Ηλεκτρονική εφημερίδα στη διεύθυνση http://www.zougla.gr/ ανήγγειλε πριν από λίγο από την εκπομπή του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Μάκη θα λειτουργήσει σε πολύ λίγες μέρες όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τους τηλεθεατές του. Αυτήν τη στιγμή η ιστοσελίδα στη συγκεκριμένη διεύθυνση βρίσκεται "υπό κατασκευή".
Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...Ειδήσεις
3 Μαρ 2008
Τούρκοι και ειρήνη
Δείτε στην ιστοσελίδα των "Γκρίζων Λύκων" (http://www.mhp.org.tr/), στη μέση και αριστερά, στο τουρκικό χάρτη, πώς παρουσιάζουν την Κύπρο. Τη θεωρούν ενσωματωμένη στην Τουρκία.
Μ.Ι.
Ευάγγελος Βενιζέλος για τα blogs
Από τις 8 Φεβρουαρίου λοιπόν, όταν είχε αναρτήσει ένα κείμενο που αφορά στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε επιτέλους σήμερα το μεσημέρι, τη γνώμη του μέσα από το «Πολιτικό Ημερολόγιο». Γράφει μεταξύ άλλων: «Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι βέβαια μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι γενικοί κανόνες όμως σε μεγάλο βαθμό επαρκούν. Εάν χρειάζονται ειδικότερες ρυθμίσεις, αυτές μπορούν να έχουν μόνο τη μορφή κανόνων του διεθνούς δικαίου (διεθνείς συμβάσεις) ή ομοιόμορφων κανόνων των εθνικών νομοθεσιών που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις. Μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βαυκαλίζεται ότι έχει την ικανότητα να λάβει εθνικού επιπέδου μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την bloggoσφαιρα!! Κάτι τέτοιο θα ήταν κωμικοτραγική πλάνη. Σε τέτοιες πλάνες μας έχει δυστυχώς συνηθίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να μην αυτοπαγιδευτεί και τώρα. Το Διαδίκτυο προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα ιδιωτικής και άρα απόρρητης επικοινωνίας που προστατεύεται από τα άρθρα 9, 9Α και 19 του Συντάγματος και από τις αντίστοιχες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικότερα του διεθνούς δικαίου. Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου».
Τι θυμάστε από τα 17 χρόνια της πορείας του "Σκοπιανού";
Χωρίς νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη οι 606 κρατούμενες του Κορυδαλλού. Κινδυνεύει άμεσα η ζωή της Σοφίας Καρνή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, δυναμικότητας 120 κρατουμένων, φιλοξενούν 606 (!) κρατούμενες. Πέραν των εξευτελιστικών συνθηκών κράτησης οι κρατούμενες δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο Κορυδαλλού γιατί αυτό νοσηλεύει μόνο άνδρες. Είναι δε αποκλεισμένες από κάθε νοσοκομειακή περίθαλψη καθώς η μεταφορά τους σε κρατικά νοσοκομεία γίνεται εξαιρετικά σπάνια. Για την περίθαλψή τους δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό παρά μόνο μία νοσηλεύτρια για όλες τις κρατούμενες. Η ζωή μιας από αυτές τις κρατούμενες, της Σοφίας Καρνή, μητέρας ενός παιδιού, διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Η κυρία Καρνή που κρατείται στις φυλακές εδώ και δεκαπέντε χρόνια, έχει βαρύτατες παθήσεις (πολιομυελίτιδα, ημιπληγία, κακοήθη διαβήτη, οστεοπόρωση, καρκίνο, άσθμα, βαριάς μορφής μελαγχολία) και εξακολουθεί να βρίσκεται στην απομόνωση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στερούμενη στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Γι΄ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 11 Φεβρουαρίου και απεργία δίψας από τις 28 Φεβρουαρίου. Θεωρούμε απαράδεκτη την τιμωρητική λογική και πρακτική του σωφρονιστικού συστήματος που εξαντλεί τον αυταρχισμό του σε ανυπεράσπιστους, άρρωστους ανθρώπους.
Επειδή με τέτοιες συνθήκες δεν είναι τυχαίοι οι τόσοι θάνατοι στις ελληνικές φυλακές: 46 θάνατοι και 6 αυτοκτονίες το 2007 και ήδη 2 θάνατοι το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επειδή πρόσφατα πέθανε στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού η Άννα Πετρίδη.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1.Τι μέτρα θα λάβει για να αποκατασταθεί το σκανδαλώδες κενό στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των κρατουμένων γυναικών;
2.Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα;
3.Γνωρίζει την τραγική περίπτωση της Σοφίας Καρνή; Πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι της συμβεί λόγω της άρνησης να της παρασχεθεί νοσοκομειακή περίθαλψη;
Αθήνα
3/3/2008
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης
Ανυποψίαστοι χρήστες διαδικτύου
Εάν κάτω από μια πολυκατοικία ανοίξει κάποιος ένα laptop θα ανακαλύψει routers χωρίς προστασία διότι ο ιδιοκτήτης τους δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όσον αφορά στην ασφάλεια της σύνδεσής του. Ας υποθέσουμε ότι ο κάτοχος του laptop προχωρεί σε παράνομες πράξεις μέσω της τυχαίας αυτής σύνδεσης.Ας υποθέσουμε ότι για τις πράξεις αυτές κάποια στιγμή ερευνά το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εάν τα ίχνη οδηγήσουν στο συγκεκριμένο router τότε τι γίνεται; Τι φταίει ο κάθε ένας, μη γνώστης του nternet που θα βρεθεί μπλεγμένος;
Ευχαριστώ,
Λεωνίδας Ράλλης
Κρατήσεις χρεών μέσω τραπεζικών λογαριασμών
Είμαι 17 χρονών και ως ανήλικος δεν μπορώ να έχω τραπεζικό λογαριασμό που μπορεί να λειτουργήσει από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στο όνομα μου.Έτσι χρησιμοποίησα το όνομα της μητέρας μου για να δημιουργήσω ένα λογαριασμό που να έχει αυτή τη δυνατότητα. Το Σάββατο 1 Μαρτίου 2008 πήγα να κάνω ανάληψη χρημάτων και έκπληκτος διαπίστωσα ότι στο λογαριασμό υπήρχε μόνο το μισό ποσόν (από 960 ευρώ βρήκα 480 ευρώ). Επειδή ήταν Σάββατο και οι τράπεζες ήταν κλειστές επικοινώνησα προσωπικά με το διευθυντή της τράπεζας για να ενημερωθώ για το συμβάν. Έμαθα λοιπόν πως αυτές τις ημέρες έγιναν κρατήσεις από Εφορίες για τα χρέη κάποιων. Μέσα σε αυτούς τυχαίνει να είναι και η μητέρα μου. Το κακό είναι πως η οικογένεια μου δεν πήρε καμία προειδοποίηση για αυτήν την ενέργεια.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι σημαντικό για εσάς αλλά θα ήθελα να δημοσιοποιηθεί.
Π.Κ.
Κόσοβο - Θράκη - Κύπρος
Ένα ζήτημα που πρέπει να προσέξει η Ελληνική διπλωματία είναι η Θράκη. Πριν δυο βδομάδες ήμουν στην Βουλγαρία. Υπάρχει μια τάση στην χώρα αυτή, οι μουσουλμάνοι να μαζεύονται προς το νοτιοανατολικό της άκρο. Αυτό γίνεται με τις ευλογίες της Άγκυρας. Μήπως αυτό θυμίζει λίγο Κόσσοβο; Μου θυμίζει επίσης τους θύλακες που δημιούργησαν κατ’ αρχήν οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο, την μετέπειτα μετακίνησή τους στο βορρά και το σημερινό αίτημα της χωριστής οντότητας.
Π.Α.
Πάντως η Άνω Μακεδονία ήταν η ΒΔ Μακεδονία (σημερινή Δυτική και μέρος της εκτός Ελληνικών συνόρων), όρος που χρησιμοποιείται από τον Ηρόδοτο ως και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και ως σήμερα στην εκκλησιαστική ορολογία. Η ονομασία προήλθε για να διαχωρίσει ως άνω, την ορεινή και υψηλή (σε υψόμετρο) Μακεδονία σε αντίθεση με την κάτω-πεδινή και παραθαλάσσια. Υπήρξε η αφετηρία και το ορμητήριο των Μακεδόνων, η αρχέγονη πατρίδα, απ’ εδώ κατέβηκαν προς τον Όλυμπο και ίδρυσαν το κράτος των Αιγών και προς την κεντρική Ελλάδα (Δρυπίδα-Δωρίδα) και την Πελοπόννησο και ονομάστηκαν Δωριείς.
ΔΕΝ είναι γεωγραφικός όρος, είναι ιστορικός. Δεν σημαίνει άνω και κάτω πάτωμα. Συνεπώς, κάτι παραπάνω γνωρίζουν και προσδοκούν οι Σκοπιανοί και ο Νίμιτς και δεν προτείνουν Βόρεια;;;
Η ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η σημερινή Δυτική Μακεδονία, χώρα που ορίζεται από μικρούς και μεγάλους ορεινούς όγκους και διατρέχεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, ανήκει στην Άνω -ορεινή- Μακεδονία των αρχαίων, η οποία εκτεινόταν πέρα από τα σημερινά ελληνικά σύνορα και περιελάμβανε τον ποταμό Εριγώνα, τις λίμνες Αχρίδα και Πρέσπες και τις περιοχές μέχρι τα όρη Dautika, Babuna, Dren στα βόρεια. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. υπήρξε σταθμός της πορείας του "πολυπλάνητου" έθνους των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, στα οποία ανήκαν οι Μακεδόνες και οι Δωριείς (Ηρόδοτος 1.56, 8.137-139, Θουκυδίδης 2.99). Ένας κλάδος τους, οι Αργεάδες Μακεδόνες, στους οποίους βασίλευαν οι Τημενίδες, απόγονοι του Τημένου γιου του Ηρακλή, μετά από διαδοχικές μετακινήσεις εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ολύμπου. Στις αρχές του 7ου π.Χ. αι., με πρώτο γνωστό βασιλιά τον Περδίκκα, ίδρυσαν το κράτος των Αιγών. Από τις Αιγές, που σύμφωνα με μεταγενέστερη παράδοση ιδρύθηκαν από τον Αργείο Κάρανο τον 8ο π.Χ. αι., και αργότερα την Πέλλα, γύρω στο 400 π.Χ., συνέχισαν την επεκτατική τους δράση για πολλούς αιώνες.
Η Άνω Μακεδονία μνημονεύεται για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο και συγκεκριμένα σε δύο χωρία. Στο πρώτο (7.173.4) περιγράφει την εισβολή των στρατευμάτων του Ξέρξη στη Θεσσαλία: “εσβολήν ες Θεσσαλούς κατά την Άνω Μακεδονίην δια Περραιβώn κατά Γόννων πόλιν, tη περ δή και εσέβαλε η στρατιή Ξέρξεω”. Στο δεύτερο (8.137-139) αφηγείται την περιπέτεια του ιδρυτή του βασιλείου των Αιγών και απογόνου του Ηρακλή, Περδίκκα, ο οποίος, μαζί με τους αδερφούς του Γαυάνη και Αέροπο, “εξ ’Aργεος έφυγον ες Iλλυριούς (...) εκ δε των των Iλλυριών υπερβαλόντες ες την Άνω Μακεδονίην απίκοντο ες Λεβαίην πόλιν”. Σαφέστερο διαχωρισμό μεταξύ άνω και κάτω Μακεδονίας συναντάμε στον Θουκυδίδη κατά την εξιστόρηση των συγκρούσεων των Αθηναίων και Λακεδαιμονίων στον βορειοελλαδικό χώρο, στη διάρκεια του λεγόμενου Πελοποννησιακού Πολέμου (2.99.1): “ες την κάτω Μακεδονίαν, ης ο Περδίκκας ήρχεν. Των γαρ Μακεδόνων eισι Λυγκησταί και Eλιμιώται κα άλλα έθνη επάνωθεν, ά ξύμμαχα μεν εστι τούτοις και υπήκοα, βασιλείας δ' έχει καθ' aυτά. Των δ¢ παρά θάλασσαν νυν Μακεδονίαν Aλέξανδρος ο Περδίκκου πατή και οι πρόγονοι αυτού, Τημενίδαι γαρ το αρχαίον όντες εξ Άργους...”. Και στα επόμενα δύο χωρία (1.59 και 2.100) ο διαχωρισμός είναι εξίσου σαφής: “και καταστάντες <οι Αθηναίοι> επολέμουν μετά Φιλίππου και των Δέρδου αδελφών άνωθεν στρατιά εσβληκότων”, “ίππους δε προσμεταπεμψάμενοι από των άνω συμμάχων”.
Ο Στράβων (7, C326) κατονομάζει τέσσερις περιοχές που ανήκαν στην Άνω Μακεδονία, στην οποία, οι Ρωμαίοι διατήρησαν καθεστώς “ελευθερίας” και αυτονομίας: “και δη και τα περί Λύγκον και Πελαγονίαν και Oρεστιάδα καί Eλίμειαν την Άνω Μακεδονίαν εκάλουν, οι δε ύστερον και ελευθέραν”. Ο ίδιος (7, απόσπ.12), αναφερόμενος σε ποταμούς ως φυσικά γεωγραφικά όρια μεταξύ Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας, τη συνδέει με τον Αλιάκμονα: «ότι Πηνειός ορίζει την Κάτω και προς τη θαλάττη Μακεδονίαν από Θετταλίας και Μαγνησίας, Αλιάκμων δ¢ τηn Άνω Μακεδονίαν».
Ο Λίβιος (45.29.9 και 45.30.6) αναφερόμενος στη διαίρεση της Μακεδονίας σε τέσσερις “μερίδες” μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους υπό τον Αιμίλιο Παύλο, ορίζει ως τέταρτη μερίδα την Άνω Μακεδονία “trans montem Boram”, με έδρα την Πελαγονία και σύνορα την Ιλλυρία και την Ήπειρο. Αναφέρει σ’ αυτήν, ως κατοίκους, τους Εορδούς, Λυγκηστές, Πελαγόνες και προσθέτει, ως περιοχές, την Ατιντανία, την Τυμφαία και την Ελιμιώτιδα.
Από τη σύγχρονη ιστορική έρευνα εντάσσονται σ’ αυτήν η Ελιμιώτις, η Λυγκηστίς, η Ορεστίς, η Πελαγονία, η Εορδαία, η Τυμφαία, η Δερρίοπος, η Ατιντανία και η Δασσαρήτις. Ομοφωνία, ωστόσο, υπάρχει μόνο για τις πρώτες τέσσερις περιοχές, ενώ η Δερρίοπος εντάσσεται στην Πελαγονία. Οι ανένταχτες περιοχές στα δυτικά-βορειοδυτικά, κυρίως, της Άνω Μακεδονίας μπορούν να συμπεριληφθούν στα “άλλα έθνη επάνωθεν” του Θουκυδίδη (2.99), αν ήταν μακεδονικές. Οπωσδήποτε, ένα τμήμα της θεωρούμενης Δασσαρήτιδας, όπως και της Ατιντανίας, ανήκε στην Ήπειρο, ενώ η περιοχή γύρω από τη Λυχνίτιδα-Αχρίδα μπορεί να ενταχθεί στην Άνω Μακεδονία. Για τα νέα αυτά όρια της Άνω Μακεδονίας, τα οποία αποτυπώθηκαν πάνω σε χάρτη της Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού), στηρίχθηκα αφενός στην ιστορική έρευνα, παλαιότερη και νεότερη, και αφετέρου στα πορίσματα της νεότερης αρχαιολογικής-ανασκαφικής έρευνας, η οποία έδωσε νέα διάσταση στην πολιτισμική φυσιογνωμία της Μακεδονίας.
Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι η Άνω Μακεδονία αποτέλεσε την αφετηρία, το ορμητήριο των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, τα οποία στο βόρειο χώρο ονομάστηκαν μακεδονικά και στο νότιο δωρικά, κατά τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον Ησίοδο (8ος αι. π.Χ.) ο Μακεδών ήταν αδελφός του Μάγνητα, γιοί και οι δυο του Δία και της Θυίας, κόρης του Δευκαλίωνα και αδελφής του Έλληνα. Κατά τον Ελλάνικο, συγγραφέα του 5ου π.Χ. αι., ο Μακεδών ήταν γιος του Αιόλου και εγγονός του Έλληνα. Η σημασία των αρχαίων αυτών πηγών, που δεν εξαντλούνται στις παραπάνω, έγκειται στο ότι μας δείχνουν με ποιον τρόπο οι νότιοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν, ήδη από τα ομηρικά χρόνια, την ενότητα του ελληνικού έθνους, στο οποίο ανήκαν και οι Μακεδόνες -ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οι θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο.
Η Άνω Μακεδονία με τα βασίλεια της Ελίμειας, Ορεστίδας, Εορδαίας, Λυγκηστίδας και Πελαγονίας, δεν είχε αποδυναμωθεί και απομονωθεί πολιτισμικά και κοινωνικά, όπως δυστυχώς αρχικά, από έλλειψη αρχαιολογικών-ιστορικών δεδομένων, είχε γραφεί. Αυτό αποδεικνύεται από την υψηλή χρονολόγηση, τον πλούτο, την ποιότητα και το χαρακτήρα των αρχαιολογικών ευρημάτων, μετά τη συστηματική έρευνα στην Αιανή και αλλού, που επέβαλε την επανεξέταση, κάτω από νέο πρίσμα, παλαιότερων αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η αποκάλυψη στην Αιανή οικοδομημάτων και μνημειακών τάφων με ανάλογα κινητά ευρήματα, που δηλώνουν αυτόματα ενιαίο ελληνικό πολιτισμό και χρονολογούνται στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, οδηγεί αναγκαστικά στη διαπίστωση ότι υπήρχαν οργανωμένες πόλεις με λαμπρή αρχιτεκτονική πολύ πριν από την ενοποίηση όλης της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β' (359-336 π.Χ.), στον οποίο οι ιστορικοί απέδιδαν την ίδρυση των πρώτων πόλεων- αστικών κέντρων στην Άνω Μακεδονία. Παράλληλα, η αποκάλυψη αρχαϊκών και κλασικών επιγραφών, από τις πρωιμότερες του μακεδονικού χώρου, αποτελούν απτά τεκμήρια της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Κατά τρόπο λογικό και αναγκαίο συμπεραίνουμε ότι, παράλληλα με τους Αργεάδες Μακεδόνες της Κάτω Μακεδονίας, τα "επάνωθεν", κατά το Θουκυδίδη, ελληνικά βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, χαρακτηρίζει τον 6ο και 5ο π.Χ. αι. υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Οι σύγχρονοι νομοί Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών ανήκαν στην Άνω Μακεδονία, σύμφωνα με το διαχωρισμό της Μακεδονίας από τους αρχαίους συγγραφείς σε ορεινή – Άνω- και πεδινή -Κάτω. Η Άνω Μακεδονία, λοιπόν, απαρτιζόταν από ιδιαίτερα βασίλεια που αποτελούσαν συγγενικές φυλετικές ομάδες - έθνη με κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, το οποίο βασιζόταν κατά τους πρώτους αιώνες της εμφάνισής τους στις αρχές του αγροτοποιμενικού βίου. Μέσα στα γεωγραφικά όρια των παραπάνω νομών κατοικούσαν οι Ορέστες, Λυγκηστές, Εορδοί, Τυμφαίοι, Ελιμιώτες, οι οποίοι μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, παρόλη την ενοποίηση του μακεδoνικού βασιλείου, την ανάπτυξη των πόλεων ως διοικητικών κέντρων και τη ρωμαϊκή κατάκτηση, διατήρησαν τη φυλετική τους οργάνωση, όπως φαίνεται και από τις αναφορές του εθνικού της περιοχής στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων τους π.χ. Μακεδών Ελιμιώτης, Εορδαίος κτλ. Η οριστική ενοποίηση επιτεύχθηκε χάρη στην πολιτική και στρατιωτική ιδιοφυία του Φιλίππου Β', ο οποίος με συνεχής νίκες και άριστες διπλωματικές μεθόδους πέτυχε την ενσωμάτωση των εθνών της Άνω Μακεδονίας, την κατάταξη των ευγενών στην τάξη των εταίρων, και συνεπώς την εξασθένηση και κατάργηση των ηγεμονικών οίκων. Η προσάρτηση της Ελίμειας, όπως και των άλλων «επάνωθεν» περιοχών, πραγματοποιήθηκε μάλλον ειρηνικά και εδραιώθηκε μετά την επιτυχή απώθηση και συντριβή των Ιλλυριών τόσο από τον Φίλιππο (358 π.Χ.) όσο και τον στρατηγό του Παρμενίωνα (356 π.Χ.), ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι στρατηγοί, καταγόταν από την Άνω Μακεδονία και συγκεκριμένα από την Πελαγονία, βορείως του Εριγώνα, σημερινού Cerna.
Είναι βέβαιο ότι η συμβολή των "επάνωθεν" στη νικηφόρα εκστρατεία ως τις Ινδίες, που έγινε με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων "πλην Λακεδαιμονίων", υπήρξε καθοριστική. Από τις έξι ταξιαρχίες του Μ. Αλεξάνδρου στα 330 π.Χ. τρεις προέρχονταν από την Άνω Μακεδονία, δηλαδή την Ελίμεια, την Ορεστίδα μαζί με τη Λυγκηστίδα και την Τυμφαία (Διόδωρος 17. 57. 2). Επιπλέον διοικούνταν για πολλά χρόνια από ταξίαρχους (ο Κοίνος Πολεμοκράτους, Ελημιώτης, ο Περδίκκας Ορόντου από την Ορεστίδα και ο Αμύντας Ανδρομένους και Πολυπέρχων Σιμμία αργότερα από την Τυμφαία), μέλη των βασιλικών οίκων της Άνω Μακεδονίας. Επιπλέον ταξίαρχοι, όπως ο Κρατερός και άλλοι, διοικούσαν ταξιαρχίες που προέρχονταν από άλλες περιοχές. Για τις τρεις μόνον από τις έξι ταξιαρχίες χρησιμοποιείται ο όρος ασθέταιροι. Το όνομα δόθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο και συνδεόταν με ένα είδος πολεμικών τιμών για εξαιρετικές υπηρεσίες και αφορούσε δε τους Μακεδόνες από την Άνω Μακεδονία, οι οποίοι ξεχώριζαν για τις ικανότητές τους σε σκληρές δοκιμασίες.
Κατά το 2ο π.Χ. αι., και συγκεκριμένα μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ., σύμφωνα με το διακανονισμό του Αιμιλίου Παύλου στην Αμφίπολη η Άνω Μακεδονία αποτέλεσε, όπως ήδη αναφέραμε, την τέταρτη μερίδα. Το ίδιο καθεστώς διατηρήθηκε πιθανότατα και μετά την ήττα του σφετεριστή του μακεδονικού θρόνου Ανδρίσκου στα 148 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα, που είχε ως συνέπεια και τη μεταβολή της Μακεδονίας σε ρωμαϊκή επαρχία (provincia Macedonia), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Γ.Κ.Μ. - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
Για το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε ερώτηση δημοσιογράφου για το τέλος του δικομματισμού με αφορμή τη δημοσκόπηση της Κάππα Research που δημοσιεύτηκε χτες και απάντησε ως εξής:
"Τα μηνύματα τα πήραμε όλοι. Aναλύουμε τις δημοσκοπήσεις και εκεί που χρειάζεται θα κάνουμε τις αντίστοιχες προσαρμογές. Η καμπάνα του κινδύνου όμως χτυπάει για το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εκμηδενίζονται όλες οι προοπτικές να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά κινδυνεύει κιόλας να πέσει στην τρίτη θέση".
Κατάργηση βίζας αλλά και προσωπικών δεδομένων;
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
Ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς· Εσωτερικών· Δικαιοσύνης
Θέμα: Διμερής συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας με αντάλλαγμα την παράδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από την παλαιά Ευρωπαϊκή Ένωση των «15», της οποίας οι πολίτες υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση βίζας προκειμένου να μεταβούν σε προορισμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η Ελλάδα ευρίσκεται υπό διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τη σύναψη Αμοιβαίου Μνημονίου Κατανόησης για την εξαίρεσή της από την υποχρέωση της έκδοσης βίζας Ελλήνων υπηκόων που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ αξιώνουν μέσω του εν λόγω Μνημονίου, τη διαβίβαση από τις ελληνικές αρχές επιπλέον πληροφοριών και δεδομένων ταξιδιωτών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, όπως ποινικό μητρώο, ενδεχόμενες καταδίκες, φορολογικά στοιχεία κ.ά. Οι απευθείας διμερείς συμφωνίες κρατών - μελών της Ε.Ε με τις ΗΠΑ παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο, καθώς παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ε.Ε με την αμερικανική κυβέρνηση. Παρόμοια συμφωνία για την κατάργηση υποχρέωσης έκδοσης βίζας με αντάλλαγμα την αποδοχή πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στις διατλαντικές πτήσεις, υπέγραψε η Τσεχία, ενώ η βούληση και άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, διαφάνηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει η κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρχές των ΗΠΑ για τη σύναψη Αμοιβαίου Μνημονίου Κατανόησης, κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου, με στόχο την κατάργηση της βίζας έναντι της παράδοσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ταξιδιωτών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ;
2. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο του Αμοιβαίου Μνημονίου Κατανόησης και ποια συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα συζητάει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές αρχές;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης
3.3.2008
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού η Κροατία.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ο πρόεδρος της Κροατίας, κ. Στιέπαν Μέσιτς, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, 70 χλμ. νοτιοδυτικά του Ζάγκρεμπ στην περιοχή του Λέσε.
"Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και διασφαλίζουν την προμήθεια της πλέον καθαρής μορφής ενέργειας", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όταν η Κροατία θα είναι έτοιμη για την κατασκευή ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, τότε η απαραίτητη για την κατασκευή του τεχνολογία θα είναι ακόμη πιο ασφαλής από ό,τι είναι σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ
Συνέντευξη Μάθιου Νίμιτς στη "Φωνή της Αμερικής"
"Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού. Θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί είναι πολύτιμοι", ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΝΑΤΟ, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Αμερικής", στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα.
Σε ερώτηση, αν πρέπει η ΠΓΔΜ, υπό την πίεση του χρόνου, να λάβει απόφαση που άπτεται και της εθνικής της ταυτότητας, με όφελος την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς απαντά: "Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ταυτότητας. Το ζήτημα δεν είναι η ταυτότητα του λαού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προσωπικά, σέβομαι τον λαό αυτό, όπως και την εθνική του καταγωγή, τη γλώσσα του, την κουλτούρα του και τη θέση του στα Βαλκάνια. Όμως, εδώ δεν τίθεται θέμα εθνικής ταυτότητας, αλλά αν μπορούμε να επιτύχουμε μία πολιτική λύση για το ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι αρκετό καιρό. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Όσον αφορά το θέμα του ΝΑΤΟ, εγώ είμαι εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος βοηθά για το ζήτημα της ονομασίας. Το ζήτημα αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι των δικών μου διαπραγματεύσεων. Όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ότι επίκειται συνάντηση στο Βουκουρέστι στην οποία θα γίνει λόγος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής να συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ. η διεύρυνση). Αν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι και εμείς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε συμβάλλει. Όμως, το εάν μπορεί να εξευρεθεί μία ικανοποιητική λύση εντός του χρονικού πλαισίου για το οποίο μιλάμε, είναι ένα ανοικτό ερώτημα".
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Νίμιτς, επαναλαμβάνει αυτά που είπε χθες στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, για χάσμα απόψεων και προσθέτει: "Είμαι ρεαλιστής. Ναι, όντως υπάρχει πρόβλημα.. Όμως δεν χάνω την ελπίδα μου".
Πηγή: ΑΠΕ