του ν. 2725/1999. (http://www.sport.gov.gr/A/a1/a11/a114/a114b/fek215-2006.pdf).
Απαγορεύεται η χρήση, για μη θεραπευτικούς σκοπούς, κυττάρων, γονιδίων, γενετικών στοιχείων ή ηρύθμιση της έκφρασης γονιδίων τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την αθλητική απόδοση
Το γονιδιακό ή γενετικό ντόπινγκ είναι μία νέα τεχνική, η οποία μάλλον δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία. H συζήτηση γύρω από το γονιδιακό ντόπινγκ ξεκίνησε με αφορμή τις προόδους που παρατηρούνται στη γονιδιακή θεραπεία. H γονιδιακή θεραπεία είναι μία τεχνική κατά την οποία μεταφέρεται γενετικό υλικό, το οποίο απουσιάζει από τον ασθενή, στα κύτταρά του με σκοπό τη θεραπεία ή την πρόληψη κάποιων ασθενειών. Με τη γονιδιακή θεραπεία θα μπορεί στο μέλλον να εισαχθεί στον οργανισμό ενός ασθενή το γονίδιο που οδηγεί στην παραγωγή της ερυθροποιητίνης, η οποία με τη σειρά της θα διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από αυτή την τεχνική θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά ένας αθλητής αντοχής, αφού ο αυξημένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αντοχή. Αυτό άλλωστε προσπαθούσαν να επιτύχουν στο παρελθόν και οι αθλητές που χρησιμοποιούσαν την αφαίμαξη και μετάγγιση αίματος. H χρήση των γονιδίων ή του γενετικού υλικού για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι το γονιδιακό ντόπινγκ.
H συζήτηση για το γονιδιακό ντόπινγκ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001 από την Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ. Μόλις την 1η Ιανουαρίου 2003, η ΔΟΕ συμπεριέλαβε το γονιδιακό ντόπινγκ στη λίστα των απαγορευμένων μεθόδων από τους αθλητές. Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2005, κορυφαίοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο που συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης κατά του Ντόπινγκ (WADA) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «... η χρήση της γονιδιακής θεραπείας για τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης είναι τώρα πιθανή. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αθλητών».
28/05/2006