Ειδήσεις

9 Μαρ 2009

Ο φιλέλληνας Ομπάμα στην... Άγκυρα!

Μήνυμα αναγνώστη
......
Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Καραμανλή αποτελεί τόσο η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία χωρίς να έλθει παράλληλα και στην Ελλάδα σε αυτή την πρώτη περιοδεία της στην περιοχή όσο και η αναγγελία ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πριν κλείσουν καν τρεις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε την άσκηση της εξουσίας!
……
Συνεχίζεται…

Η σύγκριση είναι όντως καταλυτική. Δεν αποκαλύπτει μόνο την τεράστια διαφορά γεωπολιτικής σημασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, η οποία είναι αναμφισβήτητη. Αναδεικνύει επίσης την ποιότητα της εξωτερικής πολιτικής που ασκούν οι δύο χώρες, επιβραβεύοντας την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας την εποχή του Ερντογάν που καθιστά την Τουρκία πολύτιμο εταίρο ακόμη και για την Ουάσιγκτον, σε αντίθεση με την πειθήνια προς τις ΗΠΑ, αλλά και γι αυτό... άχρηστη για τους Αμερικανούς πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα, ιδίως στα θέματα της Μέσης Ανατολής!


Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ ακόμη και στον στρατιωτικό τομέα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να υποστηρίζει με πάθος, μαχητικότητα και συνέπεια τους Παλαιστίνιους, να αποκαλεί το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη» και να φτάσει μέχρι του σημείου να θέτει θέμα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής των αιμοσταγών ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, πώς είναι δυνατόν το Ισραήλ να παραμένει μέλος του ΟΗΕ!Παράλληλα, η Τουρκία διατηρεί στενότατες σχέσεις με τη Χαμάς και την ηγεσία της, μεσολαβεί μεταξύ Συρίας και Ισραήλ σε μυστικές συνομιλίες, έχει διαρκείς επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων κορυφής με την ηγεσία του Ιράν, αδιαφορώντας παντελώς για την εχθρική πολιτική του Λευκού Οίκου εναντίον της Τεχεράνης.
Ακριβώς αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη την Αγκυρα τώρα που επιχειρεί μια νέα προσέγγιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος που έχει ήδη την αξιοπιστία να μεσολαβήσει μεταξύ των Αμερικανών και της Συρίας, του Ιράν ή ακόμη και της Χαμάς σε κάποια φάση, αν η Ουάσιγκτον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί την πρώτη πολιτική δύναμη των Παλαιστινίων, τη Χαμάς, επειδή απλώς τη βολεύει να συνομιλεί με τον πειθήνιο στις επιθυμίες της Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι αυτή που τον ανέδειξε σε τόσο ισχυρό παράγοντα, ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αισθάνεται την ανάγκη να μεταβεί στην Άγκυρα για να του ζητήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αμερικανικές προσπάθειες ρύθμισης του Μεσανατολικού.Απέναντι σε αυτό, τι έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση της ΝΔ; Τη σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη στη σφαγή των Παλαιστινίων, την ανυπαρξία αραβικής πολιτικής και τον εξανεμισμό του πολιτικού κεφαλαίου που είχε επί δεκαετίες συσσωρεύσει η χώρα μας στον αραβικό κόσμο με αποκορύφωμα την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, την απουσία οποιασδήποτε επίσημης επίσκεψης Ελλήνων πολιτικών ηγετών στο Ιράν εδώ και περίπου πέντε χρόνια παρά την πολιτική συμπάθεια που τρέφουν οι Ιρανοί προς τη χώρα μας...Αυτή η διαφορετική ποιότητα εξωτερικής πολιτικής παρήγαγε και τα ανάλογα αποτελέσματα.Εντελώς άλλο πράγμα είναι να πηγαίνει κανείς άρον άρον στην Ουάσιγκτον, σε μια συνάντηση χωρίς προετοιμασμένο περιεχόμενο συνομιλιών, με μοναδικό στόχο να πετύχει μια... φωτογραφία με τη Χίλαρι Κλίντον όπως έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, και εντελώς άλλο πράγμα να σπεύδουν στην Αγκυρα η Χίλαρι και ο Ομπάμα για να συναντηθούν με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν για να αναθέσουν στον τελευταίο μεσολαβητική αποστολή στο Μεσανατολικό, προφανώς κρίσιμη για την υλοποίηση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να μεταβούν στην Άγκυρα.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Να μην πληρώσει το κόστος η Ελλάδα


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Άγκυρα συνιστά θεαματική αναβάθμιση της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρινε αναγκαίο να κάνει παράλληλα ένα πέρασμα και από την Αθήνα για λόγους συμβολισμού είναι πολύ ανησυχητικό και συνιστά κραυγαλέα διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση Καραμανλή.


Διαψεύδονται έτσι και οι ελπίδες ότι κάποιες φιλελληνικές θέσεις που είχαν λάβει ως γερουσιαστές ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προοιωνίζονταν θετικές αλλαγές στην αμερικανική στάση απέναντι στη χώρα μας.


Τώρα το ζήτημα είναι να μην πληρώσει πάλι η Ελλάδα το κόστος της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.


Γιώργος Δελαστίκ


http://xairete.blogspot.com/2009/03/blog-post_2934.html

2 σχόλια:

Vernon Malcolm είπε...

Excellent, Obama Greeks, let's all pastel party! Now you Greeks have to stop being so cynical about your muslim brothers and let Albania and Turkey join Europe so you can all party together and racism between you will end! Islam arose via monophysitism from Greek oppression of the Black Man. Even the Jews needed to bring Iranians then Arabs to take back their cities in the seventh century. Justinian embraced superstition in closing the universities and olympics, causing the bubonic plague which led to the birth of Islam. Your Benaki Lousiana Shipping brought over most Black Slaves together with Lehman Alabama Finance. You cynically want to take Palestine just like Macedonia with Trojan Horse Perfidy by distorting history. Heridotage knew Athena was Black but fascist Madoxus adulterated the histories. Do we forget what you did to the Macedonia AME church in Flushing? Religion is just oppresses people as we will make global progress now that superstition-based initiative people are out of office. YOu need to unshackle our ALbanian brothers in Janine, Slavs in Fleurine and Turks in Kozane and Cyprus so we can all party. Our loyal Turkish allies should be allowed eradicate all your Zeus priests from their soil.

Lucky Archer - Lakis Velotris είπε...

Πρέπει οι Ελληνες να εκτελέσουν την οικογένεια Καρλούτσο οι οποία υποστήριξε τόσο πολύ τον Ομπαμα και διέρρηξε τον Ιάκωβο και βοήθησε Κλίντον να διερίξη Σέρβους και Άρμενος Έπρεπε να ήξερε ότι πρώτοι έπεσαν οι Αρμένιοι, υστέρα οι Σερβοι και μετά η Ελλάδα στους Τούρκους Χωρισμένοι δεν προκοβουμε.