Ειδήσεις

23 Δεκ 2008

Λιγότεροι οι χειριστές από τα ελικόπτερα;

Μήνυμα αναγνώστη

......
Έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αντιστοιχία μεταξύ χειριστών και ελικοπτέρων σε μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, η κατάσταση εμφανίζεται ανησυχητική. Συγκεκριμένα στο 1ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού) φαίνεται ότι σε συνολική δύναμη 43 ελικοπτέρων αντιστοιχούν μόνον 26 χειριστές-κυβερνήτες.
Στο 2ο ΤΕΑΣ η αντιστοιχία διαμορφώνεται σε 21 ελικόπτερα προς 17 χειριστές-κυβερνήτες.
Στο 4ο ΤΕΑΣ σε 15 ελικόπτερα Chinook αντιστοιχούν 12 χειριστές-κυβερνήτες.
Στην ίδια ερώτηση επισημάνθηκε ότι όταν (επιτέλους) παραληφθούν τα νέα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, θα γίνει αναγκαστικά μετάθεση αριθμού χειριστών-κυβερνητών, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της αναλογίας μεταξύ ελικοπτέρων και ιπταμένων.
Οι μονάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή τους ικανότητα, με κίνδυνο να καταστούν μονάδες εκτός αποστολής. Αν τα προαναφερθέντα είναι απολύτως βάσιμα, θα πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα μιας εξαιρετικά επικίνδυνης πραγματικότητας, η ευθύνη για την οποία δεν βαρύνει την πολιτική αλλά ουσιαστικά τη στρατιωτική ηγεσία, που έχει μάθει να μην αντιδρά στις ποικίλες μεθοδεύσεις.
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ