Ειδήσεις

10 Μαρ 2008

Ενεργός ρόλος ΗΠΑ για το όνομα

«Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Ντνέβνικ", η οποία επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Σκοπίων σημειώνει ότι την «ενεργό ανάμειξη» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, γνωστοποίησε ο Ντάνιελ Φριντ στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή.
Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τώρα την πρωτοβουλία για το όνομα».

Στο μεταξύ οι ομογενείς των ΗΠΑ καλούν με επιστολή τους τον Τζορτζ Μπους να επιλύσει τα ελληνικά θέματα πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο.
Στην επιστολή, του ζητούν υποστήριξη και για διάφορα άλλα εθνικά θέματα μεταξύ των οποίων και για "ένα όνομα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) που να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία".
Αναφέρουν ακόμα: «Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε επίσης με αυτή την ευκαιρία να σας προτείνουμε, καθώς η δεύτερη θητεία σας πλησιάζει προς το τέλος της, ότι η υποστήριξή σας σε αυτά τα σημαντικά θέματα θα έχει θετική και μόνιμη επίδραση στην υστεροφημία σας. Η προώθηση των δημοκρατικών αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου παγκοσμίως ήταν πάντα ένας σημαντικός στόχος της κυβέρνησης και της θητείας σας. Δυστυχώς, η αποτυχία της εφαρμογής αυτών των αξιών με την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή κατά 37% της Κύπρου καθώς και η διεκδίκηση της Τουρκίας του μισού Αιγαίου αμαυρώνει τις προσπάθειές σας αλλού και εγείρει ένα ζήτημα δύο μέτρων και σταθμών καθώς και πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας».

Περισσότερα για την επιστολή: http://www.greekinsight.com/show_art_el.asp?id=7055