Ειδήσεις

19 Νοε 2008

Πώς σχολίαζαν οι βουλευτές το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη ρητή απαγόρευση των υποκλοπών, τον περασμένο Μάιο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
....
Δημοσίευμα της 22ας Μαΐου 2008
..........
Θετικά σχόλια, συνοδευόμενα, ωστόσο, με επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, "εισέπραξε" στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της επικοινωνίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ρητή απαγόρευση των υποκλοπών και την παγίδευση των τηλεφωνημάτων - απειλώντας τους παραβάτες με ποινές φυλάκισης, μέχρι δέκα χρόνια - καθώς και την απαγόρευση χρήσης σχετικά ηχογραφημένου υλικού, ενώπιον δικαστηρίου. Απαγορεύεται, επίσης, η αθέμιτη διάθεση στο εμπόριο και η διαφήμιση συσκευών, με τις οποίες μπορούν να γίνουν τέτοιες παγιδεύσεις.
………..
Συνεχίζεται…

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι 200.000 ευρώ «σε όσους παρεμποδίζουν, ή θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία εγκατάστασης παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, με την εν όλω, ή εν μέρει καταστροφή, βλάβη, αφαίρεση, μεταβολή, ή αχρήστευση πράγματος που εξυπηρετεί την εν όλω λειτουργία».


Στο σημείο αυτό, υπήρξε και μία βασική ένσταση. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε πως αν η διάταξη μείνει ως έχει «θα μπορούσε να συμπεριλάβει και συμβολικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, π.χ. μία κατάληψη στα γραφεία του ΟΤΕ ή μίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση μιας κεραίας. Αν δεν είναι στις διαθέσεις σας η ένταξη αυτών των περιπτώσεων, θα πρέπει να υπάρξει η αναγκαία διευκρίνιση».


Με τον εισηγητή του ΚΚΕ συμφώνησε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου παρατήρησε πως οι υφιστάμενες διατάξεις περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας είναι αρκετές. «Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πόρτες ώστε να εκφοβίζονται οι συνδικαλιστές,ή άνθρωποι που πηγαίνουν να προστατέψουν τις οικογένειές τους», ανέφερε.


Ενστάσεις για το ίδιο θέμα εξέφρασε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, ο οποίος εξέφρασε την απορία του «γιατί οι εταιρείες τηλεφωνίας να έχουν μεγαλύτερη προστασία από εκείνη που έχει ο πολίτης όταν γίνεται φθορά στην οικία του». «Θα πρέπει να πάρετε την πολιτική ευθύνη. Θα μπορούσα να συζητήσω το ενδεχόμενο πολιτικά να θέσετε το ζήτημα, να υπάρχουν οι απαγορεύσεις κινητοποιήσεων σε ορισμένα μέρη - αλλά να το θέσετε ανοιχτά», συμπλήρωσε ο κος Πλεύρης.


Απαντώντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης τόνισε πως «ο συμβολισμός μπορεί να έχει σχέση, μόνον αν συμπίπτει με τις προϋποθέσεις του άρθρου, δηλαδή άμα υπάρχουν φθορές και καταστροφές».
Ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε να παραμείνει η δυνατότητα χρήσης καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου, εκ μέρους ενός κατηγορούμενου, για την απόδειξη της αθωότητάς του. Με την πρόταση συμφώνησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), χωρίς όμως να πεισθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης,ο οποίος είπε πως και με την εν λόγω ρύθμιση, ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να προσκομίσει τα στοιχεία στο δικαστήριο.


Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ) κατήγγειλε πως, από τότε που υπήρξε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, έχει δεχθεί «πάνω από 300 απειλητικά sms στο κινητό του τηλέφωνο» και ζήτησε να υπάρξει αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται η ανίχνευση των δραστών - κάτι που ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε να εξετάσει.


«Εξαίρετο νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση», το χαρακτήρισε η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς «η καινούργια γενιά των ΚΥΠατζήδων δημοσιογράφων δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα νταβατζηλίκια της».


«Έρχεται να καλύψει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δείχνει την ευαισθησία σας και τον τρόπο που συνολικά αντιμετωπίζουμε τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», παρατήρησε η Φ. Πατριανάκου, (η οποία είναι μέλος της Εξεταστικής για το Βατοπέδι και άρα θα είδε το DVD).
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας την αλματώδη άνοδο της τεχνολογίας που διευκολύνει τις υποκλοπές.

«Η πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου - όμως «τα πράγματα τρέχουν και μπορεί να κληθούμε ξανά μετά από έναν χρόνο, να αντιμετωπίσουμε νέους κινδύνους». Δεχόμενη δε, πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, υποστήριξε πως θα έπρεπε να δοθούν στην ΑΔΑΕ περισσότερες αρμοδιότητες και προσωπικό, για να επιτελέσει το έργο της. «Βασική σας μέριμνα παραμένει η εξουδετέρωση των ανεξάρτητων αρχών», σχολίασε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, επιφυλασσόμενη για τη στάση του κόμματός της στην Ολομέλεια.
Αντίστοιχα,οι εισηγητές των κομμάτων της Αριστεράς, κ.κ. Κανταρτζής και Κουβέλης, ήλεγξαν την κυβέρνηση για τη «μη παραχώρηση στην ΑΔΑΕ του δικαιώματος να κάνει έλεγχο στις μεγάλες επιχειρήσεις,όπου λέγεται ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των εργαζομένων».

«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό, είναι ένα καλό νομοσχέδιο» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Ούτε ευφορία έχουμε, αλλά ούτε και δυσφορία. Κάνουμε μία προσέγγιση στα ζητήματα, προσπαθούμε να τα εξετάσουμε με τεκμηρίωση και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο-πανάκεια», είπε. «Να το ψηφίσετε. Δεν είναι κομματικό νομοσχέδιο, δεν έχει πολιτική απόχρωση, θωρακίζει με διάφορους τρόπους τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Μην κάνετε αυτήν την στενόκαρδη αντιμετώπιση και το απορρίψετε», κάλεσε την αντιπολίτευση ο κ. Χατζηγάκης.