Έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Μαράθι, το μικρό νησάκι της Δωδεκανήσου, είναι οι μοναδικοί του κάτοικοι. Η οικογένεια του Σταύρου και της Πόπης Κάβουρα, που διαμένουν στο Μαράθι, αγωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα στο νησάκι τους, αλλά τώρα που το ρεύμα έφτασε μέχρι το λιμάνι δεν μπορεί να πάει μέχρι το σπίτι τους, γιατί η Πολεοδομία το θεωρεί... αυθαίρετο και οι ένοικοι θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας.
…
Έτσι, ο κ. Κάβουρας πριν από μερικές ημέρες άφησε μόνη την αδελφή του στο Μαράθι και πήγε στη Ρόδο, μήπως και βρει το δίκιο του και μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του, προτού υποχρεωθεί να πάει αλλού για να βρει την τύχη του. Συναντήθηκε με τον νομάρχη Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, για να του ζητήσει τη συμπαράστασή του, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε με υποθαλάσσιο καλώδιο από τους Αρκούς στο Μαράθι, αλλά τώρα φωτίζει μόνο μία λάμπα στο λιμανάκι!
«Διαμένουμε οικογενειακώς στο Μαράθι εδώ και αιώνες. Σήμερα έρχεται η Κτηματική Υπηρεσία και μου ζητά τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού, ώστε η ΔΕΗ να μου δώσει ηλεκτρικό ρεύμα», υποστηρίζει ο κ. Κάβουρας, που κουράστηκε να απευθύνεται σε υπουργεία και υπηρεσίες για να δώσουν την απαραίτητη έγκριση και να δει φως το σπίτι του στα ατέλειωτα βράδια του χειμώνα, στο μικρό νησάκι του Αιγαίου το οποίο φυλάει με την οικογένειά του.
Απίστευτο μπέρδεμα. Το θέμα έφτασε μέχρι και στη Βουλή, αλλά λύση δεν δόθηκε ακόμη γιατί το Μαράθι περιλαμβάνεται μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου στα οποία υπάρχει ένα απίστευτο μπέρδεμα: το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί το σύνολο σχεδόν των ακινήτων, ιδιοκτησιών των κατοίκων, επικαλούμενο τη Συνθήκη του 1947 με την οποία τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο προ ημερών έγινε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Σύμης που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικεί 6.000 ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες.
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Καστελλόριζο, τους Αρκούς, το Αγαθονήσι και την Πάτμο. Οι κάτοικοι αυτών των νησιών βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη με το Δημόσιο χωρίς μέχρι τώρα να έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα και έτσι οδηγούνται στα δικαστήρια.
Το Μαράθι- που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο αρωματικό φυτό- είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Βρίσκεται σε απόσταση 9 μιλίων από την Πάτμο και η πρόσβαση γίνεται από το ανατολικό του τμήμα, όπου υπάρχει ένας ωραίος κόλπος. Υπάρχουν κτίσματα από τα χρόνια της βυζαντινής εποχής, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Από γεννήτρια. «Μέχρι τώρα παίρνουμε ρεύμα από μια γεννήτρια, τα καύσιμα της οποίας πληρώνει η Νομαρχία», λέει ο κ. Κάβουρας, που προσθέτει ότι «όταν δεν έρχονται έγκαιρα τα καύσιμα, μένουμε στο σκοτάδι. Γι΄ αυτό ζητούμε να δουν με κατανόηση το θέμα μας, προτού είναι πολύ αργά...».
Ο φάκελος της υπόθεσης, πάντως, αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες υπηρεσίες πριν από λίγες ημέρες έφτασε και στη Νομαρχία Δωδεκανήσου «με την ελπίδα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά μας», λέει ο ερημίτης από το Μαράθι.
Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4506985&ct=1
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου