Ειδήσεις

11 Ιουν 2008

Αναγκαιότητα Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου

Η πρόσφατη επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων στο νησί μας, ανέδειξε με εμφαντικό τρόπο τα προβλήματα του υπάρχοντα λιμένα της Χίου και την αδυναμία του να φιλοξενήσει το σύνολο των χρήσεων που απαιτεί η εποχή μας από ένα σύγχρονο λιμάνι.
…..
Συνεχίζεται
Συγκεκριμένα η επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων, κάτι επιθυμητό αφού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και στην τόνωση της τοπικής αγοράς, απαιτεί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναστατώνουν την καθημερινή ζωή της πόλης, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.Παράλληλα, εκ των πραγμάτων αποκλείεται η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ανάλογων πλοίων με τα πλοία της γραμμής Χίου – Πειραιά που εξυπηρετούν το νησί μας.Για τον υπάρχοντα λιμένα είναι κάτι το αναμενόμενο αφού επί της ουσίας πρόκειται για μια γερασμένη υποδομή χωρίς περιθώρια βελτίωσης. Επίσης η συνύπαρξη αντιφατικών χρήσεων στον ίδιο χώρο εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα με απρόβλεπτες διαστάσεις.Αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής σύγχρονων λιμενικών υποδομών που θα διασφαλίζουν την προώθηση της Χίου ως τουριστικού προορισμού, χωρίς να επιβαρύνουν το κέντρο της πόλης.Αυτό υπηρετείται από την πρόταση της Ν.Α. Χίου, για κατασκευή Νέου Κεντρικού Λιμένα, σε θέση που έχει εξαντλητικά μελετηθεί και έχει εξασφαλίσει όλα τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.Επισημαίνουμε ότι στη Μελέτη για το Νέο Λιμένα έχει προβλεφθεί ειδική προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, ανεξάρτητη από άλλες χρήσεις (επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας, φορτηγά πλοία κ.ά) που δεν θα επιβαρύνουν το κέντρο της πόλης της Χίου.Επιμένουμε στην πρότασή μας, που επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από την πραγματικότητα, και όλοι μαζί διεκδικούμε την άμεση ένταξη του έργου για χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

..................
Γιάννης Μ. Νέγρης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Commercial Value φαβορί για την ΑΓΡΑΣ http://www.fmvoice.gr/



Γράφει ο Λάμπρος Πολύζος
Επιβεβαιώνει την FmVoice.Gr ο Δημήτριος Βιδάλης

Ανατρέπει τα δεδομένα ο Παύλος Ψωμιάδης

Όλο και πιο κοντά στην Αγροτική Ασφαλιστική βρίσκεται ο Παύλος Ψωμιάδης και η Commercial Value, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων που φέρονταν ως υποψήφιοι παραμένει χαλαρό, ενώ όλο και περισσότερο φαίνεται ότι αυτό που θα βαρύνει στο deal είναι η πολιτική απόφαση.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΑΤΕ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μεγαλώσει την «προίκα» της θυγατρικής της. Έτσι, στο προς πώληση πακέτο εκτός από ποσοστό (που μπορεί να ανέλθει μέχρι και 51%) και το management, περιλαμβάνεται και η προνομιακή δυνατότητα του αγοραστή να χρησιμοποιεί το δίκτυο της ΑΤΕ (για αρκετά χρόνια) προκειμένου να διαθέτει τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΑΤΕ προσπαθεί να δημιουργήσει κίνητρα για τους ξένους ενδιαφερόμενους-που δεν έχουν τις διευκολύνσεις τραπεζικού «βραχίονα»-ώστε να υπάρξει και άλλη επιλογή στην τελική ευθεία πλην της Commercial Value.

Ωστόσο, εύλογα, έχουν δημιουργηθεί απορίες και αμφισβητήσεις για αυτούς τους χειρισμούς. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση φίλου του fmvoice.gr, ο οποίος αναρωτιέται αν η χρηματιστηριακή τιμή της ΑΓΡΑΣ, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, αντανακλά ή όχι, και στο αποκλειστικό δικαίωμα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της Τράπεζας;

Επιβεβαίωση του deal

Πριν από λίγο πάντως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commercial Value το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εξαγορά του 51% της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Βιδάλης, καταρχήν υπάρχει ενδιαφέρον της επιχείρησης για την εξαγορά του 51% της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value κατά 30 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν η Aspis Holdings με 10 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Aspis με 20 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αναμένεται να έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας μέσα στον Ιούνιο.

Αποτελέσματα τριμήνου

Κάμψη εμφάνισε η κερδοφορία της ΑΤΕ Ασφαλιστική, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 2,5 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή ασφαλίστρων ενισχύθηκε το εν λόγω διάστημα κατά 3,3%, στα 53,6 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας, αυτά υποχώρησαν σε 2,7 εκατ. ευρώ από 4,0 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.