Ειδήσεις

14 Μαρ 2008

Από «κατήγορος», «κατηγορούμενη» η ελληνική πλευρά στην υπόθεση του «ονόματος»

Μήνυμα αναγνώστη


Του Αγίου

Εμείς τα είπαμε, η κυβέρνηση, όμως, μας "αγνόησε". Από πού και ως πού, άλλωστε, να μας πάρει στα σοβαρά! Ένα blogάκι είμαστε δεν αποτελούμε δημοσιογραφικό θεσμό! Σωστά…
Παρόλα αυτά, με μεγάλη προσοχή, επισημάναμε την παγίδα που έχουν στήσει οι Ευρω-ατλαντικοί σε Καραμανλή-Μπακογιάννη.
Γράψαμε, επίσης, ξεκάθαρα και αμέσως, σχετικά με την μεθόδευση που υποκρύπτεται από την σκηνοθετημένη πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ και εξηγήσαμε τις παραμέτρους του αμερικανικού-παιγνίου σε αυτή την τελική φάση της διαπραγμάτευσης Αθηνών-Σκοπίων, υπό την άτυπη επιδιαιτησία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Άδικος κόπος. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτε ή δεν θέλει να καταλάβει τίποτε ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει!
Οι εξαντλητικές πιέσεις από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, προς την ελληνική πλευρά, για κατανόηση και νέα υποχώρηση έχουν λάβει πλέον εξαναγκαστικό χαρακτήρα και αντί η Κυβέρνηση να αφήσει να διαφανεί η δυσαρέσκεια της και να επιζητήσει λαϊκή στήριξη, προφασίζεται την «ισχυρή» και δήθεν άκαμπτη και αποφασισμένη, κριμένη πίσω από το προπαγανδιστικό στερεότυπο «μη λύση, μη πρόσκληση».
Χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες, η στάση Καραμανλή-Μπακογιάννη παρέπεμπε μάλλον σε φαρσοκωμωδία ή ιλαροτραγωδία – ανάλογα από πια πλευρά το εξετάζεις.
Ο κ. Καραμανλής έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια τετ-α-τετ συνομιλία για το ζήτημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ . Γκρουέφσκι, όπως του υπέδειξε –αναρμοδίως- η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ.
Στην αρχή, για να γλυτώσει την παγίδα, προσωπικά, έστειλε την κα Μπακογίαννη, αλλά στη συνέχεια δείχνοντας «καλή διαγωγή» και μετά από «ώριμη σκέψη» πήγε και αυτός και τα είπε με τον κ. Γκρουέφσκι. Μόνο που οι δημοσιογράφοι δεν θα το μάθαιναν ποτέ, αν δεν το αποκάλυπτε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ!
Ο κ. Καραμανλής έδειξε να ντρέπεται για αυτό, που εξαναγκάσθηκε από τους Αμερικανούς να κάνει και ασφαλώς αιφνιδιάστικε, αν και θα έπρεπε να το περιμένει.
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι, ότι η άτυπη, ελληνο-σκοπιανή συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε προσχεδιασμένα και υπό το βλέμμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ.
Η κα Μπακογιάννη επιχείρησε εκ νέου - με το γνωστό χαμόγελο - να διασκεδάσει την εντύπωση, λέγοντας ότι πολλοί σύμμαχοι κι εταίροι έχουν προσφέρει τις καλές τους υπηρεσίες και ότι «είμαστε ανοικτοί και σε άλλες τέτοιες συναντήσεις» κλπ. Λόγω χαρακτήρα και επιπέδου το άλλο …με τον Τοτό απόφυγε να το εκστομίσει!
Η αλήθεια είναι ότι, ο κ. Καραμανλής σύρθηκε σε μία ανεπίτρεπτη κίνηση που ανατρέπει την δεδηλωμένη στάση του σε αυτήν την διαπραγμάτευση και τον εκθέτει προσωπικά, καθώς η σκοπιανή πλευρά ήταν εκείνη που κατ΄ επανάληψη έχει προτείνει τους τελευταίους μήνες συναντήσεις υψηλού επιπέδου- χωρίς αυτές ποτέ να πραγματοποιηθούν, μέχρι χθες που υπήρξε η αμερικανική παρέμβαση, επειδή τις θεωρούσε «στρατηγικά» επικίνδυνες η ελληνική κυβέρνηση και η διπλωματία μας.
Και όχι μόνο αυτό, όταν μεταφέραμε πληροφορίες από τον ΟΗΕ ότι «κατά εκεί πάει η δουλειά», η κυβέρνηση έσπευσε να μας διαψεύσει, πριν από τρεις μέρες!
Επί της ουσίας, τώρα: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης. Ο άτυπος χαρακτήρας «διαμεσολαβήσεων», «διαιτησιών» και …συνοικεσίων, τον μόνον που δεν εξυπηρετεί, στην παρούσα συγκυρία είναι την Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αν η κυβέρνηση δεν κάνει αμέσως πίσω και ανεχθεί αυτή την μορφή άτυπης αμερικανικής επιδιαιτησίας, θα έχει διαπράξει τραγικό λάθος. Ήδη, η ελληνική πλευρά πέτυχε το ακατόρθωτο, από «κατήγορος» να βρεθεί «κατηγορούμενη» στην υπόθεση του «ονόματος». Αν συνεχίσει έτσι, και τις επόμενες δύο βδομάδες, θα βρεθεί «κρεμασμένη» …με ξεκρέμαστα μάλιστα επιχειρήματα για δικαιολογία!

2 σχόλια:

dimo74 είπε...

Epeidh oi Ellhnes poly fwnazoun alla eykola jexnoun thelw na shmeiwsw oti:
1- To skopiano einai anoikto edw kai 17 xronia epeidh kanenas den ithele na parei to politoko varos na to kleisei...

2- sto diasthma ayto 100+ xwres anagnorisan ta skopia ws "fyrom" alla stis metajy tous sxeseis tous apokaloun "Macedonia"...

3- emeis theloume den theloume oi amerikanoi tha mplextoun sthn ypothesh -kai kalos- giati alliws 200 xronia tha mporousame na shzhtame :-))

4- den katalavainw giati kakos den dexomastan synomilies prin,
alla kai kakos dexomaste synomilies twra... kapou den stekei...

5- ayto pou evelpistei h kyvernhsh einai mia htta sthn opoia -akrivws- tha diafainetai amerikanikos daktylos... etsi -an perasei ayto- h kyvernhsh tha exei kai kerdos, kathws oti kako symvainei sthn ellada -ws gnwston- ftaine oi amerikanoi....

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση.
Την επιδιώκουμε γιατί ανησυχούμε πολύ από τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα η κυβέρνηση και από τον τρόπο που εκλαμβάνει το νόημα της διπλωματίας ως αν να επρόκειτο για διαπροσωπικές σχέσεις πολιτικών.

Ανησυχούμε πολύ.