Ειδήσεις

24 Δεκ 2008

Χριστούγεννα στη σπηλιά Κισσάμου

Λίγες μόλις μέρες πριν τη μεγαλύτερη γιορτή της xριστανοσύνης, της γέννησης του Χριστού η παράδοση ζωντανεύει σε κάθε γωνιά του νησιού. Ένα από τα πιο ξεχωριστά ήθη και έθιμα της γιορτής που τηρείται ευλαβικά τα τελευταία χρόνια στο νομό Χανίων συγκεντρώνοντας πιστούς από όλη την Κρήτη είναι η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στη σπηλιά του Αϊ Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου.
......
Από: http://agiosioannis-creta.blogspot.com/2008/12/blog-post_4672.html

...
Συνεχίζεται...

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι του χωριού Σπηλιά προσφέρουν τα ζώα τους και ντύνονται με τις φορεσιές των ανθρώπων πριν χρόνια, τότε που ο Θεάνθρωπος γεννήθηκε σε μια σπηλιά στη Βηθλεέμ. Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα δημιουργώντας μια μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα. Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά του νησιού περνούν από τη σπηλιά και προσκυνούν ευλαβικά στο σπήλαιο του Αϊ Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου, που λέγεται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο ερημίτης - στον οποίο είναι αφιερωμένη η Εκκλησία μέσα στα βράχια - πέρασε από τη σπηλιά και αναζήτησε νερό να πιει. Εκεί έβαλε το μαχαίρι του βαθιά στο βράχο, απ' όπου αναπήδησε το αγίασμα που ρέει μέχρι και σήμερα. Με την αναπαράσταση της Γέννησης του Κυρίου που γίνεται σε φυσική φάτνη στο Ιερό Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου οι πιστοί όχι μόνο παρακολουθούν, αλλά έχουν και τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν νοερά στη Γέννηση του Ιησού, ζώντας το αίσθημα των ημερών με ηρεμία και αγαλλίαση.Παράλληλα η πρωτότυπη και κατανυκτική αυτή εκδήλωση δείχνει ότι το στοιχείο της παράδοσης κυριαρχεί στις περιοχές της υπαίθρου του νησιού και είναι βαθιά φωλιασμένο στους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους. Αναρτήθηκε από CRETA στις 12:08 πμ 0 σχόλια: Ανάρτηση Σχολίου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Από δύο όπλα ο πυροβολισμός στην κλούβα των ΜΑΤ

Από το Πυροβολείο της Πολυτεχνειούπολης άνοιανε πυρ με καλάσνικοφ και στο όχημα που μετέφερε 23 αστυνομικούς καρφώθηκαν δύο σφαίρες, ενώ κατά την αυτοψία βρέθηκαν ακόμη πέντε κάλυκες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.
Σύμφωνα με τεέυταίες πληροφορίες οι σφαίρες προήλθαν από δυο όπλα και ενώ το θέμα φαίνεται να είναι σοβαρό, ερωτήματα προκαλούν οι πρώτες αμήχανες αντιδράσεις της ΕΛΑΣ, καθώς και η αντίδραση του εκπροσώπου της Αστυνομίας ο οποίος μιλώντας χθες στον Αlpha 98,9 επιχείρησε αρχικά να υποβαθμίσει το θέμα.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτο-εμφανιζόμενη οργάνωση "Λαική Δράση", με τηλεφώνημά της στο www.zougla.gr.
Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...