Ειδήσεις

12 Ιαν 2009

Δελτίο Τύπου: Σχέδιο Μπερίσα Καταπάτησης Περιουσιών των Ομογενών

Μήνυμα αναγνώστη

.........
Aθήνα, 12η Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχέδιο Μπερίσσα Καταπάτησης Περιουσιών των Ομογενών,
η Εθνική μας Κάθαρση και η Ευρωπαϊκή Πορεία της Αλβανίας

Η Κυβέρνηση Μπερίσσα αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, καταπατώντας θεμελιώδη περουσιακά και μειονοτικά δικαιώματα αλλά και βασικές αρχές του δικαίου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 9/1, στην Κακομαία (επαρχία Χειμάρρας, στο Ιόνιο Πέλαγος) έγινε έφοδος από περίπου 200 άνδρες των ειδικών σωμάτων της Αλβανικής αστυνομίας η οποία σκόπευσε να υποστηρίξει την ιδιωτική εταιρεία Riviera Sh.P.K. να καταπατήσει βίαια περιουσίες ομογενών. Κατά την έφοδο προκλήθηκαν συμπλοκές, υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις 14 ομογενών.
………..
Συνεχίζεται…

Πρόκειται για μία έκταση 700 στρεμμάτων, οι τίτλοι ιδιοκτησίας των οποίων ανήκαν σε κατοίκους του χωριού Νίβιτσα μέχρι το 1945 αλλά αφαιρέθηκαν από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Μετά το 1990 και την πτώση του καθεστώτος, η γη δεν επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της Αλβανίας παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι κατέχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Η Κυβέρνηση Μπερίσσα, αγνοώντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών εκμίσθωσε στην εταιρεία Riviera για 99 χρόνια την παραπάνω έκταση, καίτοι οι εφέσεις των ιδιοκτητών δεν έχουν εκδικασθεί. Ως κύριος μέτοχος της Riviera φέρεται ένας Dritan Çelaj, αλλά πηγές στα Τίρανα συνδέουν μέλη της οικογένειας Μπερίσσα με την εν λόγω εταιρεία.

Τα παραπάνω γεγονότα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μεμονωμένη διαφορά μεταξύ πολιτών μίας κοινότητας και ενός άρπαγα ηγέτη εάν δεν υπήρχαν, (α) η προϊστορία διώξεων της Ελληνικής μειονότητας (ο Μπερίσσα είχε φυλακίσει την ηγεσία της το 1994), και (β) ένα «σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης» που κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό νομιμοποιεί την εθνική κάθαρση.

Συγκεκριμένα το Albanian Southern Coast Development Plan (= το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Αλβανικής Νοτίας Ακτής) έχει συνταχθεί υπό την καθοδήγηση διεθνών φορέων όπως την Διεθνή Τράπεζα και συμπεριλαμβάνει τον τουρισμό ως κύριο άξονα ανάπτυξης.

Έτσι με την κάλυψη διεθνών φορέων ο Μπερίσσα έχει στοχοποιήσει τις περιουσίες της Ελληνικής μειονότητας της «Νοτίας Ακτής», δηλ. από την Χειμάρρα μέχρι τους Αγίους Σαράντα.

Βάσει του παραπάνω πλαισίου η καταπάτηση των περιουσιών της Κακομαίας είναι μόνο η αρχή μίας εκστρατείας απαλλοτριώσεων που σκοπεύουν στην εξάλειψη της οικονομικής βάσης του Ελληνικού στοιχείου.

Αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η Αλβανική Κυβέρνηση προωθεί την τελική της ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν ευθέτω χρόνω, και χρειάζεται την συγκατάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, και όταν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί υπήκοοι κερδίζουν τα προς το ζην στην χώρα μας.

Με όλο τον σεβασμό ζητούμε από την Βουλή των Ελλήνων να αναβληθεί η συνεδρίαση που έχει προγραμματισθεί την 14/1 «επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφ’ ενός, και της Δημοκρατίας της Αλβανίας αφ’ ετέρου, μετά του Πρωτοκόλλου Διόρθωσης αυτής».

Η αναβολή αυτή θα περάσει το μήνυμα στον κο. Μπερίσσα ότι εάν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ωφείλει να σέβεται τις βασικές της αξίες και αρχές.

Την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 5 μ.μ. η Ένωση Χειμαρριωτών, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να ενημερωθούν οι Έλληνες βουλευτές καθώς και η κοινή γνώμη για την τεράστια αδικία που συντελείται από το αλβανικό κράτος εις βάρως Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο την ώρα που στο ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητάται η κύρωση της συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε.




Για την Ένωση Χειμαρριωτών,



Μπελέρης Φρέντης Διονύσιος

Πρόεδρος


Κούτουλας Σπύρος

Γενικός Γραμματέας