Ειδήσεις

16 Φεβ 2009

Σεμινάριο θεατρικής παιδείας

Μήνυμα αναγνώστη

....
Το Γραφείο Αχαΐας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στην Πάτρα επιμορφωτικό σεμινάριο θεατρικής παιδείας διάρκειας 45 διδακτικών ωρών με θέμα:

«Από το κείμενο στο δρώμενο»
Πάτρα, 7 – 22 Μαρτίου 2009
Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών, Φωκαίας 26,Πλατεία Ελευθερίας, Πάτρα
…………
Συνεχίζεται…

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τη δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων από σχολικά βιβλία, καθώς και με τη δραματοποίηση επιλεγμένων κειμένων ενός συγγραφέα.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνικές που αναδεικνύουν τη θεατρικότητα του λογοτεχνικού κειμένου και η διερεύνηση των δρόμων μέσα από τους οποίους το κείμενο αποκτά θεατρική μορφή.


Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς και εμψυχωτές θεατρικών ομάδων που εργάζονται σε σχολεία.


Το σεμινάριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το λογοτεχνικό κείμενο μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές, μέσα από τη συνεργασία τους με τρεις εμψυχωτές: τον Martin Scharnhorst, σκηνοθέτη θεάτρου, την Κλειώ Φανουράκη, θεατρολόγο, θεατροπαιδαγωγό, διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, δραματουργό, ηθοποιό.



Ωρολόγιο Πρόγραμμα
Σάββατο 7/3/2009
09.45-10.00
Προσέλευση-εγγραφές

Σάββατο 7/3/2009 (M. Scharnhorst)
Κυριακή 8/3/2009 (M. Scharnhorst)

10.00-13.30
Εργαστήριο
13.30-14.30
Μεσημεριανή διακοπή
14.30-17.00
Εργαστήριο


Σάββατο 14/3/2009 (Κ. Φανουράκη)
Κυριακή 15/3/2009 (Κ.Φανουράκη)
10.00-13.30
Εργαστήριο
13.30-14.30
Μεσημεριανή διακοπή
14.30-17.00
Εργαστήριο


Σάββατο 21 /3/2009 (Τ. Κακουδάκη)
Κυριακή 22/3/2009 (Τ. Κακουδάκη)
10.00-13.30
Εργαστήριο
13.30-14.30
Μεσημεριανή διακοπή
14.30-17.00
Εργαστήριο

Σύντομη ενημέρωση, παραλαβή βεβαιώσεων, λήξη

























*Ένα τέταρτο πριν από την έναρξη των πρωινών και απογευματινών εργαστηρίων θα προσφέρεται καφές.



Σημαντικές παρατηρήσεις


- Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να αναγράψουν απαραιτήτως και με ευανάγνωστα γράμματα την ταχυδρομική ή/και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση για να τους αποσταλούν εγκαίρως τα κείμενα στα οποία θα βασιστεί το πρώτο εργαστήριο (7,8/3/2009 - Martin Scharnhorst). Τα υπόλοιπα κείμενα θα περιέχονται στο φάκελο που θα παραλάβουν κατά την προσέλευσή τους.


- Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.



Χώρος: Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών, Φωκαίας 26, Πλατεία Ελευθερίας, Πάτρα



Κόστος: 150 € (μη μέλη) και 120 € (για φοιτητές και μέλη του Δικτύου με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2009). Στο κόστος περιλαμβάνονται τα δίδακτρα, ο φάκελος με υλικό του σεμιναρίου και η προσφορά καφέ/αναψυκτικού πριν την έναρξη των εργαστηρίων.




Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι, αφού τηλεφωνήσουν για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν θέσεις, θα πρέπει να καταθέσουν ονομαστικά το ποσό στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης (που θα βρείτε παρακάτω) στο fax 2610 421080 μαζί με τη φωτοτυπία από την ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ κατάθεση.




ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Διονυσία Ασπρογέρακα, συντονίστρια γραφείου Αχαΐας Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γιούλη Δούβου, μέλος του συντονιστικού του Γραφείου Αχαΐας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ζωή Λυμπεροπούλου, μέλος του συντονιστικού του Γραφείου Αχαΐας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες και δική σας εξυπηρέτηση παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλ 2106541600,6937095769 (Τετάρτη-Παρασκευή/11.00-18.00), 2610342991, 6972267716 (απογευματινές ώρες),2610422080 (απογευματινές ώρες, εκτός Παρασκευής).



Ευχαριστούμε θερμά τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών για την παραχώρηση του φιλόξενου χώρου του.




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


«Μεταμορφώσεις του ατομικού και κοινωνικού εαυτού»


Martin Scharnhorst, σκηνοθέτης θεάτρου


Το βιωματικό αυτό εργαστήριο έχει ως κεντρικό θέμα την αναζήτηση της ατομικής και κοινωνικής ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου με αφορμή λογοτεχνικά κείμενα που κινούνται γύρω από αυτή τη θεματική. Τα κείμενα που θα χρησιμοποιηθούν είναι «Ο σκαν τζόχερος» του Ε.Χ.Γονατά (ΚΝΛ, Β Γυμνασίου) σε συνδυασμό με αποσπάσματα από το πρώτο κεφάλαιο της «Μεταμόρφωσης» του Φ. Κάφκα. Θα μελετήσουμε βασικές αρχές της δραματοποίησης ενός λογοτεχνικού κειμένου με βάση τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη δομή υποκριτικής και τα παιχνίδια status (μέθοδος Keith Johnstone). Διερευνώντας την έννοια του ατομικού και κοινωνικού status, θα ανακαλύψουμε σταδιακά εικόνες του εαυτού και της κοινωνίας που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα της καθημερινής ύπαρξης,ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούμε με βασικούς κανόνες που αφορούν τη δραματουργία και τη σκηνική σύνθεση. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν είναι απαραίτητες ιδιαίτερες γνώσεις. Αναμένεται όμως διάθεση για σωματική έκφραση και ομαδική δημιουργία. Το εργαστήριο θα γίνει στα ελληνικά.



«Από τη θεατρική στη σχολική «σκηνή» και αντίστροφα…»


Κλειώ Φανουράκη, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών



Ένα βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που θέλουν να εστιάσουν, πέρα από τις ατομικές γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο του θεάτρου στην εκπαίδευση, στους πιθανούς σχεδιασμούς μαθημάτων μέσω του θεάτρου, με άξονα την εμπειρία της συγκεκριμένης ομάδας και τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις. Ο κύκλος του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή του θεάτρου στη σχολική τάξη, τη σχολική θεατρική σκηνή και την αλληλεπίδρασή τους με τη θεατρική σκηνή εν γένει. Προϋπόθεση: χιούμορ, διάθεση για παιχνίδι και αλλαγές ‘ρόλων’.



«Η δραματουργία της φαντασίας. Με αφορμή τον Τζάνι Ροντάρι»


Τζωρτζίνα Κακουδάκη, δραματουργός- ηθοποιός


Το βιωματικό εργαστήριο έχει στόχο να αναδείξει το λογοτεχνικό κείμενο ως παραστασιακό υλικό, αξιοποιώντας τη φαντασία και τις δραματουργικές δυνατότητες της σκηνής. Με αφορμή τις μικρές ιστορίες «Το κοριτσάκι με τα χρυσά μαλλιά», «Κούκλα με μπαταρία», «Η παγίδα του χρόνου» του συγγραφέα της «Γραμματικής της φαντασίας» Τζάνι Ροντάρι, θα αξιοποιήσουμε, μέσα από διάφορες τεχνικές εμψύχωσης, τους μηχανισμούς που κινούν την επινόηση, την «πρώτη ύλη», τις ιδέες και ευκαιρίες για φανταστικούς στοχασμούς, τονίζοντας τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας. Στόχος μας θα είναι να αναγνωρίσουμε το πώς η φαντασία και οι κανόνες της δραματουργίας μπορούν να γίνουν προσιτοί σε όλους και πώς θα μπορέσουμε να συνθέσουμε μια σκηνική δράση ή παράσταση με τα εργαλεία της φαντασίας μας και των λογοτεχνικών κειμένων που έχουμε αγαπήσει μέσα και έξω από τη τάξη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ




O Martin Scharnhorst γεννήθηκε στη Γερμανία το 1965. Σπούδασε Θεατρολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από το 1987 ως το 1992 συνεργάστηκε ως δραματολόγος με το Volkstheater της Βιέννης, όπου έκανε και τις πρώτες του σκηνοθεσίες, το θίασο Gruppe 80, το Εnsemble Theater και το Φεστιβάλ της Βιέννης. To 1991 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης και δραματολόγος με το Theater der Jugend της Βιέννης και το 1992 ως σκηνοθέτης και βοηθός της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Staatliches Schauspielhaus της Λειψίας. Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε διάφορα θέατρα του γερμανόφωνου χώρου όπως: Künstlerhaustheater Βιέννης, Schlosstheater Weitra/Waldviertler Hoftheater, Theater Spielraum στη Βιέννη, Kammeroper της Βιέννης, Sommerfestspiele του Στοκεράου, Theater der Landeshauptstadt St. Pölten, Κonzertdirektion Landgraf Tourneetheater ect. Το 2002 εγκαθίσταται στην Ελλάδα και το 2004 σκηνοθετεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΔΟΥ την παράσταση «το οδοιπορικό των μυρμηγκιών». Έχει σκηνοθετήσει την ταινία «mediation» (2001) και το ντοκιμαντέρ «οικοδομικοί λίθοι της ζωής» (2004) για το δήμο της Βιέννης.


Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού του ίδιου τμήματος και υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στο τριετές εργαστήριο του θεάτρου «Στοά» και πλήθος σεμιναρίων θεατρικής αγωγής. Έχει υπάρξει υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004), υπεύθυνη των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένδυμα Θεάτρου», σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και συνεργάτιδα της Θερινής Ακαδημίας Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε «Διδακτική του Θεάτρου- Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2003-2007) και «Εμψύχωση Θεατρικής Κούκλας για το Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος 2007-2008). Διδάσκει Ιστορία/Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εμπρός- Εργαστήριο, στην Ακαδημία Τεχνών Ακμή, τη Σχολή «Στούντιο Πράξη Επτά» και στο Ωδείο Αθηνών και Θεατρική Αγωγή στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα, καθώς και Θεατρική Εμψύχωση σε δημόσια ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (Μαιρηβή, Επί Δράσει) και σε εργαστήρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει διευθύνει θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θεάτρου στα Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό κ.ά. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» για τη Δημόσια Εκπαίδευση Ενηλίκων, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1993. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού από το 2000 και εξής.



Η Κλειώ Φανουράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Ηull (Master of Arts) στο αντικείμενο «Θέατρο και Σύγχρονη Πρακτική» και της Δραματικής Σχολής Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια θεατρικής πρακτικής, αγωγής και οργάνωσης. Στο φεστιβάλ March Hares στο Πανεπιστήμιο του Ηull παρουσίασε το κείμενο του Μπέκετ Οld Earth και απόσπασμα από τον Άμλετ σε live, video και sound performance projects. Στο ενδέκατο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Sibiu παρουσίασε το 30λεπτο video-performance From Yorkshire to Crete. Έχει διδάξει στο Θέατρο των Αλλαγών αυτοσχεδιασμό και σκηνοθεσία («Δημιουργία παράστασης-Performing Athens»). Συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής στην τηλεοπτική σειρά "Τα Παιδιά της Νιόβης" σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας 1770-1843. Δραματοποίησε το παραμύθι της Μάρως Θεοδωράκη "Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι" καθώς και μια βιογραφία της Ωραίας Ελένης μέσα από έργα Κρητών ποιητών (Η Ελένη στην Κρήτη, επιμέλεια Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Τόνια Μαρμαρέλη). Συμμετείχε ως casting manager στο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη "Νίκος Καζαντζάκης" και στο ντοκιμαντέρ των Νίκο Νταγιαντά και Christian Bauer "Τα μυστικά του Λαβυρίνθου". Έχει διδάξει το μάθημα της Θεατρικής Παιδείας στα ΚΕΕ Ηρακλείου. Διδάσκει το μάθημα «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.




(ακολουθεί το έντυπο της αίτησης)

òΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ



Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ


(ΚΕΦΑΛΑΙΑ)

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ……………………………………………………………………………………………………

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΙΔΙΟΤΗΤΑ ………………………………………………………………………………………….

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ……………………………………………………………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ……………………………………………………………………………………………..

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ……………………………………………………………………………………………

ΠΟΛΗ, ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ…………………………………………………………………………………………….

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…………………………………………………………………………………….

Ε-MAIL (με κεφαλαία γράμματα)
……………………………………………………………………………………………………………………
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ …………………………………………





Παρακαλώ να δεχτείτε την αίτησή μου να παρακολουθήσω το επιμορφωτικό σεμινάριο «Από το κείμενο στο δρώμενο», που θα γίνει στην Πάτρα από το Σάββατο 7 Μαρτίου ως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009.



Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



1) Πρώτα ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στα παρακάτω τηλέφωνα: 2106541600,6937095769 (Τετάρτη-Παρασκευή 11.00-18.00), 2610342991, 6972267716 (απογευματινές ώρες), 2610422080 (απογευματινές ώρες, εκτός Παρασκευής)



2) Έπειτα καταθέστε ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 το ποσό:




Α) 120 € (για φοιτητές και μέλη του Δικτύου με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2009)


Β) 150 €


(κυκλώστε το ποσό που καταθέσατε)



3) Τέλος ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ FAX 2610 421080 μαζί με τη φωτοτυπία της απόδειξης από την ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ κατάθεση.



Θα σας δοθεί απόδειξη κατά την προσέλευσή σας στο σεμινάριο.


Επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο σε περίπτωση ματαίωσης του σεμιναρίου.



Δηλώνω ότι γνωρίζω ότι εγγραφές γίνονται στην έναρξη του σεμιναρίου μόνον αν υπάρχουν κενές θέσεις.




Ημερομηνία ……………………………………………



Υπογραφή……………………………………………