Στις 17 Οκτωβρίου του 2008 το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει μήνυση κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και κατά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου. Τους καταλόγιζε τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους δύο εισαγγελείς, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και τελικά παραιτήθηκαν και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος.
Ο κ. Καρατζαφέρης είχε καταγγείλει τους κ.κ. Χατζηγάκη και Σανιδά για εσχάτη προδοσία, επειδή δεν άφησαν τη δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου να πάει στη Βουλή, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μηνύει τον κ. Σανιδά (η πρώτη ήταν για την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή Φώτη Μανούση).
Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, «ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων της Βουλής αποτελεί εσχάτη προδοσία. Στραφήκαμε και κατά του υπουργού, διότι αμέλησε να διώξει πειθαρχικά τον κ. Σανιδά για το ολίσθημά του».
Τι απέγιναν τελικά αυτές οι μηνύσεις;
…
Συνεχίζεται…
Από την Ελευθεροτυπία της 17ης Οκτωβρίου 2008:
Μετά την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης) που έχει καταθέσει στη Βουλή και η οποία στρέφεται και κατά των υπουργών Θ. Ρουσόπουλου, Ευ. Μπασιάκου και του υφυπουργού Π. Δούκα, κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και κατά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσου.
Τους καταλογίζει αδικήματα που, όπως υποστηρίζει, διέπραξαν κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου προς όφελος της κυβέρνησης και τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση των δύο αντεισαγγελέων Κολιούση και Σωτηροπούλου. Πρόκειται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος.
Παράλληλα, όπως είπε χθες στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν κι αυτά τη δική του πρόταση για προανακριτκή.
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δημ. Ρέππας, που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, δήλωσε ότι το κόμμα του προέβη σε αυτή την κίνηση ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να ελέγχεται και επισήμανε πως όταν ο πρωθυπουργός δεν θέλει να παραιτηθούν οι δύο αντεισαγγελείς, άρα δέχεται αυτά που λένε στην αναφορά τους, προκύπτει θέμα ελέγχου των ευθυνών των προσώπων που καταγγέλλουν οι δύο αντεισαγγελείς.
Τόσο η μήνυση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του ΛΑΟΣ (βλ. διπλανές στήλες) χρεώθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα αποφασίσει πού θα τις διαβιβάσει, δεδομένου ότι αυτή του ΛΑΟΣ πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή λόγω του ότι αναφέρεται και σε υπουργό.
Τι τους καταλογίζουν
Στη μηνυτήρια αναφορά τους ο Γ. Παπανδρέου και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την υπογράφουν, αφού αναφέρονται στο περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης των δύο αντεισαγγελέων, περιγράφουν τις πράξεις των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών Σανιδά και Καρούτσου και υποστηρίζουν ότι:
1) «Υπονόμευσαν τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και των Θεσμών και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία τους. Επεδίωξαν την απαλλαγή των Υπουργών παρακωλύοντας τη Βουλή των Ελλήνων να ασκήσει τις εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα και με κατάχρηση της ιδιότητάς τους ως ανώτατων λειτουργών της Δικαιοσύνης, έχοντας γνώση του Συντάγματος και των νόμων, ανέλαβαν αυθαίρετα αντισυνταγματικά και παράνομα την αξιολόγηση των στοιχείων που αναφέρονταν σε πράξεις Υπουργών και αποστέρησαν από τη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, διαπράττοντας το αδίκημα του άρθρου 239 παρ. 3 του Π.Κ.».
2) «Παρενέβησαν, υπέδειξαν, παρότρυναν και πίεσαν δικαστικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από τις παραγγελίες τους, τις δηλώσεις τους και την αίτηση παραίτησης των Αντεισαγγελέων, κατωτέρου βαθμού, διαπράττοντας το αδίκημα του άρθρου 186 παρ. 2 Π.Κ.».
Ειδικότερα:
* Για τον κ. Σανιδά αναφέρουν: «Με την από 4-9-2008 παραγγελία του για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα θέματα της Μονής Βατοπεδίου αναφέρονται όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το ποινικό αδίκημα της απιστίας εις βάρος υπουργών και υφυπουργών κι ενώ όφειλε να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή ως μόνο αρμόδιο όργανο κατά το άρθρο 86, παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το αιτιολογικό ότι οι υπουργοί που συνέπραξαν στην τέλεση των αδικημάτων "παραπλανήθηκαν". Ομως, αναφέρουν στην αναφορά, μόνη αρμόδια να κρίνει αν παραπλανήθηκαν η όχι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είναι η Βουλή. Δεν διαβίβασε τη δικογραφία με σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης, τον επηρεασμό των διενεργούντων την προκαταρκτική εξέταση, το όφελος της κυβέρνησης και των ενεχόμενων υπουργών, ενδεχομένως δε με την καθυστέρηση αυτή την παραγραφή των αδικημάτων σε υπουργούς σε περίπτωση εκλογών προς όφελος της κυβέρνησης».
* Για τον Κ. Καρούτσο υποστηρίζουν:
«Η παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών για τη διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων, όταν οι δύο αντεισαγγελείς τού ανέφεραν ότι υπάρχουν στοιχεία που αφορούσαν υφυπουργούς της κυβέρνησης, είχε ως στόχο την καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι ενέργειές του αυτές ήταν μη σύννομες, αφού κατά την προκαταρκτική εξέταση προέκυπταν στοιχεία κατά μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών και κατά συνέπεια η μόνη αρμόδια πλέον για την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας και την άσκηση ή μη δίωξης κατά υπουργών και υφυπουργών ήταν η Βουλή. Κατά συνέπεια, εν γνώσει του και με σκοπό την καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης και τη μη διαβίβαση ως όφειλε της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων, παραβίασε το Σύνταγμα και τον νόμο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης και την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της κυβέρνησης».
Σχόλιο Χατζηγάκη
Σε προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών αποδίδει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από το ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνει «έρχεται σε συνέχεια της αντίληψης που έχουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υποταγμένη σε κομματικά κελεύσματα».
Ο κ. Χατζηγάκης χαρακτηρίζει την ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «αναζητά τον φθηνό εντυπωσιασμό και την αήθη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, υποσκάπτοντας έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία». *
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου