Ειδήσεις

13 Μαΐ 2009

Η «μάχη» των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών

Την Κυριακή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανακοινώσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Για το κυβερνών κόμμα επικρατέστερη για τη θέση της επικεφαλής εμφανίζεται η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ συζητείται και το όνομα του υπουργού Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Συνεχίζεται…

Οι πληροφορίες ότι επίκειται τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό. «Δεν έχω επίσημη πρόταση ακόμα, αλλά αν έχω θα το σκεφτώ». Αυτή η απάντηση της Μαριέττας Γιαννάκου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ ανοίγει ουσιαστικά διάπλατα το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα: «Πάντα βοηθάω την παράταξη στα δύσκολα, έστω και αν το κόμμα δεν με στήριξε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις». Ο Β. Μεïμαράκης εξάλλου διευκρίνισε ότι δεν του έχει γίνει κρούση συμμετοχής ενώ κατά πληροφορίες η τελική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα γίνει στη σημερινή συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτη στο Μαξίμου.

Από τους νυν ευρωβουλευτές τα ονόματα που εμφανίζονται ως σίγουρα στη νέα ευρωλίστα είναι της Ρόδης Κράτσα (σ.σ. κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου) και του Μ. Μαυρομμάτη, ενώ «παίζεται» η παραμονή του Γ. Παπαστάμκου (πολιτικού φίλου του Γ. Σουφλιά) και του Μ. Σχοινά. Ως νέες συμμετοχές στο ευρωψηφοδέλτιο εξετάζονται ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης, ο γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Κατσιγιάννης, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Σκυλακάκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλ. Κουσκουβέλης. Επιμένουν, πάντως, και οι φήμες για συμμετοχή γυναίκας δημοσιογράφου.

Σε πολιτικό ευρωψηφοδέλτιο χωρίς πειραματισμούς και επικεφαλής κεντρικό πολιτικό πρόσωπο «που θα γνωρίζει καλά την οικονομία που είναι και η πρώτη επιλογή των πολιτών» καταλήγει ο Γ. Παπανδρέου που αναμένεται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο σε κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα την Κυριακή.

Επειδή όμως στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. θα είναι η Μ. Γιαννάκου, το τρίτο κριτήριο για τον επικεφαλής θα είναι να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με την πρώην υπουργό Παιδείας. Με αυτά τα δεδομένα και ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα στελέχη βεβαιώνουν πως δεν έχουν δεχθεί ακόμη καμία κρούση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη λίστα για τον επικεφαλής οι Λ. Κατσέλη, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Πάγκαλος, ο Χρ. Παπουτσής, ο Α. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Π. Ευθυμίου, η Α. Διαμαντοπούλου ή ο Γ. Φλωρίδης.

Με σχεδόν βέβαιη τη συμμετοχή των νυν Στ. Λαμπρινίδη, Μ. Κοππά και Α. Ποδηματά, το όνομα του Ν. Διαμαντούρου (που υπηρετεί τόσο τη σύνδεση με την Ε.Ε. όσο και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά φέρεται να μην είναι «ζεστός») δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Στο παρασκήνιο, για τη θέση που θα αναφέρεται στο συνδικαλιστικό χώρο ερίζουν ο Γ. Παναγόπουλος με τον Σπ. Παπασπύρο, για τη θέση της αυτοδιοίκησης «παίζει» λιγότερο το όνομα του Π. Κουκουλόπουλου και περισσότερο μία «έκπληξη» προερχόμενη από το χώρο των υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, ενώ τη νεολαία αναμένεται να εκπροσωπήσει η προερχόμενη από αυτήν και προσφάτως εκλεγμένη πρόεδρος της ECOSY Π. Ντελεδήμου.

Περισσότερα: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=89344