Ειδήσεις

10 Απρ 2009

Το βράδυ μετέβαλαν το επίδομα σε αυξήσεις και το πρωί το επανέφεραν

Το κυβερνητικό μπάχαλο, οι συνεχείς παλινωδίες, τα «αδειάσματα» μεταξύ υπουργών και στο τέλος η κοροϊδία δύο εκατομμυρίων συνταξιούχων δίνουν το στίγμα όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες 20 ημέρες γύρω από τις αυξήσεις των συντάξεων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση χθες για τρίτη φορά άλλαξε τις αυξήσεις των συντάξεων επαναφέροντας την προηγούμενη ρύθμιση την οποία είχε ακυρώσει προχθές!
…..
Συνεχίζεται…
Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους άλλαξε και πάλι την εισήγησή της και επανέφερε χθες τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος 500 ευρώ ως τις συντάξεις ύψους 800 ευρώ και 300 ευρώ σε συντάξεις από 800 ως 1.100 ευρώ. Η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε αυτή η ρύθμιση να μην ισχύσει για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αλλά να δοθεί ποσοστιαία αύξηση διπλάσια του πληθωρισμού, δηλαδή 2,6% ως 3% για τις συντάξεις ως 800 ευρώ και 2% για τις συντάξεις πάνω από αυτό το ποσό.
Χθες η κυβέρνηση ανέκρουσε και πάλι πρύμναν επαναφέροντας το εφάπαξ επίδομα. Ωστόσο το γεγονός αυτό κατέδειξε το μπάχαλο που επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς την ώρα που είχε αποφασισθεί η στροφή οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερασπίζονταν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις το «ορθόν» της καταργούμενης κυβερνητικής πρότασης.
Πέραν τούτου, τεράστιο θέμα εγείρεται και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργών που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα: του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη Πετραλιά.
Η αλλαγή της πολιτικής αυξήσεων στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα διέρρευσε προχθές από το υπουργείο Απασχόλησης κατόπιν εντολής της υπουργού. Η χθεσινή «επιστροφή» στην προτεραία ρύθμιση έγινε με κοινή δήλωση των δύο υπουργών που μοιράστηκε αρχικώς από το υπουργείο Οικονομίας και στη συνέχεια από το υπουργείο Απασχόλησης. Κατ΄ ουσίαν με την εξέλιξη αυτή ο κ. Παπαθανασίου «αδειάζει» την κυρία Πετραλιά, η οποία είχε εισηγηθεί την αλλαγή της πολιτικής και μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει την τροποποίησή της.
Στη δήλωση σημειώνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική και την πολιτική συντάξεων για το 2009. Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998,η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Αυτό φυσικά και θα ισχύσει. Χαιρόμαστε όμως γιατί ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για “ψίχουλα” όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους» .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εφάπαξ επίδομα αντιστοιχεί σε μια αύξηση ύψους 4% ως 10% για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, ανάλογα με το ύψος της υφιστάμενης σύνταξης. Αύξηση που είναι σαφώς υψηλότερη από την πρόταση της κυρίας Πετραλιά. Το μόνο θετικό στην πρόταση αυτή είναι η ενσωμάτωση του ποσοστού αύξησης στο ποσό της σύνταξης, γεγονός που σημαίνει ότι το όφελος θα ήταν συνεχές, δηλαδή θα υπήρχε ωφέλεια και τα επόμενα χρόνια με τη δημιουργία νέας βάσης για τις μελλοντικές συντάξεις.


Πάντως η νέα αλλαγή της πολιτικής αυξήσεων στις συντάξεις στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση έφερε πονοκέφαλο στους οικονομικούς υπουργούς αλλά και στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι καλούνται να βρουν ένα επιπλέον ποσό ύψους 310 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν το κόστος του εφάπαξ επιδόματος. Τα Ταμεία θεωρείται σίγουρο ότι θα ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες και να μειώσει τα ελλείμματα.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ (Ταμείο αυτοαπασχολουμένων) χρειάζεται επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση. Επιπλέον χρήματα αναμένεται να χρειαστεί και το ΙΚΑ, που από τον Μάιο αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.


Από: http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=263197