Ειδήσεις

16 Μαρ 2009

Αφήστε μας να αναπνεύσουμε επιτέλους!

Μήνυμα αναγνώστη

....
Αντιδράσεις για την ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα 800 μέτρα

14/03/09

Την έντονη αντίδραση των μελών της επιτροπής αγώνα για την επίλυση του προβλήματος με τη ζώνη των 800 μέτρων προκάλεσε η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου και Άννας Φιλίνη, οι οποίοι "κατηγορούν" το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι επιχειρεί να επαναφέρει παράνομα το προηγούμενο καθεστώς, με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τους 61 οικισμούς του νομού Ρεθύμνου.
……..
Συνεχίζεται…

Σχολιάζοντας την ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα, Μανώλης Κρεβατσούλης, εξέφρασε τη λύπη του και "επιτέθηκε" στους κ.κ. Αλαβάνο και Φιλίνη, λέγοντας πως "απολαμβάνουν στη Βουλή του παχυλού τους μισθού και δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα προβλήματα, που έχουμε εμείς εδώ. Μας θεωρούν ξεχασμένη επαρχία και δεν τους ενδιαφέρει η δυστυχία, στην οποία έχουμε περιπέσει στο Ρέθυμνο, τα άπειρα οικονομικά προβλήματα στα οποία έχουν περιπέσει οι περισσότεροι ρεθυμνιώτες, η ανεργία και όλα τα δεινά που έχουν προκύψει από αυτό το ζήτημα, όσο δεν λύνεται".
Μάλιστα, ο κ. Κρεβατσούλης "εγκάλεσε" όποιους προσπαθήσουν – όπως είπε – να σταθούν εμπόδιο στη λύση του προβλήματος για τα όσα δεινά θα προκληθούν και στο μέλλον στο κοινωνικό σύνολο, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα: "Εμείς μαχόμαστε για τη λύση του προβλήματος και θα το λύσουμε γιατί το θέλει ο ρεθυμνιώτικος λαός και γιατί θέλουμε την πρόοδο του τόπου μας και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, της οικονομικής ανέχειας και όλα τα υπόλοιπα που έχουν προκύψει. Όποιος παρεμποδίσει, όποιος με οποιοδήποτε μέσο προσπαθήσει να γίνει φράγμα για τη λύση του προβλήματος αυτού, πρέπει να λογοδοτήσει στο ρεθυμνιώτικο λαό για όλα τα δεινά, τα οποία θα φέρει στο κοινωνικό μας σύνολο".
Για "δήθεν προβλήματα που έχουν το στόχο τους" έκανε λόγο ο κ. Κρεβατσούλης, που πρόσθεσε πως "δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να είμαστε όλοι εμείς σε ομηρία, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δεν μας λέει ο κ. Αλαβάνος γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα, που υπάρχουν οι οικισμοί των 800 μέτρων δεν τους ενοχλεί και τους ενοχλεί μόνο στο Ρέθυμνο; Δεν μας λένε γιατί επί 20 χρόνια που υπήρχαν αυτοί οι οικισμοί, επίσης δεν τους ενοχλούσαν και τώρα ξαφνικά που θέλουμε να νομιμοποιήσουμε όλα τα υφιστάμενα κτίσματα, πρόβλημα για το οποίο φταίει μόνο η διοίκηση και όχι οι πολίτες, δεν τους αρέσει. Μήπως, λοιπόν, κρύβεται κάτι διαφορετικό πίσω από όλα αυτά; Σιγά – σιγά πέφτουν οι μάσκες και ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει τι γίνεται, ποιοι το ξεκινούν και ποιος είναι ο σκοπός. Μάλιστα, υπάρχει επίσημη ανακίνηση μίας μερίδας των αρχιτεκτόνων και κάποιων ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας".


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής αγώνα, μόνο κάποια μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος υπήρξε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση, λέγοντας πως πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός, όμως τόνισε πως "πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πολεοδόμηση δεν έχει γίνει σε άλλες περιοχές, θα γίνει σε 61 μικρούς οικισμούς; Τι μας λένε; Να μείνουμε επί 20 χρόνια, που χρειάζεται η πολεοδόμηση, όμηροι μίας κατάστασης"; Μάλιστα, τόνισε πως το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των νομίμων στην πολεοδόμηση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ατσιπόπουλο – όπου δεν τίθεται θέμα ζώνης 800 μέτρων – θυμίζοντας πως και προβλήματα περιβαλλοντικά και προβλήματα υπερδόμησης έχει. "Άρα μήπως δεν φταίει η ακτίνα των 800 μέτρων και φταίνε άλλα πράγματα";


Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ο κ. Κρεβατσούλης και για το τι μπορεί να προκύψει μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, ωστόσο υποστήριξε πως "νομίζω ότι τελικά δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Πιστεύω ότι η απόφαση που θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο θα είναι τόσο ισχυρή που δεν θα μπορεί να καταθέσει ούτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας".


Αγανάκτηση Νομάρχη


Η εμφάνιση του δημοσιεύματος στον τοπικό τύπο ερωτήματος του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου και της Βουλευτού κας Άννας Φιλίνη, το οποίο εμφανίζει ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού και η σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού διαφωνούν με την κατατιθέμενη τροπολογία, που στοχεύει στην επίλυση του ζωτικού για το Νομό προβλήματος της επέκτασης των οικισμών, προκάλεσε την αγανάκτηση του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, ο οποίος απέστειλε αυθημερόν επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:


"Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 13 Μαρτίου 2009), το οποίο αναφέρεται σε ερώτηση σας προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ & Εσωτερικών σχετικά με την τροπολογία για την πολεοδομική οριοθέτηση των 61 οικισμών, πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια το Νομό μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά:


1. Ο Ν. 2508/1997 περί «βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων & οικισμών…» όχι μόνο δεν κατάργησε όπως εσείς αναφέρετε τη διαδικασία του Π.Δ. 24-4-1985 (ΦΕΚ 181/Δ/3-5-85), όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, για την οριοθέτηση των οικισμών αλλά σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο (άρθρο 19 παρ. 2) η πολεοδόμηση και η επέκταση των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους γίνεται σύμφωνα και με αυτό.



2. Όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για όλους μας γενικά, η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό.



3. Από τοπικούς παράγοντες του Νομού ποτέ δεν ζητήθηκε η επαναφορά ισχύος του Π.Δ. του 1985, όπως αναφέρει η ερώτησή σας, με νομοθετική ρύθμιση, διότι ούτως ή άλλως ισχύει μιας και δεν καταργήθηκε ποτέ. Αυτό που ζητήθηκε είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τρεις κατηγορίες οικισμών, διαφορετικών μεταξύ τους ως προς την επίλυση. Αυτό οφείλεται στην εκ παραδρομής μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, διαγραμμάτων για 39 οικισμούς, απόφασης & διαγραμμάτων για 13 οικισμούς, και διαγραμμάτων για 22 οικισμούς σύμφωνα με το Ν. 1975/1991 άρθρο 41 (ΦΕΚ 184/Α). Η οριοθέτηση των οικισμών των δύο πρώτων κατηγοριών ( 39 και 13 οικισμοί), έγινε λαμβάνοντας υπόψη το Π.Δ. 6-12-1982 (ΦΕΚ 588/Δ) που αφορούσε στάσιμους και με δημογραφική συρρίκνωση οικισμούς με σκοπό την ανάπτυξή τους, και το Π.Δ. 24-4-1985 όπως αυτό τροποποιήθηκε το 1987.



4. Από το «Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Νομού Ρεθύμνου και σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού», όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ & Εσωτερικών, δεν υπάρχει γνωστή σε εμάς διαφωνία, σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση που έχει προταθεί, αλλά ούτε και καμία άλλη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο απαιτεί άμεση λύση. Αντίθετα θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού ( ΤΕΔΚ, ΤΕΕ, Σύλλογοι κ.α), όλοι οι Δήμοι, η Νομαρχία, οι Βουλευτές αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την επίλυση του προβλήματος, μεθοδικά και δυναμικά (με κλείσιμο δρόμων, της Νομαρχίας, και των Δήμων), έως ότου το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεχθεί την προτεινόμενη με τροπολογία λύση. Το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση δεδομένου ότι ο πολίτης, από το 1987 έως τώρα, στηριζόμενος στην εμπιστοσύνη του προς το Κράτος, πλήρωσε φόρους μεταβιβάσεων οικοπέδων άρτιων και οικοδομήσιμων, πλήρωσε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεταγράφηκαν τα συμβόλαια του στο Υποθηκοφυλακείο, δηλαδή ακολούθησε πιστά τις νομικές διαδικασίες και τώρα βρίσκεται σε μία ιδιότυπη ομηρία που έχει λάβει εκρηκτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες εξ αιτίας της εκ παραδρομής παράληψης δημοσίευσης, νομίμως κατά τα άλλα, πράξεων. Παράληψη που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων και πολύ αργά. Αυτή την παράληψη ζητήσαμε από το Υπουργείο να διορθώσει.



Κύριε Πρόεδρε,


Μετά από την παραπάνω ενημέρωση θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσετε τη θέση σας, όπως αυτή απορρέει από τη σχετική ερώτησή σας προς τους δύο Υπουργούς σχετικά με το θέμα και η οποία θέση ενδεχομένως να οφείλεται σε πλημμελή πληροφόρησή σας.


Παράλληλα ο Νομάρχης Ρεθύμνου, δήλωσε για το θέμα:



"Όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού, (Βουλευτές, σύσσωμη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όλοι οι Δήμοι, το Τεχνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), οι εργολήπτες του Νομού και όλοι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα με πολύμηνους, μεθοδικούς και δυναμικούς αγώνες ωρίμασαν την επίλυση ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού προβλήματος τεράστιας σημασίας για το Νομό, αυτό της "Ζώνης των 800 μέτρων". Είναι λοιπόν τουλάχιστον προσβλητικό, παράλογο και απαράδεκτο να εμφανίζεται ότι "κάποιοι" υποσκάπτουν αυτήν την προσπάθεια και υπονομεύουν την τύχη του τόπου σε τέτοιους χαλεπούς για την οικονομία καιρούς".


Αθηνά Κατσιά