Ειδήσεις

14 Μαρ 2009

Σεμινάριο θεατρικής παιδείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γραφείο Αθήνας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
διοργανώνει στην Αθήνα επιμορφωτικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας με τίτλο:
«Σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργία θεατρικού έργου»
Αθήνα, 27 Μαρτίου ως 11 Απριλίου 2009
με εμψυχωτή τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο θεάτρου, Κώστα ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ.
......
Συνεχίζεται...

Στο σεμινάριο θα αξιοποιηθούν τεχνικές του σωματικού – δημιουργικού θεάτρου.


Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με το Devised Theatre – Θέατρο της επινόησης, που δίνει έμφαση σ’ ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηρίζεται στη διαίσθηση, στον αυθορμητισμό, στην αυτενέργεια και αξιοποιεί τις προσωπικές εμπειρίες διερευνώντας και μετασχηματίζοντάς τις με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Ειδικότερα το σεμινάριο θα εστιάσει στις τεχνικές που αξιοποιεί η πιο διάσημη ίσως στο κόσμο ομάδα «σωματικού θεάτρου», η Théâtre de Complicité, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν στην τάξη ή/και τις θεατρικές τους ομάδες.



Απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέατρο και με την εκπαίδευση: εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων.



Στάδια υλοποίησης του σεμιναρίου


Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 40 διδακτικών ωρών και θα πραγματοποιηθεί:


Παρασκευή 27 Mαρτίου 2009: 18.00–21.00 και Σάββατο 28 Mαρτίου 2009: 10.00- 14.00 και 15.00 – 18.30


Παρασκευή 3 Απριλίου 2009: 18.00–21.00 και Σάββατο 4 Απριλίου 2009: 10.00-14.00 και 15.00 – 18.30


Παρασκευή 10 Απριλίου 2009: 18.00–21.00 και Σάββατο 11 Απριλίου:



10.00-14.00 και 15.00 – 19.00




Περιγραφή του σεμιναρίου





Κάθε διήμερο θα επικεντρώνεται σε ένα θέμα για δουλειά και ανάλυση και θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από τους συμμετέχοντες. Θα περιλαμβάνει: 1) σωματικές και θεατρικές ασκήσεις, 2) «εργαλεία» για να παράγονται αυτοσχεδιασμοί εύκολα και αβίαστα και 3) την παρουσίαση της δουλειάς των γκρουπ, των θεατρικών δρώμενων που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες μόνοι τους, με τις προτάσεις του εμψυχωτή όπου χρειάζεται. Μετά θα ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των όσων προηγήθηκαν.



Επιπλέον θα διατεθεί χρόνος για προβολές και συζήτηση πάνω στο “Devised Theatre” - Θέατρο τη επινόησης και τους τρόπους διδασκαλίας του.


Το σεμινάριο θα είναι σαφώς βιωματικό, αφού όλα τα μέλη του γκρουπ θα περάσουν τη διαδικασία των αυτοσχεδιασμών και της δημιουργίας. Ωστόσο θα περιλαμβάνει και στοιχεία διδακτικής του θεάτρου, καθώς οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να διδάσκουν αυτά που διδάχτηκαν.


Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε ένα κλίμα χαράς και παιγνιδιού, που είναι βασικά στοιχεία του δημιουργικού θεάτρου.



Βιογραφικό


Ο Κώστας Φιλίππογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς δασκάλους από τον Πήτερ Μπρουκ την Αριάν Μνουσκίν και την Théâtre de Complicité. Από το 1985 εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο «Τεχνοχώρος», με την ομάδα «Θέαμα» του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο «Αμόρε» με το «Θέατρο του Νότου» και σε πολλά άλλα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό με την θεατρική ομάδα "Complicité" και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η Π Α. Έχει παίξει στο έργο "mnemonic", που ξεκίνησε να παίζεται το 1999 και συνεχίστηκε μέχρι το 2003. Με αυτό το έργο έπαιξε στο National Theatre του Λονδίνου και σε θέατρα της Αγγλίας, της Ευρώπης και της Ν. Υόρκης. Από το 2004 έως το 2006 έπαιζε στο έργο του Σαίξπηρ "measure for measure" για το National Τheatre του Λονδίνου καθώς και σε θέατρα της Ευρώπης και της Ινδίας. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά workshops της ομάδας για άλλες της παραγωγές. Το 2005 έπαιξε στην παράσταση "Beauty and the Beast", σε σκηνοθεσία John Wright, στον καθεδρικό ναό του Κόβεντρυ. Από το 1997 εργάζεται και ως δάσκαλος θεάτρου. Με αυτήν την ιδιότητα στην Ελλάδα έχει διδάξει: ως επίκουρος καθηγητής στο θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη δραματική σχολή «Αρχή» της Ν Καρά, στα σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας για το θέατρο στα σχολεία, καθώς και σε οργανωμένα εργαστήρια με συμμετέχοντες ηθοποιούς ή σπουδαστές. Στο εξωτερικό έχει διδάξει θέατρο στο





Λονδίνο, σε σχολεία, δραματικές σχολές και στα εργαστήρια που διοργανώνει η "Complicité". Στο Ισραήλ, δίδαξε στο ΜΑΤΑΝ, ειδικό σχολείο Καλών Τεχνών. Στη Νέα Υόρκη έχει διδάξει στο Lee Strasberg Ιnstitute, στο Actor's studio και στο Actor's center, καθώς και στο ανοιχτό εργαστήρι που διοργάνωσε η "Complicité" την άνοιξη του 2001. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και παράλληλα επιμελήθηκε την κίνηση στις σκηνές του πλήθους. Το 2003 σκηνοθέτησε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» και το 2006 τον «Οδυσσεβάχ» για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.



Επειδή το σεμινάριο έχει βιωματικό χαρακτήρα, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.



Χώρος: Σαρρή 14, Ψυρρή, Αθήνα


Κόστος συμμετοχής:


· 120 ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2008



· 150 ευρώ για τα μη μέλη



Για εγγραφές μελών στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr > ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ



Δηλώσεις συμμετοχής: Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης του ποσού. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού τηλεφωνήσουν για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν θέσεις, θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως το ποσό στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης στο ΦΑΞ: 210-6541600



Στην τελευταία σελίδα του αρχείου θα βρείτε το έντυπο της αίτησης.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6541600 και 6937095769, Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-18.00.











Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΕΝ
ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ



(ΚΕΦΑΛΑΙΑ)




ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ……………………………………………………………………………………………………

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΙΔΙΟΤΗΤΑ ………………………………………………………………………………………….

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ……………………………………………………………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ……………………………………………………………………………………………..

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ……………………………………………………………………………………………

ΠΟΛΗ, ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ…………………………………………………………………………………………….

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…………………………………………………………………………………….

Ε-MAIL (με κεφαλαία γράμματα)
……………………………………………………………………………………………………………………
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ …………………………………………


Παρακαλώ να δεχτείτε την αίτησή μου να παρακολουθήσω το επιμορφωτικό σεμινάριο «Σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργία θεατρικού έργου», που θα γίνει στην Αθήνα από την Παρασκευή 27 Μαρτίου ως το Σάββατο 11 Απριλίου 2009.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.




1) Πρώτα ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στα παρακάτω τηλέφωνα: 2106541600,6937095769 (Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-18.00)




2) Έπειτα καταθέστε ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 το ποσό:




Α) 120 € (για μέλη του Δικτύου με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2009)




Β) 150 € (για τα μη μέλη)
(κυκλώστε το ποσό που καταθέσατε)





3) Τέλος ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ FAX 210-6541600 μαζί με τη φωτοτυπία της απόδειξης από την ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ κατάθεση.



Θα σας δοθεί απόδειξη κατά την προσέλευσή σας στο σεμινάριο.



Επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο σε περίπτωση ματαίωσης του σεμιναρίου.




Δηλώνω ότι γνωρίζω ότι εγγραφές γίνονται στην έναρξη του σεμιναρίου μόνον αν υπάρχουν κενές θέσεις.



Ημερομηνία ……………………………………………





Υπογραφή