Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ - Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2006
Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε ένα τηλεχειριστήριο της βομβιστικής επίθεσης στον Λυκαβηττό κατά του κ. Γ. Βουλγαράκη «μίλησαν». Εικόνα έδωσε και η καταγραφή μιας κάμερας από την έκρηξη βόμβας στην πλατεία Συντάγματος. Και μια απόρρητη έρευνα της Αστυνομίας στις αποθήκες της μεταλλευτικής εταιρείας Δελφοί Διστόμου ΑΜΕ στο Προσήλιο Φωκίδας, απ' όπου εκλάπησαν τον Ιούλιο του 2003 μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, έφερε αποτέλεσμα. Πρόκειται για τα νέα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οδηγούν στην ταυτότητα 4-5 μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία εμφανίστηκε μετά την εξάρθρωση της 17Ν και ήδη από το καλοκαίρι του 2003 ως σήμερα έχει πραγματοποιήσει οκτώ βομβιστικές επιθέσεις.
Συνεχίζεται…
Οι αστυνομικοί μιλούν για ένα μεικτό σχήμα ενός ή δύο «παλαιών» του εγχώριου αντάρτικου πόλης, οι οποίοι στρατολόγησαν 2-3 νεαρούς από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Προσθέτουν ωστόσο ότι «τα στοιχεία που υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά για τη δικαστική τεκμηρίωση της εμπλοκής τους έτσι ώστε να προχωρήσουν στη σύλληψή τους». Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία των νέων ευρημάτων της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι μαρτυρίες ότι την κατοικία του υπουργού Πολιτισμού (και τότε Δημόσιας Τάξης) στον Λυκαβηττό φωτογράφιζε -λίγο καιρό πριν από τη βομβιστική επίθεση, τον Μάιο του 2006 -μια νεαρή γυναίκα που διατηρούσε προσωπική γνωριμία με συλληφθέν μέλος της 17Ν! Ποιο όμως είναι το νέο υπό αξιοποίηση υλικό που φαίνεται να προκαλεί την «αισιοδοξία» του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.;
1. Η εικόνα της κάμερας
Σύμφωνα με αναφορές ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μία κάμερα που καλύπτει τον χώρο της πλατείας Συντάγματος κατέγραψε τη στιγμή της εναπόθεσης της βόμβας που εξερράγη τον Δεκέμβριο του 2005 και η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό πολιτών. Αυτή η καταγραφή και η «εικόνα του βομβιστή» φαίνεται να ήταν το μεγάλο μυστικό της Αστυνομίας επί σειρά μηνών. Ακολούθησε πολυήμερη επεξεργασία της εικόνας στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Από αυτή την ανάλυση η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να απέκτησε πλήρη εικόνα της «σωματοδομής» και ορισμένων χαρακτηριστικών του ανθρώπου που έβαλε τη βόμβα. Με βάση αυτή την «εικόνα» υποβάλλονται ανάλογες ερωτήσεις σε αυτόπτες μάρτυρες άλλων επιθέσεων.
2. Το παιχνίδι του τηλεχειριστηρίου
Μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του κ. Βουλγαράκη οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο τηλεχειριστήριο που βρέθηκε σε ένα αλσύλλιο, κοντά στο σημείο της επίθεσης. Στο τηλεχειριστήριο αλλά και σε ένα-δύο ακόμη ευρήματα από επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» φαίνεται να έχουν εντοπισθεί αποτυπώματα και δείγματα DNA, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη «επισήμως» ταυτοποιηθεί. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από μια «άτυπη» συγκέντρωση αποτυπωμάτων, των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φαίνεται να έχει προσδιορισθεί η ταυτότητα ενός τουλάχιστον από τους δράστες. Ωστόσο οι αξιωματικοί προχώρησαν και σε άλλη μία έρευνα. Δημιούργησαν μια λίστα με τις περίπου 25-30 αγορές παρομοίων τηλεχειριστηρίων -ιαπωνικής κατασκευής -από εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης τηλεκατευθυνόμενων παιχνιδιών. Ήδη έχουν εξετασθεί πολλοί αγοραστές αυτών των παιγνιδιών, ώστε να διαπιστωθεί ποιος από αυτούς μπορεί να είχε σχέση με τους βομβιστές του Λυκαβηττού και να χρησιμοποίησε το τηλεχειριστήριο για την έκρηξη της βόμβας.
3. Η κλοπή στο Προσήλιο
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί βέβαιο ότι οι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» προέρχονται από κλοπή ζελατινοδυναμίτιδας και ειδικών εκρηκτικών -σε μορφή «γαλακτώματος» -από αποθήκη στα μεταλλεία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2003. Δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» με την τοποθέτηση βόμβας στα δικαστήρια της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισκέφθηκαν κατ' επανάληψιν τα γραφεία της εταιρείας και τα μεταλλεία προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος υπάλληλος ή εργαζόμενος που είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αποθήκες έκλεψε τα εκρηκτικά. Και αυτό γιατί δεν εντοπίστηκαν «ίχνη παραβίασης» της αποθήκης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η έρευνα εστιάστηκε σε μια ομάδα 15-20 φοιτητών από την Αθήνα που παρακολούθησαν το καλοκαίρι του 2003 -για ένα δίμηνο -ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις διαδικασίες εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων. Εξετάστηκε λοιπόν εξονυχιστικά η περίπτωση φοιτητή που φαίνεται να είχε επαφές με τον χώρο του «αντάρτικου πόλης». Όπως ανέφερε προ διημέρου στο «Βήμα» εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή του Προσηλίου -ανήκει στον Δήμο Άμφισσας , «τον τελευταίο καιρό έρχονται πάλι αστυνομικοί και ερευνούν την υπόθεση. Έχουμε πληροφορηθεί ότι τα εκρηκτικά εκλάπησαν τελικώς από ανθρώπους που έμεναν στην Αθήνα...».
4. Οι μαρτυρίες για «περίεργα ταξίδια»
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι συγκέντρωσαν ορισμένες σημαντικές μαρτυρίες για υπόπτους συμμετοχής σε βομβιστικές επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι μαρτυρίες αυτές φαίνεται να σχετίζονται με μετακινήσεις αυτών των ατόμων εντός και εκτός Αθηνών πριν και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. Οι αστυνομικοί αποδίδουν αυτές τις «ανεξήγητες» κινήσεις τους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν άλλοθι σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και να μην ενοχληθούν από τις έρευνες της Αστυνομίας. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν σημαντική πληροφόρηση σχετικά και με άλλες κινήσεις μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», μετά την επίθεση κατά του κ. Βουλγαράκη.
Σύμφωνα με την εικόνα που σχημάτισαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο "Επαναστατικός Αγώνας" έχει την ίδια δομή με αυτές οργανώσεων που έδρασαν τη δεκαετία του '80 και του '90. Πάλι προέρχεται από την ενεργοποίηση ενός-δύο γνωστών ατόμων στον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι στρατολόγησαν 2-3 άτομα με μοναδικό κριτήριο ότι δεν ήσαν γνωστά σε εμάς, αλλά έδειχναν μεγάλο ζήλο, κυρίως στην υποστήριξη των κρατουμένων μελών της 17Ν και του ΕΛΑ αλλά και σε άλλες ενέργειες».
Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αστυνομίας για την «εκμετάλλευση» των στοιχείων που δείχνει να διαθέτει ως προς τη σύνθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αστυνομικοί μιλούν για εντατική έρευνα που αφορά παρακολούθηση των υπόπτων. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσαφηνίζουν αν τα στοιχεία που δηλώνουν ότι διαθέτουν είναι ικανά ώστε να αποτρέψουν μια νέα επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» ή αν θα βρεθούν προ εκπλήξεων και πολλές από τις εκτιμήσεις τους διαψευσθούν.
Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. διεξήγαγε πολυήμερη έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν αναφορές στην τελευταία προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» ότι μέλη της φρουράς του υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη είχαν αντιληφθεί την τσάντα πάνω σε ένα ποδήλατο που περιείχε τη βόμβα που εξερράγη στην οδό Δοξαπατρή. Σύμφωνα με την προκήρυξη, μέλος της φρουράς του κ. Βουλγαράκη άγγιξε από περιέργεια την τσάντα αυτή, όμως δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., από την επίσημη αλλά και από την άτυπη εσωτερική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι κανένας από τη συνοδεία του κ. Βουλγαράκη δεν είχε εντοπίσει ή «αγγίξει» την τσάντα.
Από: Το Βήμα