Ειδήσεις

18 Μαρ 2009

Οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί από την Εκκλησία στο Κτηματολόγιο για να κατοχυρώσει πλατείες των Αθηνών – Κάποιες από αυτές τις διεκδικεί και ο Δήμος

Η πλατεία Αγίου Θωμά στου Γουδή και η πλατεία Κολωνού είναι μερικές μόνον από τις κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου, που διεκδικούνται κατά κυριότητα από την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα τις διεκδικεί και ο Δήμος Αθηναίων!
……
Συνεχίζεται…


Το επιβεβαιώνει με έγγραφό του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνη. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι από την Εκκλησία έχουν κατατεθεί δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για να κατοχυρωθούν στην ιδιοκτησία της κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πλήρη άγνοια. Κι αν υπάρχει απορία για το τι έχει να κερδίσει κάποιος από την κυριότητα ενός κοινόχρηστου χώρου, είναι τα αφορολόγητα έσοδα από διάφορες τυχόν χρήσεις. Συγκεκριμένα, στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών κατατέθηκαν σχετικές δηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων και από την Εκκλησία της Ελλάδος για την πλατεία Αγίου Ανδρέα δίπλα στο Ιπποκράτειο, για την πλατεία Κολωνού, καθώς και για την πλατεία στη συμβολή των οδών Πόντου και Λαοδικείας στο Γουδί. Ακόμη από τον ιερό ναό Αγ. Θωμά για την πλατεία Αγίου Θωμά και από τον Δήμο Αθηναίων για την πλατεία Μαβίλη και για το άλσος Ευαγγελισμού. Από το Γραφείο Κτηματογράφησης Κορωπίου γνωστοποιείται ότι έχουν κατατεθεί δηλώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος για τμήματα της πλατείας πλησίον της οικίας Μερκούρη και της πλατείας επί των οδών Αθανασίου Διάκου και Βασιλίσσης Ολγας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, όπως σημειώνει το απαντητικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, αν διεκδικούνται οι πλατείες αυτές και από τον Δήμο Κορωπίου. Το υπουργείο δηλώνει ότι θα ακολουθήσει επεξεργασία των συλλεγέντων στοιχείων, για να αποφανθεί τελικά για την κυριότητα κοινοχρήστων χώρων και πλατειών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατακυρωθεί η κυριότητά τους στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Πάντως, στελέχη της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζουν πως η Εκκλησία διαθέτει για όλες τις εκτάσεις που δήλωσε στο κτηματολόγιο νόμιμους και αναγνωρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας, ασχέτως εάν πολλοί από αυτούς έχουν παραχωρηθεί από την ίδια σε κοινή χρήση.


Από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/03/2009_308006