Ειδήσεις

15 Μαΐ 2009

Με laptop θα ελέγχουν τα πολυτελή (κυρίως) ΙΧ

Φορο-μπλόκα στα ακριβά Ι.Χ. στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Μεικτά συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), της Τροχαίας και των Τελωνείων θα σταματούν πολυτελή Ι.Χ. και θα προχωρούν σε «εφ΄ όλης της ύλης» φορολογικούς, τελωνειακούς και άλλους ελέγχους.
........
Συνεχίζεται...

Oι έλεγχοι, που θα γίνονται σε δρόμους, πάρκινγκ νυχτερινών κέντρων και εμπορικά κέντρα, θα αρχίζουν από την επιβεβαίωση της πληρωμής τελών κυκλοφορίας και θα φθάνουν ακόμη και στο πόθεν έσχες του ιδιοκτήτη του Ι.Χ! Οι έλεγχοι θα γίνονται επί τόπου με ειδικούς φορητούς υπολογιστές οι οποίοι μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένοι με τα αρχεία οχημάτων των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών καθώς και με το δίκτυο taxis όπου είναι «φορτωμένα» όλα τα δεδομένα των φορολογουμένων (εισοδήματα κ.λπ.).

Οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει σε πιλοτική βάση και το αποτελέσματα, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά, αφού έχουν εντοπισθεί Ι.Χ. που ανήκουν σε εταιρείες-σφραγίδες, πολυτελή Ι.Χ. που οδηγούνται από φορολογουμένους με ελάχιστα δηλωθέντα εισοδήματα, καθώς και αυτοκίνητα που δεν έχουν δηλωθεί κατά την απόκτησή τους, για την αποφυγή του πόθεν έσχες.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον έλεγχο των πολυτελών Ι.Χ., πρόκειται σύντομα, πιθανόν και εντός του Μαΐου, να συγκροτηθούν 18 ελεγκτικά συνεργεία, από τα οποία τα 12 θα δραστηριοποιηθούν στην Αττική και τα υπόλοιπα 6 στη Θεσσαλονίκη. Τα συνεργεία, τα οποία θα αποτελούνται από τελωνειακό υπάλληλο, εφοριακό-ελεγκτή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και τροχονόμο, θα είναι εφοδιασμένα με ειδικό φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται σε άμεσο χρόνο επαληθεύσεις και επιβεβαιώσεις στοιχείων.

Τι θα αφορούν οι έλεγχοι

Το μπλόκο θα γίνεται κυρίως στα πολυτελή Ι.Χ. (π.χ. τύπου τζιπ κ.λπ.) και οι έλεγχοι θα αφορούν:

●Το πόθεν έσχες του κατόχου του Ι.Χ. Μέσω του λάπτοπ το οποίο θα είναι συνδεδεμένο ασύρματα (διά μέσου της κινητής τηλεφωνίας) με τα αρχεία οχημάτων των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών θα ελέγχεται αν η απόκτηση του αυτοκινήτου έχει δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη του. Αν έχει δηλωθεί θα ελέγχεται αν τα εισοδήματα που έχει δηλώσει επαρκούν για την αγορά του συγκεκριμένου Ι.Χ. ή την εξυπηρέτηση του δανείου για την αγορά του. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα που δηλώνει είναι πολύ χαμηλά θα ειδοποιείται άμεσα η Εφορία στην οποία ανήκει ο ιδιοκτήτης προκειμένου να ελεγχθεί φορολογικά για τα εισοδήματα των τελευταίων ετών.

●Πολυτελή Ι.Χ. που έχουν αποκτηθεί με χρονομεριστική μίσθωση (leasing) και ανή κουν σε εταιρείες με μηδενικό ή περιορισμένο αντικείμενο εργασιών. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχουν εντοπισθεί πολυτελή αυτοκίνητα που η μηνιαία δόση μίσθωσής τους μέσω leasing είναι 2.000 ευρώ και η εταιρεία από την οποία χρησιμοποιούνται παρουσιάζει συνεχώς ζημιές ή πραγματοποιεί ελάχιστο ετήσιο τζίρο ή ακόμη και μηδενικό (εταιρείες-σφραγίδες). Πρόκειται, όπως τονίζει, κυρίως για Ι.Χ. που αποκτήθηκαν με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες. Επίσης, θα επιβάλλεται φορολογική παράβαση και στην περίπτωση που το όχημα δεν οδηγείται από εκπρόσωπο της εταιρείας στην οποία ανήκει το Ι.Χ. αλλά σε συγγενικό πρόσωπο, όπως η σύζυγος ή τα παιδιά του «επιχειρηματία». Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα εκδίδεται άμεσα εντολή φορολογικού ελέγχου του κατόχου ή ιδιοκτήτη του Ι.Χ.

●Ι.Χ. με ξένες πινακίδες που οδηγούνται από φορολογουμένους με ελληνική φορολογική κατοικία. Στις περιπτώσεις αυτές ο τελωνειακός ελεγκτής θα προχωρά στην κατάσχεση του αυτοκινήτου και θα επιβάλει τα σημαντικά πρόστιμα που προβλέπει ο τελωνειακός κώδικας για μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών ταξινόμησης.

●Τη γνησιότητα των στοιχείων και εγγράφων του Ι.Χ. Συγκεκριμένα, ο τροχονόμος θα ελέγχει αν η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος είναι γνήσιες καθώς και αν ο αριθμός πλαισίου και κινητήρα του οχήματος συμφωνεί με τον αναγραφόμενο στην άδεια κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι έχουν εντοπισθεί κυκλώματα που ρίχνουν στην αγορά κλεμμένα οχήματα με πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τα οποία έχουν καταστραφεί σε συγκρούσεις. Η μόνη διαφορά του κλεμμένου το οποίο κυκλοφορεί με το κατεστραμμένο όχημα είναι ο αριθμός πλαισίου, ο οποίος σημειωτέον σε πολλές περιπτώσεις έχει παραποιηθεί για να ταιριάζει με τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας.

●Τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. που κυκλοφορούν παράνομα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία τους για περιβαλλοντικούς λόγους. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.



●Την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του οχήματος. Αν δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη, θα αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ θα επιβάλλεται και τσουχτερό πρόστιμο.


●Την έκδοση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία κάρτας καυσαερίων και του δελτίου ΚΤΕΟ του οχήματος.


Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4516888