«Καμπάνες» ως και 30.000 ευρώ και κίνδυνος κατεδάφισης για όσους δεν τους δηλώσουν
......
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε να μη συνδεθεί με προεκλογικές σκοπιμότητες, ετοιμάζονται τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας να προωθήσουν την κοινή υπουργική ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των παρανόμως κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
….
Συνεχίζεται…
Όπως αναμένεται, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών θα σπεύσει να τους «δηλώσει για να τους σώσει», δεδομένου ότι η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνει υπό την απειλή μεγάλων προστίμων. Για τους μη γνωρίζοντες, πρόκειται για τα ισχύοντα πρόστιμα του νόμου 3212/2003, τα οποία είναι ίσα με την αντικειμενική αξία της κτιριολογικής αυθαιρεσίας του ακινήτου.
Δηλαδή, για τους παράνομους ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι είναι συνήθως επιφάνειας 10 έως 15 τετραγωνικών μέτρων, τα πρόστιμα ανέγερσης θα ανέρχονται σε 20.000 έως 30.000 ευρώ στις περισσότερες αστικές περιοχές της χώρας, ενώ θα εκτινάσσονται σε πολύ μεγαλύτερα ύψη στα μεσαία και ακριβά προάστια. Ακολουθούν και πρόστιμα διατήρησης, ίσα με το 50% του προστίμου ανέγερσης. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που θα πέσουν στην «τσιμπίδα» της πολεοδομίας και της εφορίας θα πληρώνουν άλλα 10.000 έως 15.000 ευρώ κάθε χρόνο, για όσο διάστημα διατηρείται ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος, εάν δεν κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης. Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν με νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας που θα δοθεί. Η διάρκειά της υπολογίζεται ότι θα είναι από τέσσερις έως έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο έως το τέλος του 2009. Το κράτος προσδοκά από την είσπραξη του εφάπαξ προστίμου, που θα αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό (10 έως 15%) της αντικειμενικής αξίας (δηλαδή περίπου 200 έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), να συγκεντρώσει στα ταμεία του περί τα 4 δισ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με υμιυπαίθριους χώρους, που έχουν παράνομα μετατραπεί σε κλειστά δωμάτια, θα είναι τριπλά κερδισμένοι ως εξής:
1. Κατοχυρώνουν την περιουσία τους και θα μπορούν να τη μεταβιβάσουν σε συγγενείς και τρίτους, έχοντας εξασφαλίσει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για την επίμαχη επιφάνεια του ακινήτου τους.
2. Απαλλάσσονται οριστικά από νέα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, από το φόβο της πολεοδομίας και το… «κακό μάτι» του γείτονα.
3. Ξεκαθαρίζουν τις σχέσεις τους με την εφορία. Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων, εκτός από πολεοδομική παράβαση, αν δεν δηλωθεί κατά το χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου, είναι και φορολογική παράβαση, αφού οφείλεται και φόρος μεταβίβασης.
Η διαδικασία της νομιμοποίησης αναμένεται να οριστεί για τους ιδιοκτήτες με τρία βήματα ως εξής:
α) Υποβολή αίτησης, μαζί με σχέδιο αποτύπωσης του ακινήτου και του προς τακτοποίηση χώρου, από διπλωματούχο μηχανικό σε πολεοδομικές επιτροπές, στις κατά τόπους περιφέρειες.
β) Υπολογισμός από την πολεοδομία και καταβολή μέσω της εφορίας του εφάπαξ προστίμου και
γ) έκδοση της απόφασης τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση.
Πάντως, το φαινόμενο των ημιυπαίθριων χώρων, που η πολεοδομία τούς ορίζει ως ανοιχτούς και γίνονται παράνομα δωμάτια, συνεχίζεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 300.000 διαμερίσματα από το ένα εκατομμύριο σπίτια που έχουν κτιστεί τη διετία 2007-2008 έχουν ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν κλειστεί χωρίς αυτό να έχει δηλωθεί.
Περισσότερα: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=84232
Ειδήσεις
8 Απρ 2009
Πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου