Ειδήσεις

10 Μαρ 2008

"Ποιος κάνει τις διακοπές"

Στο Studio A - Blog μας υπέβαλαν μια ερώτηση σχετικά με την δικαιοδοσία και την ευθύνη των διακοπών ρεύματος.
Το προσωπικό ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να παρέχει ποσοστό μόνο της συνολικής δυναμικότητας της παραγωγής ώστε να καλύπτονται οι κοινωνικές και οι βάσει συμβάσεως βιομηχανικές ανάγκες της κατανάλωσης. Αυτό αφορά και συντηρήσεις στην παραγωγή και διανομή.
Οι εργαζόμενοι έκαναν σαν βήμα καλής θελήσεως και "δώρο" μια ακόμα μονάδα πέραν των τυπικών υποχρεώσεων από τη απεργία στην παραγωγή.
Η ΔΕΣΜΗΕ τώρα με την σειρά της παρακολουθεί συντονίζει το σύστημα. Αν η κατανάλωση υπερβεί τα θερμοηλεκτρικά διαθέσιμα (μεγάλη αδράνεια) ζητά από την ΔΕΗ να ενεργοποιήσει τα υδροηλεκτρικά που είναι πολύ γρήγορα από την εκκίνηση μέχρι τον συγχρονισμό και την ανάληψη φορτίου.
Προϋπόθεση για την εύρυθμη και προβλέψιμη λειτουργία είναι ο περιορισμός του φορτίου στους βιομηχανικούς καταναλωτές μέσα στα όρια των συμβάσεων εκάστου, όμως η ΔΕΗ δεν το κάνει αυτό αυτές τις μέρες.
Αν η κατανάλωση υπερβεί την διαθεσιμότητα της Ελληνικής παραγωγής γίνεται εισαγωγή από το εξωτερικό (κυρίως Βουλγαρία) αλλά αν δεν έχουν Υ/Η διαθέσιμα τότε η ανάληψη από τα πυρηνικά θέλει αρκετές ώρες.
Εφ' όσον και η εισαγωγή δεν επαρκεί, ή οι γραμμές μεταφοράς ΥΥΤ υπερφορτιστούν, τότε η ΔΕΣΜΗΕ δίνει στην ΔΕΗ εξουσιοδότηση για απόρριψη φορτίου και η διανομή της ΔΕΗ αποφασίζει που και πόσο θα διακόψει.
Η ΔΕΗ είτε με μόνιμη άδεια χειρισμών σε μηχανικούς χειριστές της κατανομής, είτε με έκτακτες εντολές διακοπών κάνει διακοπές κατά το "έχει το πεπόνι έχει και το μαχαίρι". Στη ΔΕΗ δεν χωρούν ψιλοαπάτες του είδους "στοκάρω το χτυπημένο στην μεταφορά αλλά το πουλάω κανονικό στην αντιπροσωπεία".
Η διανομή είναι αποκλειστικά δικαιοδοσία της ΔΕΗ, ο συντονιστής ορίζει μόνο την παραγωγή και τις εισαγωγές λόγω κοινοτικής νομοθεσίας και της δομής των ευρωπαϊκών διασυνδεδεμένων δικτύων.
Όποια διακοπή λόγω απόρριψης φορτίου γίνεται, είναι με απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ και εντολές της προς τους μηχανικούς της βάρδιας στην κατανομή που αποτελούν εξαιρούμενο προσωπικό, δηλαδή προσωπικό ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν καταλήψεις, δεν έθεσαν οι εργαζόμενοι καμία μονάδα εκτός, αντίθετα παρά την απεργία τους, εργάστηκαν συντήρησαν και παρέδωσαν προς λειτουργία μονάδες που ΗΔΗ βρισκόντουσαν εκτός ή σε συντήρηση.
Ελπίζω με αυτό το όσο μπορούσα απλουστευμένο κείμενο περιγραφή της διαδικασίας και των συστημάτων να σας καλύπτω.