Ειδήσεις

11 Μαρ 2008

Αβάσιμη και αόριστη η αίτηση της Αθήνη

Και ενώ το είχαμε σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσει το κατώφλι της Βουλής και αναρωτιόμασταν αν θα στηρίξει τη ΝΔ, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που διαγράφηκε από το κόμμα της σε μια προσπάθεια να προλάβουν τυχόν μεταπήδησή της, ήρθαν "τα πάνω, κάτω".
Αύριο το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει, με βάση την απορριπτική αίτηση του συμβούλου της Επικρατείας, να απορριφθεί η αίτηση της Αναστασίας Αθήνη ως αόριστη και αβάσιμη.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Σπ. Μαρκάτη, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης διετέλεσε υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δε συνιστά κώλυμα εκλογής, αφού οι υπάλληλοι διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες εκείνες για τις οποίες το άρθρο 56 του Συντάγματος θεσπίζει κώλυμα.
Όσον αφορά στο επιχείρημα της κ. Αθήνη ότι ο βουλευτής δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο κ. Μαρκάτης τονίζει ότι ούτε το Σύνταγμα ούτε η νομοθεσία περιορίζουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Πρόβλημα εκλογής θα είχε μόνον στην περίπτωση που το Στρατοδικείο τον είχε καταδικάσει για ανυποταξία.
Τέλος, αβάσιμο χαρακτηρίζει και τον ισχυρισμό της κ. Αθήνη ότι ο βουλευτής πρέπει να εκπέσει του αξιώματός του για επανειλημμένες εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών προβλέπονται άλλες κυρώσεις και όχι η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ΔΕΗ σας εύχεται...


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Λάδι στη φωτιά από φυλλάδιο της Αστυνομίας

Ένα "ύποπτο" φυλλάδιο που κυκλοφόρησε την Τρίτη από την αστυνομία, στο κέντρο της Αθήνας, έριξε λάδι στη φωτιά της απεργιακής έκρηξης και δημιουργεί κλίμα έντασης ενόψει της πορείας των εργαζομένων την Τετάρτη.
Το "εμπρηστικό" φυλλάδιο που διενεμήθη το πρωί περιέχει οδηγίες για την προφύλαξη από φθορές των κτιρίων και των καταστημάτων, στο κέντρο, από τους διαδηλωτές εργαζόμενους.
Η Αστυνομία προσπάθησε να δικαιολογήσει την γκάφα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή αναρχικών σε μια διαδήλωση.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πάντως, κατήγγειλαν την πρακτική αυτή ως εξόφθαλμη προβοκάτσια.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα;

Μπορεί η απεργία των υπαλλήλων της καθαριότητας σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη τα χειρότερα όμως δεν ήρθαν ακόμα… Από το Σάββατο παραμένει κλειστή και η χωματερή των Άνω Λιοσίων με αποτέλεσμα ακόμα και το προσωπικό ασφαλείας των Δήμων που φροντίζει για την καθαριότητα των μεγάλων οδικών αξόνων του Λεκανοπεδίου να μην έχει πού να πετάξει όσα απορρίμματα μαζεύει…
Σα να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συνδικαλιστών στους ΟΤΑ που αύριο συνεδριάζουν, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα μέχρι και την Παρασκευή…
Ο υπουργός Εσωτερικών,πάντως, μετά τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των εργαζομένων, λέγοντας: "η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας".
Μιχάλης Αραμπατζόγλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το «Πρώτο Θέμα», ένα ροζ σκάνδαλο και ένας «πόλεμος»

«Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος. Αισθάνομαι λυπημένος». Με αυτή τη φράση, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συνοψίζει σε συνέντευξή του στο «Κάπα Style», το πώς αισθάνεται για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, που μας έκαναν να φύγουμε για λίγο από την υπόθεση Ζαχόπουλου-Τσέκου και να παρακολουθούμε (σχεδόν με τα ποπ-κορν ανά χείρας) την κόντρα μεταξύ των πρώην φίλων και εκδοτών του «Πρώτου Θέματος».
Με το ρητό «ουδείς αναμάρτητος» στο «χέρι», ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εξηγεί πιο αναλυτικά αυτά που είναι λίγο έως πολύ γνωστά: τους λόγους αποχώρησής του από την εφημερίδα, τι συνέβη κατά την συνάντησή του με τον Κουκοδήμο, τον ρόλο του Κλαδά στην υπόθεση, τους αρχικούς λόγους για τους οποίους αμφισβήτησε το… Θεμιστοκλή, όπως χαρακτηριστικά πλέον τον αποκαλεί, μιλάει όμως και για τις κόντρες με τον Λαζόπουλο, τον Λαμπράκη, τον Ψυχάρη… Και κάνει και κάποιες αποκαλύψεις, κυρίως σε ότι αφορά στην επόμενη μέρα…
Και μπορεί τα όσα ειπώθηκαν στο σπίτι του στην Εκάλη με τον Κουκοδήμο, να καταγράφησαν εν αγνοία του, όπως υποστηρίζει, από συνεργάτη του, όμως η επόμενη μέρα βρίσκει το γνωστό δημοσιογράφο με τον πάλαι ποτέ Ολυμπιονίκη και νυν βουλευτή, να μην ανταλλάσσουν ούτε μία κουβέντα… «Με τον Κουκοδήμο δεν υπάρχει σχέση. Δεν έχουμε επαφή, δεν έχουμε επικοινωνία», λέει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι τον ενόχλησε αυτό που συνέβη, γιατί «δεν περίμενα το χειρότερο από τον Κώστα».
Όσο για την επόμενη μέρα στη μέχρι πρότινος πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα; Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο «ψυχρά», καθώς παρόλο που -όχι και πάρα πολύ καιρό πριν- οι δύο φίλοι και συνεργάτες ετοίμαζαν -μαζί φυσικά και με τον Τάσο Καραμήτσο- σύμφωνα με δηλώσεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και δεύτερη εφημερίδα, την «Ζούγκλα», με στόχο μετέπειτα να επεκταθούν και να δημιουργήσουν τον δικό τους εκδοτικό όμιλο (που θα περιελάμβανε πιεστήρια, ραδιόφωνο, ηλεκτρονικά μέσα κτλ.). Τώρα έχουν «ξεμείνει» με τα 21 εκατομμύρια του δανείου που έχουν μπει νομίμως στην άκρη. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί την πορεία του «Πρώτου Θέματος», αφού «όταν φεύγουν αυτοί οι οποίοι ίδρυσαν ένα τέτοιο έντυπο… δεν έχεις πια εφημερίδα». Και παρόλο που θεωρεί ότι «είναι εύκολο να κάνεις μία εφημερίδα», εκείνος δεν αισθάνεται ακόμα έτοιμος, καθώς «είναι όπως μία σχέση… Όταν χωρίζεις, δε σκέφτεσαι πότε θα ξαναερωτευτείς. Θέλει το χρόνο του και αυτό». Υπάρχει όμως και το τραγούδι που λέει ότι «ο έρωτας με έρωτα περνάει», οπότε ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα… ξαναερωτευτεί ο Μάκης.
Ηρώ Χριστοπούλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο έρωτας στα χρόνια... του Facebook

Όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγραφε το κλασσικό αριστούργημα, «O Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι εν έτει 2008, η πλοκή της ιστορίας του θα είχε εφαρμογή… υπό άλλο πρίσμα όμως.
Αν μου έλεγαν ποτέ ότι θα συναντούσα τον έρωτα της ζωής μου, μπροστά σε μια οθόνη και δη υπολογιστή, σίγουρα θα γελούσα. «Είναι δυνατόν;», θα έλεγα…
Κι όμως, φαίνεται ότι από το δεύτερο πιο πολυσύχναστο παγκοσμίως διαδικτυακό τόπο, το φλερτ και το παιχνίδι της σαγήνης είναι πιο εύκολο και κυρίως λιγότερο χρονοβόρο!
Πού να βρει η νεολαία χώρο και χρόνο; Όλοι τρέχουμε σαν τρελοί με τις δουλειές και τις λοιπές υποχρεώσεις, και το βράδυ κατάκοποι, αραχτοί με πιτζαμούλα, παντόφλα και laptop «κάνουμε φιλίες» στο “Facebook”.
Διαλέγουμε τις πιο ελκυστικές φωτογραφίες μας, τις κάνουμε «upload» και στη συνέχεια διαλέγουμε και μας διαλέγουν.
«Πόσα friend requests» είχες σήμερα; Συνήθως αποζητούν τη φιλία σου άτομα του αντίθετου φίλου. Εσύ ανοίγεις το «profile» των επίδοξων φίλων σου, το… ξεσκαρτάρεις, κρατάς όσα θες να κρατήσεις και αποφασίζεις αν ο μέχρι πρότινος άγνωστος, έχει θέση στην παρέα σου.
Το facebook είναι ο πλέον μοντέρνος τρόπος επικοινωνίας, εκεί όλοι είναι πολυάσχολοι και βαριούνται ακόμα και να γυρίσουν το πληκτρολόγιο στα ελληνικά. Στο facebook όλοι γράφουν greeklish! Έτσι απαντούν και οι επίδοξοι «μνηστήρες» όταν τελικά, αποδεχθείς να τους βάλεις στους φίλους σου.
«Thanks gia to add», σου λένε. «Eisai kala;». «Diki mou euxaristisi», απαντάς, «Gnorizomaste;». «Kati mou thimizeis”, είναι η επόμενη ατάκα, “alla den mporw na prosdiorisw…eykairia na gnwristoyme…»
Με αυτή τη στιχομυθία αρχίζει το παιχνίδι του φλερτ… το επόμενο βήμα είναι να σου ζητήσει το msn σου… και μπορεί να μιλάς μέρες ή ακόμα και μήνες με τον «Facebook Friend» σου μέχρι τελικά να τον δεις από κοντά. Αν βρεις χρόνο…
Έπαψα να ντρέπομαι και το είπα στους φίλους μου (τους κανονικούς), όταν κατάλαβα πως όλοι τελικά έβγαιναν με κόσμο που γνώριζαν on line. Τότε κατάλαβα…
Η γιαγιά μου, μου έλεγε ότι με τον παππού γνωρίστηκε με προξενιό. Συναντήθηκαν τελικά, ένα βραδάκι που πήγαινε με τον αδελφό της, στον κινηματογράφο. Ο παππούς ήταν «μιλημένος» να περιμένει στη γωνία. «Δε μου άρεσε και πολύ εξ αρχής», μου εξομολογήθηκε η γιαγιά, «…αλλά όταν ο αδελφός μου, είπε ότι είναι άξιος και δουλευταράς, αποφάσισα πως αυτός είναι… πού να μπλέκω με κανέναν τεμπέλη…» είπε η γιαγιά. Και σωστά σκέφτηκε….
Δεν ξέρω, όμως, τι σκέφτεται τώρα η γιαγιά όταν με βλέπει να ξημερώνομαι πάνω από έναν υπολογιστή και ρωτάει τη μαμά, κουνώντας με απορία το κεφάλι:
«Μα, τι κάνει τόσες ώρες, το παιδί, πάνω από αυτό το χαζοκούτι;»



Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κι όμως... Είμαστε απολίτιστοι

Απεργία εργαζομένων στους Δήμους και τα σκουπίδια πάλι βουνό.
Διότι,
ειναι δύσκολο να κρατήσεις δύο σακούλες, για πέντε μέρες στο μπαλκόνι σου...
Διότι,
γραφουμε στα παλιά μας παπούτσια το γείτονα...
Διότι,
ως γνωστόν, δεν... υπάρχει κράτος...
Διότι,
πρέπει να επιστρατευτούν οι εργαζόμενοι...
Διότι,
μακρια από τον κώ... μας να είναι η σακούλα και ας βρίσκεται όπου να΄ναι.
Είμαστε μια κοινωνία ωχαδελφιστών που "γράφουμε" στους δίδυμους γενετήσιους αδένες μας το συνάνθρωπο.
Διότι ως γνωστόν, πάντα φταίει ο άλλος και όχι εγώ.
Ε, λοιπόν αδερφέ Έλληνα, φάε σκουπίδια και τράβα για ορειβασία στους κάδους.
Καλή όρεξη...

Ν.Μ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ζητείται ελπίς... στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Λίγα 24ωρα πριν το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανοίξει τις πύλες του, πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της παράταξης .
Από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου αναμένεται να είναι βαρύ το κλίμα στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου, ενώ η παρουσία ψυχολόγου μάλλον κρίνεται απαραίτητη.
Ενδεικτική των περιστάσεων είναι η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash": "Ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει και το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε την ώρα που έπρεπε και έχασε πολλές ευκαιρίες που του έδωσε ο κόσμος να αλλάξει.Είμαστε μέρος αυτής της κρίσης και δεν είμαστε η λύση του προβλήματος, είμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος που φθίνει. Που φθίνει και οδηγείται στο θάνατο. Θα είμαστε θλιβερό κατάλοιπο αυτής της υπόθεσης".
Στην εφημερίδα "Τα Νέα" ένας εκ των υποψηφίων προέδρων στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, λέει μεταξύ άλλων:
«Φτάσαμε στο αμήν. Στο μη παρέκει. Είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για τον καθένα μας, γιατί όλοι είμαστε συνένοχοι στην κρίση και παιδιά της, γεννήματά της, συνάμα. Δεν χωρούν άλλα κατά συνθήκη ψεύδη. Όλοι είμαστε ταμπουρωμένοι και αυτάρκεις στο καταφύγιο των προσωπικών μας επιδιώξεων και στόχων ενώ η παράταξη φθίνει. Δε χρειάζεται καμία δημοσκόπηση, αληθινή ή ψεύτικη να αποδείξει τον κατήφορο που πήραμε»
Στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 2.3.2008, ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι πράγματι πολύ ηχηρά. Αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα και ιδίως τα δύο κόμματα εξουσίας. Ένα κυβερνητικό κόμμα, όμως, με τέτοια λάθη είναι λογικό να πέφτει. Το ζήτημα είναι το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί την αξιοπιστία του. Η ηθική αναστύλωση και η ανάκτηση της αξιοπιστίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημά μας»
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην "Κυριακάτικη Αυγή" αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Έχουμε μπει σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού και προσπάθειας επανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας, ποιοι είμαστε και με ποιους πάμε. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να στρατευθεί ισότιμα στη συγκρότηση μιας νέας αριστερής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας".

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τίτλοι τέλους για Λεμονή

Τέλος ο Τάκης Λεμονής από τον Ολυμπιακό.
Ύστερα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού από τον πάγκο του Ολυμπιακού.
Στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά στο παιχνίδι της Κυριακής, με τον Ατρόμητο Περιστερίου, θα βρίσκεται ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Γιόζεπ Σεγούρα.

Κ.Μ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τελικός για λίγους και εκλεκτούς

Στο γήπεδο του Ελληνικού θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός του κυπέλλου στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Η κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 600! εισιτήρια τα οποία αναμένεται να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού.
Αυτή η εξέλιξη αφήνει παραπονούμενους εκατομμύρια οπαδούς των δύο ομάδων, που θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν το ντέρμπι των αιωνίων από την τηλεόραση.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους διοργανωτές στη συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται ότι είναι και τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα στους λιγοστούς οπαδούς των δύο ομάδων στο φάιναλ φορ του κυπέλλου στο βόλεϊ γυναικών.
Αν η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τους 100, 200, 300 ταραξίες που δημιουργούν επεισόδια σε όποιο παιχνίδι και αν πηγαίνουν, γιατί δεν κάνουν τον αγώνα κεκλεισμένων των θυρών να τελειώνουμε;

Κ.Μ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Είχαμε τα σκουπίδια, ήρθαν και τα μπάζα

Τα αποτελέσματα της απεργίας των εργαζομένων στους Δήμους είναι πλέον ορατά. Φτάνει μόνο μία βόλτα στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαπιστώσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.
Οι δήμοι με ανακοινώσεις τους προέτρεψαν τους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στο δρόμο για όσο διάστημα διαρκέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.
Οι εκκλήσεις των δημάρχων φαίνεται ότι δεν έπιασαν τόπο.
Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε κάποιες σακούλες σκουπιδιών καλά κλεισμένες, στα σπίτια μας. Ούτε να τις πετάξουμε καλά κλεισμένες δεν είμαστε ικανοί.
Σε αυτό προστίθενται και εργολάβοι οικοδομών, οι οποίοι θεώρησαν σωστό να αφήσουν μπάζα στα σημεία όπου υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων.
Αποτέλεσμα; Να θαφτούν ακόμη και ολόκληρα μηχανάκια κάτω από τις αμέτρητες σακούλες σκουπιδιών που έχουν σκεπάσει τα πεζοδρόμια.
Κ.Μ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Βαγγέλης Καζάν

Το μάθαμε από το Δελτίο Τύπου του Συνασπισμού...

"Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Βαγγέλη Καζάν μας γέμισε βαθιά θλίψη. Εφυγε από την ζωή, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και ενεργός πολίτης, με ξεχωριστή συμβολή στους αγώνες για την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα μείνουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας οι ειρηνοδρομίες του, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τις οποίες ο Βαγγέλης απευθυνόταν ιδιαίτερα στους χώρους του αθλητισμού και της νεολαίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην γυναίκα του και στα δύο του παιδιά. Φτώχυνε σήμερα τόσο το θέατρο και ο κινηματογράφος όσο και το φιλειρηνικό κίνημα που τόσο πιστά και αφιλοκερδώς υπηρέτησε ο Βαγγέλης".

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Βύρων πήρε τ΄ άρματα ενάντια στους ριψάσπιδες της Κεντροδεξιάς

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά ο Βύρων Πολύδωρας αφού με το νέο του βιβλίο που τιτλοφορείται «Για μια νέα ιδεολογία» δίνει το δικό του μοναδικό στίγμα για την ιδεολογική πορεία της ΝΔ και του χώρου της κεντροδεξιάς στα χρόνια μετά την μεταπολίτευση.
Ασκεί δριμύτατη κριτική στην ηγεσία της ΝΔ την οποία κατηγορεί για «αποϊδεολογικοποίηση» και «δειλία» απέναντι στον κυρίαρχο ιδεολογικό της αντίπαλο, την αριστερά.
Οι νεοκαραμανλικοί όροι «μεσαίος χώρος» και «κοινωνικό κέντρο» εκφράζουν κατά την «Πολυδώρεια άποψη» αυτήν την ιδεολογική υποχώρηση της κεντροδεξιάς, ενώ απευθύνει κάλεσμα για την επιστροφή της ΝΔ στις πατρογονικές αξίες και παραδόσεις (Πατρίς – Θρησκεία - Οικογένεια).
Όπως κάθε συντηρητικός θεωρητικός που σέβεται τον εαυτό του κλείνει το βιβλίο του με μια φράση από τα αλησμόνητα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την Ομιλία του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα : «Όλοι συμφωνήσαμεν εις αυτόν τον σκοπό και εκάμαμε επανάσταση»…
Τα σχόλια περισσεύουν... εδώ ταιριάζει μόνο το παλαιό σύνθημα από τα αειθαλή χρόνια της πορείας του Βύρωνα Πολύδωρα στην ΟΝΝΕΔ ή στη νεολαία της ΕΡΕ:
Εμπρός και πάλι για Δεξιά μεγάλη…

Μιχάλης Αραμπατζόγλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έτοιμοι να μιλήσουν

Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που διανύουμε για την υπόθεση εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου.
Ο πρώην Γενικός Γραμματές του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, μπορεί και επιθυμεί να καταθέσει στο δεύτερο ειδικό ανακριτή, Δημήτρη Οικονόμου. Τι θα πει; Όπως έχει διαφανεί από τις δηλώσεις του κ. Λυκουρέζου θα επιβεβαιώσει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού.
Μένει να αποφασίσουν οι γιατροί που τον παρακολουθούν, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, για πότε είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στο στρες που συνεπάγεται η διαδικασία της κατάθεσης. Αν δώσουν το "πράσινο φως" ο κ. Οικονόμου θα μεταβεί στον "Ευαγγελισμό" για να λάβει την κατάθεση αφού εξιτήριο από το νοσοκομείο δε θα λάβει σύντομα ο κ. Ζαχόπουλος.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα απολογηθεί και ο εργατολόγος ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, της συμμετοχής σε αυτοκτονία και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Τέλος, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση του κ. Δημήτρη Οικονόμου σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης της 35χρονης υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού.
Ήδη ο εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έχει δώσει αρνητική εισήγηση για την αποφυλάκισή της, τον τελευταίο όμως λόγο τον έχει ο ανακριτής.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Χωρίς ρεύμα για πάνω από δέκα ώρες

Είδα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να καταθέτουν μήνυση κατά της Διοίκησης. Εγώ πού θα πρέπει να καταθέσω μήνυση όταν μου κλείνουν το τηλέφωνο στα μούτρα, έχω δύο παιδιά - το ένα με κρυολόγημα - έχω πληρώσει το λογαριασμό και δεν έχω ρεύμα;
Διαβάστε την ιστορία:
Ώρα 2:50 το ξημέρωμα... το ρεύμα κόβεται. Παράξενο. Γνωρίζω ότι δεν έχουν πει τίποτα για διακοπές από τη ΔΕΗ αφού όλες ξεκινούν από τις 8 το πρωί.
Παίρνω τηλέφωνο στο 10503. Εκεί το σηκώνει ένας τύπος ο οποίος κοιμόταν και του λέω ότι υπάρχει διακοπή σε μία μεγάλη περιοχή του Μενιδίου.
Απάντηση υπαλλήλου: Το Μενίδι είναι στον Πειραιά ή στο Περιστέρι; Εκεί κατάλαβα. Επόμενη φράση του ήταν να πάρω στο 10508. Λέω, αυτή είναι πάγια τακτική η λεγόμενη "από τον έναν στον άλλον".
Παίρνω τηλέφωνο στο συγκεκριμένο αριθμό και ακούω τη φωνή να μου λέει: «Εμείς εδώ δεν είμαστε κέντρο πληροφοριών. Να πάρετε στο 10505».
Παίρνω στο 10505. Εκεί βρήκα πραγματικά έναν καλό υπάλληλο ο οποίος με διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πουθενά διακοπή ρεύματος και ίσως να έχω πρόβλημα κάπου στα ρολόγια. Μάλιστα του άφησα και το τηλέφωνο έτσι ώστε εάν μάθει κάτι να επικοινωνήσει μαζί μου.
Ακριβώς 3:13 το ξημέρωμα μου τηλεφώνησε ο άνθρωπος και μου είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά διακοπή ρεύματος.
Όταν ξημέρωσε φώναξα δύο - το τονίζω ΔΥΟ - ηλεκτρολόγους για να ρίξουν μια ματιά στο σπίτι. Και οι δύο - το τονίζω και οι ΔΥΟ - μου είπαν ότι το πρόβλημα το έχει η ΔΕΗ. Μετά από λίγη ώρα καταλάβαμε ότι το πρόβλημα το έχει πράγματι η ΔΕΗ διότι χάλασε ένας υποσταθμός και έχουν πέσει στο σκοτάδι αρκετές συνοικίες στο Δήμο Αχαρνών.
Το επόμενο βήμα μου βέβαια ήταν να πετάξω διάφορα πράγματα που είχα στο ψυγείο για τα παιδιά και για περισσότερες από 10 ώρες να μείνω χωρίς ρεύμα.
Μίλησε κανείς για αποζημίωση;

Λεωνίδας Καπερναράκος

Σημείωση: Και αυτήν τη στιγμή αρκετές περιοχές στο Μενίδι είναι χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης υποσταθμού.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έξι ψέματα για το ασφαλιστικό

Από "Αριστερή Παρέμβαση Κιλκίς"

1o ψέμα - Το ασφαλιστικό σύστημα δεν «αντέχει». Σύντομα θα καταρρεύσει και τα ταμεία δεν θα έχουν να δώσουν συντάξεις και εφάπαξ.

Στόχος του ψέματος: Η ριζική μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό ώστε το βάρος να επωμιστούν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι οπότε το κόστος εργασίας θα μειωθεί χαρίζοντας υπερκέρδη στους εργοδότες.

Η πραγματικότητα:
α) Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να «αποδείξουν» την έκταση του ασφαλιστικού προβλήματος παράγγειλαν και οι δύο αναλογιστικές μελέτες. Η ΝΔ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (φέτος) και το ΠΑΣΟΚ σε επαγγελματίες κυβερνητικούς βρετανούς αναλογιστές (Government Actuary Department) το 2003. Τα αποτελέσματα και των δύο αναλογιστικών μελετών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: έως το 2035 τα ταμεία λειτουργώντας με τη σημερινή κατάσταση δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα ενώ ακόμα και το «προβληματικό» ΙΚΑ θα είναι πλεονασματικό έως το 2032! Στην πρόσφατη κυβερνητική μελέτη υπολογίζεται πως το δημόσιο θα αποδίδει κανονικά όσα του αναλογούν σαν εργοδότης ενώ δεν υπολογίζονται οι σημερινές οφειλές στα ταμεία από ιδιώτες! Δηλαδή ακόμα και αν οι ιδιώτες εργοδότες δεν αποδώσουν τα χρωστούμενα σήμερα κάποια δις ευρώ (βλ. σε επόμενο ψέμα) δεν υπάρχει πρόβλημα! Δεν είναι τυχαίο πως η επιτροπή σοφών του κ.Αναλυτή διαλύθηκε αφού αλλιώς θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τη μελέτη που ερχόταν σε αντίθεση με τις «προφητείες» των «ανεξάρτητων σοφών» (μόνο από το ΣΕΒ ήταν εξαρτημένοι) που προέβλεπαν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα σε 5-10 χρόνια!
β) Η ΓΣΕΕ σε δική της αναλογιστική μελέτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω ενώ παρατηρεί πως εάν σήμερα αποδίδονταν στα ταμεία και τα χρωστούμενα από τους εργοδότες ο Μ.Ο των συντάξεων θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί!

2o ψέμα - Τα ταμεία δεν αντέχουν γιατί δεν διαθέτουν αποθεματικά σε βάθος χρόνου (έχουν δηλαδή αναλογιστικό έλλειμμα). Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη ο μεγάλος αριθμός των ταμείων που αυξάνει τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στόχος του ψέματος: Να πειστούμε όλοι πως η ενοποίηση των ταμείων είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους αλλιώς θα καταρρεύσουν.

Η πραγματικότητα:
Τα αποθεματικά όντως είναι περιορισμένα σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχουμε πρόβλημα μέχρι το 2035.
Το ύψος των αποθεματικών έχει μειωθεί όχι γιατί είναι μεγάλα τα λειτουργικά έξοδα αλλά για μια σειρά από λόγους που συνοπτικά παρουσιάζουμε:
α) Λόγω της αναγκαστικής διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων για δεκαετίες από την Tράπεζα της Ελλάδας από όπου:
~Χαρίζονται ουσιαστικά άτοκα ή χαμηλότοκα με επιτόκιο μόνο 0-4% «δια την πρόοδο της ελληνικής βιομηχανίας» (νόμος 1611/50 που ισχύει ακόμα και σήμερα!, νόμος 1846/51 που ίσχυε έως το 1986).
~Με το νόμο 2469/97 μπορεί η Τράπεζα να έχει τα αποθεματικά σε ειδικό λογαριασμό για την κατά βούληση διαχείρισή τους πράγμα που κάνει.
β) Τα αποθεματικά των ταμείων είναι αντικείμενο «τζόγου» βάσει νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων ή στο χρηματιστήριο ή στην αγορά ομολόγων και παραγώγων τους.
~ Με το νόμο 2042/92 (κυβέρνηση ΝΔ) μπορεί έως και το 60% να τζογαριστεί σε μετοχές ή ομόλογα όπως και έγινε.
~ Με το νόμο 1902/90 (κυβέρνηση ΝΔ) συγκροτείται Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) που αναλαμβάνει να διαχειριστεί εν λευκώ το σύνολο τότε των αποθεματικών του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που μεταφέρθηκαν σε αυτήν (600 δις δραχμές).
~ Με το νόμο 3029/2003 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) το ποσοστό που μπορεί να «τζογαριστεί» αυξάνεται στο 70% του αποθεματικού κάθε ταμείου.
γ) Τα ταμεία υποχρεώνονται να πληρώνουν κάθε χρόνο όλο και ακριβότερα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προσφέρουν βασικά γιατί εγκρίνονται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλες σχεδόν οι ανατιμήσεις που ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι.
~ Χαρακτηριστικά τον Ιούνιο εγκρίθηκαν ανατιμήσεις σε 413 σκευάσματα μαζικής και χρόνιας κατανάλωσης.
~ Μειώνεται σταθερά ή χρηματοδότηση του δημοσίου στα νοσοκομεία. Έτσι ενώ το δημόσιο κάλυπτε περίπου το 85% των εξόδων των νοσοκομείων πριν από μερικά χρόνια σήμερα καλύπτει μόνο το 40% και τα υπόλοιπα καλύπτονται από τα ταμεία.
δ) Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων (που είναι μεγάλη) γίνεται με χαριστικό τρόπο προς κάποια συμφέροντα. Χαρακτηριστικά το οικόπεδο της Αμερικάνικης Πρεσβείας (12 στρέμματα στο κέντρο της Αθήνας) ενοικιάζεται για 70.000 δραχμές το μήνα! Αντίστοιχα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από το δικό μας ΜΤΠΥ ενοικιάζει το κτίριο που στεγάζεται για 7,5 εκ.δραχμές το χρόνο (μακροχρόνιο συμβόλαιο του 1991) και απαιτεί φόρους για το ίδιο κτίριο 22 εκ.δραχμές (το 1991)!
ε) Τη διαχείριση των ταμείων λυμαίνονται (με την συνενοχή κομματικών συνδικαλισταράδων) διάφορες ενδιάμεσες εταιρίες λαμόγια που σκοπό έχουν την είσπραξη προμηθειών και την βραχύχρονη εκμετάλλευση ποσών των ταμείων. Ας σκεφτούμε πως μόνο οι τόκοι του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ ήταν 4,5 εκ. ευρώ το τρίμηνο και για αυτό η JP Morgan κωλυσιεργούσε στις διάφορες συναλλαγές μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Οι φανερές προμήθειες που μοιράστηκαν οι εταιρίες τύπου ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ήταν περίπου ίσες με το 13% της αξίας του ομολόγου (κάπου 30 εκ ευρώ). Και όλα αυτά από μία μόνο συναλλαγή. Πόσες άλλες έχουν γίνει; Τι προμήθειες μοιράζονταν οι χρηματιστές στο μεγάλο φαγοπότι των μετοχών;
Αυτοί είναι οι λόγοι που προκαλούν σε βάθος 50 χρόνων αναλογιστικό έλλειμμα από 92-200 δις ευρώ (ανάλογα τη μελέτη) Αν στις κλοπές των άτοκων δανείων, των μετοχών, των ομολόγων, των προμηθειών και των υπερκερδών βιομηχάνων και άλλων ιδιωτών προσθέσουμε και την εισφοροδιαφυγή (θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα) εξηγείται άνετα το «έλλειμμα». Δηλαδή αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, βιομήχανοι και τραπεζίτες τα έκλεψαν και τα εκμεταλλεύτηκαν τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε το μαλλί ενώ θέλουν να ενοποιήσουν τα ταμεία για να εκμεταλλευτούν αποδοτικότερα τα αποθεματικά «απείραχτων» ακόμα ταμείων.

3o ψέμα - Οι Έλληνες παίρνουν σύνταξη νωρίτερα από τους λοιπούς Ευρωπαίους και απολαμβάνουν μεγαλύτερες παροχές από την ασφάλισή τους. Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι υπερβολικά «γενναιόδωρο».

Στόχος του ψέματος: Να μας πείσουν πως δουλεύουμε λίγο και κερδίζουμε πολλά, πως είμαστε «ρετιρέ» στις συντάξεις και πως για χάρη ισότητας πρέπει να δεχτούμε μείωση συντάξεων-παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η πραγματικότητα :
α) Η μέση σύνταξη σήμερα στην Ελλάδα είναι περίπου 650 ευρώ το μήνα ποσό που δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά όριο φτώχειας. Το 71% των συνταξιούχων του ΙΚΑ είναι κάτω από τα 600 ευρώ, ενώ για τον ΟΓΑ η βασική σύνταξη είναι 278 ευρώ! Ο μέσος όρος ανεβαίνει στα 650 ευρώ λόγω σχετικά υψηλότερων συντάξεων του δημοσίου (Μ.Ο 900 ευρώ) Όμως οι συντάξεις αυτές είναι υψηλότερες γιατί υπάρχει «συμπλήρωμα» τους από τα ταμεία Αρωγής και ΜΤΠΥ που όμως χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από χρήματα – κρατήσεις των μισθών μας. Δηλαδή οι συντάξεις μας είναι ψηλότερες του μ.Ο λόγω δικής μας αποταμίευσης και όχι χαριστικά.
β) Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών στη χώρα μας σήμερα (το 2005) είναι τα 63,9 χρόνια όταν στην Ε.Ε (των 25) είναι τα 61,5 χρόνια. Ο μ.Ο συνταξιοδότησης των γυναικών είναι στη χώρα μας τα 62,5 χρόνια ενώ στην Ε.Ε τα 60,5. Δηλαδή δουλεύουμε περισσότερο από τους λοιπούς Ευρωπαίους. Κατά τα άλλα θέλουν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες για λόγους ισότητας! Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως είναι ψέμα ότι οι Έλληνες παίρνουμε σύνταξη νωρίς. Το αντίθετο: τα τελευταία χρόνια (από το 2001) ο μ.Ο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 59,4 χρόνια στα 63,2 χρόνια δηλαδή σε μια 6ετία αυξήθηκε η εργασία κατά 4 χρόνια!
γ) Δεν είναι γενναιόδωρο βάσει εισφορών. Οι εισφορές των Ελλήνων εργαζομένων είναι πολύ υψηλές για τη σύνταξη που παίρνουν. Απλά παρατηρήστε το επόμενο σημείωμα μισθοδοσίας σας και για λεπτομέρειες διαβάστε το επόμενο ψέμα!

4o ψέμα -Το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει γιατί δεν έχει επαρκή χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος και συνεπώς πρέπει η χρηματοδότηση να βαρύνει και λίγο τους εργαζόμενους είτε με αυξήσεις των εισφορών είτε με μειώσεις των συντάξεων.

Στόχος του ψέματος: Να πειστούμε πως οι επιχειρήσεις των υπερκερδών, πως το δημόσιο των κουμπάρων, των ομολόγων, των εξοπλισμών που δίνει 900εκ ευρώ αναδρομικά σε δικαστές δε μπορεί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα οπότε πρέπει να δεχτούμε αυξήσεις στις εισφορές μας και μείωση των συντάξεων.

Η πραγματικότητα:
α) Στην Ευρώπη των 25 είμαστε 6οι στις εισφορές των εργαζομένων αλλά 12οι στις εισφορές των εργοδοτών και 15οι στο ύψος των συντάξεων. Συγκεκριμένα οι Έλληνες ασφαλισμένοι πληρώνουν 23% περισσότερες εισφορές από το μ.Ο των εργαζομένων της Ε.Ε ενώ έχουν περίπου 50% σύνταξη του μ.Ο συντάξεων των εργαζομένων της Ε.Ε. Οι κρατήσεις στους μισθούς για τις συντάξεις είναι μεγάλες. Είναι προφανές ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού.
β) Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα είναι το δημόσιο. Αυτό παράνομα και καταχρηστικά δεν αποδίδει στα ταμεία τμήμα των εισφορών που του αναλογούν. Το ποσό αυτό φτάνει σήμερα τα 7,8 δις ευρώ! Ταυτόχρονα το σύνολο των λοιπών ιδιωτών εργοδοτών επίσης παράνομα χρωστάει στα ταμεία 7,5 δις ευρώ. Το κόστος για το 2007 της εισφοροδιαφυγής εκτιμάται σε 5,8 δις ευρώ. Σύνολο απωλειών 21,1 δις ευρώ! Σε ένα χρόνο θα μπορούσε καλυφθεί από τις οφειλές το 1/10 του αναλογιστικού ελλείμματος των 100δις ευρώ της 50ετίας! Βάλτε και το 5,8 δις επί 50 χρόνια και το έλλειμμα εξαφανίζεται...
γ) Το κράτος εκτός από εργοδότης θεωρητικά είναι και υπερασπιστής του κράτους πρόνοιας. Έτσι στην πλειοψηφία των χωρών όπου ο νεοφιλελευθερισμός και η αγορά δεν έχει διαλύσει το ασφαλιστικό αναδιανεμητικό σύστημα (όχι ότι δεν γίνονται συστηματικές προσπάθειες από Ε.Ε-κυβερνήσεις-κεφάλαιο) η χρηματοδότησή του γίνεται εν μέρει από το δημόσιο καθώς η ασφάλιση θεωρείται όπως ή υγεία και η παιδεία δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα. Στην Ελλάδα με το νόμο 3029/2002 (Νόμος Ρέππα) το δημόσιο έπρεπε να συμβάλλει στο ασφαλιστικό με χρηματοδότηση ίση με 1% του ΑΕΠ. Το μέτρο αυτό προτάθηκε στο νόμο ως δέλεαρ τότε στα συνδικάτα για να δεχτούν την ενοποίηση ταμείων που προβλέπει ο ίδιος νόμος. Το ποσό αυτό όμως ποτέ δεν δόθηκε στα ταμεία (δόθηκε μόνο για το 2003). Μετά και την αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΝΔ προς τα πάνω που τα χρήματα έπρεπε να αυξηθούν η χρηματοδότηση έχει ουσιαστικά σταματήσει.
Επειδή μας παραμυθιάζουν με το πρότυπο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών: Ενώ στην Ελλάδα τελικά η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού είναι περίπου 2% των εξόδων του στη Γερμανία είναι στο 24% και στην Φινλανδία στο 45%. Στη Δανία η ασφάλιση θεωρείται ύψιστο κοινωνικό αγαθό και το δημόσιο χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το ασφαλιστικό (100%)!

5o ψέμα - «Η εισφοροδιαφυγή είναι ανήθικη αλλά δεν είναι από τα θέματα που παίζουν αποφασιστικό ρόλο.» Άποψη εκφρασμένη από τον κ.Αναλυτή πρόεδρο της επιτροπής σοφών.

Ο στόχος του ψέματος: Να μας πείσουν πως για τα υποτιθέμενα ελλείμματα δεν ευθύνεται η ανασφάλιστη εργασία και συνεπώς δεν χρειάζεται να πιεστούν οι εργοδότες να καταβάλλουν αυτά που χρωστάνε και να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους. Ακόμα περισσότερο να αποδεχτούμε την ανασφάλιστη εργασία σαν μορφή εργασίας (ή οποία εντελώς τυχαία χαρίζει τεράστια κέρδη στους εργοδότες αφού γλιτώνουν το κόστος ασφάλισης).

Η πραγματικότητα:

α) Τα χρωστούμενα των εργοδοτών είναι 7,5 δις. Εδώ και χρόνια γίνονται μέσω εφορίας και διάφορων νόμων απίστευτες ρυθμίσεις που ουσιαστικά χαρίζουν τις οφειλές στα ταμεία. Πρόκειται είτε για οριστικές διαγραφές χρεών είτε για διευκολύνσεις (πχ άμεση πληρωμή μειώνει το χρέος στο μισό!) Το εξοργιστικό είναι πως σημαντικό τμήμα των εργοδοτών χρωστά και τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι (αφού κρατούνται από τι μισθοδοσία από τον εργοδότη). Έτσι με μια ρύθμιση σαν την προηγούμενη του 50% ο εργοδότης αποδίδει τις εργατικές εισφορές αλλά όχι τις δικές του! Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η πρόσφατη διαγραφή χρέους 64εκ ευρώ της ALPHA ΒΑΝΚ στο ΙΚΑ τροπολογία στη Βουλή ή τα τεράστια χρέη ΠΑΕ σε ταμεία εφόσον (βάσει του άρθρου 44) ο κυρίως πιστωτής (στη συγκεκριμένη περίπτωση το δημόσιο δεχτεί να διαγράψει τα προς αυτόν χρέη.
β) Τεράστιο τμήμα εργαζομένων (περίπου 1,5 εκατομμύρια) δουλεύουν ανασφάλιστοι και δεν αποδίδονται για αυτούς εισφορές στα ταμεία. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι νέοι και μετανάστες που στις πιο παραγωγικές ηλικίες τους δε στηρίζουν με εισφορές (αυτοί και οι εργοδότες τους) το ασφαλιστικό.

6o ψέμα - Το δημογραφικό πρόβλημα οδηγεί σε συνεχή μείωση της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχων. Επιπρόσθετα ο μ.Ο ζωής αυξάνει συνεχώς. Για να διατηρηθεί αυτή η αναλογία πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο σκοπός του ψέματος: Να αποδεχτούμε την αύξηση ορίων ηλικίας περίπου σαν φυσικό επακόλουθο του δημογραφικού προβλήματος.

Η πραγματικότητα:
Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 9.870.000 Δεν περιλαμβάνονται παιδιά - μαθητές - φοιτητές. Οι συνταξιούχοι είναι 2.578.000. Η αναλογία των ασφαλισμένων εργαζομένων προς συνταξιούχους έχει χειροτερέψει στο 1,75/1 από 2,59/1 το 1990. Όμως με λίγα μαθηματικά: Ενεργός πληθυσμός - Συνταξιούχοι : 9.870.000 - 2.578.000 = 7.292.000 (δυνητικά εργαζόμενοι). Ας αφαιρέσουμε και 800.000 ανθρώπους που δεν εργάζονται αλλά δεν είναι άνεργοι (οικοκυρές, εισοδηματίες κ.τ.λ) έχουμε θεωρητικά 6.492.000 εργαζόμενους. Αν τώρα βγάλουμε την αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχων 6.492.000/ 2.578.000 = 2,518/1!Άρα δεν πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλο τμήμα του οικονομικά ενεργού και εργαζόμενου ταυτόχρονα πληθυσμού. Αυτό γίνεται συνοπτικά για τους παρακάτω λόγους:
α) Ανεργία. Οι άνεργοι δεν πληρώνουν αυτοί ή οι εργοδότες τους ασφαλιστικές εισφορές. Είναι παράλογο να λες πως εάν αυξήσεις τα όρια ηλικίας θα αυξήσεις τις εισφορές αφού έτσι οι άνεργοι δε θα απορροφηθούν ποτέ σε θέσεις εργασίας. Το εντυπωσιακό είναι πως δε θεωρείται κάποιος άνεργος ακόμα και αν δουλεύει 1 ώρα το μήνα! Φυσικά ακόμα και αυτοί που εργάζονται με ελαστικό ωράριο (και είναι στην πραγματικότητα άνεργοι- π.χ ωρομίσθιοι των 7 ευρώ την ώρα) δε φαίνονται ούτε άνεργοι ούτε είναι πλήρως ασφαλισμένοι. Δεν υπάρχουν καν για το σύστημα.
β) Τα προγράμματα stage. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανέργους για 1 ή 2 χρόνια χωρίς να πληρώνουν εισφορές για αυτούς (θεωρείται περίοδος απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας). Οι εργοδότες μόλις τελειώσει η περίοδος αυτή τους απολύουν και προσλαμβάνουν άλλους στη θέση τους πάλι χωρίς να πληρώνουν εισφορές. Έτσι περίπου 200.000 άνθρωποι εργάζονται χωρίς για αυτούς να πληρώνονται εισφορές αλλά και η ανεργία δεν μειώνεται.
γ) Το κόλπο των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Νέοι στην αγορά εργασίας αναγκάζονται να δεχτούν (για να βρουν δουλειά) να εργαστούν σαν αυτοαπασχολούμενοι και πληρώνονται όχι με σχέση μισθωτής εργασίας αλλά με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Θεωρητικά αυτοί μπορούν να κάνουν αυτασφάλιση αλλά τα χρήματα που παίρνουν δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο. Δηλαδή είναι εργαζόμενοι αλλά ανασφάλιστοι.
δ) Σημαντικό τμήμα εργαζομένων είναι μετανάστες (1,5 εκατομμύρια κατά προσέγγιση) που αναγκάζονται (συχνά εκβιάζονται) να εργαστούν τελείως ανασφάλιστοι. Αυτοί δε φαίνονται ούτε καν στον ενεργά οικονομικά πληθυσμό τη στιγμή που πληρώνουν αδρά για να διατηρούν τις άδειες παραμονής τους. Έτσι οι εργοδότες τους έχουν υψηλά κέρδη λόγω της ανασφάλιστης εργασίας. Πρόσφατο παράδειγμα οι ανασφάλιστοι του πρώην Υπ. Απασχόλησης κ. Μαγγίνα!
ε) Οι μέσοι όροι ζωής αυξάνονται αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Έτσι ενώ την τελευταία 10ετία τα όρια ζωής αυξήθηκαν περίπου 2 χρόνια η παραγωγικότητα αυξήθηκε έως και 100%. Αλήθεια μια κοινωνία που έχει διπλασιάσει τον παραγόμενο πλούτο της δε μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιβίωση των ηλικιωμένων της για 2 επιπλέον χρόνια;

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο απεργιακός χάρτης της εβδομάδας

Το τριήμερο όνειρο ήταν και πέρασε… και από σήμερα κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του αλλά μετ’ εμποδίων καθώς γι’ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων ελέω ασφαλιστικού. Yπομονή λοιπόν...

Τρίτη 11 Μαρτίου: Συνεχίζεται η απεργία στη ΔΕΗ και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Συνεπώς οι διακοπές ρεύματος συνοδεύονται και από ευχάριστές ευωδίες καθώς τόνοι σκουπιδιών έχουν απλωθεί στα περισσότερα αστικά κέντρα. Α! Και για να μην ξεχνιόμαστε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος κινδυνεύει να μας αφήσει χωρίς ρευστό!

Τετάρτη 12 Μαρτίου: Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει 3ωρη στάση εργασίας 12 το μεσημέρι με 3 το απόγευμα στην οποία συμμετέχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Ενώ την ίδια ώρα δεν θα λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ και ο Ηλεκτρικός. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι που προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας. Ακόμα 48ώρη απεργία έχουν κηρύξει οι μηχανικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι δικηγόροι καθώς και οι δικαστικοί επιμελητές.

Πέμπτη 13 Μαρτίου: Η απεργία μηχανικών, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών συνεχίζεται ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τις μετακινήσεις με ΜΕΤΡΟ και Ηλεκτρικό αφού οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ώρη απεργία. Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου οπότε η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ώρη πανελλαδική απεργία καθώς την Πέμπτη 20 Μαρτίου η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό προς ψήφιση στη Βουλή.
Μιχάλης Αραμπατζόγλου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δε θέλουν Μονάδα Λιθάνθρακα στο Μαντούδι

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Παρασκευή 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Αγαπητοί Κύριοι,

Ο Δήμος Κηρέως βρίσκεται στη βορειοκεντρική Εύβοια αποτελείται από 15 οικισμούς, έχει έδρα το Μαντούδι και κατοικείται από 7.000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταλαμβάνει έκταση 300.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 200.000 στρέμματα καλύπτονται από πυκνά πευκοδάση.
Ο Δήμος Κηρέως με έδρα το Μαντούδι, έγινε συνώνυμο εργατικών και κοινωνικών αγώνων με τα εργοστάσια επεξεργασίας λευκόλιθου που λειτουργούσαν στην περιοχή και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζομένους. Μετά τη βίαιη αποβιομηχάνηση της περιόδου 1990-1992, χιλιάδες εργάτες έμειναν άνεργοι και διαλύθηκε ο κοινωνικός ιστός. Ανεργία, μετανάστευση, δημογραφική αιμορrαγία.
Από τότε, όσοι απομείναμε με χίλιες μύριες δυσκολίες προσπαθήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας και τα καταφέραμε. Με αιματηρές οικονομίες και δάνεια ο κόσμος στράφηκε στην γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Οι κάτοικοι επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στις δουλειές τους και ξαναστήσανε τις ζωές τους. Με πολύ κόπο, πόνο και θυσίες αυτή η περιοχή ξαναπήρε τα πάνω της και βρήκε το ρυθμό της.
Και τώρα που όλα φαίνονται καλύτερα από πριν, θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, πάνε να μας καταστρέψουν οριστικά, θέλουν να εγκαταστήσουν εργοστάσιο λιθάνθρακα στο Μαντούδι. Μια περιοχή ιδιαίτερη προικισμένη από τη φύση, όπου το πεύκο συναντά τη θάλασσα και η μοσχοβολιά της αρμύρας συναντά το άρωμα του ρετσινιού, θέλουν να την πνίξουν στην τέφρα και τη σκόνη του κάρβουνου. Αυτό το περιβάλλον, αυτή η φύση, οι ζωές και το μέλλον των παιδιών μας απειλούνται από τα καρκινογόνα λιθανθρακικά σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χωρίς να ενημερώσει ή να ζητήσει τις απόψεις του Δήμου Κηρέως, γνωμοδότησε θετικά για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 460 ΜW της Εταιρείας ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ, στο Μαντούδι του Δήμου Κηρέως. Στην περιοχή έχει ξεσπάσει επανάσταση. Το Μαντούδι και ολόκληρη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας δεν θα καταστραφούν για δεύτερη φορά και μάλιστα οριστικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως και σύσσωμοι οι κάτοικοι σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στις 2 Δεκεμβρίου 2007 αρνήθηκαν την εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στο Μαντούδι.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008 στις 12:00 το μεσημέρι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ που προγραμματίζεται ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ εναντίον της λιθανθρακικής μονάδας.
Στόχος χιλιάδες πολίτες από το Δήμο Κηρέως, τους γειτονικούς Δήμους και από όλη την Εύβοια να κατακλύσουν την πλατεία Μαντουδίου και να διαδηλώσουν την αντίδρασή τους στο λιθάνθρακα. Εκείνη την ημέρα το Μαντούδι, ο Δήμος Κηρέως και όλη η Εύβοια θα στείλουν βροντερό μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να μας πνίξουν στη σκόνη και την τέφρα του λιθάνθρακα.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μάρα και Χουλιάρας κάνουν Web TV

Από το "Πρώτο Θέμα"

Οι νέες τεχνολογίες είναι το "μεγάλο στοίχημα" των ΜΜΕ για τα επόμενα χρόνια. Αυτό φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί ο κ. Γιώργος Χουλιάρας και η κ. Μάρα Ζαχαρέα και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή κινούνται προς αναζήτηση χρηματοδότη και εξασφάλισης ψηφιακής τηλεοπτικής άδειας.






Περισσότερα:http://83.149.104.2/~protothema/downloads/159soma.pdf

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πουλάει ο Μάκης στον Μπόμπολα

Από http://www.enimerosi24.gr/

Το ποσοστό του στο Θέμα έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με επιχειρηματίες του χώρου, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει συμφωνήσει με κάποιον.
Την περασμένη Δευτέρα πέρασε την είσοδο της Πήγασος του Γ. Μπόμπολα, προκειμένου να συζητήσει την εξαγορά του ποσοστό του που ανέρχεται στο 40%.
Το εκδοτικό συγκρότημα του Χαλανδρίου έχει επιδείξει ενδιαφέρον να εισέλθει στην πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, ώστε η Πήγασος μαζί με το Έθνος, την Ημερησία και τα υπόλοιπα έντυπα να καταστεί ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος της χώρας, μιας και τα σχέδια συγχώνευσης με τον ΔΟΛ ναυάγησαν.
Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις απαιτώντας περίπου 18 με 19 εκ. ευρώ για να παραχωρήσει το ποσοστό του, στη διάρκεια της εβδομάδας όμως μείωσε τις απαιτήσεις του περίπου στα 12 με 13 εκ. ευρώ.
Οι άλλοι δύο εκδότες, Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος που κατέχουν, το 40 και 20 τοις εκατό αντίστοιχα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχουν πάρει θέση.
Η έκβασή τους και στο βαθμό που αυτές καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα θα καθορίσει και την δική τους στάση.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σήμερα επιστρέφουν;

Μπήκα στην Αττική Οδό από τη Λεωφόρο Φυλής (έξοδος 6) στις 8:35. Τώρα είναι 9:25 και είμαι στην έξοδο 9, της Λεωφόρου Ηρακλείου. Απίστευτη κίνηση και μποτιλιάρισμα.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πού θα γίνουν διακοπές σήμερα;

Η ΔΕΗ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν διακοπές ρεύματος. Στην περιοχή της Καλλιθέας όμως, αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ρεύμα αν και οι κολώνες της ΔΕΗ στη Θησέως είναι αναμμένες.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Συνδικαλιστές κατέλαβαν τα εκδοτήρια τιμολογίων της ΔΕΗ

Από τις 7:30 το πρωί οι συνδικαλιστές έχουν καταλάβει τα εκδοτήρια τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...