Ειδήσεις

7 Ιαν 2009

Γιατί σίγησε ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναρωτιόντουσαν οι αρχές τον περασμένο Οκτώβριο...

Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ - Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008


ΟΙ ΑΡΧΕΣ προσπαθούν να «διαβάσουν» τη παρατεταμένη σιωπή του «Επαναστατικού Αγώνα». Η οργάνωση «αντάρτικου πόλης» που έκανε αισθητή την παρουσία της με δύο και τρία χτυπήματα κάθε χρόνο διεκδικώντας ρόλο διαδόχου της «17Ν» το τελευταίο 18μηνο είναι σαν να έχει εξαφανιστεί. Ανέστειλε τη δράση της ή θα επανεμφανιστεί σύντομα με νέο χτύπημα, όπως αυτό που αποτόλμησε στην αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007; Το ερώτημα απασχολεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς που παρακολουθούν από κοντά τους τελευταίους μήνες τις μυστικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών σε σχέση με τη σύνθεση και τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2003 ως τον Απρίλιο του 2007 είχε πραγματοποιήσει εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις... .....

Συνεχίζεται...

Ανώτατοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι «μια σειρά μεθοδικές κινήσεις μας, μάς οδήγησαν στα ίχνη των μελών του “Επαναστατικού Αγώνα”», με αποτέλεσμα να μην έχουν μείνει περιθώρια κινήσεων στην τρομοκρατική οργάνωση. Όπως σημειώνουν: «Η βάση της έρευνάς μας στηρίχθηκε σε μια απόρρητη αναφορά που συντάχθηκε το 1993 σε σχέση με τις τότε διεργασίες στις εγχώριες οργανώσεις ένοπλης δράσης. Εκεί εντοπίσαμε την άκρη του νήματος για τους δημιουργούς του “Επαναστατικού Αγώνα”. Η περαιτέρω έρευνά μας και η πίεση που ασκήσαμε ανάγκασαν την οργάνωση να αναστείλει επ΄ αόριστον τη δράση της, αφού πολλά μέλη της φαίνεται ότι αισθάνθηκαν...ανασφάλεια». Άλλοι αξιωματικοί ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχία αυτών των ενεργειών και υπενθυμίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν οι αρχές προ απροόπτου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν υπήρξε οικτρή διάψευση αισιόδοξων εκτιμήσεων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η αφετηρία της τελευταίας έρευνας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που υποστηρίζεται ότι «αφόπλισε» τελικά την τρομοκρατική οργάνωση τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού του 2007, μετά τις δύο τελευταίες εμφανίσεις της, με την εκτόξευση ρουκέτας στις 12 Ιανουαρίου 2007 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και στις 30 Απριλίου 2007 με την επίθεση με πολυβόλο και χειροβομβίδα κατά του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας. Ως εκείνη την περίοδο η έρευνα για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» παρουσίαζε σχετική στασιμότητα.

Οι αναζητήσεις για τον προμηθευτή του εκτοξευτήρα RΡG-7 που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ δεν είχαν οδηγήσει πουθενά. Το ίδιο είχε συμβεί και με υπόπτους για τη συμμετοχή στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας. Επιπλέον οι καταγραφές της κάμερας της πλατείας Συντάγματος, όπου φαίνονταν οι κινήσεις του μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» ο οποίος τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη στις 12 Δεκεμβρίου 2005, δεν αρκούσαν για τον προσδιορισμό της ταυτότητας οποιουδήποτε προσώπου. Το ίδιο συνέβη και με μάρτυρες που είδαν τις κινήσεις των ατόμων που έβαλαν για λογαριασμό του «Επαναστατικού Αγώνα» βόμβα στις 14 Μαρτίου 2004 στη Citibank στο Ψυχικό. Από την έρευνα είχαν συγκεντρωθεί μόνο μερικά δείγματα DΝΑ από το παιχνίδι-τηλεκοντρόλ στη βομβιστική επίθεση κατά του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη στις 30 Μαΐου 2006 στον Λυκαβηττό. Αξιοποιήσιμα στοιχεία δεν είχαν προκύψει ούτε από τη μεγάλη έρευνα που έκανε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο Προσήλιο Φωκίδας, όπου τον Ιούλιο του 2003 μέλη της οργάνωσης είχαν κλέψει εκρηκτικά από ορυχείο της περιοχής. Η πλέον απογοητευτική για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωση ήταν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη για την ηγετική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι λίστες υπόπτων που υπήρχαν από το παρελθόν για συμμετοχή σε παλαιότερες οργανώσεις δεν είχαν οδηγήσει πουθενά.

Στις αρχές του καλοκαιριού οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια σχεδόν ξεχασμένη τετρασέλιδη αναφορά που είχε συντάξει ένας αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το 1993. Ο αστυνομικός, επικαλούμενος έναν πληροφοριοδότη στον οποίο έδινε μάλιστα ένα αραβικό όνομα ως κωδικό, ανέφερε ότι μια ομάδα 25 ατόμων οι οποίοι παλαιότερα ανήκαν στον «Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα» - ΕΛΑ (έδρασε από το 1975 ως το 1995) είχαν στις αρχές του 1993 ανεξαρτητοποιηθεί. Η «ομάδα των 25» φαίνεται ότι ήθελε να συνεχισθεί η δράση του ΕΛΑ, κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις. Απέρριπταν την πρόταση άλλων μελών της οργάνωσης που ζητούσαν τον τερματισμό της δράσης γιατί τότε τα ονόματά τους είχαν εμφανισθεί στα περιβόητα αρχεία της Στάζι.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άρχισαν να ασχολούνται με αυτή τη σχεδόν «ξεχασμένη» αναφορά και να διερευνούν τι απέγινε η «ομάδα των 25». Οι περισσότεροι από αυτούς διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας (περιοχή Γκύζη, Αμπελοκήπων κ.α.), άλλοι στη Θεσσαλονίκη και άλλοι σε πόλεις της Νότιας Πελοποννήσου. Μερικοί από αυτούς, ηλικίας πια 40-50 ετών, εμφανιζόταν ότι ασχολούνται με τεχνικές εργασίες, άλλοι δήλωναν επιχειρηματίες και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την περαιτέρω έρευνα φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία ότι μερικοί από τους 25, οι οποίοι δεν είχαν συμβιβαστεί το 1993 με τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του ΕΛΑ, φαίνεται να εντάχθηκαν λίγα χρόνια αργότερα στην οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες». Οι «Επαναστατικοί Πυρήνες» έδρασαν την περίοδο 1997-2001 με σειρά βομβιστικών επιθέσεων, από τις οποίες μία, στο ξενοδοχείο «Ιntercontinental» τον Μάιο του 1999, κόστισε τη ζωή σε μια ιδιωτική υπάλληλο.
Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στο «Βήμα»: «Οσο προχωρούσαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007 την έρευνα για ορισμένα μέλη από αυτή την “ομάδα των 25”, τόσο βλέπαμε ότι είναι όλο και πιο πιθανόν να σχετίζονται με τη δράση του “Επαναστατικού Αγώνα”. Κολλούσαν αναφορές, μαρτυρίες, στοιχεία από αναλύσεις παλαιότερων τηλεφωνικών κλήσεων. Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες μέσα από τον κύκλο των γνωριμιών τους. Είχαμε στη διάθεσή μας μερικές μαρτυρίες ότι κάποιοι από αυτούς είχαν επαφές με υπόπτους για συμμετοχή στην αρχική ομάδα της “17Ν” που έδρασε την περίοδο 1975-1980. Μάλιστα οι ίδιες μαρτυρίες ανέφεραν ότι οι δημιουργοί του “Επαναστατικού Αγώνα” στρατολόγησαν κάποια άτομα εξωκοινοβουλευτικών σχηματισμών που συμμετείχαν την περίοδο 2002-2003 στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στα μέλη της “17Ν” που είχαν φυλακισθεί...».


Από: Το Βήμα