Ειδήσεις

16 Μαρ 2009

Χάος με την ΕΛ.ΑΣ. – Η ανασφάλεια του πολίτη χτυπάει «κόκκινο» - Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;

Γράφει ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
Ειδικός στα θέματα Τρομοκρατίας – Διεθνούς Ασφάλειας και Ασύμμετρων Απειλών
......
Η κατάσταση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τραγική. Ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής, η ΕΛ.ΑΣ. είναι «εκτός τόπου και χρόνου», (δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω χειρότερες εκφράσεις), το έγκλημα σε καθημερινή βάση ποικίλει και αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο, οι «νέο-τρομοκράτες» χτυπούν με όλα τα μέσα (όπως με θεωρητικολογικές θέσεις στα ΜΜΕ για την οικονομία, μέχρι παγιδευμένα αυτοκίνητα), ενώ τα χειρότερα (που δεν έχουμε δει ακόμα), έρχονται…
……
Συνεχίζεται…

Πριν την οποιαδήποτε τοποθέτηση ή προτάσεις (αν και για να υλοποιηθούν κάποιες ιδέες απαιτείται να υπάρχει και το σχετικό επίπεδο σε αυτούς που θα κληθούν να υλοποιήσουν, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει), είναι αναγκαίο να καταγράψουμε ορισμένες επισημάνσεις:


· Η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι Αστυνομία του 21ου αιώνα. Είναι στατική, ανευέλικτη, αδύναμη, ανεκπαίδευτη και δυστυχώς (εφ’ όλων των καταστάσεων), κινείται ρουσφετολογικά και κομματικά.

· Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να διατηρείται από μία παραπαίουσα Πολιτεία (με χρόνο ζωής στη διακυβέρνηση του τόπου), λίγους μήνες ο ίδιος Α/ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή, στο πρόσωπό του επιβραβεύονται οι «μεγάλες επιτυχίες» της ΕΛ.ΑΣ. στα «Δεκεμβριανά του 2008». Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι ο προηγούμενος Αττικάρχης έγινε Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φαίνεται ότι κάποιοι πολιτικοί θεωρούν το έργο «ως επιτυχές και όχι συνταγή για καταστροφή».

· Η ΕΛ.ΑΣ. αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη, ακόμα και στις «πιο καλά φυλασσόμενες» περιοχές του Λεκανοπεδίου (Θου Κύριε!). Υστερεί καθολικά σε διαχείριση πληροφοριών, «πάσχει» από GROUP THINK (θα τους συστήσω να διαβάσουν το βιβλίο του JARVIS), δεν έχει ιδέα περί CRISIS MANAGEMENT (ιδιαίτερα των σύγχρονων μεθόδων), ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης η κατάσταση είναι επιεικώς τριτοκοσμική. Πιθανότατα οι επικεφαλής να αισθάνονται ικανοποιημένοι, αλλά η χώρα έχει γίνει περίγελος.

· Στον τομέα των πληροφοριών (και ειδικά μέσα στα «σπλάχνα» των κάθε λογής κουκουλοφόρων, «ψευτομεταναστών» κ.ά.), η ΕΛ.ΑΣ. βαθμολογείται κάτω από το μηδέν. Ο καλύτερος αναλυτής να γινόταν αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για τη Δημόσια Τάξη, θα είχε καταποντιστεί. Οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ. έχουν «αντίληψη χωροφύλακα» περασμένων δεκαετιών και δεν κινούνται πάνω στους συρμούς της αντιμετώπισης του σύγχρονου εγκλήματος και του υπό διαμόρφωση «νέου αντάρτικου πόλεων». Τυπικά συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, δεν γνωρίζουν επαρκώς και εξειδικευμένα ξένες γλώσσες και δεν έχουν βαθιές γνώσεις κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και ανάλυσης τρομοκρατικών περιπτώσεων. Αν τους ρωτήσεις για την παγκόσμια (διεθνική) Ευρωπαϊκή τρομοκρατία, είναι εκτός πραγματικότητας. (Θα ήθελα να τους συστήσω μερικά SITES στο Διαδίκτυο για να διαβάζουν στα άνετα γραφεία τους κάποια μελέτη…).

· Παρά την αναιμική απόφαση Χηνοφώτη να υπάρξει συνεκπαίδευση με Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υστερούν καθολικά. Δεν γίνονται ασκήσεις Χειρισμού Κρίσεων, δεν στέλνονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στο εξωτερικό (για να «μυηθούν» στο πώς αντιμετωπίστηκαν αντάρτικα πόλης, κ.ά.), ενώ θα έπρεπε να συσταθεί μέσα στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (Θρακομακεδόνες), Ειδική Σχολή Χειρισμού Κρίσεων (ΣΧΚ), η οποία να επικεντρώνεται σε LESSONS LEARNED / CASES STUDIES. Η εμφάνιση της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο καιρό είναι ωχαδερφική , ανεύθυνη και «ένα σκαλοπάτι πριν το τέλος». Τα όσα καταγράφονται στις συσκέψεις είναι «παλιό κρασί σε καινούργια μπουκάλια» (άρα τίποτα), ενώ ορισμένες «ιδέες» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι προσπάθειες «οικοδόμησης κάστρων στον πάγο», (έχουν μαθηματικά και αναλυτικά αποτύχει εκ των πραγμάτων). Με τις τωρινές συνθήκες και τους εκατέρωθεν κομματισμούς δεν μπορεί να ανακάμψει η Ελληνική Αστυνομία. Και το θέμα είναι ότι «επειδή βάλλεται, φαίνεται η γύμνια της». Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι «και άλλοι τομείς ή παράγοντες του δημόσιου χώρου, αν αντιμετωπίσουν κρίσεις, θα υποστούν πανωλεθρίες… (δεν θα ήθελα, για προφανείς λόγους, να αναφερθώ σε 4 από αυτούς / minimum).

· Κατόπιν των ανωτέρω, η ΕΛ.ΑΣ. είναι αδύνατον να αντιληφθεί “MUMBAI-style” επιχειρήσεις αναρχικών, αντιεξουσιαστών, εγκληματιών, τρομοκρατών, ή και ανθρώπων που φθάνουν στα άκρα (και έρχονται πολύ χειρότερα…) λόγω της διαφθοράς, της ασυδοσίας, του καιροσκοπισμού, της ανέχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης ή και αντιδράσεων από τους «κατατρεγμένους των Αθηνών» (για να επικαλεσθώ και τον όρο του Φρανς Φανόν τα χρόνια της Αλγερινής Επανάστασης κατά της αποικιοκρατίας των Γάλλων). Η ενέργεια στο Κολωνάκι ήταν μίνι-καταδρομική επιχείρηση, τοπικού χαρακτήρα, με κέντρο διαμέρισμα στην περιοχή (που θα μπορούσε να εποπτεύει τις ακρότητες). Είχε σχεδιασθεί σίγουρα (εκτιμησιακά) εδώ και 2-3 εβδομάδες, και «έδειχνε τάσεις» (τοπικο-συγκεντρωτικές, αλλά από τα γκέτο των Εξαρχείων αποκεντρωτικές). Αναμένονται (λογικά) αρκετές τέτοιες αιφνιδιαστικές κινήσεις, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σταδιακά «θα μετακινούνται» (σε κάποιους μήνες) προς τα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια. Ενεργά στοιχεία του κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά και των Δυτικών προαστίων (ιδιαίτερα μετανάστες), κατοπτεύουν ήδη τους χώρους και καταγράφουν εγκαταλελειμμένα σπίτια. Εκτίμησή μου είναι, (επειδή επί χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο αναλύω αντάρτικα πόλης και εγκληματικές τάσεις), «οι επιθέσεις θα είναι για 6-8 μήνες σε κεντρικά σημεία». Δεν μπορώ να αποκλείσω επιθέσεις και σε μη-αστικές περιοχές ή και σε σχετικά απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες. Οι κινήσεις τέτοιων ομάδων, παρά το εμφανιζόμενο μηδενιστικό ή άναρχο στυλ, είναι αρκετά καλά οργανωμένες. Η αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ. στο Κολωνάκι απέδειξε ότι «οι τύποι έχουν βάθος», γνωρίζουν ότι μειονεκτεί η ΕΛ.ΑΣ., προσμετρούν τις κοινωνικές επιπτώσεις των πράξεών τους, προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα πλήγματα, ενώ έχουν «τυφλοπόντικες» μέσα στην Αστυνομία. Είναι βαρύ, αλλά ποτέ στην ιστορία των STREET GANGS (έχω μία ιδιαίτερα πρόσφατη μελέτη), και των TERRORIST MOVEMENTS, (που για 20 χρόνια μελετώ), δεν είχαμε «δυναμική αναβάθμιση των τρομοκρατικών ή εγκληματικών κινήσεων, αν δεν υπήρχαν MOLES (το απέδειξαν ο IRA, η ETA, η RAF, αλλά και οι STREET GANGS στη Λατινική Αμερική και στις νότιες Αμερικανικές πολιτείες). Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει διεισδύσει σε αυτές τις νέο-ομάδες. Δεν έχει προσβάσεις. Δεν έχει αναλυτές για την επόμενη ημέρα. Δεν γνωρίζει τις «υπό διαμόρφωση τάσεις» στους λαθρομετανάστες και στους «κατατρεγμένους». Τα περί νομοσχεδίων για τα επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας είναι απερίσκεπτα, και δεν θα δώσουν λύσεις. Είναι φτερά στον άνεμο, και η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει αντιληφθεί προς τα πού φυσάει ο άνεμος.

Τα επόμενα χτυπήματα εκτιμάται ότι θα είναι πιο σοβαρά, ακραία αιφνιδιαστικά και καλά μελετημένα. Οι αντιεξουσιαστές ή οτιδήποτε άλλο είναι (όπως και οι τρομοκράτες), έχουν με το μέρος τους τον αιφνιδιασμό, ενώ γνωρίζουν τα «βαθύτατα κενά» των οργάνων της τάξης. Αν είχαν συλλάβει κάποιους «αρχηγικούς» δεν θα είχαν εκπλαγεί για το BACKGROUND τους. Πάντα οι «αντίθετοι» είναι μερικά βήματα μπροστά από τις δυνάμεις της Τάξης. Στον LONG WAR κατά της τρομοκρατίας, ότι έχει επιτευχθεί, έγινε γιατί υπήρξαν πληροφορίες. Στην FATA των Πακιστανο-Αφγανικών συνόρων, η Δύση υστερεί σε πληροφορίες, γι αυτό και οι τρομοκράτες έχουν ισχυροποιηθεί. Δεν υπάρχει εκδήλωση τέτοιας ενέργειας που να μην καλύπτεται από κάποιους, ακόμα και στο φως της ημέρας. Το «Εξαρχειαστάν» είναι «μίνι-μίνι FATA» για κάλυψη – προεργασία και σχεδιασμό ενεργειών, ενώ σταδιακά οι ομάδες έχουν πολυδιασπασθεί, οπότε θα είναι και ακόμα πιο δυσχερής ο εντοπισμός τους και η προληπτική δράση της αναιμικής ΕΛ.ΑΣ. Απαιτείται μία άλλη ΕΛ.ΑΣ.» με σύγχρονες αντιλήψεις, επαγγελματισμό, υψηλό επίπεδο γνώσεων, αλλά και με στελέχη που «διατρυπούν τους απέναντι».


Βάσει των ανωτέρω, ο υπογράφων προτείνει (πριν να είναι πολύ αργά και ενώ αναμένω / χωρίς ίχνος κινδυνολογίας, τα πολύ χειρότερα):


· Άμεση προώθηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην παρακολούθηση κύκλων σπουδών των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολεία Πληροφοριών κ.ά.).

· Ανάλυση των MUMBAI-style επιχειρήσεων από μικρές ομάδες και CASE-STUDIES σε επιμέρους στόχους / προάστια των Αθηνών και άλλων πόλεων.
· EXPRESS παρακολούθηση σεμιναρίων στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Σχολή των CARABINIERI (από κοινού με τις δυνάμεις της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας).

· Μελέτη και ανάλυση ειδικών σεμιναρίων περί RIOTS CONTROL, (όπως πρόσφατα έγινε στην Τουρκία). Οι εμπειρίες αστυνομιών (που εμείς οριακότατα συμμετέχουμε) από εγκληματικές ενέργειες σε Βοσνία – Κόσοβο – Αφγανιστάν είναι πάντοτε χρήσιμες.

· Να αντιληφθούμε την πολύπλευρη χρήση των νέων τεχνολογιών – μεθόδων που ενισχύουν τον αιφνιδιασμό (iphones – EMS / Email κ.ά.).

· Να αντιληφθούμε ότι «η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα αλληλοτροφοδοτούνται» (τεμνόμενοι κύκλοι).

· Να ασχοληθούμε ενδελεχώς (και λόγω περιοχής) με την PROLIFERATION OF SMALL ARMS / LIGHT WEAPONS.

· Να διεισδύσουμε στον «τρόπο σκέψης» των νέων ομάδων δράσης, και να έχουμε έτοιμο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων. Η ΕΛ.ΑΣ. υστερεί απίστευτα σε PSYOPS και σε επαφές με τα MEDIA.

· Να επιστρέψουν στις καίριες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικοί με εμπειρία από την περίοδο 2002 – 2004 (μπορεί να ήταν διαφορετικές οι τότε ασύμμετρες απειλές, αλλά το EXPERTISE χρειάζεται για όλα). Είναι σε εξέλιξη (α΄ στάδιο) URBAN WARFARE και οι επόμενοι στόχοι θα είναι πιο «σκληροί» (κτίρια, στρατ. μονάδες, σταθμοί υδροηλεκτρικοί κ.ά.).

· Παρακολούθηση «σε βάθος» περιθωριακών και άλλων κοινοτήτων Αλβανών – Πακιστανών και Γεωργιανών. Μη τους υποβαθμίζουμε. Είναι εκπαιδευμένοι εξ αρχής για ανορθόδοξες ενέργειες (στις χώρες τους).

· Σύσταση έκτακτων ή «καλυμμένων» σε περιοχές επιχειρησιακών κέντρων, καθώς και συνεκπαίδευση (σε μόνιμη βάση) ομάδας ELITE της ΕΛ.ΑΣ. με μονάδες όπως η Ζ΄ ΜΑΚ.

· Να αποφευχθεί η χρήση των αντιλήψεων «ΠΑΡΙΣΙ – ΣΑΡΚΟΖΙ». Ήταν άλλο το τοπίο εκεί, εν μέσω γκετοποίησης. Δεν είναι το ίδιο. Χρειάζονται LESSONS LEARNED αλλά να τα προσαρμόζουμε στα δικά μας πλαίσια.

· Σύσταση Ομάδας Στρατηγικής Σκέψης (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), που θα είναι δίπλα ανά πάσα στιγμή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΑΔΑρχη. Για προφανείς λόγους, δεν επιθυμώ να πω ποιοι θα ανήκουν. Όχι βέβαια πρώην Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. γιατί όλοι τους ως ένα βαθμό απέτυχαν και φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε τώρα.

· Η ΕΛ.ΑΣ. να μην είναι χώρος εξυπηρέτησης, βάσει κομματικών κριτηρίων. Ο υπογράφων θεωρεί τον κομματισμό στις ΕΔ και τα ΣΑ «καρκίνωμα με πολλαπλές μεταστάσεις». Απαιτείται αλλαγή στα Συμβούλια Κρίσεων (και των ΕΔ) και να υιοθετηθούν πιο αξιοκρατικά πρότυπα του εξωτερικού. Π.χ., οι Στρατηγοί, οι Ανώτατοι Διοικητές, οι Επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στο εξωτερικό εξετάζονται από Κοινοβουλευτικές και άλλες Επιτροπές (HEARINGS) και «δεν υιοθετούνται παρεούλες ή κομματικές παρεμβάσεις).

· Να αξιοποιηθούν ανάλογα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τον κυβερνοχώρο και τον τομέα της Πληροφορικής.

· Να τοποθετηθούν αξιόλογα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ή να ενταχθούν από άλλους χώρους σε σημεία-κλειδιά της Αττικής, με πλήρη εφοδιασμό και επαγγελματισμό.

· Στις θέσεις εξωτερικού που πηγαίνουν αξιωματικοί – υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. να αξιολογούνται ανά τρίμηνο από Ειδικές Επιτροπές και όχι «να στέλνονται οι ημέτεροι στο εξωτερικό για να τυγχάνουν EXTRA μισθού». Αυτά μόνο στη χώρα μας συμβαίνουν (όπως και σε άλλους τομείς. Ας μην κρυβόμαστε).

· Να αλλάξει η στάση μας σε θέματα λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα δεν είναι μαγνητικός πόλος των κάθε λογής ανθρώπων που αφήνουν τις χώρες τους (κάποιοι μάλιστα εκτελούν παράνομες αποστολές).

Όπως έχουν τα πράγματα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Εκτιμώ ότι απαιτείται να ζητήσουμε εκ νέου τη συνδρομή των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ. Εκτιμώ, ότι «δεν έχουμε δει τα χειρότερα» που με φοβίζουν ιδιαίτερα, γιατί καθημερινά οι στόχοι και οι ενέργειες είναι πιο προκλητικές και αναβαθμισμένες. Εκτιμώ ότι είναι αναγκαία η αλλαγή ανθρώπων, θέσεων, απόψεων και η εξάλειψη αγκυλώσεων από την ΕΛ.ΑΣ. Αν δεν γίνουν κάποια πράγματα άμεσα θα βασιλεύει το χάος σε μία κοινωνία που σβήνει και δεν έχει αντοχές.

Από: anacondagr.wordpress.com

1 σχόλια:

MESSINI είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά τι θα γίνει στην πράξη; Εγώ κατοικώ στη Μεσσήνη και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Στην Αθήνα και τη Θεσαλονίκη έχουν τους κουκολοφόρους και εμείς στη Μεσσήνη έχουμε τους αθίγγανους, που παρόλο που δεν είναι κουκουλοφόροι πάντα διαφεύγουν τη σύλληψη και διαπράττουν καθημερινά παρανομίες προσβάλλοντας την περιουσία των υπολοίπων κατοίκων της Μεσσήνης, θέτουν σε κίνδυνο ζωές, απειλούν καταστρέφουν και γενικά έχουν επιβάλλει στην πόλη το δικό τους νόμο. Για εμάς τι μέλλει γενέσθαι;