Ειδήσεις

15 Μαΐ 2009

Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τη «Λέσχη Μπίλντερμπργκ»

1. Τι είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ;

Είναι ένα ετήσιο συνέδριο ισχυρών από τον χώρο της πολιτικής, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Διεξάγεται από το 1954, συνήθως στην Ευρώπη, σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.
Μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια τα περίπου 130 μέλη της συνεδριάζουν στην Αμερική (στις ΗΠΑ ή στον Καναδά).
..........
Συνεχίζεται...

2. Τι κάνουν αυτοί οι ισχυροί;
Συζητούν για τρεις ημέρες τον χρόνο μόνοι τους, χωρίς δημοσιογράφους, κεκλεισμένων των θυρών. Συνευρίσκονται κοινωνικά, ανταλλάσσουν απόψεις, συμμετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις, συχνά αντιπαρατίθενται, πάντοτε όμως κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλίζεται ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των επαφών τους. Βασικό πλεονέκτημα είναι ο ανεπίσημος χαρακτήρας των συζητήσεων, αν και κρατούνται ανεπίσημα πρακτικά.
3. Ποιο είναι το θέμα εφέτος;
Η διεθνής οικονομική κρίση.
4. Γιατί ονομάζεται έτσι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ;
Από ένα ξενοδοχείο. Η Λέσχη πήρε την ονομασία της από το ξενοδοχείο Βilderberg, στο Οοστερμποϊκ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη της σύνοδος το 1954, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα της χώρας Βερνάρδου. 5. Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος της;
Η «ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», ουσιαστικά στο όνομα του φιλελευθερισμού και στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Οι ιδρυτές της Λέσχης έκριναν ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη φούντωναν ο αντιαμερικανισμός και ο κομμουνισμός.
6. Ποιος είναι ο σημερινός ρόλος της;
Μισόν αιώνα μετά, οι ετήσιες συναντήσεις της εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή ελίτ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Ο κλειστός χαρακτήρας των όσων διαμείβονται σε αυτές εξάπτει τη φαντασία των επικριτών της σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι κατηγορούν το κλαμπ για μυστικοπάθεια και προώθηση του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.
7. Τι λένε οι θεωρίες συνωμοσίας;
Ότι αυτές τις τρεις ημέρες τον χρόνο ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κυβερνήσεις, ενισχύονται οι ευρωατλαντικές δομές, κλείνονται συμφωνίες δισεκατομμυρίων για μπίζνες και πολιτική επιρροή. Ο «ύποπτος» διεθνής ρόλος της Λέσχης αποτελεί προσφιλές θέμα των αρεσκομένων στη συνωμοσιολογία.
Έχει πολεμίους στους κόλπους τόσο της Αριστεράς (ως εκπρόσωπος του συντηρητικού κατεστημένου) όσο και της Εκκλησίας (ως εκπρόσωπος του... Εωσφόρου), ενώ είναι «κόκκινο πανί» για τα άκρα του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αριστεριστών, αναρχικών και ακροδεξιών.

8. Είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ένα εκλεκτικό κλαμπ;
Ασφαλώς.
9. Μυστικοπαθές;
Αρκετά. Οπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος των «Financial Τimes» Μάρτιν Γουλφ, ο οποίος έχει λάβει αρκετές φορές μέρος στις συναντήσεις «η μυστικότητα τηρείται ως προϋπόθεση για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων».
10. Διαρροή στον Τύπο έχει γίνει ποτέ;
Ναι. Το 1999, όταν γιουγκοσλαβικές εφημερίδες ισχυρίσθηκαν ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί είχαν αποφασιστεί σε συνάντηση της Λέσχης το περιοδικό των αστέγων (!...) του Λονδίνου είχε δημοσιεύσει πρακτικά της συνόδου, σύμφωνα με τα οποία πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη νατοϊκή επέμβαση.


Διαβάστε και: Η «λέσχη των ισχυρών» στην ΑθήναΟι εκλεκτοί της Μπίλντερμπεργκ συζητούν για την οικονομική κρίση


Θεωρίες συνωμοσίας για τη Λέσχη των «Πεφωτισμένων»