Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο αφ’ ενός να αντικρούσει τυχόν προσπάθειες αντιπερισπασμού της Κυβέρνησης για το κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση Παυλίδη και αφ’ ετέρου να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολογείται ότι αδιαφορώντας συνήργησε στην παραγραφή σκανδάλων.
…….
Συνεχίζεται…
Στελέχη της Ιπποκράτους, διευκρινίζουν πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να αφήσουν να διολισθήσει η πολιτική αντιπαράθεση στη σκανδαλολογία, αλλά ούτε θα επιτρέψουν στον κ. Κ. Καραμανλή να εμφανιστεί με το επιχείρημα της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος. Επισημαίνουν επίσης ότι στην κορυφή της ατζέντας τους παραμένουν τα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της καθημερινότητας.
Το πλήρες κείμενο της πρότασης, η οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα έχει ως εξής:
«Η χώρα μας βρίσκεται από το 2004, με ευθύνη της Κυβέρνησης, αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κρίση αξιών και απαξίωσης θεσμών και προσώπων. Φαινόμενα διαφθοράς, πράξεις αυθαιρεσίας της εξουσίας, υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου κυριαρχούν.
Οι αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας Siemens σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, διαβρώνουν δε τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το «πολιτικό χρήμα» – υπενθυμίζεται ότι και στο πόρισμα Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων γίνεται αναφορά «ορισμένου πολιτικού χώρου» - και για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πρέπει να διερευνηθούν. Εξάλλου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα φέρεται να απολαμβάνουν οικονομικές διευκολύνσεις, δώρα και διάφορες παροχές από την εταιρεία αυτή.
Επί 18 μήνες αντί των προβλεπομένων από το άρθρο 31 παρ. 3, του κώδικα ποινικής δικονομίας τεσσάρων το πολύ μηνών, υποτίθεται ότι διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Siemens βοηθούμενος από μία και μόνη γραμματέα, ένας και μόνο εισαγγελέας πρωτοδικών, ο οποίος μάλιστα κατά τη διάρκειά της προήχθη σε αντιεισαγγελέα εφετών. Σε άλλες χώρες οι ενδιαφερόμενες πράγματι για την εξιχνίαση – και όχι για τη συγκάλυψη - της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες της δικαιοσύνης είχαν εξασφαλίσει για το έργο αυτό δεκάδες εισαγγελέων, δεκάδες υπηρεσιακών στελεχών, πλήρη γραμματειακή επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη. Στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται η ίδια μεθόδευση που οδήγησε στη συγκάλυψη του μεγάλου εθνικού πολιτικού και ποινικού σκανδάλου των υποκλοπών. Μετά την σπατάλη πολύτιμου χρόνου την οποία επεσήμαναν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Βουλής, έκλεισε αιφνιδίως μισό μήνα προ του εξαγγελθέντος χρόνου, από τον άγνωστο πως, μονίμως ενημερωμένο για την πορεία και το περιεχόμενό της τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, η περίφημη αυτή προκαταρκτική εξέταση με την κατάληξη στην απλή διαπίστωση των ευθύς εξαρχής γνωστών ως διαπραχθέντων εγκλημάτων, δωροδοκίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, απιστίας και άλλων. Για τα οποία ασκήθηκε δίωξη «inrem» χωρίς να προκύψει αυτό για το οποίο διεξαγόταν υποτίθεται, επί ενάμιση χρόνο η προκαταρκτική εξέταση. Δηλαδή η ταυτοποίηση προσώπων με συγκεκριμένα αδικήματα, η εξατομίκευση ποινικών ευθυνών και η άσκηση αντίστοιχων διώξεων.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του κ. Χριστοφοράκου που προκύπτει πανταχόθεν ως ο «εγκέφαλος» όλης αυτής της υπόθεσης και ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος δυνάμενος επί τόσο χρόνο να εξαφανίσει κάθε πειστήριο ή άλλο επιβαρυντικό στοιχείο των πράξεων του ιδίου και των συνεργών του στελεχών της Siemens εδώ ή στην Γερμανία, ενδιάμεσων προσώπων, χρηματιστών, ιδιοκτητών offshore εταιρειών και «αχυρανθρώπων» τους, κομματικών, κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν στον Κορυδαλλό παρέμεινε έγκλειστη επί εξάμηνο και πλέον, για να αποφευχθεί υποτίθεται ο ίδιος κίνδυνος, η γνωστή ως κατηγορουμένη για προφανέστατα ήσσονος αξιολόγησης αδικήματα.
Στα ΜΜΕ διοχετεύονται καθημερινά και με τρόπο επιλεκτικό στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας της οποίας όλως αναρμοδίως εμφανίζονταν γνώστης με καθημερινές δηλώσεις του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά φέρονται και ως γνώστες και συσκεπτόμενοι με τον διεξάγοντα την προκαταρκτική εξέταση εισαγγελικό λειτουργό τόσο οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών Αθηνών όσο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Τα γεγονότα δικαιολογούν πέραν όσων έχουν έλθει σε φως και πολλές άλλες σκέψεις, για το πώς η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του θεσμού αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που στηρίζεται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων την υπηρετούν ευόρκως.
Η ανάμειξη πολιτικών προσώπων καλλιεργεί και εμπεδώνει ένα νοσηρό κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες που πλήττονται όσο ποτέ άλλοτε από την ακρίβεια και την υποβάθμιση της ζωής τους παρακολουθούν με εύλογη απορία, ανησυχία και αγανάκτηση όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως ζητήσει να συνεργασθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Έχει επίσης αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και να προστατευθεί η αυτονομία του πολιτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση ως προσφάτως αντιδρούσε παριστάνοντας τον αμήχανο θεατή των τεκταινομένων. Βλέποντας όμως ότι οι συνεχείς αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική αξιοπιστία της ίδιας και των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της και την πολιτική σε τελική ανάλυση επιβίωσή της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο και να παρεμποδίσει την διερεύνησή του από τη Βουλή. Αναλόγως έπραξε και πράττει στην υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών με την ανοχή της από ξένες μυστικές υπηρεσίες, της ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με την επιχείρηση «δομημένων» ομολόγων με τη συνεργασία κομματικών και κρατικών στελεχών κοκ... Και όλα αυτά ενώ η Βουλή αποτελεί το φυσικό χώρο για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για όλους όσοι τυχόν εμπλέκονται στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, ασχέτως από την κομματική ή οποιαδήποτε άλλη στέγη τους. Ταυτοχρόνως επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης και άλωσης της δικαιοσύνης αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ελάχιστων επίορκων λειτουργών της.
Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες ζητά για άλλη μια φορά να διερευνηθεί και να λάμψει όλη η αλήθεια στην υπόθεση Siemens.
Γι’ αυτό οι κατωτέρω υπογράφοντες Βουλευτές προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 2 και 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 144-148 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθεί, με βάση και τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν μετά την τελευταία άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί προγενέστερη πρότασή μας, στο σύνολό της η υπόθεση Siemens, να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν και να διατυπωθούν προτάσεις για τις αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας».
Από: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=263339
Ειδήσεις
10 Απρ 2009
Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου