Ειδήσεις

27 Ιουν 2009

Εκλογές το αργότερο έως το Μάρτιο - Η σημερινή δήλωση του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει το τοπίο - Τι λέει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Γιατί η σημερινή δήλωση του ΚΚΕ ότι "δεν ψηφίζει κανέναν" ξεκαθαρίζει το τοπίο.
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έκανε και στο παρελθόν» σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Μάκη Μαΐλη.

Η σαφής αυτή σημερινή δήλωση από τον Περισσό έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δεν ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας με αυτή τη Βουλή, οι εκλογές θα γίνουν το αργίτερο την άνοιξη. Το ΠΑΣΟΚ έχει 102 βουλευτές και το ΚΚΕ 22. Δηλαδή σχηματίζουν άθροισμα 124 βουλευτών, που σημαίνει ότι με οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό (ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου δίχως διάλυση της Βουλής.

Ετσι, πάμε ολοταχώς πλέον για εκλογές μέχρι την άνοιξη το αργότερο. Η νέα Βουλή, εφόσον οι εκλογές γίνουν για το λόγο αυτό την άνοιξη, θα μπορεί να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο ακόμη και με σχετική πλειοψηφία. Αυτό μάλιστα θα είναι το πρώτο της καθήκον, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεξάρτητα από το αν θα σχηματιστεί ή όχι κυβέρνηση...

Από το Γιάννη Δαίδαλο.....
Από: press-gr.blogspot.com


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Άρθρο 32

3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής. Η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΓΩΘΗΚΑΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ Κ***ΚΑΝΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .
ΑΣΤΕ ΡΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΔΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΚΟΠΗ .ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ .ΤΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΠΑΛΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ???ΣΚ@Τ@ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ .ΑΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ !!!!!