Ειδήσεις

1 Ιουν 2008

Κι αν μια κρυφή κάμερα παρακολουθούσε εκείνους που τραβούν με κρυφή κάμερα; Ένας από τους πρώτους χειριστές κρυφής κάμερας στην Ελλάδα αποκαλύπτει…

Οι υπέρμαχοι της κρυφής κάμερας και των κρυφών μαγνητοφωνήσεων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τα έσχατα μέσα για την ανακάλυψη της αλήθειας. Το επιχείρημά τους είναι ότι η «εικόνα» δεν μπορεί να λέει ψέματα. Τη βεβαιότητα αυτή ανατρέπει με τις αποκαλύψεις του ο δημοσιογράφος και εικονολήπτης Βασίλης Κουκορίνης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει την κρυφή κάμερα από τα μέσα, εφόσον ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες. Μέσα από τη συνομιλία μας και κυρίως από το βιντεοσκοπημένο υλικό πήραμε μια διαφωτιστική γεύση των τεχνικών αυτών των ρεπορτάζ και της «παραγωγής» των ειδήσεων. Είδαμε πώς μια είδηση που αναγγέλλεται, τεκμηριώνεται με ψεύτικες εικόνες, με δανεικά -ακόμα και από ξένες διαφημιστικές καμπάνιες- βίντεο, με πλάνα άλλων εκπομπών ακόμα και με εντελώς ανύπαρκτα περιστατικά.

Συνεχίζεται...

Δούλεψε στις ΗΠΑ ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της ομογένειας (με αντικείμενο την τεχνολογία) κι αργότερα στη Θεσσαλία, όπου κατέγραφε με την κάμερά του καθημερινά περιστατικά. Από το 2004 συνεργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης-εικονολήπτης στο Alter με την ομάδα του Νίκου Ευαγγελάτου. Μαζί του μετακόμισε στον Alpha και παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, διότι «δεν είχα δυνατότητα να οργανώσω την παρουσίαση και πολλές φορές το υλικό που έδινα πειραζόταν».Αργότερα δούλεψε στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου. «Οι έρευνες ήταν σοβαρές και ό,τι βγάζαμε ήταν αλήθεια, αλλά η εκπομπή σταμάτησε. Η επικινδυνότητα των νερών ήταν μια τέτοια έρευνα και την κρυφή κάμερα τη χρησιμοποιούσα τότε για την είσοδο στα υδραγωγεία, όπου αποδείξαμε ότι ήταν όλα αφύλαχτα, χωρίς ασφάλεια. Μια άλλη έρευνα ήταν τα μαϊμού-χημεία, που είναι και επίκαιρα τώρα με το λάδι. Βρήκαμε εργαστήρια να κάνουν αναλύσεις αντιγράφοντας με "copy paste". Τους πήγαμε νερό μολυσμένο με κόπρανα και βρομιές και εκείνοι το βγάλανε πεντακάθαρο».Ασυλία χορηγών και επωνύμων

Ο Β. Κ. παραδέχεται ότι στην προσπάθεια εκπομπών να αναδείξουν θέματα γίνεται μια τεράστια παραπληροφόρηση: «Να ξεκαθαρίσω ότι όταν γινόταν κακή χρήση ή κατάχρηση των ερευνών, εγώ έφευγα. Δεν συμβιβάστηκα τόσο, ώστε να ανέχομαι όλα τα υπερβολικά. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κάνουν αυτή τη δουλειά φεύγουν ύστερα από λίγους μήνες, είτε από πίεση είτε από ενοχές. Ενα με δύο ονόματα στους τίτλους τέλους της κάθε εκπομπής παραμένουν σταθερά. Πολλοί διώχνονται επειδή δεν συμβιβάζονται. Εγώ έφυγα μόνος μου». «Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας έρευνάς μου έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει». Ο Β. Κ. ανακάλυψε ότι μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ έβαζε άλλες τιμές στα ράφια και άλλες τιμές χτυπούσε το ταμείο. «Στην εκπομπή, όμως, αντί να δείξουμε την αλυσίδα που το έκανε αυτό και καταέκλεβε τον πελάτη, καταγγείλαμε όλες τις αλυσίδες γενικά και αόριστα. Δεν κατονομάσαμε κανέναν και δεν στείλαμε ποτέ τα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο. Μόνος μου έκανα ενέργειες ακόμα και με γράμμα στον πρωθυπουργό. Από την άλλη μεριά βρήκαμε κάποιες παρατυπίες σε μικρά μπακάλικα και με υπερβολές δείξαμε τα μαγαζιά και καταστράφηκαν επαγγελματίες». Η μεγάλη αλυσίδα που έκλεβε συστηματικά δεν κατονομάστηκε ποτέ, αλλά έγινε μεγάλος χορηγός εκπομπών στο ίδιο κανάλι: «Εκεί που υπάρχει ασυλία πολλές φορές υπάρχουν και... ανταποδοτικά οφέλη», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας. Μας δείχνει στο βίντεο πώς καλύπτονται και θολώνουν τα πλάνα με τα στοιχεία που αφορούν μεγάλες εταιρείες πάσης φύσεως, ενώ η κάμερα ζουμάρει ακόμα και πάνω στα πρόσωπα ανθρώπων που κινούν κάποιες υποψίες.«Όταν είσαι χορηγός ή έχεις εξουσία, τότε όλα γενικεύονται. Δεν "έπαιξε" ποτέ ο γιατρός που κατέγραψα με εντολή της εκπομπής, ενώ έγιναν εις βάρος του ακόμα και πειθαρχικά και όλοι γνώριζαν ότι έπαιρνε πολλά λεφτά. Παρουσιάζονται, όμως, οι καταγγελίες για μικρούς και ασήμαντους γιατρούς των 100 ευρώ. Έγινε ολόκληρο θέμα και ρεζιλεύτηκε ένας υδραυλικός. Τον φωνάξανε τάχα για μια χαλασμένη βρύση και τον κατέγραψαν με κρυφή κάμερα. Ο άνθρωπος έλυσε τη βρύση, είπε ότι δεν βρίσκει κάποια βλάβη και ζήτησε 25 ευρώ για την επίσκεψη, δίνοντας και απόδειξη. Μπορεί να μην υπάρχει εδώ κανένα σκάνδαλο, αλλά μια και το είχαν το παρουσίασαν...».«Πολλές φορές καλούσαν το υποψήφιο θύμα (ενώ είχε καταγραφεί η δραστηριότητά του με κρυφή κάμερα) στην εκπομπή για να συζητήσει τάχα για διάφορα θέματα και εκεί τον "εκτελούσαν". Οι άνθρωποι έρχονται ανυποψίαστοι και μετά τους δείχνουν μια εικόνα, λέγοντας ειρωνικά, σου θυμίζει τίποτα αυτό; Μέχρι που αναγκάζεται ο άνθρωπος να πει "ναι, τα εστιατόρια είναι δικά μου"».


Θύματα της τηλεθέασηςΟ Β. Κ. μας έφερε το παράδειγμα του εστιατορίου της Βουλής όπου κάτω από τον τίτλο «Οι βουλευτές τρώνε σάπια λαχανικά και ψάρια» έγινε η εκπομπή που οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από τον υπεύθυνο. «Ο άνθρωπος, τα κομμάτια που έκοβε από τα λαχανικά, ακόμα και τα κεφάλια των ψαριών, τα χρησιμοποιούσε στις σούπες. Αυτό δεν είναι κακό. Όλοι το κάνουν διότι μπορεί τα κοτσάνια από το μπρόκολο να μην κάνουν για σαλάτα λόγω εμφάνισης, αλλά για τη σούπα είναι μια χαρά. Το ότι ένας υπάλληλος λέει στα αστεία, χωρίς να ξέρει ότι τον ηχογραφούν, ότι αυτό πάει στο "σκουπιδομάνι" για ζωμό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι για τα σκουπίδια. Τον άνθρωπο τον φέραμε σε τρεις εκπομπές σαν καλεσμένο και στην τέταρτη τον εκτελέσαμε».Μία νηπιαγωγός που μίλησε άσχημα σε παιδιά μαγνητοφωνήθηκε κρυφά και διαπομπεύτηκε σε εκπομπή χωρίς να της δοθεί δυνατότητα αντίδρασης. Οι ίδιοι, όμως, οι συντελεστές της εκπομπής σε άλλη φάση κατήγγειλαν ακριβώς την ίδια ενέργεια -κρυφής ηχογράφησης- σε βάρος δικού τους δημοσιογράφου.«Ειδικοί» ειδικού χειρισμούΟ Β. Κ. μας αποκαλύπτει πως η ίδια μοίρα περιμένει και τους πάσης φύσεως ειδικούς που καλούνται στις εκπομπές και στα δελτία: «Ρωτούσαμε, για παράδειγμα, ένα χημικό. Αν πάρει κάποιος 15 κιλά από αυτή την ουσία είναι επικίνδυνο; Η ερώτηση όμως δεν ακουγόταν ποτέ. Ενώ είχαν βρεθεί μόνο λίγα μικρογραμμάρια της ουσίας, που φυσικά δεν βλάπτουν όπως τα 15 κιλά, ακουγόταν μόνο η απάντηση για τη μεγάλη επικινδυνότητα. Αν ο χημικός συμβιβαζόταν να ακουστεί έτσι, συνέχιζε να συμμετέχει στην εκπομπή, αλλιώς έφευγε». Με την ίδια ευκολία μπαίνει τίτλος σε κάποιου τη δήλωση «υπεύθυνος εταιρείας», ενώ ο άνθρωπος που δείχνει η εικόνα μπορεί να είναι ένας εποχιακός μετανάστης. «Οταν δεν υπάρχει όνομα και φίρμα μπορεί να φαίνεται οποιοσδήποτε, και χωρίς συνέπειες. Κι αν οι έλεγχοι είναι ακριβείς, τότε γιατί δεν δείχνουν το εργαστήριο που κάνει τη μέτρηση;»
«Τολμάτε να αμφισβητήσετε την έρευνα, ρωτάνε έναν ταλαίπωρο επιχειρηματία και τι να πει ο άνθρωπος τηλεφωνικά όταν μιλάει στην εκπομπή ο "ειδικός". Ακόμα και ειδικοί που αναδείχτηκαν σε τέτοιες εκπομπές αν διαφωνήσουν τους απαξιώνουν και στη θέση τους εμφανίζονται νέοι ειδικοί».Αναπαράσταση ή παράσταση;Πολλές έρευνες σταματάνε απότομα και την απάντηση μπορεί να την πάρει ο οποιοσδήποτε αν δει τις διαφημίσεις που παίζουν τις επόμενες μέρες στο κανάλι και τις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται με τον επιχειρηματία, μας εξηγεί ο συνομιλητής μας.«Αυτό μπορεί να μην το ξέρει ο καναλάρχης. Μερικές φορές ακόμα και ο παρουσιαστής μπορεί να μην το ξέρει και οι υφιστάμενοί του να έκαναν "μαϊμουδιά" για να γίνουν αρεστοί ή ακόμα και για να αποκομίσουν οφέλη».Παρακολουθούμε πλάνα από μια εκπομπή. Οι δημοσιογράφοι μπαίνουν σε ένα συνοικιακό σουπερμάρκετ (που εμφανίζεται ότι ανήκει σε αλυσίδα) λίγο πριν το βραδινό κλείσιμο, με στόχο να αποδείξουν πόσο εύκολα και παρ' όλες τις κάμερες γίνονται κλοπές κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων.

Σκοτεινά πλάνα μάς δείχνουν πώς μια δημοσιογράφος κλέβει βάζοντας στην τσάντα της προϊόντα, ενώ την ακολουθεί άλλη δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα και καταγράφει τις κλοπές. Λίγο αργότερα, ενώ πληρώνει όσα είχε φανερά στο καλάθι, η δημοσιογράφος αποκαλύπτει στην ταμία ότι στην τσάντα υπάρχουν κλεμμένα προϊόντα και ότι κάνει ρεπορτάζ για τις κλοπές. Έκπληκτη η ταμίας δηλώνει ότι κλοπές γίνονται συχνά, αλλά η συγκεκριμένη «πελάτης» δεν της είχε δημιουργήσει υποψίες. Όμως, ο Β. Κ. κατέγραψε εκτός από την «κλοπή» και την ξεκαρδιστική προετοιμασία της: Οι δημοσιογράφοι με τους κομπάρσους είχαν μπει στο μαγαζί και αφού ενημέρωσαν την υπάλληλο για τις προθέσεις τους, επανέλαβαν τα γυρίσματα πάνω από δύο φορές δίνοντας ακόμα και οδηγίες στην ταμία για το πώς θα φανεί φυσική στο φακό. Μια από τις πολλές αναπαραστάσεις που έχει καταγράψει ο φακός του Β. Κ. κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τα κανάλια! Μονταρισμένο και αμοντάριστο«Πάντα βλέπουμε ένα σκοτεινό, θολό πλάνο από το λαιμό και κάτω και υποτίθεται ότι λέγονται αυτές οι ατάκες. Πώς ξέρουμε ότι οι ατάκες ακούστηκαν εκείνη τη στιγμή από τα χείλια αυτού του ανθρώπου όταν δεν τον βλέπουμε; Ο τηλεφωνικός διάλογος και η θολή εικόνα κόβεται και ράβεται για να βγει το επιθυμητό συμπέρασμα.

Λέει ο δημοσιογράφος, "είναι αλήθεια ότι χθες πήγατε και κλέψατε" και ακούγεται το θύμα να λέει "ναι". Ομως, η ερώτηση που προηγήθηκε μπορεί να ήταν "αισθάνεστε καλά σήμερα"; Το «ναι» αυτής της απάντησης κολλάει σε άλλη ερώτηση. Ο κόσμος δεν ξέρει τα δικαιώματά του και όσοι έχουν προσπαθήσει να πάρουν αντίγραφα της εκπομπής δεν τα παίρνουν σχεδόν ποτέ. Ακόμα και αν ένα περιστατικό δεν έχει μπορέσει να καταγραφεί, χρησιμοποιείται με μοντάζ εικόνα από άλλο περιστατικό, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις». «Αυτό που διακηρύσσουμε ότι στη διάθεση του οποιουδήποτε έχουμε το αμοντάριστο υλικό είναι ψέμα. Αν ζητήσεις την κασέτα, σου δίνουν ό,τι παίχτηκε στην εκπομπή. Ο διάλογος ολόκληρος δεν υπάρχει πουθενά. Το αμοντάριστο υλικό θα μπορούσε να είναι ασφαλιστική δικλίδα για όλους και θα έπρεπε να φυλάσσεται τουλάχιστον για μια βδομάδα ώστε ο καθένας που αμφιβάλλει να μπορεί να δει το υλικό ολόκληρο. Ακούγεται η απειλή ότι υπάρχει κι άλλο αποδεικτικό υλικό 50 ωρών. Μεγάλο ψέμα! Ενας αρχισυντάκτης που έχει υλικό, θα παίξει το καλύτερο κομμάτι. Δεν κρατάει το καλό υλικό για "ώρα ανάγκης"».Οπως μας εξηγεί ο Β. Κ., μια κρυφή κάμερα ανά δυο ώρες χρειάζεται επαναφόρτιση και επομένως δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται ο κρυφός δημοσιογράφος για να συλλέγει το «αμοντάριστο» υλικό.Και κρυφές και συνεντεύξειςΣτα δελτία ειδήσεων πολλές φορές παρουσιάζεται ότι ο τάδε μίλησε στην κάμερα του σταθμού και αν παρατηρήσει κάποιος καλά η κάμερα είναι κρυφή, ο άνθρωπος κοιτάζει αλλού και δεν ξέρει ότι τον καταγράφουν. Το πλάνο είναι χαμηλής ποιότητας και φαίνεται ότι είναι κρυφή κάμερα.

«Εχω παράδειγμα από ρεπορτάζ για τα γκέτο της Αθήνας, όπου ο δημοσιογράφος ρωτάει χαλαρά έναν πολίτη τι γίνεται εδώ πέρα με τις κλοπές. Κι εκείνος απαντάει μισοσοβαρά ότι δεν αντέχει άλλο, καμιά φορά θα πάρει το μαχαίρι. Δείχνουν στις ειδήσεις το πρόσωπο του ανθρώπου και τον στοχοποιούν χωρίς να το έχει θελήσει ο ίδιος». Το θέμα έχει σενάριο«Πρωί πρωί, μόλις έρχεται το σώμα των εφημερίδων, οι συντάκτες των ειδήσεων τις ανοίγουν και βλέπουν ποιο από τα θέματα που κουράστηκες εσύ για να ερευνήσεις μπορεί να οπτικοποιηθεί. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για έρευνα, αμέσως τρέχαμε με κάμερες και μαγνητόφωνα για να πιάσουμε μια δύο ατάκες από το γείτονα ή τον περαστικό. Παράλληλα ανατρέχαμε και στο αρχείο για να ξαναπαίξουμε εικόνα από περσινά πλάνα των ίδιων ημερομηνιών (π.χ. πλάνα με φωτιές). Γινόταν σύσκεψη και οι αρχισυντάκτες μάς ζητούσανε θέμα. Τα νέα παιδιά που κάνουν την πρακτική τους για να μπορέσουν να προσληφθούν πρέπει να βγάλουν πάση θυσία θέμα. Αν αυτό δεν βγαίνει σε 2-3 μέρες βοηθάει και λίγο... σενάριο. Αρχίζουν οι υπερβολές. Αμα σου λέει "φύγε και μη γυρίσεις αν δεν φέρεις θέμα", τι θα κάνει το παιδί αυτό που έχει ανάγκη τη δουλειά;»Μαγική εικόνα«Τα ίδια τα βίντεο διαψεύδουν τα λόγια του παρουσιαστή: Λέει ο παρουσιαστής ότι στο πλάνο φαίνεται μια γάτα που τρώει ένα κομμάτι σολομό σε ένα ψαράδικο. Αμέσως ά καταγγέλλει ότι ο υπάλληλος πήρε το μισοφαγωμένο ψάρι και το ξανάριξε στο τελάρο. Η εικόνα δεν το δείχνει, αλλά πρέπει να πιστέψουμε τον παρουσιαστή. »Μας ανακοινώνουν πως θα δούμε την ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων καθαριότητας και το πώς τα απορριμματοφόρα πετούν στα τζάμια των αυτοκινήτων μολυσμένα υλικά. Τελικά πέφτει μια μόνο σταγόνα σε ένα τζάμι, ενώ το πλάνο με τους υπαλλήλους είναι από άλλο γύρισμα. Μας εξηγούν πως σε συγκεκριμένο μαγαζί του Κολωνακίου αλλάζουν σε μια μοσχαρίσια γλώσσα την ετικέτα λήξης και στο πλάνο δείχνουν να γίνεται αυτό σε ένα σαλάμι από άλλο ρεπορτάζ, σε άλλο μαγαζί. Προϊδεάζεται ο κόσμος στα τρέιλερ ότι κάτι σημαντικό θα δει, το βίντεο δεν δείχνει τίποτα και νομίζουν ότι έπαιξε νωρίτερα και δεν το είδαν».Ανυπεράσπιστοι στην τηλεθέαση«Η διατροφή που αφορά όλο τον κόσμο χτυπάει τρελά νούμερα. Ετσι κατέστρεψαν έναν άνθρωπο στη Βοιωτία. Πήγαν να κάνουν την αναπαράσταση στο χωράφι του. Ο άνθρωπος δέχτηκε να κάνει ένα πείραμα και να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σπρέι που να μεγαλώνει τα λαχανικά μέσα σε λίγες ώρες και αφού πράγματι δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στον καρπό που είχε το σπρέι και στον άλλο που δεν το είχε, έφυγαν. Ο άνθρωπος το ξέχασε και ύστερα από 4 μήνες παίχτηκε η εκπομπή, με το αντίθετο συμπέρασμα και ο γεωργός αυτός καταστράφηκε. Προσπάθησε να πάρει τηλέφωνο στην εκπομπή αλλά ποτέ δεν βγήκε στον αέρα. Τα τηλέφωνα εξάλλου φιλτράρονται».«Πριν πάω εγώ στην εκπομπή και αρχίσουμε την κρυφή κάμερα, τα κάνανε με τηλεφωνικές συνομιλίες. Παράδειγμα, η εκπομπή με το λάδι αυτοκινήτου. Πες εσύ ότι ήσουν πτηνοτρόφος και σου έλεγαν στο τηλέφωνο έχουμε λάδι αυτοκινήτου, το θέλετε για τροφή; Εσύ τι θα απαντούσες; Το δε λάδι που πουλούσαν ήταν ακριβότερο από αυτό που χρησιμοποιούσε κι αυτό φαίνεται και στην εκπομπή. Ο πρόεδρος των πτηνοτρόφων είχε εκραγεί τότε και ζητούσε να πάνε επί τόπου να το ερευνήσουν. Φυσικά, δεν έγινε τίποτα».Ο Β. Κ. αναφέρθηκε και στην απεργία των βυτιοφόρων: «Συμπτωματι-κά», τις ίδιες μέρες εξελίσσονται εκπομπές με θέμα την κλοπή στα καύσιμα, με αποτελέσματα ότι 19 στους 20 κλέβουνε. «Αν κάποιος το ψάξει ψύχραιμα, θα δει ότι τα νούμερα και οι τρόποι μέτρησης ήταν λάθος, το 0,9 ενός ευρώ με λάθος αναγωγή γινόταν 5 ευρώ». Το ίδιο έγινε με τα βιολογικά καταστήματα, με συμπέρασμα ότι τρία στα τέσσερα κλέβουν. «Η εκπομπή τιμωρήθηκε με μεγάλο πρόστιμο, αλλά ποιος το έμαθε; Οι εκπομπές αυτές δεν αποκαθιστούν ποτέ τα θύματα».


«Καλούν βουλευτή μετά τις πυρκαγιές για σχολιασμό και του δείχνουν ξαφνικά πλάνο αρχείου που έλεγε σε κάποιον πολίτη ότι αν μπορεί κάτι να κάνει για το οικόπεδό του θα το κάνει. Μια αποκομμένη φράση που είπε, την εμφάνισαν στην εκπομπή για τα καμένα, μετά από μήνες, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει. Πολλά ρεπορτάζ άλλωστε εμφανίζονται πολύ αργότερα από τότε που γίνονται. Ετσι έγινε με τη συνέντευξη του εμπόρου συμπληρωμάτων διατροφής που κατονόμαζε τον Ιακώβου πολύ πριν σκάσει το θέμα με την άρση βαρών. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Ιακώβου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή για τον Ζαχόπουλο σαν δοξασμένος φίλος, ενώ το θέμα δεν είχε παίξει μέχρι που έσκασε το σκάνδαλο».Η τεχνική «δούρειος ίππος»Και ποιοι τα έκαναν όλα αυτά; «Οταν πήγαμε στον Alpha βάζαμε αγγελίες και ζητούσαμε ανθρώπους κάθε ειδικότητας», καταλήγει ο κ. Κουκορίνης. «Επαιρνε ο μετανάστης ή ο άνεργος τηλέφωνο, του εξηγούσαμε πώς να έρθει στο Ρέντη, κοντά στο σταθμό και στο τέλος του λέγαμε τη διεύθυνση των γραφείων. Μετά, αν δεχότανε τη δουλειά, εγώ τον εκπαίδευα στην κρυφή κάμερα. Του λέγαμε "θα πας να δουλέψεις βοηθός σε κάποιο θερμοκήπιο ή σε ταβέρνα ή οτιδήποτε άλλο και ότι θα πληρωθείς διπλά αν φέρεις θέμα". Μιλιούνια μαζεύτηκαν τότε και με μια κρυφή κάμερα προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Το γεγονός αυτό γράφτηκε και σε ημερήσια εφημερίδα. Αλλοι πάλι έρχονται για μια καταγγελία και δέχονται να καλωδιωθούν και να πάνε να καταγράψουν. Αυτό ήταν ευκολότερο για μας».Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες τους πολιτικούς να σφυροκοπούν στη Βουλή τις μεθόδους αυτές, ανακαλύπτοντας, έστω και καθυστερημένα ένα προς ένα τα πολλά τρικ της «κρυφής». Αλλά οι περισσότεροι παραμένουν θαμώνες αυτών των εκπομπών, ακόμα και εκείνοι που έζησαν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας. Η επαγγελία σκληρών ποινών και η λογική της απόλυτης απαγόρευσης δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, διότι θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην τηλεοπτική δημοσιογραφία η λογική της παραπλανητικής εικόνας. Ο κάδος σκουπιδιών που καίγεται θα γίνεται «βίαια επεισόδια στο κέντρο» και οι θάνατοι των μεταναστών θα παραμένουν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

«Κουνημένες» ειδήσεις


«Γιατί ένας τέως παρασκηνιακός τηλεοπτικός πράκτορας αποφασίζει να βγάλει στη φόρα τα "μυστικά του επαγγέλματος";» Το ερώτημα το θέτει μόνος του ο συνομιλητής μας, ο Β. Κουκορίνης. Μόνος του δίνει και την απάντηση: «Επιλέγω σε αυτήν την κρίσιμη (επαγγελματικά) ηλικία να μη συμβιβαστώ με την παραπληροφόρηση, τον διασυρμό και την εξόντωση αθώων. Ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους στο τηλεοπτικό πεδίο, αν τους προκαλώ κάποια αναστάτωση».Ο κ. Κουκορίνης εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η κρυφή κάμερα ή το κρυφό μαγνητόφωνο είναι πολύτιμα εργαλεία στη διενέργεια ερευνών και στη συλλογή αποδείξεων. Το ίδιο πολύτιμο είναι και ένα κοφτερό μαχαίρι στην κουζίνα, επικίνδυνο όμως στα χέρια ενός δολοφόνου». *Και ποιοι χρησιμοποιούν αυτά τα τηλεοπτικά μαχαίρια; «Οι συσκευές αυτές γνωρίζουν στιγμές δόξας, μια και θεωρούνται απαραίτητος εξοπλισμός στα δελτία ειδήσεων και στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές. Συμπτωματικά, τα τελευταία 4 χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα κουνημένα και χαμηλής ανάλυσης πλάνα που εμπλούτιζαν τις μεγάλες αποκαλύψεις έχουν καταγραφεί από την αφεντιά μου. Ο μέσος τηλεθεατής, όπως προσβλητικά αποκαλείται ο πολίτης που επιλέγει να ενημερώνεται παθητικά, δεν ξέρει πλέον ποιον και τι να πιστέψει στην τηλεόραση. Οι επαγγελματίες της τηλεοπτικής ενημέρωσης ανέκαθεν προτιμούσαν τον εύκολο και βολικό τρόπο να συλλέγουν ή να κατασκευάζουν ειδήσεις. Εξ ου και η ειδικότητα παραγωγός ειδήσεων».*Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρυφής κάμερας που χρησιμοποιείται σήμερα για «δημοσιογραφικούς» σκοπούς; «Κατ' αρχάς υπάρχει το λεγόμενο μάτι, δηλαδή η μικροκάμερα, η οποία παίρνει την εικόνα και τη στέλνει ασύρματα ή ενσύρματα σε κάποιο βίντεο καταγραφικό. Λέγεται μικρή, λόγω του μεγέθους του φακού και όσο πιο μικρή, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπισθεί. Η ενέργειά της παρέχεται από μια απλή εννιάβολτη μπαταρία που είναι ικανή να την τροφοδοτήσει 1-2 ώρες, ενώ με κάποιες συστοιχίες η διάρκειά της διπλασιάζεται. Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από την τιμή της και το ίδιο και ο ήχος της. Αμφότερα μεταφέρονται μέσω καλωδίων στην είσοδο της βιντεοκάμερας. Σημαντική είναι η επιλογή της βιντεοκάμερας, η οποία πρέπει εκτός από συνδέσεις εξόδου της εικόνας με την τηλεόραση να έχει και υποδοχές εισόδου, και μάλιστα αναλογικές. Ακολούθως αν κάποιος σου δείξει τη διαδικασία λειτουργίας μια έως δέκα φορές, αποκτάς δίπλωμα "κρυφοκαμεράκια" για ερευνητική εκπομπή. -Το θέμα είναι να επιλέξεις αν το όλο σύστημα θα το ενσωματώσεις σε τσάντα, τσαντάκι, μπανάνα, σακάκι, Walkman ή καπέλο. Σημασία έχει όταν είσαι τετ α τετ με τον στόχο σου η επένδυση της κάμερας να αποτελεί φυσιολογικό συμπλήρωμα της εμφάνισής σου. Μια φορά σε μια εκπομπή η μοναδική διαθέσιμη κρυφή χάλασε, οπότε πήρα τη σπιτίσια βιντεοκάμερα και την έβαλα σε ένα κουτί που βρήκα στα σκουπίδια. Ανοιξα μια τρύπα, στερέωσα το φακό στην τρύπα με ένα σφουγγάρι και σκέπασα την τρύπα με ένα ημιδιαφανές πλαστικό. Στη συνέχεια, για παραπλάνηση, κόλλησα κι ένα χαρτί στο κουτί για να φαίνεται δέμα προς αποστολή. Για να την ενεργοποιήσω, χωρίς καν να κοιτάζω, γύριζα τον διακόπτη on και πατούσα το κουμπί record. -Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ορίζει σε όσους έχουν ζητήσει άδεια να καταγράφουν, για πόσον καιρό μπορούν να διατηρήσουν τα αρχεία τους πριν τα καταστρέψουν. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι εκπομπές όταν ερευνούν ένα θέμα δεν το προβάλλουν αμέσως. Ετσι, ύστερα από τόσον καιρό τα "θύματα" πιθανότατα δεν θα παρακολουθήσουν την εκπομπή αλλά και θα έχουν ξεχάσει τα πρόσωπα των "τηλεπρακτόρων". Ακόμα και αν την παρακολουθήσουν, όμως, και δουν ότι αυτά που προβάλλονται είναι παραποιημένα και κατασκευασμένα, δεν θα μπορούν να αντιδράσουν, διότι ακόμα και αν διέθεταν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ύστερα από τόσους μήνες τα αρχεία έπρεπε να έχουν σβηστεί για να μην έχουν ποινικές συνέπειες».
Από: http://www.enet.gr/
Η ιστοσελίδα του Βασίλη Κουκορίνη βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.adena.gr/



Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ένας άνδρας είδε στο δρόμο πρώην συνέταιρό του, με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές και χωρίς να το σκεφτεί, έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε

Το απίστευτο περιστατικό κατέγραψε κάμερα ασφαλείας γειτονικής τράπεζας, μέρα μεσημέρι στην τουριστική περιοχή Τσεμπερλίτας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Δράστης και θύμα ήταν κάποτε συνέταιροι σε κοσμηματοπωλείο, αλλά είχαν οικονομικές διαφορές που ο πρώτος θέλησε να τις λύσει με βίαιο τρόπο.
Το θύμα σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο και ο δράστης στάθηκε για λίγο πάνω από το θύμα και έφυγε αργά. Κανείς από τους περαστικούς δεν αντέδρασε, απλώς απομακρύνθηκαν, λες και δεν συνέβη τίποτα.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ένας Ολλανδός τουρίστας φωτογράφισε τον δράστη και η Αστυνομία τον συνέλαβε λίγα μέτρα παρακάτω.

Από: Alphatv

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Από αύριο η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης καταρρίπτει και πάλι το πανελλήνιο ρεκόρ και διαμορφώνεται στο 1,24 ευρώ το λίτρο.

Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 10 δολάρια το βαρέλι.
Η μείωση αυτή δεν θα περάσει στα πρατήρια καυσίμων;

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πρώτα αγωγή, μετά έκκληση και τώρα εισαγγελική παρέμβαση ζητάει η ΔΕΗ για να λήξει η κατάληψη στον Άγιο Δημήτριο

Πρώτα αγωγή, μετά έκκληση και τώρα εισαγγελική παρέμβαση ζητάει η ΔΕΗ για να λήξει η κατάληψη στον Άγιο Δημήτριο
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. άσκησε στις 28 Μαΐου αγωγή
αγωγή κατά του "Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης" και εκπροσώπων αυτού, οι οποίοι κατά τις τελευταίες 18 ημέρες έχουν καταλάβει τους ταινιοδρόμους μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου.
Στις 30 Μαίου έκανε έκκληση προς τους καταληψίες να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και να σταματήσουν άμεσα την επιζήμια κατάληψη των ταινιοδρόμων.
Και σήμερα διαβάζουμε ότι θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για να λήξει η κατάληψη…

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Οι αυριανές διακοπές ρεύματος

Στην περιφέρεια οι διακοπές ρεύματος θα διαρκέσουν μισή ώρα. Την Δευτέρα η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να φθάσει τα 9.000 Mw, ενώ η προσφορά από την ΔΕΗ δεν ξεπερνά τα 8.200 Mw, δηλαδή θα λείψουν 800 Mw. Από την συνολική δυναμικότητα των 11.200 Mw θα χαθούν τις επόμενες ημέρες 1.500 Mw λόγω διακοπής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, 1.100 Mw από τις τρεις υπό κατάληψη μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και 400 Mw εισαγωγές από την Ιταλία που θα διακοπούν λόγω συντήρησης των υποθαλάσσιων καλωδίων. Δηλαδή τις επόμενες μέρες από το σύστημα θα χαθούν 3.000 Mw.
Στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγίου Δημητρίου καταναλώθηκαν 700.000 τόνοι λιγνίτη και απομένουν άλλοι 300.000 τόνοι, ενώ έχουν συσσωρευτεί και 120.000 τόνοι τέφρας, που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ όμως υποστηρίζουν, ότι ακόμα και σήμερα να λήξει η κατάληψη, ο σταθμός δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του καλοκαιριού.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

«Φωτιές» ανάβει στο ΠΑΣΟΚ o Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος προβλέπει και νέα εκλογική νίκη της ΝΔ, αν δεν επιτευχθεί συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι νικηφόρες» ήταν η απάντηση-σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επέμεινε στο προσκλητήριο συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προειδοποίησε την Κουμουνδούρου, ότι αν επιμείνει στην άρνηση, θα βρεθεί απομονωμένη. Με καχυποψία βλέπουν την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στον Αλέκο Αλαβάνο, που είχε χαρακτηρίσει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «κάθοδο στον Άδη» για το κόμμα του, είπε ότι «εμείς δεν κλείνουμε πόρτες. Όποιος αποκλείει, αυτοαποκλείεται». Ο κ.Πάγκαλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επανέφερε την πρόταση συνεργασίας, προειδοποιώντας ότι «επειδή για εμένα η παραμονή της Δεξιάς στην εξουσία είναι αποτρόπαιη εξέλιξη, λέω μήπως μπορούμε να προετοιμαστούμε από τώρα, ώστε να επιτύχουμε μια προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει μια αυτοτελή δυναμική. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και να ενισχυθεί σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι «για να γίνουν συνομιλίες, χρειάζονται δύο» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια πρόσκληση. Όσοι πιστοί προσέλθετε».
Η προοπτική της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε βραχνά για τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού αρκετά στελέχη και ανάμεσά τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται σαν να παρακαλά. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι πρώτο μέλημά μας η συζήτηση για τις συνεργασίες ή τι θα γίνει στις εκλογές. Στόχος είναι η νίκη και η αυτοδυναμία». Ο Πέτρος Ευθυμίου από την πλευρά του σχολίασε, ότι «είναι στο χέρι των άλλων δυνάμεων να αποδεχθούν την πρόσκληση συνεργασίας», ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υποστηρίζουν ότι το προσκλητήριο συνεργασίας πρέπει να έχει διαφορετικό παραλήπτη. Ο πρώην βουλευτής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το προσκλητήριο είναι στο λαό και εκεί πρέπει να κατέβουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προβλέπει πολιτικές εξελίξεις, αν αποδειχθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός «εάν αποδειχθεί ότι χρηματίστηκαν πολιτικοί, τότε πρέπει να τιμωρηθούν. Τότε, θα έχουμε πολύ σοβαρές συνέπειες για το πολιτικό σύστημα και για τα κόμματα». Τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις στο κόμμα του για το θέμα των συνεργασιών.

Από: Alphatv

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Mωρό που γεννήθηκε στο Ντάργουϊν της Αυστραλίας, αναπτύχθηκε μέσα στις ωοθήκες και όχι στη μήτρα!

Παιδί - θαύμα χαρακτηρίζουν οι γιατροί ένα μωρό που γεννήθηκε στο Ντάργουϊν της Αυστραλίας, καθώς το έμβρυο αναπτύχθηκε μέσα στις ωοθήκες και όχι στη μήτρα.
Οι γιατροί σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα παιδί γεννιέται από αυτού του είδους την εγκυμοσύνη, καθώς σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το έμβρυο αναπτύσσεται στις ωοθήκες, διακόπτεται αμέσως η κύηση.
Η μαμή που βοήθησε στη γέννα δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι, όταν κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής στην 34χρονη μητέρα είδαν πού βρισκόταν το μωρό.

Από: http://www.madata.gr/


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Από 2.200 blogs που λειτουργούσαν τον Ιανουάριο του 2007, έφτασαν τις 28.000 το Δεκέμβριο.

Από 2.200 blogs που λειτουργούσαν τον Ιανουάριο του 2007, έφτασαν τις 28.000 το Δεκέμβριο (πηγή: http://www.sync.gr/) και πλέον – σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα – έχουν ξεπεράσει τις τριάντα χιλιάδες…


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την πρώτη αυθόρμητη κίνηση των bloggers, στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβινού

Δώδεκα μήνες μετά, οι bloggers κρατούν το μήνυμα της Αμαλίας επίκαιρο: «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...».
Έτσι και σήμερα σε πολλά blogs γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια.
«Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ολλανδία, δύο χώρες οι οποίες ανήκουν αμφότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να έχουν τόσο διαφορετικό σύστημα Υγείας», αναρωτιέται η Sandra Feitsma. Η –δικαίως– απορημένη Ολλανδέζα είναι μία από τους 780 (και κάτι) χρήστες του Διαδικτύου –διάφορων εθνικοτήτων– η οποία έχει υπογράψει την «αίτηση για την υγεία» (http://www.gopetition.com/online/12922.html), στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου. Της τριαντάχρονης κοπέλας, που μέσα από το blog της (fakelaki.blogspot.com, τα κείμενα του οποίου βρίσκονται πλέον και στο amalia2007.blogspot.com) στηλίτευσε μια συνηθισμένη –δυστυχώς– πρακτική των γιατρών, το «φακελάκι», δημοσιοποιώντας τη συγκλονιστική περιπέτειά της (θυμίζουμε ότι έπασχε από καρκίνο, η διάγνωση του οποίου άργησε πολύ), με τη θλιβερή κατάληξη.
Η αίτηση αυτή είναι μια από τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων bloggers εν όψει της 1ης Ιουνίου, της ημέρας που «επίσημα» αποκαλείται στα ελληνικά διαδικτυακά fora, blogs, καθώς και σε παντός είδους ιστοσελίδες «ημέρα της Αμαλίας».

Στο amaliasday.blogspot.com, το blog που δημιουργήθηκε στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου έχει αναρτηθεί ένα καταγγελτικό κείμενο. Εγκαλεί το ΕΣΥ και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναλγησία τους, ενώ παράλληλα προτρέπει τους πολίτες –και όχι μόνο τους bloggers φυσικά– στη δράση. Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς; Με το να υπογράψει την αίτηση, να στείλει sms προωθώντας ουσιαστικά την αίτηση, να αναρτήσει το κείμενο του amaliasday.blogspot.com στην ιστοσελίδα ή στο blog του (εάν διαθέτει) και, κυρίως, με το να λάβει μέρος σε εθελοντική αιμοδοσία –στο πλησιέστερό του νοσοκομείο– την πρώτη Ιουνίου. Μια ακόμη πρωτότυπη και άκρως καλοδεχούμενη κίνηση αποτελεί η αφιερωμένη στη μνήμη της blogger έκθεση «Φαρμακολαγνεία» στην Eco Art Gallery (Λεμπέση 3, Μακρυγιάννη), που πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της ένα χρόνο και μία μέρα μετά το θάνατο της Αμαλίας – δηλαδή στις 26 Μαΐου– και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου.
Ενα χρόνο μετά το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου λοιπόν, η ερώτηση παραμένει η εξής: άξιζε τον κόπο η όλη περσινή προσπάθεια, έτσι ώστε να επαναληφθεί; Αλλωστε, η αίτηση που «τρέχει» από πέρσι έχει κατορθώσει να συμπληρώσει σχετικά λίγες υπογραφές. Τα προβλήματα στο ελληνικό σύστημα Υγείας μοιάζουν να… παραμένουν σταθερά στη θέση τους και όσο για την πολιτική ηγεσία του τόπου, μάλλον αγνοεί το θέμα (με εξαίρεση κατάθεσης του blog της ίδιας της Αμαλίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή, το καλοκαίρι του 2007). Κι όμως, η υπόθεση αυτή κατέστησε γνωστά στην Ελλάδα τα blogs και μάλιστα ταυτόχρονα με το «κίνημα» του διαδικτυακού ακτιβισμού. Δεν είναι και λίγο… Ενώ η λέξη blog και οι ποικίλες εννοιολογικές σημασίες της ήταν σχετικά γνωστές στο δυτικό Διαδίκτυο ήδη από το 1999, στην Ελλάδα έγιναν πασίγνωστες το Μάιο του 2007 με το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του γνωστού πλέον blog της «γενιάς των 700 ευρώ» το Μάρτιο, καθώς και αυτή του Sync, που συγκεντρώνει blogs και podcasts, τον Απρίλιο. Κατόπιν, οι φωτιές στην Πάρνηθα έδωσαν άλλη μια ώθηση σε αυτό που πλέον ονομαζόταν «κίνημα» των bloggers. Τόσο στις 8 Ιουλίου όσο και στις 29 Αυγούστου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν οργανωθεί από ιστολόγους, και οι οποίες είχαν πολυπληθή προσέλευση, οδήγησαν σε νέα άνθηση του χώρου.
Από 2.200 blogs που λειτουργούσαν τον Ιανουάριο του 2007, έφτασαν τις 28.000 το Δεκέμβριο (πηγή: http://www.sync.gr/). Και ενώ πλέον –σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα– έχουν ξεπεράσει τις τριάντα χιλιάδες, το τριήμερο 30/5 – 1/6 διοργανώνεται στην Ιο το δεύτερο Greek Blogger Camp, που στόχο έχει τόσο το να γνωριστούν τα μέλη της μπλογκόσφαιρας μεταξύ τους όσο και το να ανταλλάξουν πληροφορίες. Το διοργανώνει και πάλι ο Στέφανος Κωφόπουλος, ο διαδικτυακός Titanas του http://www.pestaola.gr/.
πηγη: e-tipos
σχετικά: "Εφυγε" η Αμαλία Καλυβινού που εξιστόρησε στο blog της την τραγική περιπέτειά της με τον καρκίνο
Ημέρα Αμαλίας: «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»
Το όνομα της Αμαλίας Καλυβίνου κυριάρχησε εχθές το διαδίκτυο
Οι τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις της Αμαλίας

Από: http://www.madata.gr/


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

«Εκτροχιάστηκαν» οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Παρέμβαση ΕΕ για να γίνουν ξανά εκλογές στις περιοχές όπου διακόπηκαν .

«Εμφύλιος» με έναν τουλάχιστον νεκρό και πολλούς τραυματίες σε επεισόδια και ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία.
Βία και νοθεία με εκφοβισμούς ψηφοφόρων.
Λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών στην ΠΓΔΜ η ΕΕ έκανε παρέμβαση για να γίνουν ξανά εκλογές στις περιοχές όπου διακόπηκαν λόγω των επεισοδίων.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κάτοικοι Αγίου Δημητρίου Κοζάνης: “Η ΔΕΗ έκανε κατάληψη στη ζωή μας!”

Το χώμα πάνω στο οποίο στήθηκε το πρόχειρο αντίσκηνο των καταληψιών έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον 64χρονο Σάββα Θαραλέο, ο οποίος είπε: “Εδώ που είμαστε τώρα ήταν το χωράφι μου. Δέκα στρέμματα που βρήκα από τον πατέρα μου μου τα πήραν το 1986 για λίγα ψίχουλα. Τουλάχιστον να πάρουν όλο τον άνεργο κόσμο στη δουλειά. Εγώ έχω δύο γιους, τον έναν τον έστειλα στην Αυστραλία μετανάστη, ο άλλος είναι άνεργος”. Ο κ. Θαραλέος πρόσθεσε: “Ζούμε σε σεληνιακό τοπίο. Το πρωί βρίσκουμε στα μπαλκόνια μας ένα δάχτυλο τέφρα. Μέχρι το 1981, που δεν δούλευε αυτό το εργοστάσιο, δεν ξέραμε τι θα πει καρκίνος. Από τότε που ξεκίνησε έχουμε δύο τρεις θανάτους το χρόνο. Από τα δεκατρία εγγόνια που έχω, τα περισσότερα έχουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, ρινίτιδες και τσούξιμο στα μάτια”. Στο ερώτημα αν υπάρχουν επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη νοσηρότητα από τη ρύπανση, ο συνομιλητής μας απάντησε: “Ας έρθουν, να τους δείξουμε όλοι τα οξυγόνα, τα σπρέι και τα φάρμακα που έχουμε στα σπίτια μας”.

Περισσότερα: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=18379


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Στην Ξάνθη δεν υπάρχει ουσιαστικά ΕΚΑΒ

Μήνυμα αναγνώστη
...........
Διάβασα το κείμενό σας Δείτε για τις περιοχές της χώρας που δεν πρέπει να αρρωστήσετε!
Θέλω να αναφέρω ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχει ουσιαστικά ΕΚΑΒ.
Δηλαδή, υπάρχει ασθενοφόρο αλλά χωρίς γιατρό για παροχή πρώτων βοηθειών στον ασθενή ο οποίος μετεφέρεται.
Είμαστε στο έλεος του Θεού.


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ένα εσωτερικό έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισήμως «δεν υπήρξε ποτέ», δημιουργεί ένα γκρίζο τοπίο στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Μήνυμα αναγνώστη
..................

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, «ομιχλώδεις» για την ώρα πληροφορίες, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φρουροί σε φυλάκια της περιοχής των Κήπων είδαν ξαφνικά μια ημέρα να κυματίζει η τουρκική σημαία σε μικρές βραχονησίδες, που βρίσκονται στον Έβρο πλησίον του σταθμού των Κήπων. Ως όφειλαν ενημέρωσαν αμέσως τη Μεραρχία τους και εκείνη με τη σειρά της διαβίβασε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας επί της ουσίας οδηγίες χειρισμού του θέματος. Σύμφωνα πάλι με τις υπάρχουσες «ομιχλώδεις πληροφορίες», το συγκεκριμένο πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε, ύστερα από πολιτική εντολή, με την «οδηγία» να μην εξακολουθήσει η ενασχόληση με το θέμα, διότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς».

Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με την ελληνική πλευρά να μη θέλει -ούτε να μπορεί- να ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην του θέματος της ΠΓΔΜ.Το «μέσον του ποταμού»Οι κατά τα άλλα «αθώες» μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του Έβρου και το «καθεστώς ιδιοκτησίας τους» αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα (με την εξαίρεση των Δωδεκανήσων).Για μια τέτοια εργασία, ως αρχικό σημείο καθορισμού των συνόρων λαμβάνεται «το μέσον του ποταμού Έβρου». Είναι προφανές ότι το μέσον του ποταμού καθορίζεται και από τις μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού και το «εύρος» του μέσου εξαρτάται και αυτό από τις μικρές βραχονησίδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σ' αυτό το «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στον Έβρο.Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν όντως οι τρεις μικρές βραχονησίδες στην περιοχή των Κήπων ανήκουν αποδεδειγμένα στην Τουρκία ή το «φαινόμενο» που παρατήρησε η Μεραρχία στον Έβρο είναι αποτέλεσμα τουρκικής μονομερούς πράξης, χωρίς την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. *

Από: http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=38970168

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

"Όλα τα λεφτά σου πίσω αν η Ελλάδα πάρει το κύπελλο"

"Όλα τα λεφτά σου πίσω αν η Ελλάδα πάρει το κύπελλο"
Αγόρασε οποιαδήποτε τηλεόραση από 2.6.2008 έως 7.6.2008 και εάν η Ελλάδα κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης, σου επιστρέφουμε όλη την αξία αγοράς της τηλεόρασης.



Πρόκειται για διαφημιστικό μήνυμα αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.
Και αναρωτιόμαστε:
Εννοούν...
Αν η Ελλάδα πάρει το κύπελλο... "τρύπα μας τη μύτη"
ή
το πάνε για... πτώχευση;

Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Επιχείρηση "Χελιδονοφωλιές" - Η καταστροφή μιας χελιδονοφωλιάς, όταν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χώρος, δεν είναι μονόδρομος.

Ο κ. Γιάννης Βυρίνης, ιδιοκτήτης κτηρίου στον Άλιμο (εταιρία ΤLV LUCE), απευθύνθηκε στην ΑΝΙΜΑ γιατί έπρεπε να κλείσει άμεσα τον ημιυπαίθριο χώρο, όπου βρίσκονταν δύο χελιδονοφωλιές με κάμποσα μικρά η καθεμία. Τα μέλη της ΑΝΙΜΑ μετέφεραν τους νεοσσούς σε νέες τεχνητές φωλιές που προμήθευσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και, μετά από κάποιες ώρες αγωνίας, κατά τις οποίες οι γονείς συνέχιζαν να επισκέπτονται τις γκρεμισμένες, παλιές φωλιές, η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.
www.wild-anima.gr
Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

347 εξαφανίσεις παιδιών το 2007 – Σχεδόν ένα παιδί την ημέρα εξαφανίζεται στην Ελλάδα αλλά από αυτά έχουν βρεθεί τα 325, ενώ 22 αναζητούνται ακόμα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Την ακύρωση της απόφασης που αναστέλλει τη λειτουργία της ζητάει από το ΣτΕ η εταιρεία που εισήγαγε το επικίνδυνο ηλιέλαιο στην Ελλάδα

Στο ΣτΕ προσέφυγε η «ΜΑΝΟΣ Α.Ε.» ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης αλλά και αυτή του ΕΦΕΤ με τις οποίες ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία τμήματός της το οποίο προμηθεύτηκε και επεξεργάστηκε το επιμολυσμένο ηλιέλαιο ουκρανικής παραγωγής.

Type rest of the post here

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Συμφωνώ για όσα λέτε για τα "παπαγαλάκια" που περνάνε στα πανεπιστήμια, αλλά ψάχνοντας για υπεύθυνους κοιτάξτε παρακαλώ πρώτα στο καθρέφτη

Μήνυμα αναγνώστη

......
Συνολικά οι δημοσιογράφοι εννοώ, όχι εσείς προσωπικά.
Μόλις μπουν θέματα που απαιτούν ίχνη κριτικής ικανότητας ξεσηκώνεστε και ξεσηκώνετε τον κόσμο μιλώντας για θέματα εκτός ύλης κλπ.
Ακλόνητο επιχείρημα στον ταλαίπωρο εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας: "Σε ποια σελίδα του βιβλίου βρίσκεται η απάντηση;"
Αναρωτηθείτε γιατί χρησιμοποιήσατε για παράδειγμα το μάθημα της Ιστορίας και όχι τα Μαθηματικά;
Στα μαθηματικά δεν αρκεί να είναι κανείς «παπαγαλάκι». Η εξήγηση: Τα θέματα των μαθηματικών δεν τα καταλαβαίνουν οι δημοσιογράφοι...
StudioA-Blog: Ούτε και οι ξανθιές... (φωτογραφία)

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...