Ειδήσεις

6 Δεκ 2008

Δάσος "βλέπει" στο Πολύγωνο η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πολύγωνο μετά τις διεκδικητικές αγωγές τις οποίες έχουν λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο, στις οποίες υποστηρίζει ότι είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης οικοδομών και οικοπέδων στην περιοχή.
Σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, 500 μέτρα πίσω από τον Άρειο Πάγο, το Δημόσιο με αγωγές, ουσιαστικά κάνει λόγο για καταπάτηση της περιουσίας του, βασιζόμενο, στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1832) και τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου (1830)!
………
Συνεχίζεται…


Οι αγωγές βασίζονται και στο Οθωμανικό Δίκαιο διεκδικώντας κατ' αρχήν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή 1.300 στρεμμάτων, τα οποία αντιστοιχούν σε 25.000 διαμερίσματα, που το Δημόσιο, μετά από τόσα χρόνια, θυμήθηκε να τη χαρακτηρίσει «δάσος».
Σημειώνεται ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης της Αθήνας πριν από μισό αιώνα, το 1957 συγκεκριμένα και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δομημένη, με νόμιμες άδειες.
Έχει χτιστεί, έχει μπει στο Σχέδιο Πόλεως, έχουν γίνει πλατείες, σχολεία, έχουμε πάρει ρεύμα… όλα αυτά ποιος τα έχει κάνει; Το κράτος τα έχει κάνει» μας λέει ο Ηλίας Γκόβαρης, κατασκευαστής οικοδομών στην περιοχή.
«Πώς λοιπόν το κράτος τόσα χρόνια επέτρεπε τη δόμηση μιας περιοχής που χαρακτηρίζει δασική», αναρωτιέται.
Αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων και εργολάβοι λένε ότι πριν χτίσουν έκαναν όλες τις απαραίτητες έρευνες.
«Η συνήθης πρακτική είναι να ελέγχουμε 20 με 30 χρόνια πίσω. Εγώ για μια από τις οικοδομές που διεκδικεί το κράτος, έψαξα έως το 1920 και ήταν όλα εντάξει. Ε, δεν έφτασα και στο 1830» μας λέει ο δικηγόρος, Παντελής Μαρκιανίδης.
Το ευτράπελο είναι ότι την ίδια στιγμή που το κράτος διεκδικεί οικοδομές στη συγκεκριμένη περιοχή, η δόμηση συνεχίζεται κανονικά.
Το ερώτημα μοιάζει αναπάντητο. Πώς είναι δυνατόν να διεκδικεί το Δημόσιο μια τόσο μεγάλη έκταση στην οποία παράλληλα επιτρέπει τη δόμηση;