Ειδήσεις

25 Απρ 2009

25 Απριλίου:Παγκόσμια ημέρα κατά της Ελονοσίας

Ομολογώ ότι δεν ήξερα πάρα πολλά για την Ελονοσία. Ήξερα τα βασικά αλλά όχι λεπτομέρειες.
Με αφορμή όμως την σημερινή παγκόσμια ημέρα έψαξα στο ίντερνετ και έμαθα αρκετά πράγματα και στοιχεία για αυτήν την μάστιγα που πάει να εξελιχτεί σε επιδημία και εμείς, οι «εξελιγμένες χώρες» δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσει ή έστω να βοηθήσουμε.
……
Συνεχίζεται…

Από ελονοσία πεθαίνουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και από αυτούς το 90% είναι παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.


Κάθε χρόνο καταγράφονται 300 έως 500 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Η ελονοσία μεταδίδεται από τον κώνωπα των ανωφελή και από τους τέσσερις τύπους τους το πλασμώδιο falciparum είναι το ποιο θανατηφόρο.

Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός πονοκέφαλος και πόνος των μυών και τον αρθρώσεων ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή η μόλυνση μπορεί να μετατραπεί σε εγκεφαλική αιμορραγία που οδηγεί σε κώμα και τελικά σε θάνατο. Η ελονοσία πλήττει κυρίως της φτωχότερες περιοχές και έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν τις περισσότερες φορές εισόδημα για φαρμακευτική αγωγή.


Μπορεί να θεραπευτεί με χλωροκίνη αλλά ένας αριθμός παράσιτων που μεγαλώνει συνεχώς και γίνει ανθεκτικός σε αυτό το φάρμακο.


Υπάρχουν και άλλες θεραπείες αλλά είναι πολύ ακριβές και αυτόματα αποκλείονται από τους φτωχούς της Αφρικής και της Ασίας που έχουν και το μεγάλο πρόβλημα. Το ποιο εξοργιστικό όμως που διάβασα είναι ότι με χρήση ειδικών εμποτισμένων κουνουπιέρων σε περιοχές υψηλής εξάπλωσης της μόλυνσης μπορεί να μειώσει τους θανάτους παιδιών από κάθε αιτία έως και 25% και από ελονοσία έως και 50% αλλά μέχρι τα τέλη του 2004 λιγότερο από το 5% των παιδιών στην Αφρική κοιμόντουσαν κάτω από αυτές τις κουνουπιέρες!

Πόσο μικρά φαίνονται τα προβλήματα που έχουν οι σύγχρονες κοινωνίες με τα παραπάνω.. Την ίδια ώρα που σε αυτόν τον πλανήτη κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή τους κόβονται οι πολλές ανέσεις κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν τι πάει να πει «άνεση».Όλοι εμείς που λέμε ότι έχουν προβλήματα, που στεναχωριόμαστε και χαλάμε την διάθεση μας για μπούρδες ας κοιτάξουμε «δίπλα» μας να δούμε τι συμβαίνει.


Μικρά παιδιά πεθαίνουν επειδή οι σύγχρονες κοινωνίες και χώρες αδιαφορούν για τους «τριτοκοσμικούς» που έκαναν το λάθος να γεννηθούν σε άλλη ήπειρο!
Κλείνουμε τα μάτια μας και προσπαθούμε να ξεχάσουμε τι γίνεται δίνοντας που και που σε κανένα έρανο λίγα λεφτά μόνο και μόνο για να μην μας κυριεύουν οι τύψεις.
Η ελονοσία είναι κάτι που γιατρεύεται και εμείς αντί να πιέσουμε να μειωθεί το κόστος για τις φαρμακευτικές αγωγές και να δοθούν παραπάνω κονδύλια για έρευνες τους αφήνουμε στην μοίρα τους, να αρρωστήσουν… να πεθάνουν… να τιμωρηθούν για κάτι που δεν φταίνε!
Δεν είναι μόνο η ελονοσία το πρόβλημα, είναι και αυτοί που πεθαίνουν από την έλλειψη φαγητού. είναι η μάστιγα του HIV... είναι τόσα πολλά προβλήματα που εμάς μας φαίνονται πολύ μακρινά αλλά όταν βλέπεις φωτογραφίες με μικρά παιδιά να βασανίζονται κυριολεκτικά δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο.

\
Φτάνει όμως αυτό; Πρέπει να απαιτήσουμε να δοθεί βοήθεια σε αυτές τις χώρες, τόσα λεφτά δίνουμε από την τσέπη μας ουσιαστικά χωρίς ποτέ να μας ρωτήσουν, για στρατιωτικό υλικό… για πυραύλους… για ανέσεις πολιτικών... για χίλια δυο ανούσια πράγματα μπροστά στα πραγματικά προβλήματα.


Γιατί να εξερευνήσουμε τους άλλους πλανήτες όταν ένα κομμάτι από τον δικό μας πεθαίνει;

Έχω ακούσει ότι στις «πολιτισμένες» και «εξελιγμένες» κοινωνίες αυτές τις χώρες τις λένε.. «τριτοκοσμικές»..Τελικά ποιοι είναι οι «τριτοκοσμικοί»; Αυτοί που δεν έχουν αλλά κάνουν ότι μπορούν για να ζήσουν ή αυτοί που τους περισσεύουν αλλά προτιμάνε να τα σπαταλάνε παρά να βοηθήσουν συνανθρώπους που τους έχουν ανάγκη;
Οι περισσότερες πληροφορίες που πήρα είναι από τoυς «Γιατρούς χωρίς σύνορα».


http://sofoscrete.blogspot.com/2009/04/25.html