Ειδήσεις

13 Απρ 2009

Πέθανε ο Ευάγγελος Κουλουμπής

Πέθανε το Σαββάτο, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, επί σειρά ετών βουλευτής και υπουργός, καθώς και υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ευάγγελος Κουλουμπής.

.......
Συνεχίζεται...
Ως πρόεδρος του ΤΕΕ, καταγράφηκε ο πρόεδρος της μεταπολίτευσης (1974-1981), ο άνθρωπος που ώθησε τον επιστημονικό οργανισμό των διπλωματούχων μηχανικών σε μια πορεία δίχως προηγούμενο, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και του λαού. Ήταν ο εμπνευστής και η ψυχή της οργάνωσης μιας σειράς μεγάλων διεθνών συνεδρίων του ΤΕΕ (Βιομηχανία, Ανάπτυξη, Ενεργειακό, Ορυκτός Πλούτος, ΕΟΚ κ.α.) που άφησαν παρακαταθήκη ένα επιστημονικό υλικό που εξακολουθεί και σήμερα από πολλές πλευρές να είναι επίκαιρο. Άνοιξε δρόμους για τη συνεργασία με τους μηχανικούς άλλων κρατών (Αλβανία, Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία κλπ.), ενώ στήριξε ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους και τους Κύπριους μηχανικούς σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες για τις πατρίδες τους. Μάλιστα, χάρη και στην προσωπική σχέση που ανέπτυξε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τη στενή συνεργασία με διπλωματούχους μηχανικούς της Μεγαλονήσου, συνέβαλε στη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου. Η δράση, η προσωπικότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα του, εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από όλους τους πολιτικούς-κομματικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος του ΤΕΕ, τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου επεδίωξαν να τον εντάξουν στα κομματικά και κυβερνητικά τους σχήματα.
Ως υπουργός υπήρξε συνεχιστής μιας πορείας που είχε χαράξει και ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Αντικειμενικός ακροατής - δεν δίστασε να στεναχωρήσει τους μηχανικούς μιλώντας τη «γλώσσα της αλήθειας» - αλλά και επίμονος στη χάραξη μιας πολιτικής που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της χώρας με αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολίτη. Όταν χρειάστηκε αντιτάχθηκε σε πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνούσε. Στη διάρκεια της θητείας του σε διάφορα υπουργεία (Τεχνολογίας, Βιομηχανίας, Δημοσίων Έργων, Χωροταξίας Οικισμού Περιβάλλοντος και Μεταφορών) ανέπτυξε στενή συνεργασία και ισχυρούς δεσμούς φιλίας με ομολόγους του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλοι του αναγνώριζαν τις ικανότητες να προωθεί αποφάσεις, γεφυρώνοντας διαφωνίες. Μια από τις σημαντικές στιγμές ήταν και εκείνη που ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, πέτυχε τη συμφωνία για τα «καθαρά αυτοκίνητα», παρά τις αρχικά έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών που διέθεταν ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την περίοδο 1981-1988 «ως φυσική συνέχεια της περιόδου 1974-1981». Συνεργάστηκε με το ΤΕΕ και γενικότερα με τον τεχνικό κόσμο, προκειμένου να προωθηθούν μεγάλα τεχνικά θέματα και έργα που εκκρεμούσαν επί πολλά χρόνια. Εισηγήθηκε την κατασκευή του Μετρό, αλλά και του αεροδρομίου στα Σπάτα, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ έδωσε μάχη για την προώθηση του έργου της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου.
Ο Βαγγέλης Κουλουμπής ήταν παιδί προσφυγικής οικογένειας. Γεννήθηκε στην Καισαριανή, όπου και μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, σφυρηλατώντας τον χαρακτήρα και την ανεξάρτητη πολιτική σκέψη του. Σπούδασε στο ΕΜΠ, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Νομομηχανικός, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τη βεβαιότητα του δημόσιου τομέα, για να βγει στο σκληρό στίβο του ελεύθερου επαγγελματία, ως μελετητής και κατασκευαστής πολλών έργων.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τον συνδικαλισμό των διπλωματούχων μηχανικών και το 1973, μαζί με σημαίνοντα στελέχη του τεχνικού κόσμου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, με σκοπό να ανατρέψουν τη χουντική διοίκηση του συλλόγου. Το κατόρθωσαν τον Μάρτιο του 1974, οπότε το ψηφοδέλτιο της δημοκρατικής κίνησης, στο οποίο είχαν συσπειρωθεί μηχανικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, πέτυχε - παρά την κινητοποίηση των χουντικών και τις παρενοχλήσεις της Ασφάλειας - να αποσπάσει πλέον του 70% των ψήφων.
Στην συνδικαλιστική και πολιτική του πρακτική υπήρξε ενωτικός, αλλά και μαχητής. Το τελευταία χρόνια στάθηκε πολλές φορές πλάϊ στη διοίκηση του ΤΕΕ, προσφέροντας τις πολύτιμες και προπαντός οξυδερκείς συμβουλές του σε μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό.
Πριν περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας» ένα βιβλίο που δεν ήταν αυτοβιογραφικό, όπως σημείωνε ο ίδιος στον πρόλογο του, αλλά μια καταγραφή ιστορικών γεγονότων από την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά, ένα «χρονικό» για «να θυμίσει στους μεγαλύτερους τεχνικούς και να ενημερώσει τους νεότερους για τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο συλλογικός φορέας», αλλά και να πληροφορήσει όσους ενδιαφέρονται «για ένα τρόπο άσκησης της πολιτικής λειτουργίας σε υπουργικό επίπεδο, την κρίσιμη δεκαετία του 1980».
Τον Βαγγέλη Κουλουμπή, εκτός των άλλων, διέκρινε και η ευθυκρισία και είναι χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο-χρονικό δεν δίστασε να καταγράψει και να παραδεχτεί το μεγαλύτερο λάθος του στα 7,5 χρόνια που διετέλεσε υπουργός γράφοντας συγκεκριμένα:
«Πήρα εντολή από τον Πρωθυπουργό να ενώσω τα τρία υπουργεία (Δημοσίων Έργων, Χωροταξίας-Οικισμού-Περιβάλλοντος και Μεταφορών). Έτσι δημιούργησα το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφήνοντας το υπουργείο Μεταφορών. Ήταν μεγάλο λάθος να ενώσω το Περιβάλλον με το υπουργείο Δημοσίων Έργων κι' αυτό φάνηκε αργότερα. Έπρεπε να ενώσω σε ένα υπουργείο το Δημοσίων Έργων με το Μεταφορών και να δημιουργηθεί άλλο, ανεξάρτητο, υπουργείο Περιβάλλοντος».
Δήλωση Κ. Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο του Ευάγγελου Κουλουμπή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ευάγγελος Κουλουμπής υπηρέτησε το δημόσιο βίο, την επιστήμη του, την αυτοδιοίκηση, με ήθος, συνέπεια και προσήλωση. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Δήλωση Γ. Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του Ευάγγελου Κουλουμπή:
Ο Ευάγγελος Κουλουμπής υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας, ενεργός πολίτης με μεγάλη συνδικαλιστική δράση και προσφορά στην δημοκρατική παράταξη. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών στις αρχές της δεκαετίας του '60 και μετά την Μεταπολίτευση για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, τη δεκαετία του '80. Μετά το '93, Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και αργότερα Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αττικής. Παντού με σημαντικότατο έργο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ
Για τον θάνατο του Βαγγέλη Κουλουμπή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Βαγγέλης Κουλουμπής ανήκει στις κορυφαίες φυσιογνωμίες του τεχνικού κόσμου στον εικοστό αιώνα. Επιτυχημένος επαγγελματίας, όταν - σε δύσκολα χρόνια για τη Δημοκρατία - οι έως τότε συνεργάτες και συνεταίροι του τράβηξαν το δρόμο προς τις κορυφαίες θέσεις στην εργοληπτική δραστηριότητα, ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά των μηχανικών. Ηγήθηκε του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και στη συνέχεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σε μια περίοδο που καταγράφεται ως η πιο μαζική και σε συνεργασία με εκατοντάδες στελέχη που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της χώρας - επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό - ως η πιο εργώδης. Οι παρεμβάσεις εκείνης της περιόδου έχουν καθορίσει επιλογές που τη βαρύτητα τους νοιώθουμε και βιώνουμε ακόμη. Ως πολιτικό πρόσωπο - υπουργός, βουλευτής, υπερνομάρχης - η συμβολή του υπήρξε σημαντική, και με ευρύτερη αποδοχή, ιδίως σε θέματα δημοσίων έργων, ενέργειας, περιβάλλοντος, τεχνολογίας, αυτοδιοίκησης, σχέσεων με τις Βαλκανικές χώρες. Η απώλεια του για εμάς στο ΤΕΕ είναι τεράστια, γιατί σε όλη την συνδικαλιστική και πολιτική διαδρομή και ως τις τελευταίες στιγμές του, υπήρξε καλοπροαίρετος κριτής και πολύτιμος σύμβουλος των παρεμβάσεων μας. Αφήνει πίσω του σημαντικές παρακαταθήκες π.χ. για τη διαφάνεια στα έργα, για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, το περιβάλλον και μια σειρά μεγάλα ζητήματα, τις οποίες οφείλουμε, στη μνήμη του πλέον, να λαμβάνουμε υπόψη και να ακολουθούμε».
Η κηδεία
Η κηδεία του Βαγγέλη Κουλουμπή θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στο Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη (οδός Σκουφά), στις 14:00 και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της γενέτειράς του Καισαριανής. Επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ