέτειες και μακρόχρονες δικαστικές αμφισβητήσεις.

2. Να πληρώσουν νέο τέλος, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, το οποίο θα ανέρχεται σε ποσοστό 1‰ (ένα τοις χιλίοις) επί της αξίας του ακινήτου, η οποία θα υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας, της παλαιότητας του κτιρίου, τον όροφο κ.λπ. Το μεταβλητό τέλος θα είναι κατά ανώτατο όριο έως 900 ευρώ για μεγάλες ιδιοκτησίες, θα αφορά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000 ευρώ, ενώ θα επιμερίζεται στους τυχόν συνδικαιούχους (συγκύριους ή επικαρπωτές).

3. Να πληρώσουν τα πρόστιμα, όπως έχουν οριστεί με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ από 70 έως 250 ευρώ ανά δικαίωμα ιδιοκτησίας, όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις, χωρίς να έχουν περάσει από τα κτηματολογικά γραφεία, έστω για να πάρουν σειρά προτεραιότητας, μέχρι στις 21 Νοεμβρίου 2008, που έληξε η επίσημη προθεσμία.



Περισσότερα: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80043