Ειδήσεις

19 Μαΐ 2009

Έκκληση της Μονής Εσφιγμένου για να επιτραπεί η είσοδος σε προσκηνητές στο πανηγύρι της Αναλήψεως

("κλικ" για μεγέθυνση)

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

ΑΜΚΑ: σε ενάμιση μήνα πρέπει να εξυπηρετηθούν 6 εκατ. πολίτες! - Με τις ώρες στην ουρά για να πάρουν έναν αριθμό

«Είμαι εδώ από τις 11 το πρωί και έχω το νούμερο 389. Τώρα εξυπηρετούν ακόμα το 256 και είναι μία και τέταρτο. Σταματάει συνέχεια το σύστημα και ξεκινάει ύστερα από μισή ώρα», λέει η συνταξιούχος του ΙΚΑ Ιωάννα Καλογεράτου, περιγράφοντας την ταλαιπωρία της στο ΚΕΠ Συντάγματος για να πάρει τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης.

Συνεχίζεται...
Είναι μάλιστα από τις τυχερές. «Ήρθα στη μία παρά είκοσι και έχω νούμερο 536. Πριν από λίγο είχαν σταματήσει να δουλεύουν τα κομπιούτερ», λέει ο Αθανάσιος Τσάκας. «Είμαι παντρεμένος και στη σύζυγό μου που είναι ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ ήρθε στο σπίτι ο ΑΜΚΑ. Εγώ είμαι στο Δημόσιο και δεν ήρθε ποτέ», προσθέτει.
Ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Με βάση τον Α.Μ., οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να εξακριβώσουν, είτε μέσω της ιστοσελίδας www. amka. gr είτε καλώντας το 11131 (χωρίς χρέωση) αν τους έχει απονεμηθεί ΑΜΚΑ. Όσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ ή υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να καταφύγουν στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ΚΕΠ. Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου, όσοι ασφαλισμένοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς παροχές.
«Ή δεν έχουμε καθόλου πρόσβαση στη σελίδα του ΑΜΚΑ ή ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή μπορεί το σύστημα να μας πετάξει έξω ή ακόμη και όταν όλα πάνε καλά, το σύστημα σέρνεται», υποστηρίζει η προϊσταμένη του ΚΕΠ Συντάγματος, Ειρήνη Καλογεράκου, επισημαίνοντας πως έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο συνήθης χρόνος αναμονής. «Μπορεί να περιμένει κάποιος και μία ώρα μπροστά στο γκισέ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», σημειώνει.
«Υπάρχει και υπερφόρτωση, αλλά και η βάση δεν υποστηρίχθηκε τεχνικά ώστε να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο φόρτο. Γιατί το ήξεραν πως θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση», αναφέρει η κ. Καλογεράκου, υπογραμμίζοντας πως μέσα σε ενάμιση μήνα πρέπει να εξυπηρετηθούν 6 εκατ. πολίτες.
Ενδεικτικό είναι πως μόνο το Σάββατο το ΚΕΠ Συντάγματος δέχθηκε 238 αιτήσεις. «Έχουμε γίνει γραφεία ΑΜΚΑ χωρίς να είμαστε», λέει, αναφέροντας ότι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν πλέον και άλλους πολίτες που απευθύνονται στα ΚΕΠ για διαφορετικές διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. «Θα έπρεπε ή να παραταθεί η έναρξη ισχύος ή να είχε ξεκινήσει νωρίτερα η χορήγησή του», δηλώνει η κ. Καλογεράκου.
Για τα προβλήματα έχει πάντως ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ και στελέχη του αρμόδιου φορέα (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) του υπουργείου Απασχόλησης επισκέφθηκαν το ΚΕΠ. «Είδαν τα προβλήματα, αλλά έχει περάσει μία εβδομάδα και δεν έχει γίνει τίποτα», τονίζει.



Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4517413

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η νέα γρίπη χτύπησε την πόρτα μας

Έναν μήνα χρειάστηκε τελικά η νέα γρίπη για να φθάσει στην Ελλάδα. Ένας 19χρονος φοιτητής μουσικής είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα μας, η οποία από χθες νωρίς το βράδυ αποτελεί το 41ο κράτος όπου παρουσιάστηκε η γρίπη των χοίρων. Οι ειδικοί τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες, καθώς δεν «συντρέχει λόγος ανησυχίας».
O νεαρός που σπουδάζει μουσική στη Νέα Υόρκη και διαμένει σε φοιτητική εστία από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους επέστρεψε από τις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Το μεσημέρι της επομένης εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα γρίπης- ο πυρετός που τον ταλαιπωρεί άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα έχει έντονο βήχα- τα οποία συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα.

Συνεχίζεται...
Αυτός ήταν ο λόγος που ο 19χρονος επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας με την ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον νέο ιό της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Έλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο ειδικό φυλλάδιο που του δόθηκε όταν έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι ειδικοί του Κέντρου τού συνέστησαν να επισκεφθεί αμέσως το «Σισμανόγλειο», καθώς τόσο τα συμπτώματα όσο και και η προέλευσή του από χώρα όπου έχουν παρουσιαστεί χιλιάδες κρούσματα ήταν ύποπτα. Πάντως, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, οι ειδικοί σύστησαν στον νεαρό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο και όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός στους συνεπιβάτες.
Σημειώνεται πως το «Σισμανόγλειο» και το «Σωτηρία» έχουν οριστεί, από τις πρώτες κιόλας ημέρες όπου τέθηκε η χώρα σε ετοιμότητα για επιδημία της γρίπης των χοίρων, ως τα δύο νοσοκομεία αναφοράς, έχοντας έτσι εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας τέσσερις θαλάμους αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).
Ο πυρετός

Όταν ο νεαρός φοιτητής έφθασε στο νοσοκομείο ο πυρετός είχε υποχωρήσει (37 με 37,5 βαθμούς Κελσίου), καθώς το τελευταίο 24ωρο είχε λάβει αντιπυρετικά για να περιορίσει την ένταση των συμπτωμάτων, τα οποία αρχικά πίστεψε πως οφείλονταν σε κοινή γρίπη. Ο ασθενής κλήθηκε να δώσει το ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα οι γιατροί τον εξέτασαν και πήραν δείγμα βιολογικού υλικού στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο, στο Τμήμα των Επειγόντων του «Σισμανογλείου».

Ειδικότερα, οι γιατροί αφαίρεσαν επίχρισμα από τον ρινοφάρυγγα (με αποστειρωμένη μπατονέτα λαμβάνουν εκκρίσεις από το πίσω τοίχωμα της μύτης), το οποίο και έστειλαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο για βιολογικό έλεγχο. Οι ειδικοί χορήγησαν Τamiflu- ένα εκ των δύο ισχυρότερων, όπως έχει διαπιστωθεί, αντιιικών φαρμάκων στα οποία είναι ευαίσθητος ο ιός Η1Ν1- και του συνέστησαν κατ΄ οίκον περιορισμό. Θεραπευτική αγωγή για προληπτικούς λόγους χορήγησαν οι γιατροί και στους κοντινούς συγγενείς του φοιτητή, με τους οποίους έχει έρθει σε άμεση επαφή τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Οι πρώτες εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο «Σισμανόγλειο» βγήκαν θετικές, με αποτέλεσμα να σταλεί δείγμα αίματος στο Ινστιτούτο Παστέρ για επαλήθευση.


Μειωμένες πιθανότητες να μεταδόθηκε ο ιός στους συνεπιβάτες του

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε χθες για τους συνεπιβάτες του 19χρονου φοιτητή που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, όταν επιβεβαιώθηκε πως φέρει τον νέο μεταλλαγμένο ιό. Όπως ωστόσο αναφέρθηκε από τους ειδικούς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, οι πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης των χοίρων στους συνταξιδιώτες του είναι... μειωμένες.

Και αυτό, γιατί «η νόσος μεταδίδεται μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και κατά τη διάρκεια της μίας περίπου εβδομάδας όπου διαρκεί, άρα περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος να έχει κολλήσει κάποιος στο αεροπλάνο. Παρ΄ όλα αυτά, οι συνεπιβάτες του έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν ενημερωθεί σχετικά σε περίπτωση που εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σημάδι».

«Ελαφρύ»

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, «επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων πως θα έρθει η νέα γρίπη και στη χώρα μας». Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως το πρώτο αυτό περιστατικό χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς «ελαφρύ».

Στο μεταξύ, εσπευσμένα επέστρεψε χθες αργά το βράδυ και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Γενεύη όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο σήμερα το πρωί.

Με ειδικό ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ βγήκαν θετικές για τον ιό της νέας γρίπης, το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στις 18.15 χθες το απόγευμα, για άμεση διακομιδή του 19χρονου στο «Σισμανόγλειο». Χρειάστηκαν περίπου 10 λεπτά ώστε το πλήρωμα να φορέσει τις ειδικές προστατευτικές στολές, όπως ορίζουν οι κανονισμοί για τέτοιες περιπτώσεις, και άλλη μισή ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο στο Αιγάλεω, όπου διαμένουν ο φοιτητής και η οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, το ασθενοφόρο με το οποίο διακομίστηκε ο φοιτητής είναι ειδικό: «Δεν διαθέτει εξοπλισμό και ιατρικά μηχανήματα, για λόγους αποστείρωσης, ενώ παράλληλα το όποιο υλικό στο εσωτερικό του καταστρέφεται αμέσως μετά τη χρήση του. Επιπλέον, το σύστημα κλιματισμού είναι απομονωμένο, δεν επικοινωνεί δηλαδή με την καμπίνα του πληρώματος, ώστε να εμποδίζεται η μετάδοση ιών».

Ο φοιτητής βρίσκεται από χτες το βράδυ σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ η οικογένειά του και τα εξαδέλφια του που τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από τους ειδικούς για την περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης. Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογράμμιζαν φορείς του υπουργείου Υγείας, έως χθες το βράδυ ουδείς είχε εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια.



Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4517397

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι δήλωε ο υφυπουργός Υγείας για το πρώτο κρούμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Μαΐου 2009
Ώρα 20.50
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε λεπτομερή ενημέρωση των Δημοσιογράφων και των Μ.Μ.Ε. μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης και στη χώρα μας - προχώρησε απόψε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου.
Ο Υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

Συνεχίζεται…


Σας καλέσαμε απόψε εδώ να σας ενημερώσουμε, αφού από την πρώτη στιγμή, όταν ο Π.Ο.Υ. ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για τον νέο ιό της γρίπης, η Ελληνική Πολιτεία δια του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε καταστήσει σαφές πως βασική μας αρχή είναι η αλήθεια, η διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση του Ελληνικού Λαού, γιατί πιστεύουμε πως ο σωστά ενημερωμένος Πολίτης μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση. Οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος και στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκαν.
Ένας 19χρονος Έλληνας φοιτητής στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης, που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Ο νεαρός επέστρεψε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ το Σάββατο το πρωί, εντελώς ασυμπτωματικός.
Την Κυριακή το μεσημέρι εμφάνισε συμπτώματα γριπώδους συνδραμής (μυαλγία, πυρετός, συνάχι κλπ) και έτσι τη Δευτέρα το πρωί ακολουθώντας, μάλιστα τις οδηγίες του σχετικού για τη νέα γρίπη φυλλαδίου, που διανέμεται στις πύλες εισόδου της χώρας και ύστερα από την υπόδειξη των αρμοδίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
Αμέσως, εφαρμόσθηκαν όλα όσα προβλέπονται από τον Π.Ο.Υ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο ασθενής μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος από το εργαστήριο αναφοράς νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο, ενώ λαμβάνονται από την πρώτη στιγμή όλα όσα προβλέπονται για τα μέλη της οικογενείας του και το συγγενικό του περιβάλλον. Ο ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει το κρούσμα ήπιο. Επειδή είναι το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Το όλο θέμα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή υπό τον πλήρη έλεγχο των ειδικών επιστημόνων και μέχρι αυτή την ώρα κανείς από το περιβάλλον του δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Και πρέπει να επαναλάβω, πως δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας.
Για ακόμη μία φορά η Χώρα μας αποδεικνύει πως μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία υπεύθυνα και αποτελεσματικά ανάλογες προκλήσεις.
Στην ενημέρωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Στριγγάρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κοντοζαμάνης, ο κ. Τσιόδρας, Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης κ. Μεντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

H Boυλή σε... απορρυπαντικό

Μήνυμα αναγνώστη

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ένα νέο blog

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη στήριξη.
Το blog μου είναι marioneta-blog.blogspot.com.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...