Ειδήσεις

26 Μαρ 2009

«Ποινή» 15ετίας για γυναίκες στο Δημόσιο - Στα 65 έτη τα όρια συνταξιοδότησης με την απόφαση - "βόμβα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Καμπάνα μέσω Βρυξελλών με αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από 5 έως 15 έτη για 140.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, αναμένεται με την απόφαση που θα εκδώσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση θα προβλέπει την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, την οποία θα εκτελέσει η κυβέρνηση με πιθανότερο σενάριο η εξίσωση να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αρχίζοντας το 2013.
...
Συνεχίζεται...
Η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος για τις κατηγορίες γυναικών στο Δημόσιο που συνταξιοδοτούνται πρόωρα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το εγχώριο καθεστώς για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αναζητώντας έτσι άλλοθι για νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού.


Περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4508951

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι η ισότητα;;; Γιατί οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα και ποιος πληρώνει αυτή την πρόωρη σύνταξη;;;;

Και στο στρατό πρέπει να πηγαίνουν όπως οι άντρες. Οχι μόνο αυτά που τις βολεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 -
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=702959
.
Το πάρτι τελείωσε...


Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Τα πάντα σχεδόν φορτώνονται σήμερα στη διεθνή οικονομική κρίση. Το πρόβλημα όμως της χώρας μας είναι εσωτερικό, δομικό. Δεν είναι εισαγόμενο από το εξωτερικό. Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα με μεγάλες εξαγωγές που θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές από την κάμψη της διεθνούς κατανάλωσης. Και συνακόλουθα να κλείσουν, αφήνοντας άνεργους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα προέρχεται από τις απηρχαιωμένες δομές της οικονομίας μας. Που η διεθνής κρίση απλά έφερε στην επιφάνεια. Γιατί δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Για χρόνια -από το 1981 ουσιαστικά- η χώρα ζει με δανεικά. Οι κυβερνήσεις κάνουν παροχές, δίνουν επιδοτήσεις, συντηρούν πεθαμένες ουσιαστικά βιομηχανίες και εταιρείες και μεγαλώνουν τον δημόσιο τομέα με δανεικά. Καλύπτουν τα ελλείμματα δανειζόμενοι από το εξωτερικό. Κι ο λαός αδιαφορεί μία και περνάει καλά. Θυμώνει μόνο όταν κάποιος προσπαθήσει να βάλει τάξη. Να του χαλάσει δηλαδή την βόλεψη. Να επιχειρήσει κάποιον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως όταν το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκάλυψε τις κρυφές εγγυήσεις που είχε δώσει το δημόσιο για τα δάνεια δημόσιων οργανισμών και άλλων φορέων. Και τις ενσωμάτωσε έντιμα στον προϋπολογισμό. Κι έκτοτε κατηγορείται πως... αύξησε το έλλειμμα!! Επειδή έφερε στο φως τις ταχυδακτυλουργίες! Κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά το 1981 που η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα όμως μπορούσαν μέχρι τώρα να καλύπτονται. Τώρα το πάρτι τελείωσε. Γιατί δεν είναι πλέον εύκολος ο δανεισμός. Για να βρούμε λεφτά σήμερα χρειάζεται να βγάλουμε ομόλογα με spread μεγαλύτερο κατά 7 περίπου μονάδες από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράσει τα δάνεια αυτά από τους φοβισμένους δανειστές μας. Μια άρνηση της ΕυρώπαΙκής Τράπεζας θα μας οδηγούσε αμέσως στην χρεοκοπία. Γιατί κανείς δεν δανείζει μία χώρα -ανεξάρτητα από το spread- που χρωστάει γενικά γύρω στα 800 δισ. ευρώ. Διότι απλά δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του. Χάρις λοιπόν στην Ευρώπη ακόμη αναπνέουμε. Γι΄ αυτό και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε δικαίωμα να μας βάζουν όρους, να μας τοποθετούν σε επιτήρηση και να εμφανίζονται σαν δάσκαλοι στο σχολείο. Καιρός είναι να το καταλάβουμε. Και να αρχίσουμε την δουλειά. Σοβαρά όμως και δίχως κουτοπονηριές. Οι σημερινές μας οικονομικές δομές θα μας στείλουν στην κόλαση. Να δούμε την αλήθεια, να κατανοήσουμε όλοι το πρόβλημα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας.

Καλό όμως είναι να σταματήσουν και κάποια άλλα παραμύθια. Όπως λ.χ. πως δεν θα πρέπει να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα. Μια και δεν φταίει σε τίποτα για τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Όπως για τίποτε δεν φταίνε και οι εργαζόμενοι για την κρίση που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού –δηλ. στις ΗΠΑ. Είναι όμως αληθινοί οι ισχυρισμοί αυτοί; Ποιος έπαιρνε με βάση ειδικά ψηφισμένους νόμους στις ΗΠΑ στεγαστικά δάνεια δίχως την ύπαρξη εγγυήσεων; Μήπως οι μεγαλοτραπεζίτες και οι βαθύπλουτοι βιομήχανοι; Γιατί το αμερικανικό κράτος είχε ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον τραπεζών που είχαν «τολμήσει» να δανείσουν εύπορους λευκούς αντί για πτωχούς –και δίχως εγγυήσεις βέβαια– μαύρους; Όταν ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων ποιοι ήσαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δάνεια βουλιάζοντας έτσι τις τράπεζες και τα χρηματο-οικονομικά προϊόντα στην ανυποληψία; Οι βαθύπλουτοι κεφαλαιοκράτες ή οι δανειολήπτες με την ανύπαρκτη οικονομική επιφάνεια;

Kαθ’ όσον αφορά την χώρα μας προσπαθώ, με δυσκολία είναι η αλήθεια, να καταλάβω ποιος ακριβώς κοροϊδεύει ποιόν. Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει προέλθει από τον αλόγιστο δανεισμό. Που πραγματοποιήθηκε για να καλύψει δημόσιες δαπάνες που δεν μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός. Λεφτά δηλ. που ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν. Που ακριβώς δαπανήθηκαν οι πόροι αυτοί; Μήπως με τα δανεικά αυτά αγόρασαν καράβια οι εφοπλιστές ή οικοδόμησαν εργοστάσια οι μεγαλοβιομήχανοι; Η αλήθεια είναι πως με τα δανεικά αυτά το κράτος έκανε τον καλό στις λαϊκές τάξεις για να αντλήσει εύνοια και ψήφους. Με τα λεφτά αυτά διορίσθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αχρείαστοι στην ουσία, υπάλληλοι στο δημόσιο. Με τέτοια χρήματα αυξήθηκαν θεαματικά συντάξεις και μισθοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι επιδοτήθηκαν αγροτικά προϊόντα –καμιά φορά έξω από τις προδιαγραφές και την παρακολούθηση των κοινοτικών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν περιουσίες μέσω κρατικών εργολαβιών και δημοσίων προμηθειών. Αντιπροσωπεύοντας ξένα προϊόντα οι πελάτες του δημοσίου πλούτιζαν υπερτιμολογώντας. Και πολλές φορές πουλώντας πράγματα άχρηστα ή και ελαττωματικά. Έτσι, κρατήθηκαν και στη ζωή άχρηστες δημόσιες ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας λεφτά στους απασχολούμενους, σ΄αυτές που όμως ποτέ τους δεν είχαν κερδίσει. Η Ολυμπιακή λ.χ. στοίχιζε ένα δισ. ευρώ την τριετία. Κι άλλα τόσα περίπου ο ΟΣΕ. Λεφτά που το κράτος δεν είχε. Λεφτά που το κράτος δανειζόταν.

Πως βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πλούσιοι ή έστω εύποροι Έλληνες –με ωραία σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, εκδρομές Χριστούγεννα και Πάσχα, να πλημμυρίζουν τα ακριβά εστιατόρια, τα σύγχρονα υπερκαταστήματα, τις πολυτελείς καφετέριες και τις εντυπωσιακές ντίσκο; Δίχως όμως η χώρα να παράγει ουσιαστικά τίποτε; Ανέβηκε το βιοτικό μας επίπεδο ενώ πέφταμε συνέχεια, θεαματικά μάλιστα, στην παραγωγικότητα, στις εξαγωγές, στην εκμεταλλεύσιμη οικονομικά έρευνα, στην εισαγωγή καινοτομιών, στην παραγωγή και σε τόσα άλλα. Το κράτος φτώχαινε ενώ οι πολίτες γινόντουσαν πλουσιότεροι!! Γιατί συνέβαινε αυτό; Μα, επειδή δανειζόμασταν. Αν λοιπόν οφείλουμε τώρα όλοι να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα, αυτοί προς όφελος των οποίων βουλιάξαμε στα δανεικά δεν πρέπει να συνεισφέρουν;

Τι νόημα λοιπόν έχει το επιχείρημα πως ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη; Για ποιους δανειζόταν τόσες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο; Πως βρέθηκαν βιοπαλαιστές αγρότες στη Λάρισα με ομόλογα της Lehman Brothers στα χέρια; Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Όσο δυσάρεστα κι αν ακούγονται αυτά που οφείλουν να λεχθούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ λ.χ., την οποία η Αριστερά καταγγέλλει σαν νεοφιλελεύθερη, δημιούργησε στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία 695 καινούργιους δημόσιους φορείς, ινστιτούτα, εταιρίες, δ/νσεις, επιτροπές κλπ. Οφείλει η ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς να εξηγήσει τι σόι νεοφιλελευθερισμός είναι τούτος που διογκώνει το κράτος, αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες και πληθωρίζει τον αριθμό όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Όλες αυτές οι επιλογές όμως προφανέστατα έχουν την ευλογία της αριστεράς. Η οποία ούτε στιγμή δεν παύει να υπεραμύνεται των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ανεξάρτητα της προσφοράς τους και της χρησιμότητας του φορέα στον οποίο απασχολούνται.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που βολεύτηκαν στο δημόσιο κι απολαμβάνουν της ειδικής του εργασιακής προστασίας δεν έχουν ευθύνη για τα δημοσιονομικά μας χάλια; Αφού προσεληφθήκαν από ένα κράτος ουσιαστικά χρεοκοπημένο. Που είναι υποχρεωμένο να δανείζεται για να τους συντηρεί. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο όλοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μείωσης του χρέους; Και ιδιαίτερα που συνέβαλαν για να αυξηθεί; Αθώοι λοιπόν δεν υπάρχουν. Και εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Τα σπασμένα από το πάρτι που τελειώνει όλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν.

Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ανώνυμος είπε...

Ευρωπαική Βόμβα έπεσε στα όρια συνταξιοδότησης γυναικών. Οι εργαζόμενες γυναίκες για άλλη μία φορά θύματα της κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορίας της κυβέρνησης Καραμανλή. Η κυβέρνηση της Νέας Δυστυχίας δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών.
- Μετά τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα που «φορτώθηκαν στην πλάτη» πέντε και πλέον χρόνια εργασίας, μετά την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νόμου Καραμανλή του 2008, τώρα ήρθε η σειρά των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο τομέα.
Αλλά και στο θέμα της Οικονομίας , είναι ακούραστη η κυβέρνηση στο να λέει ψέματα για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα.
Η αλήθεια για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςείναι ότι λέει ότι δεν φταίει η διεθνής κρίση, ούτε υπάρχουν έκτακτες συνθήκες. Η αποτυχία είναι όλη δική τους των κκ Κ.Καραμαλή , Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου . Επίσης απεδείχθη αυτό που είχαμε πει : στις τράπεζες και όχι στην πραγματική οικονομία , εδωσαν τα 28 δις.
Πολύ γρήγορα ξέχασε ο κ. Κ. Καραμανλής, αυτά που είπε την 5/12/2008, σε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία:
«Με άλλα λόγια, με απλά λόγια, το Σχέδιο, τα 28 δις πηγαίνουν στους πολίτες»
Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε !!!

‘’PASOK poisonous’’

Ανώνυμος είπε...

15:49
Κύριε Ανδριανόπουλε
Δεν είμαι από τους επισκέπτες των μπλόγκς που πάντα διαφωνούν μαζί σας .
Αρκετές φορές συμφωνώ με τις αναλύσεις σας .
Αλλά σήμερα έπαθα την πλάκα μου .
Κατά το λαικώτερον με .... ‘’κουφάνατε ‘’ !!!
Βγάλατε διαμάντι διαχείρισης της οικονομίας μας τον Κώστα Μητσοτάκη !!!
Κατά τα λοιπά είσασταν συνεπέστατος στο συντηρητικό δόγμα του τελευταίου τετάρτου αιώνος .... ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Εγώ θα σας σας απαντήσω ότι για τα εσωτερικά οικονομικά χάλια μας , που περιγράψατε, δεν φταίει μόνο το Πα.σο.κ. αλλά :
ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ , ΔΕΞΙΟΙ,ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ .
Δεν ήταν όλα ωραία και ανθηρά στην προ του 1981 Ελλάδα κύριε Ανδριανόπουλε .
Ορισμένοι τομείς , ιδιαίτερα ο ο Τομέας Υγείας , ήταν χειρότεροι από τριτοκοσμικοί .
Πολύ σωστά και δίκαια κατηγορούσε η Ν.Δ. το Πα.σο.κ. ότι διόγκωσε ,με δανεικά,
τον Δημόσιο Τομέα . Αλλά όσες φορές ανέβηκαν δικοί της στις πρωθυπουργικές καρέκλες (Μητσοτάκης , Καραμανλής) αντί να διορθώσουν την κατάσταση την χειροτέρεψαν.
Και επειδή ότι θυμάστε ... χαίρεστε , από την ‘’αδαμάντινη’’ κυβέρνηση Μητσοτάκη,
θα σας θυμίσω ότι ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΡΙΞΕ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ διόρισε 6.000 υπαλλήλους στην Δ.Ε.Η. με αξιοκρατικές διαδικασίες του κ..... !!!
Ο Ανδρέας Παπαδρέου μετά την εκλογική του νίκη Οκτώβρη του 1981 ακύρωσε εκείνους τους διορισμούς . Οι διορισθέντες κατέφυγαν όμως στα Ανώτατα Δικαστήρια και δικαιώθηκαν επαναδιοριζόμενοι .
Τι κάνει όμως και ο Κώστας Καραμανλής για να διορθώσει το υπερδιογκομένο Δημόσιο; Τίποτα απολύτως . Αντίθετα φρόντισε να αναστήσει την καταργημένη από τον Ανδρέα Παπανδρέου Αγροφυλακή προσλαμβάνοντας τους επιτυχόντας ενός Μητσοτάκειου διαγωνισμού του 1992 . Σήμερα μας λέει η κυρία Φάνη ότι θα διορίσει άλλους 60.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο επειδή έχουμε κρίση !!! ‘Ελεος .
Διαμάντι ο Μητσοτάκης , Μπριλάντι ο Καραμανλής και η διόγκωση του Δημόσιου Τομέα καλά κρατεί .
Θα μου πείτε ,καλά όσα λες ,αλλά που φταίει η Αριστερά ;
Φταίει η Αριστερά γιατί ποτέ δεν φώναξε για να μειωθεί ο Δημόσιος Τομέας, η να καταργηθούν πολλές από τις 49 ΔΕΚΟ που είναι ουσιαστικά άχρηστες .


Ένας Συνταξιούχος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το σεντόνι του Ανδριανόπουλου έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε να σπαμάρει όλα τα blogs λες και πρόκειται για κάποιο βαθυστόχαστο διάγγελμα που δεν πρέπει να χάσουμε.

Ποιοί Έλληνες γίνονται πλουσιότεροι Ανδριανόπουλε; Μήπως είσαι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας;

Όσο για τις γυναίκες, πολύ καλά έκαναν και τις έβαλαν να δουλεύουν μέχρι τα 65, έμαθαν όλες να διεκδικούν ισότητα αλλά μόνο στα δικαιώματα, τώρα να μοιραστούν επιτέλους και τις υποχρεώσεις.