Από την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"
Σίγουρος για την τελική δικαίωσή του δηλώνει στη “Θ” ο Παναγιώτης Κ., ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια, που παραπέμπεται σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Θεσσαλονίκης, έπειτα από απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ο Παναγιώτης θα δικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό με τις κατηγορίες της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών, έκρηξης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένης φθοράς. Ο Παναγιώτης ισχυρίζεται πως την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν ένα χιλιόμετρο μακριά, στο Πολυτεχνείο. Το ίδιο πιστοποιούν και 20 περίπου συμφοιτητές του.
Ο Παναγιώτης μια φορά το μήνα είναι υποχρεωμένος να δίνει το "παρών" στο αστυνομικό τμήμα. Δεν έχει όμως την παραμικρή αμφιβολία για την τελική έκβαση της υπόθεσης: "Είμαι αθώος, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Υπάρχει το οπτικοακουστικό υλικό, υπάρχουν οι μαρτυρίες των συμφοιτητών μου. Πιστεύω πως δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα, όπου καταδικάζονταν αθώοι".
Στέρηση εξόδου από τη χώρα. Πώς έχει βιώσει ψυχολογικά αυτήν την εμπειρία: "Είναι πραγματικά σοκαριστικό να πηγαίνεις σʼ ένα πάρτι και μετά από τρεις μέρες να βρίσκεσαι στη φυλακή για κάτι που δεν έκανες (έμεινε προφυλακισμένος για 46 μέρες στον Αυλώνα). Πάντως, οι συγκρατούμενοί μου μου φέρθηκαν καλύτερα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι εκείνες τις πρώτες ώρες μου άσκησαν τεράστια ψυχολογική βία προκειμένου να ομολογήσω αυτό που δεν έκανα. Με απειλούσαν πως αν δεν ομολογούσα, θα σάπιζα στη φυλακή. Αυτή η ιστορία μού έχει στερήσει πράγματα. Βλέπω τους συμφοιτητές μου να φεύγουν με Erasmus στο εξωτερικό και εγώ μένω καθηλωμένος στην Ελλάδα, επειδή μου έχει στερηθεί η έξοδος από τη χώρα. Γιατί; Πάντως, πρέπει να πω πως από την πρώτη στιγμή όλοι στάθηκαν κοντά μου. Οι γονείς μου, οι φίλοι μου, οι καθηγητές μου, κόμματα, επιστημονικοί και άλλοι φορείς. Και τελικά είμαι πεπεισμένος πως θα βγω κερδισμένος απʼ όλο αυτό. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”.
Ένας καχύποπτος θα έλεγε, μα τέτοια σύμπτωση; Και στις δύο φορές που έγιναν επεισόδια συνελήφθη άδικα; Ο Παναγιώτης απαντά: "Όταν αναπτύσσεις κινηματική δραστηριότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστείς την καταστολή των αστυνομικών αρχών, ακόμα κι αν δεν έχεις διαπράξει κάποιο αδίκημα. Πρόκειται για σύμπτωση, αφού στο συλλαλητήριο η αστυνομία "έσπασε" το επίσημο φοιτητικό μπλοκ του ΑΠΘ και από τους 49 συλληφθέντες σχεδόν οι 40 ήταν από τη Θεσσαλονίκη".
Του Γιώργου Χατζηλίδη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου