Το σχέδιο Αχτσάαρι προέβλεπε την ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω επιτροπής το αργότερο σε ένα χρόνο μετά τη έναρξη των εργασιών της.
Η επιτροπή κατάφερε όμως να τελειώνει στο χρόνο...ρεκόρ των 6 μηνών.
…
Συνεχίζεται…
Το θέμα για τα Σκόπια βέβαια είναι πως ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια κίνηση που θα τους φέρει σε σύγκρουση με την μοναδική ίσως όμορή τους χώρα με την οποία είχαν πραγματικά καλές σχέσεις και αυτή φυσικά είναι η Σερβία.
Ο κυβερνητικός σχηματισμός του Ν.Γκρουέφσκι βασίστηκε στην υπόσχεση του νυν πρωθυπουργού προς τον Αλί Αχμέτι -πρόεδρο του Αλβανικού συμπολιτευόμενου κόμματος DUI- για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου…
Το περίεργο εκλογικό νομοσχέδιο της ΠΓΔΜ (αποτέλεσμα της συμφωνίας της Οχρίδας με την οποία τερματίστηκε η "μίνι" εμφύλια σύρραξη μεταξύ Σλάβων-Αλβανών στα Σκόπια το 2001) προβλέπει συνεργασία μεταξύ Σλαβικού και Αλβανικού κόμματος πάντοτε, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος όπως συνέβη στις εκλογές του Ιουνίου.
Ως αντάλλαγμα ο Ν. Γκρουέφσκι απέσπασε την υπόσχεση του Α.Αχμέτι για σιωπηλή στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα για το όνομα.
Να υπενθυμίσουμε πως πριν εκλογές ο Α. Αχμέτι δήλωνε σε απαξιωτικό τόνο προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ακόμα κι αν η χώρα ονομαστεί "Ντισνευλαντ".
Η Σερβία από την άλλη μεριά, που σημειωτέον αναγνώρισε πρώτη την ανεξάρτητη "Μακεδονία", έχει απειλήσει ανοιχτά τα Σκόπια ακόμα και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων σε περίπτωση αναγνώρισης του Κοσόβου..
Ο Ν.Γκρουέφσκι καλείται να επιλέξει στην ουσία μια απόφαση που θα τον φέρει απέναντι είτε στην Αμερική,αν επιλέξει να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο είτε απέναντι στη Σερβία και στη Ρωσία εάν επιλέξει το αντίθετο.
Με την Αλβανική μειονότητα να ασκεί αφόρητη πίεση στο εσωτερικό της χώρας του και τις ΗΠΑ να διευθύνουν στην ουσία την εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να απομένουν και πολλά περιθώρια επιλογής για τον κ. Γκρουέφσκι.
Η αναμενόμενη αναγνώριση θα αλλάξει μεν τις ισορροπίες στην περιοχή ενώ σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.Αυτό όμως θα μας απασχολήσει τον ερχόμενο μήνα.
Οι πληροφορίες από το Κόσοβο προέρχονται από πολύ καλά πληροφορημένη πηγή και επιμένουν πως η 23 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί επισήμως η αναγνώριση του Κοσόβου.
Ίδωμεν..
Από: http://greece-salonika.blogspot.com/2008/09/blog-post_3899.html