Ειδήσεις

7 Σεπ 2008

Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: "Υπάρχουν δυνάμεις και κέντρα που δεν με θέλουν στην εξουσία"

Απόσπασμα από σημερινή συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

..........
Γιάννης Καμπουράκης: Γίνεται πολύ κουβέντα το τελευταίο διάστημα και για το θέμα των μετρήσεων. Σας ρωτώ ευθέως. Κύριε πρόεδρε, αμφισβητείτε την εγκυρότητα των μετρήσεων; Υπάρχουν δυνάμεις πολιτικές ή οικονομικές, υπάρχουν συμφέροντα που ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου, το εμφανίζουν σκοπίμως αποδυναμωμένο;
...........
Γιώργος Παπανδρέου: Οι μετρήσεις γνώμης στόχο πρέπει να έχουν να αποτυπώνουν τη γνώμη των πολιτών και όχι να την διαμορφώνουν. Είναι για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο και έτσι τις αντιμετωπίζουμε. Τις συμβουλευόμαστε αλλά δεν καθορίζουν την πολιτική μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες του πολίτη και όχι με βάση την εικόνα που οι επικοινωνιολόγοι πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουμε. Αυτή είναι η πρακτική της ΝΔ. Ούτε κυβερνιέται ο τόπος με δημοσκοπήσεις. Είναι σαν να λες από που φυσάει σήμερα ο άνεμος ενώ πολλές φορές πρέπει να πηγαίνεις και κόντρα στον άνεμο για να φτάσεις στον στόχο σου. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική είναι και μία βαθιά διαδικασία παιδείας.

Δεν θέλω να ανοίξω θέμα εγκυρότητας των μετρήσεων. Ούτε να αμφισβητήσω την επιστημονική επάρκεια, ή τις προθέσεις των εταιρειών που τις διενεργούν. Η αξιολόγηση της ποιότητας των ερωτημάτων, η επιστημονική παρουσίαση και ανάλυσή τους είναι όμως ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Έχω από παλιά μιλήσει για την αξιολόγηση στο δημόσιο βίο και πιστεύω πως και εκείνοι που καταγράφουν την κοινή γνώμη πρέπει να αξιολογούνται για τη δουλειά τους και την οικονομική τους αυτοδυναμία.

Αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν συμφέροντα που συστηματικά εργάζονται για να υπονομεύσουν το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του. Υπάρχουν οικονομικές δυνάμεις και εξωθεσμικά συντηρητικά πολιτικά κέντρα, που δεν θέλουν στην εξουσία ένα κοινωνικά δίκαιο ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν στην εξουσία όποιον έχει αρχές και αγωνίζεται γι' αυτές.
............