Ειδήσεις

19 Μαΐ 2009

Τι δήλωε ο υφυπουργός Υγείας για το πρώτο κρούμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Μαΐου 2009
Ώρα 20.50
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε λεπτομερή ενημέρωση των Δημοσιογράφων και των Μ.Μ.Ε. μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης και στη χώρα μας - προχώρησε απόψε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου.
Ο Υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

Συνεχίζεται…


Σας καλέσαμε απόψε εδώ να σας ενημερώσουμε, αφού από την πρώτη στιγμή, όταν ο Π.Ο.Υ. ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για τον νέο ιό της γρίπης, η Ελληνική Πολιτεία δια του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε καταστήσει σαφές πως βασική μας αρχή είναι η αλήθεια, η διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση του Ελληνικού Λαού, γιατί πιστεύουμε πως ο σωστά ενημερωμένος Πολίτης μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση. Οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος και στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκαν.
Ένας 19χρονος Έλληνας φοιτητής στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης, που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Ο νεαρός επέστρεψε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ το Σάββατο το πρωί, εντελώς ασυμπτωματικός.
Την Κυριακή το μεσημέρι εμφάνισε συμπτώματα γριπώδους συνδραμής (μυαλγία, πυρετός, συνάχι κλπ) και έτσι τη Δευτέρα το πρωί ακολουθώντας, μάλιστα τις οδηγίες του σχετικού για τη νέα γρίπη φυλλαδίου, που διανέμεται στις πύλες εισόδου της χώρας και ύστερα από την υπόδειξη των αρμοδίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
Αμέσως, εφαρμόσθηκαν όλα όσα προβλέπονται από τον Π.Ο.Υ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο ασθενής μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος από το εργαστήριο αναφοράς νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο, ενώ λαμβάνονται από την πρώτη στιγμή όλα όσα προβλέπονται για τα μέλη της οικογενείας του και το συγγενικό του περιβάλλον. Ο ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει το κρούσμα ήπιο. Επειδή είναι το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Το όλο θέμα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή υπό τον πλήρη έλεγχο των ειδικών επιστημόνων και μέχρι αυτή την ώρα κανείς από το περιβάλλον του δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Και πρέπει να επαναλάβω, πως δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας.
Για ακόμη μία φορά η Χώρα μας αποδεικνύει πως μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία υπεύθυνα και αποτελεσματικά ανάλογες προκλήσεις.
Στην ενημέρωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Στριγγάρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κοντοζαμάνης, ο κ. Τσιόδρας, Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης κ. Μεντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.