Ειδήσεις

4 Μαρ 2009

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο

Μήνυμα αναγνώστη
……
Μετά από τριάντα χρόνια με ένα ακόμη ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, το οποίο επιμηκύνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών, ενισχύθηκε η παγκόσμια επιστημονική φαρέτρα!
Πρόκειται για τη νέα φαρμακευτική ουσία Erbituxâ (cetuximab), η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), ως θεραπεία 1ης γραμμής σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα.
…..
Συνεχίζεται…


Τα αποτελέσματα , σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη EXTREME, η οποία δημοσιεύτηκε στο πλέον έγκυρο ιατρικό περιοδικό, στο New England Journal of Medicine, τον Σεπτέμβριο του 2008 , είναι θεαματικά καθώς οι ασθενείς που έλαβαν Erbituxâ και χημειοθεραπεία εμφάνισαν τις εξής βελτιώσεις σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία μόνο:



· Αύξηση διάμεσης συνολικής επιβίωσης κατά περίπου 3 μήνες (10,1 μήνες έναντι 7,4 μηνών ) που ισοδυναμεί με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης.



· Αύξηση κατά 70% της διάμεσης επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (5,6 μήνες έναντι 3,3 μηνών )


· Σχετική αύξηση κατά 80% του ποσοστού ανταπόκρισης (36% έναντι 20%,).


«Η έγκριση για χρήση του Erbituxâ ως θεραπεία 1ης γραμμής υποτροπιάζοντος και/ή μεταστατικού SCCHN είναι σημαντικό γεγονός, καθώς εδώ και τριάντα χρόνια υπήρχε στασιμότητα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου» τόνισε ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας κ Κων/νος Νικ. Συρίγος, MD, PhD.


Το νέο φάρμακο αυξάνει το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία και κυρίως, παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών . Το Erbituxâ (cetuximab) είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων νεοπλασμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.



Η παρουσίαση των θεαματικών αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας EXTREME έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αμβέρσας του Βελγίου. Την παρουσία έκαναν επιστήμονες διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, όπως ο Prof. Vermorken, Prof. Levebre , ο Prof. Wilke, ο Δρ. Wolfgang Wein, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τομέα Ογκολογίας της Merck Serono, η οποία παρασκευάζει το νέο φάρμακο, ενώ υπήρξε και η παρουσίαση της εμπειρίας από ασθενή.



Σύμφωνα με τα επιστημονικά στατιστικά στοιχεία ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ο έκτος συχνότερος παγκοσμίως, αποτελεί έναν δύσκολα θεραπευόμενο καρκίνο, προσβάλλει κυρίως άνδρες καπνιστές και ενοχοποιείται για 68.000 θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη και πάνω από 1.500 στη χώρα μας! Τα περιστατικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 143.000 το χρόνο και περιλαμβάνουν καρκίνους της γλώσσας, του στόματος, των σιελογόνων αδένων, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των παραρινίων κοιλοτήτων και άλλων. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ φτωχά και η κύρια αντιμετώπιση ήταν το χειρουργείο, συχνά παραμορφωτικό και η ακτινοθεραπεία.



Το Erbituxâ (cetuximab) αντιπροσωπεύει τη μόνη πρόοδο που σημειώθηκε εδώ και 30 χρόνια, όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών αυτών, καθώς συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Σε συνδυασμό με την τρέχουσα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία προσφέρει αύξηση της επιβίωσης σε όλα τα στάδια της νόσου και ανακούφιση των συμπτωμάτων σε διπλάσιο περίπου αριθμό ασθενών, σε σχέση με την χημειοθεραπεία μόνη της.



Η Merck Serono, η εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εν λόγω σκευάσματος, έχει μακρά ιστορία στην ανάπτυξη καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών. Η συμβολή της στη θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου αναγνωρίστηκε με την απονομή του Βραβείου CVE (Customer Value Enhancement) από την Frost & Sullivan.









ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ